Ulkomaat

Kiusaaminen ja nimittely hajottavat Britannian työväenpuoluetta

Riitely vie äänestäjät Britannian työväenpuolueelta. Se ei kykene haastamaan hallitusta.

Liverpool

Jos Britannia koukkaa pian entistä jyrkemmin oikealle, syy tai ansio ei ole yksin pääministeri Theresa Mayn konservatiivihallituksen.

Brittipolitiikan oikeistolaistumista pönkittää yhtä lailla työväenpuolueen eli labourin heikkous. Kriisiytynyt labour ei pysty panemaan hanttiin konservatiiveille. Keskinäinen riitely ja ilkeily vievät labourin voimat.

Ennen konservatiiveja sanottiin ”ilkeäksi puolueeksi”. Nyt labourista on tullut ikävien ihmisten ja ikävien uutisten puolue. Se karkottaa äänestäjät.

”Labour on nykyään surkea ja onneton puolue, jossa Jeremy Corbynin kannattajat käyvät aggressiivisesti puolueen oikean laidan kimppuun. Käynnissä on Twitter-sota ja keskinäinen syyttely”, arvioi professori Tony Travers London School of Economicsista Britanniassa työskenteleville kirjeenvaihtajille.

Labourin kriisi oli käsinkosketeltavissa puoluekokouksessa, joka järjestettiin tänä syksynä Liverpoolissa.

Pinnalta katsoen kaikki oli hyvin: Rivijäsenet parveilivat konferenssikeskuksessa, joka oli puet­tu punaiseen. Puolueen kärkihahmot pitivät puheitaan, joille aplodeerattiin anteliaasti. Runsaalla äänten enemmistöllä äskettäin jatkoon valittu labourin johtaja Corbyn poseerasi faniensa kanssa.

Epätietoisuus ja epätoivo työväenpuolueen tulevaisuudesta nousi kuitenkin esiin puoluekokouksen yhteydessä järjestetyissä keskustelutilaisuuksissa.

”Labourista pitää tehdä taas puolue, jota halutaan äänestää. Vain konservatiivit voittavat, kun olemme jakautuneita”, Pohjois-Croydonin kansanedustaja Steve Reed sanoi.

Mikä työväenpuoluetta sitten jakaa? Jeremy Corbyn – inhottu ja rakastettu.

Uusvanha sosialisti Corbyn on hyvin suosittu omiensa eli puolueen vasemman laidan keskuudessa. Heille Corbyn on sankari.

Corbynin rajallinen suosio ei kuitenkaan riitä viemään labouria parlamenttivaalivoittoon ja tekemään Corbynista pääministeriä. Ja jos labour ei pääse pääministeripuolueeksi, se on tuomittu oppositioon ilman valtaa.

Tämä turhauttaa monia.

”Vain hallituksesta käsin voimme vaikuttaa ihmisten elämään. Jos labour ei ole vallassa, eniten kärsivät ihmiset, jotka tarvitsevat meitä eniten”, Lontoon pormestari Sadiq Khan sanoi puheessaan Liverpoolissa.

Hallitusvaltaan on pitkä ja kivinen tie. Kun puoluejohto edustaa idealistista sosialismia, se vieroittaa ne äänestäjät, jotka asemoivat itsensä väljästi poliittiseen keskustaan.

Liikkuvat keskiluokkaiset äänestäjät hakeutuvat nyt konservatiivien luo. Heistä labour on siirtynyt liiaksi vasemmalle.

”Labour ei voi voittaa, jos kohtelemme konservatiivipuo­luetta äänestäviä kuin vihollisia. He kuuluvat poliittiseen keskustaan, ja heitä on pidettävä ystävinä”, muistutti vasemmistolaisen Fabian Society -ajatuspajan tutkimusjohtaja Olivia Bailey.

Osa labourin entisistä äänestäjistä suuntaa puolestaan maahanmuuttokriittisen Ukip-puo­lueen helmoihin. Monet heistä ovat globalisaation huono-osaisia. Britannian talouskasvun hedelmät ovat menneet heiltä ohi.

Tämä äänestäjäkunta pettyi labouriin myös EU-kansanäänestyksen alla. Labourille on ollut vaikea myöntää, että EU-maahanmuutto voi olla tietyillä alueil­la Englannissa ongelma.

Corbynin, 67, saama selvä mandaatti jatkaa labourin johdossa ei poistanut puolueen sisäisiä ongelmia. Noin 80 prosenttia labourin kansanedustajista veti kesällä tukensa Corbynilta. Suhteet eivät ole lämminneet.

Kapinalliset pelkäävät ”puhdistuksia” Corbynin ja tämän liittolaisten taholta. Parlamenttipaikoista voi tulla jatkossa iso tappelu eri leirien välillä.

Corbyn itse istuu ainakin toistaiseksi tukevasti paikallaan. Huhut uudesta vallankaappausyrityksestä ovat silti jo alkaneet.

Yksi mahdollinen Corbynin haastaja voisi olla lontoolainen kansanedustaja Chuka Umunna, 37, jolla on lavakarismaa. Osa työväenpuoluelaisista toivoo, että puheenjohtajakisan aikoinaan Ed-veljelleen hävinnyt David Miliband, 51, palaisi politiikkaan. Osa ihailee Sadiq Khania.

”Konservatiivihallitus pitää laittaa lujille brexit-leirin lupauksesta, että julkinen terveydenhuolto saa EU-eron jälkeen 350 miljoonaa puntaa viikossa”, Umunna sanoi Liverpoolissa oppositiojohtajan äänenpainoin.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Labourin ongelmat

1 Työväenpuolue on jakautunut Jeremy Corbynin tukijoihin ja vastustajiin. Johtajuuskriisi ja keskinäinen riitely vievät rahkeet kunnon oppositiopolitiikalta.

2 Vaikka Corbyn on suosittu omiensa joukossa, ei hänellä ole brittiäänestäjien isojen massojen luottamusta. Vaalivoitto Corbynin johdolla seuraavissa parlamenttivaaleissa näyttää hyvin epätodennäköiseltä.

3 Labourin äänestäjiä vuotaa niin konservatiiveihin kuin Ukip-puolueeseenkin. Puolueella on vaikeuksia puhutella niin perinteistä työväenluokkaa kuin keskiluokkaakin.

4 Labourilla ei ole yhtenäistä linjaa Britannian EU-eroon, vaikka brexit hallitsee brittipolitiikkaa. Myös uskottava talouspolitiikka puuttuu.

5 Skotlannissa labour on kuihtumassa, kun konservatiivit kiilasivat toiseksi suurimmaksi puolueeksi Skotlannin parlamenttivaaleissa 2016.

6 Jos laki brittiparlamenttipaikkojen vähentämisestä menee läpi, iskee uudistus etenkin työväenpuolueeseen.

7 Labouriin on pesiytynyt kiusaamisen ja nimittelyn kulttuuri. Toisinajattelijoita ei siedetä. Etenkin naispoliitikoille sataa vihapostia. Antisemitismikohut likaavat puolueen mainetta edelleen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Kiina varautuu jo Pohjois-Korean luhistumiseen – New York Timesin mukaan maiden rajalle suunnitteilla pakolaiskeskuksia

  3. 3

   Potilas otettiin suoraan päivystyksestä kuudeksi päiväksi sairaalaan, pysäköinninvalvonta kävi antamassa kahdet parkkisakot – oikeus kumosi sakot

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Viaton flirtti puolin ja toisin on elämän suola

  6. 6

   Heillä on vaativa työ, perhe ja kolme korkeakoulututkintoa – Onko monen tutkinnon tekemisestä oikeasti hyötyä työelämässä?

  7. 7

   Tutkija kumoaa sotamyytin Summan pettämisestä: Rintama murtui, mutta miehet eivät pettäneet – he murskautuivat panssari­vaunujen tela­ketjuihin

  8. 8

   Humalapäissään Pohjois-Koreaan 39 vuodeksi loikannut amerikkalais­sotilas kuoli Japanissa 77 vuoden ikäisenä

  9. 9

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  10. 10

   Emojit, aikamme vitsaus! Tässä 20 suomennosta ennen kuin viestimme ovat pelkkää kuvakirjoitusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  3. 3

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  4. 4

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  5. 5

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  6. 6

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  7. 7

   Alaikäinen poika joutui ryöstön uhriksi keskellä päivää Helsingin rautatieasemalla – ryöstäjä sai ensin pelkkiä kolikoita

  8. 8

   Lääkäriksi opiskelu on monille stressiä ja kovaa kilpailua, mutta paineista ei silti puhuta avoimesti – ”Moni vaatii itseltään paljon”

  9. 9

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  10. 10

   Helsingin poliisi puolustaa itsenäisyyspäivän kiinniottoja: Poliisia kuvannut pyöräilijä kieltäytyi järjestelmällisesti kertomasta henkilöllisyyttään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää