Ulkomaat

Seuraava suuroperaatio Isisiä vastaan voi käynnistää vaarallisen valtapelin – suomalaisilla voi yllättäen olla rooli välienselvittelyssä

Irakin keskushallinto, kurdit ja muut vähemmistöryhmät tavoittelevat kaikki omia etujaan Irakin toiseksi suurimmassa kaupungissa.

Sotilaslähteet Irakissa ja Yhdysvalloissa toistelevat, että Mosulin kaupungin valtaus Isisiltä käynnistyy pian, ehkä jo lokakuussa.

Isisin savustaminen Irakin toiseksi suurimmasta kaupungista voisi olla lähes kuolettava isku jihadistijärjestölle. Operaatiosta on povattu vaikeaa, mutta ongelmat eivät välttämättä loppuisi kaupungin valtaukseen.

Mosulin valtaus voi nimittäin johtaa arvaamattomaan tapahtumaketjuun, johon Isis ei oikeastaan liity lainkaan.

Irakin kurdeilla, Irakin keskushallinnolla ja paikallisilla entisillä ja uskonnollisilla vähemmistöillä sekä niiden tukiryhmillä on kaikilla omia intressejään Mosulin ja sen lähiympäristöjen hallinnan suhteen. Pahimmassa tapauksessa Isisin tuhoamista voi seurata keskenään kilpailevien ryhmien yhteentörmäys.

Isis valtasi Irakin toiseksi suurimman kaupungin Mosulin kesän 2014 salamasodassa. Miljoonakaupunki ja Ninawan maakunta kuuluivat tuolloin Irakin keskushallinnolle.

Heti Mosulin valtauksen jälkeen Isis lähti työntymään syvemmälle Irakin pohjois- ja koillisosiin kohti Irakin kurdialueita. Eteneminen pysähtyi kansainvälisen liittouman ilmaiskuihin.

Länsivaltojen tuen ansiosta Kurdistanin autonominen alue pelastui. Itseasiassa kurdit ovat liittouman tuen ansiosta kyenneet valtaamaan Isisiltä myös sellaisia alueita, jotka eivät ennen vuotta 2014 olleet lainkaan kurdien hallinnassa – esimerkiksi Kirkukin kaupungin, joka on Irakin keskeisimpiä öljyntuotantoalueita.

Kurdien hallinnassa on nyt jopa 50 prosenttia enemmän maa-alueita kuin mitä heille kuului ennen Isisin nousua. Samaan aikaan Kurdistanissa on puhuttu avoimesti mahdollisesta itsenäistymisestä.

Jotkut Irakin arabipoliitikot ovat syyttäneet kurdeja siitä, että niiden aikeissa on piirrellä Isisin jälkeisessä Irakissa rajoja uudelleen ja laajentaa kurdialuetta.

Kurdihallinto on korostanut, etteivät kurdijoukot aio osallistua varsinaiseen Mosulin kaupungin valtaukseen, mutta tukevat operaatiota muualla Ninawan maakunnassa.

Mosulin valtaukseen on lehtitietojen mukaan osallistumassa ainakin Irakin puolustusvoimien joukkoja, paikallisia sunnijoukkoja, mahdollisesti Iranin tukemia shiialaisia asejoukkoja sekä Turkin kouluttamia turkmeenijoukkoja. Myös Turkilla on intressinsä Irakissa, sillä se haluaa estää laajan ja yhtenäisen kurdialueen muodostumisen omille rajoilleen.

Kansainvälisen liittouman erikoisjoukot ja ilmavoimat tukevat hyökkäystä. Myös suomalaisia sotilaita saattaa osallistua operaatioon neuvonantajina.

Yksi Mosulin valtaukseen liittyvä ongelma on se, ettei liittoumalla ole kokonaisvaltaista suunnitelmaa sille, mitä tapahtuu sen jälkeen kun Isis on ajettu kaupungista, sanoo konfliktinratkaisujärjestö Crisis Management Initiativen Irak-asiantuntija Hussein al-Taee.

Al-Taee ei pidä todennäköisenä sitä, että Mosulin valtaus laukaisisi yhteenotot esimerkiksi kurdien ja Irakin keskushallinnon välillä. Mutta koska sopassa on useita hämmentäjiä, ennen yhteishyökkäystä olisi hyvä saada jonkinlainen sopimus aikaiseksi.

”Kaikkien osapuolten pitäisi sopia, että Mosulin valtauksen jälkeen kaikki palaavat alkuasetelmaan, eli siihen asetelmaan, jossa oltiin ennen vuotta 2014 ja Isisin nousua. Myös Turkki pitää saada mukaan tähän keskusteluun”, al-Taee sanoo.

Häntä huolettaa se, että ilman sopimuksia Isisin jälkeinen Irak voi ajautua samaan tilaan, joka alkujaan mahdollisti Isisin nousun.

Entä Suomi?

Suomi on vuodesta 2015 ollut mukana Isisin vastaisessa kansainvälisessä liittoumassa enimmäkseen kouluttamassa kurdisotilaita. Onko mahdollista, että suomalaiset joutuvat tahtomattaan kiistanalaiseen tilanteeseen, jossa heillä onkin yllättäen rooli Irakin kansanryhmien välisessä välienselvittelyssä.

Al-Taee pitää riskiä mahdollisena, mutta pienenä.

Suomi on hänen mukaansa toiminut Irakissa tasapuolisesti kuunnellen keskushallintoa ja kurdeja. Suomen rooli on muutenkin kokonaisuutena pieni, eikä se kanna operaatiosta päävastuuta.

”Minun on vaikea nähdä, että jostakin nousisi Suomea osoittava syyttävä sormi. Mutta yhteistyötä kannattaa jatkaa rakentavana kaikkien osapuolten kanssa.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Isis
 • Irak

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiina varautuu jo Pohjois-Korean luhistumiseen – New York Timesin mukaan maiden rajalle suunnitteilla pakolaiskeskuksia

  5. 5

   Potilas otettiin suoraan päivystyksestä kuudeksi päiväksi sairaalaan, pysäköinninvalvonta kävi antamassa kahdet parkkisakot – oikeus kumosi sakot

  6. 6

   Tutkija kumoaa sotamyytin Summan pettämisestä: Rintama murtui, mutta miehet eivät pettäneet – he murskautuivat panssari­vaunujen tela­ketjuihin

  7. 7

   Viaton flirtti puolin ja toisin on elämän suola

  8. 8

   Bitcoiniin sijoittavat jo lukiolaisetkin – väiteltyäni syksyn fanaatikkojen kanssa ymmärsin, että huuma on sukua Trump-ilmiölle

  9. 9

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  10. 10

   Susanna Laamanen sattui paikalle, kun raju tulipalo levisi paukahdellen Espoossa – ”Se oli muutamasta minuutista kiinni”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  3. 3

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  4. 4

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  5. 5

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  6. 6

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  7. 7

   Alaikäinen poika joutui ryöstön uhriksi keskellä päivää Helsingin rautatieasemalla – ryöstäjä sai ensin pelkkiä kolikoita

  8. 8

   Helsingin poliisi puolustaa itsenäisyyspäivän kiinniottoja: Poliisia kuvannut pyöräilijä kieltäytyi järjestelmällisesti kertomasta henkilöllisyyttään

  9. 9

   Lääkäriksi opiskelu on monille stressiä ja kovaa kilpailua, mutta paineista ei silti puhuta avoimesti – ”Moni vaatii itseltään paljon”

  10. 10

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää