Ulkomaat

Sissit tappoivat Darío Sierran isän, mutta hän äänesti silti rauhan puolesta

Kolumbian marxilaiset Farc-sissit sieppasivat ja tappoivat Darío Sierran isän yli 13 vuotta sitten. Rauhanneuvottelujen myötä hän sai puhelinsoiton, jossa kerrottiin, missä ruumis sijaitsee.

Nobelin rauhanpalkinto annettiin perjantaina Kolumbian presidentille.

HS haastatteli syyskuun lopussa Darío Sierran, jonka isä kuoli Farc-sissien käsissä. Siitä huolimatta Sierra aikoi äänestää rauhan puolesta. Rauhansopimus kuitenkin kaatui kansanäänestyksessä. Alla on luettavissa Sierran haastattelu, joka julkaistiin HS:ssä kansanäänestyspäivän aamuna.

On yli 13 vuotta siitä, kun raskaasti aseistautuneet miehet sieppasivat Darío Sierran isän.

He ilmestyivät tilan pihaan aamupäivällä. Miehiä oli toistakymmentä, ja he kertoivat edustavansa Kolumbian vallankumousarmeijan Farcin viidettä rintamaa. Sissijärjestö on puoli vuosisataa taistellut maan hallitusta vastaan tavoitellen alun pitäen viljelysmaiden jakamista ja sosialismia.

Tilan omistaja Joaquín Emilio Sierra oli vanha mies, jo 84-vuotias. Se ei estänyt sissejä sieppaamasta ja myöhemmin tappamasta häntä.

”Joidenkin päivien jälkeen saimme kiristyskirjeen, jossa he vaativat 400 miljoonaa pesoa (120 000 euroa) isämme vapauttamisesta”, Darío Sierra sanoo HS:lle.

Kirjeen mukana oli kuva isästä. Perhe kuitenkin tiesi kuvan olevan vanha, sillä isä kantoi sitä henkilöpapereidensa mukana. He aavistivat sissien jo tappaneen isän. Perhe ei maksanut.

Kiristyskirjeet jatkoivat tuloaan, mutta isän kohtalosta he eivät koskaan saaneet tietoa. Sierra ryhtyi käymään sinnikästä taistelua kohtalon selvittämiseksi. Joka viikko siitä lähtien hän on kokoontunut muiden kadonneiden omaisten kanssa vaatimaan oikeutta. ”Tämä on ollut pitkä tuska”, hän sanoo.

Vihdoin tämän vuoden kesäkuussa hän sai yllättäen puhelinsoiton Havannasta, Kuubasta. Soittaja oli Kansainvälisen punaisen ristin edustaja. Tämä kertoi Farc-sissien paljastaneen ruumiin sijainnin osana rauhanneuvotteluja.

Tänä sunnuntaina Kolumbia päättää kansanäänestyksessä historiallisesta rauhansopimuksesta. Sen on määrä päättää maailman pisimpiin kuuluva sissisota. Konfliktissa on kuollut yhteensä yli 220 000 ihmistä. Kymmeniätuhansia on kadonnut ja miljoonat jättäneet kotinsa.

Rauhansopimuksen hyväksymisellä on Kolumbialle ”valtava merkitys”, sanoo filosofi ja juristi Gonzalo Sánchez Gómez. Hän johtaa aseellista konfliktia tutkivaa Centro Nacional de Memoria Histórica -instituuttia Bogotássa.

”Kyseessä on kenties maailman vanhin sissisota, joka on osa kylmän sodan aikaisia yhteenottoja. Sota on myös maksanut hyvin suuren määrän ihmishenkiä”, hän sanoo.

Farc on merkittävin jäljellä olevista vasemmistolaisista kapinaliikkeistä, joita syntyi Kuuban vallankumouksen vanavedessä eri puolilla Latinalaista Amerikkaa. Rauhansopimus päättää siten Che Guevaran inspiroiman aikakauden.

Farc syntyi talonpoikien aseellisena kapinana puolustamaan Kolumbian köyhän maaseudun asemaa. Vuosien mittaan Farc sekaantui yhä enemmän huumekauppaan, ja sen ideologinen ulottuvuus heikentyi. Se on rahoittanut toimintaansa myös sieppauksilla ja kiristämisellä. Konfliktiin on sotkeutunut myös oikeiston puolisotilaallisia joukkoja, huumejengejä ja muita rikollisryhmiä. Valtaosa uhreista on ollut siviilejä.

Tutkija Sánchez Gómezin mukaan uhrien omaiset ovat kannattaneet kaikkein auleimmin rauhaa.

”Yksi eniten liikutusta herättäneitä hetkiä oli, kun Farcin johtaja pyysi anteeksi kaikilta uhreilta rauhansopimuksen allekirjoitustilaisuudessa. Koko yleisö nousi seisaalleen ja alkoi taputtaa”, hän sanoo.

Myös isänsä menettänyt Darío Sierra äänestää sopimuksen puolesta, vaikka ei kaikilta osin hyväksy sen sisältöä.

”Uskon rauhaan, vaikka en juuri luota Farciin. Tämä on ollut pitkällinen kärsimys, ja rauha on askel eteenpäin”, hän sanoo.

Kaikki eivät näe asiaa samoin.

