Ulkomaat

Miksi 90 prosenttia kansasta tukee presidenttiä, joka kannustaa tappamaan ja puhuu härskejä? HS:n raportti Filippiineiltä

Kovaotteisella Rodrigo Dutertella on kovat luottamusluvut

Manila/Quezon

Plaza Miranda -aukiolla Filippiinien pääkaupungissa Manilassa joukko mielenosoittajia vastustaa ihmisten summittaista tappamista.

Filippiineillä on surmattu yli 3 300 huumekauppiaiksi väitettyä sen jälkeen, kun presidentti Rodrigo Duterte astui virkaansa kesäkuun lopussa. Tekijöinä ovat olleet poliisit ja tuntemattomat asejoukkiot. Tappamisten on väitetty olevan osa Duterten hallinnon aloittamaa sotaa huumeita vastaan.

Aukion laidalta Mustan nasaretilaisen basilikan kaiuttimista kaikuu katolinen messu, kun mielenosoittajat sytyttävät kynttilöitä iltahämärissä.

”Keräämme nimiä adressiin, jonka haluamme antaa presidentille lokakuussa”, sanoo mielenosoituksen järjestäjiin kuuluva Cora Agovida.

Vaikka mielenosoittajat vastustavat presidentin otteita, presidentiä he eivät vastusta. Duterte, 71, herättää ulkomailla pahennusta, mutta kotimaassaan hän on suosittu.

”Haluamme vain, että huumeiden vastustaminen hoidetaan asiallisella tavalla. Pitäisi olla oikeusturvaa, vieroitushoitoa sekä sosiaalisia uudistuksia”, Agovida sanoo.

Uutinen jatkuu kuvan jälkeen.

Kun luottamusta presidenttiin mitattiin heinäkuussa, Pulse Asia -laitoksen kyselyssä 91 prosenttia filippiiniläisistä luotti Duterteen. Social Weather Stations -laitoksen kyselyssä 84 prosenttia kansasta luotti häneen paljon.

Dutertea arvostetaan suunnilleen yhtä paljon kaikissa yhteiskuntaluokissa köyhistä rikkaisiin, niin maalla kuin kaupungeissa. Toukokuun vaaleissa Dutertea äänesti alle 40 prosenttia äänestäjistä, mutta tultuaan valituksi hän näyttää nauttivan laajempaa tukea.

On normaalia, että uuteen presidenttiin luotetaan virkakauden alussa. Lukemilla on taipumus laskea, kun aikaa kuluu ja ihmiset huomaavat, ettei elämä muuttunutkaan uuden johton myötä ruusuiseksi. Duterten aloituslukemat ovat silti poikkeuksellisen korkeat.

Hänen suosionsa perustuu paljolti siihen kovaan linjaan, josta ulkomaat ja ihmisoikeusjärjestöt arvostelevat hänen hallintoaan. Duterte on usein antanut ymmärtää tukevansa huume-epäiltyjen tappamista.

”Vaikka haluaisin, en saa tapettua heitä kaikkia”, hän totesi toissa viikolla uutistoimisto AFP:n mukaan ilmoittaessaan, että huumesota jatkuu aiottua pidempään.

Duterten maine rikollisten kauhuna pohjautuu siihen, että hän toimi pari vuosikymmentä Etelä-Filippiinien Mindanaolla sijaitsevan Davaon kaupungin pormestarina. Ihmisoikeusjärjestöt ovat raportoineet Davaosta samantapaisista pikkurikollisia surmaavista joukkioista, jotka nyt jahtaavat huume-epäiltyjä ympäri Filippiinejä. Duterte on kiistänyt väitteet osallisuudestaan tappamiseen.

Suuri osa kansasta kuitenkin pitää Duterten ansiona sitä, että Davaon kaduilla on turvallisempaa liikkua kuin monessa muussa Filippiinien kaupungissa.

”Sen on koettu tarkoittavan, että jos hän pystyy siihen Davaossa, ehkä hän voi tehdä sen myös koko Filippiineillä”, sanoo tutkija Manuel Sapitula Filippiinien yliopiston sosiologian laitokselta.

Huume-epäiltyjen tappamiset jakavat kansaa. Osa lehdistöstä ja esimerkiksi katolisen kirkon edustajista on arvostellut niitä.

Monet vastustajat kuitenkin pysyvät hiljaa, mahdollisesti peläten leimautumista. Yksi varoittava esimerkki on Duterten arvostelijana tunnettu senaattori Leila de Lima, joka sai hiljattain potkut tappoja tutkivan komitean johdosta. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mielestä kyseessä oli kosto de Liman aktiivisuudesta tappojen tutkinnassa.

Paikallisessa keskustelussa on runsaasti myös tappamista puoltavia ääniä, etenkin internet-keskusteluissa. Sapitulan mukaan nettitrollit hyppäävät helposti silmille, jos arvostelee presidenttiä tai hänen hallintoaan.

”Monilla on vahva tunne siitä, että nämä tappamiset ovat jollain tavoin väistämättömiä. Tarpeellisia katujemme rauhan säilyttämiseksi”, Sapitula sanoo.

Hän pitää rikollisuuden vastustamisella kampanjointia populismina eli politiikkana, jossa tarjotaan epärealistisen yksinkertaisia ratkaisuja monimutkaisiin ongelmiin.

”Edellinen hallitus painotti talouden vakautta ja investointeja. Mutta kaikki eivät ymmärrä sellaisesta.”

”Duterte nojautuu johonkin erilaiseen. Rikollisuuteen. Katujen turvallisuuteen. Huumeongelmaan. Nämä asiat koskevat monia, ja monet pystyvät ymmärtämään niitä.”

Uuden presidentin suosiota näyttää tukevan myös hänen kirosanoja ja solvauksia vilisevä puhetapansa, vaikka se länsimaista katsottuna näyttää oudolta.

Duterte on nimittänyt esimerkiksi Yhdysvaltojen presidenttiä Barack Obamaa nartun penikaksi, mikä sai Obaman perumaan Duterten tapaamisen. Viime viikolla Duterte haistatti pitkät Euroopan unionille alatyylisellä ilmauksella.

”Hänen puhetapansa on itse asiassa sellainen, jolla filippiiniläiset miehet yleensä puhuvat. Varsinkin etelässä”, sanoo Mindanaolta kotoisin oleva toimittaja José Torres, joka on seurannut Duterten toimintaa poliitikkona 1990-luvun alkupuolelta asti.

”Hän näyttäytyy ihmisenä, joka tulee ruohonjuuritasolta, kansan keskuudesta. Ihmiset pystyvät samastumaan häneen.”

Kuvernöörin poikana Duterte on syntyjään poliittista eliittiä, mutta Mindanao-tausta erottaa hänet tagalogin kieltä puhuvasta Manilan eliitistä.

Hän on höystänyt julkikuvaansa myös mieheyttä korostavilla, jopa naisvihamielisillä lausunnoilla. Keväällä ennen vaaleja Duterte kommentoi vanhaa joukkoraiskaustapausta pahoittelemalla, ettei saanut ”olla ensimmäisenä”, kun raiskattu nainen oli niin kaunis.

Tällaisetkaan lausunnot eivät ilmeisesti ainakaan vähennä hänen suosiotaan. ”Filipiinit on hyvin patriarkaalinen yhteiskunta”, Torres toteaa.

HS kysyi Manilassa: Mitä mieltä olet presidentti Rodrigo Dutertesta?

Fernando San Juan, 64, entinen laivakokki

”Hän on mahtava presidentti, paras [vuonna 1986 syrjäytetyn diktaattorin] Ferdinand Marcosin jälkeen. Duterte voitti vaalit, koska Jumala siunasi häntä.

Hänen paras tekonsa on sota laittomia huumeita vastaan. Tappaminen ei ole ongelma. Filippiiniläisillä on oltava jotain, mitä pelätä, jotta kuri säilyy.”

Alina Garcia, 22, myyjä

”Hän on erilainen kuin aiemmat presidentit. Aiemmin vuodet kuluivat ilman mitään muutosta. Nyt olemme vain parissa kuukaudessa nähneet paljon muutoksia, ja se on hyvä.

Duterten tultua valtaan ollaan esimerkiksi säätämässä minimipalkkaa koko maahan. Tulossa on myös laki, joka kieltää työnantajia solmimasta pelkkiä pätkätyösuhteita.”

Hansel Natividad, 23, palvelukeskustyöntekijä

”Hän on vahva ja hyvä johtaja. Olen kuitenkin hänen kanssaan eri mieltä siitä, kuinka hän puhuu ulkomaalaisille johtajille, esimerkiksi presidentti Obamalle.

En oikein tiedä, mitä ajatella huumesodasta. Mielestäni ihmisillä pitäisi olla oikeus oikeudenkäyntiin, vaikka he olisivatkin tehneet rikoksia.”

Liezl Encabo, 30, kotiapulainen lähdössä ulkomaille töihin

”Olen kotoisin Davaosta, joten tunnen Duterten tavan toimia. Davaon pormestarina hän taisteli rikollisuutta vastaan ja teki kaduista turvallisia. Odotan hänen tekevän saman presidenttinä.

Se tuo kaikille hyvinvointia. Talouden kohenemisen lisäksi se pitää huumeiden vaarat poissa. Mutta käytännön toteutuksessa hallituksen pitäisi huolehtia ihmisten oikeusturvasta.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Filippiinit
 • Huumeet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

  2. 2

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  3. 3

   Kukaan ei pelasta sinua täältä, sanoi ”lääkäri”, riisui toimittajan ja aloitti tutkimuksen – Kokeilimme, miltä tuntuu osallistua seksuaalisia fantasioita toteuttavaan esitykseen

  4. 4

   Sexpon puheenjohtaja ja seksityöntekijä kertoo, millaisia ovat ihmisten noloimmat seksikysymykset: ”Nykyään asiakkaat kyllä pyytävät huomattavan reippaasti”

  5. 5

   Sukellusvene katosi salaperäisesti mukanaan 44 miehistön jäsentä – Argentiinan merivoimat käynnisti suuretsinnät Etelä-Atlantilla

  6. 6

   Mahdollisena presidentti­ehdokkaana pidetty demokraatti kouri ja suuteli väkisin työtoveriaan – Trump paheksuu: ”Mihin kädet menevät kuvissa 2, 3, 4, 5, ja 6?”

  7. 7

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Meikkibloggari neuvoo: Näin sinun kannattaa meikata juuri nyt – Meikkaus on nyt kasvojen muotoilua, jossa kovimmat osaajat opettavat uusimmat kikat muille Youtube-videoilla

  9. 9

   Kone-nimensä vuoksi vankilaan joutunut suomalaismies vapautui syytteistä – aikoo haastaa Bulgarian EU-oikeuteen

  10. 10

   ”Mökki tärisi niin kovasti, että sen täytyi tulla tähän lähelle” – kolme videota Lappia hämmästyttäneestä meteorista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  2. 2

   Jätkäsaaren homehtuneen Wood Cityn suunnittelussa tehtiin virhe, tunnustaa Stora Enso – SRV myöntää, että puu­kerros­taloon hulahti rakennus­aikana runsaasti vettä

  3. 3

   Sexpon puheenjohtaja ja seksityöntekijä kertoo, millaisia ovat ihmisten noloimmat seksikysymykset: ”Nykyään asiakkaat kyllä pyytävät huomattavan reippaasti”

  4. 4

   Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

  5. 5

   ”Mökki tärisi niin kovasti, että sen täytyi tulla tähän lähelle” – kolme videota Lappia hämmästyttäneestä meteorista

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Kukaan ei pelasta sinua täältä, sanoi ”lääkäri”, riisui toimittajan ja aloitti tutkimuksen – Kokeilimme, miltä tuntuu osallistua seksuaalisia fantasioita toteuttavaan esitykseen

  8. 8

   Kone-nimensä vuoksi vankilaan joutunut suomalaismies vapautui syytteistä – aikoo haastaa Bulgarian EU-oikeuteen

  9. 9

   HS:n suuri kaupunkivertailu: Kuopion elinvoimaisuus kasvoi eniten, Salo romahti – katso, miten isot kaupungit pärjäävät vertailussa

   Tilaajille
  10. 10

   Nuorisojengi tehtaili Helsingissä muutamassa kuukaudessa 13 ryöstöä – Uhrin kurkulle painettiin tikari Malmilla, myyjää hakattiin lonkerotölkeillä Mellunkylässä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  2. 2

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  3. 3

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  4. 4

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  5. 5

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  6. 6

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  7. 7

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  9. 9

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  10. 10

   Suomalainen peruskoulu on ajautunut muutamassa vuodessa sekavaan tilaan, joka vaarantaa oppilaiden oikeusturvan

  11. Näytä lisää