Kolumbian pääkaupungista Bogotásta ei ole vaikea löytää niitä, jotka vastustavat sissien kanssa tehtyä sopimusta.

Rauhansopimuksen kannatus on suurempaa maaseudulla, jossa konfliktin seuraukset ovat tuntuneet enemmän kuin kaupungeissa. Nimekkäin arvostelijoista on entinen presidentti Álvaro Uribe.

Vastustajien on vaikea sallia etenkin sitä, että monet entiset sissit välttävät vankilan, jos he tunnustavat rikoksensa. Farc saa osallistua politiikkaan jatkossa poliittisena puolueena. Se saa kiintiöpaikat parlamenttiin, aluksi ilman äänioikeutta.

”Monet kolumbialaiset kannattavat rauhaa, mutta he eivät välttämättä kannata useita niistä myönnytyksistä, joita rauha vaatii”, sanoo professori Arlene Tickner Universidad del Rosariosta.

Farc-sissit on leimattu huumeterroristeiksi, professori sanoo. Ihmisten on vaikea hyväksyä heitä politiikkaan, saati naapureiksi, työtovereiksi tai lastensa kavereiksi.

Kolumbia on käynyt sotia niin pitkään, että rauha on ollut sen historiassa käytännössä poikkeustila. Konflikti on muuttunut normaalitilaksi.

”Rauhansopimus on vähän kuin monilta ihmisiltä katoaisi tasapaino ja varmuus elämästä. Kolumbian täytyy käydä läpi kulttuurinen muutos. Se on iso haaste”, sanoo tutkija Sánchez Gómez.

Sopimuksen läpimeno näyttää todennäköiseltä. Epävarmaa on, mitä tapahtuu, jos niin ei käykään. Farc on ilmoittanut, ettei se aio neuvotella uudelleen.

Väkivalta ei lopu rauhansopimuksen myötä. Kokemukset muualta kertovat professori Ticknerin mukaan, että väkivalta voi alkuun jopa lisääntyä, kun erilaiset kilpailevat rikollisryhmät pyrkivät täyttämään Farcin jättämän tyhjiön. Pidemmällä aikavälillä rauha Farcin kanssa mahdollistaisi armeijan keskittävän toimensa huumejengeihin ja muihin rikollisryhmiin. Se voi myös taivuttaa neuvottelupöytään jäljellä olevan pienemmän ja itsepäisemmän sissiryhmän ELN:n.

Darío Sierra odottaa yhä, että voisi haudata isänsä.

Ensin sissit antoivat ruumiin sijainnista väärät koordinaatit. Farc pahoitteli sitä, ja Havannasta lähetettiin uudet tiedot. Darío Sierra matkusti uudelleen Punaisen ristin edustajan kanssa helikopterilla ja jokea pitkin syvälle sademetsään, josta jäänteet löytyivät maahan haudattuna.

Hän odottaa nyt, että tutkijat vahvistavat kyseessä olevan hänen isänsä.

Anteeksiantaminen on ollut erittäin vaikeaa, sanoo Sierra.

”Tämä on ollut tuskallinen prosessi. Täytyy alkaa opetella elämään ihmisten kanssa, jotka sieppasivat ja tappoivat isäni”, hän sanoo.

”Silti on parempi pitää sissit lähellä ilman aseita kuin etäisyyden päässä aseistautuneina.”

Monien kadonneiden omaiset eivät ole vielä löytäneet ruumista. Vaikka Farc on luvannut auttaa heidän löytämisessään, useat asioista tietävät ovat kuolleet tai tiedot unohtuneet. Sierran mukaan isän jäänteiden löytyminen on ensimmäisiä myönteisiä tuloksia pitkällä tiellä rauhaan.

”Isäni on siemen, johon rauha istutetaan”, hän sanoo.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kolumbian suurin sissiarmeija

Farc tulee sanoista Kolumbian vallankumousarmeija, Las Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia.

Se perustettiin vuonna 1964 talonpoikien aseellisena kapinana. Aikakautta oli edeltänyt Kolumbiassa pitkä poliittisen väkivallan jakso.

Rauhanneuvotteluja käytiin neljä vuotta Kuubassa.

Rauhansopimus allekirjoitettiin 26. syyskuuta. Sopimus pitää vielä hyväksyä sunnuntaina pidettävässä kansanäänestyksessä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kolumbia
 • Farc
 • Latinalainen Amerikka
 • Maria Manner
 • rauha

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  2. 2

   Ville Heikkinen otti vuoden luontokuvan kärpästä, jota hän seurasi kahdeksan talvea – Katso kilpailun voittajakuvat

  3. 3

   Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

  4. 4

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  5. 5

   17-vuotiasta hakkeria ei saatu lopettamaan, vaikka teoista tiedettiin jo vuosia sitten – yhteiskunta on neuvoton nuorten nettirikollisten edessä

  6. 6

   Jenna Lehtonen tekee ulkomaanmatkan lähes joka kuukausi, Pirkko Schildt on käynyt 113 maassa – Miksi osa meistä tahtoo olla jatkuvasti liikkeessä?

   Tilaajille
  7. 7

   HSTV esittää: Kansallis­oopperan Kesäyön unelma -baletti suorana lähetyksenä juuri nyt

   Tilaajille
  8. 8

   Poliisi otti neljä ihmistä kiinni mielen­osoituksissa Tampereella – uusnatseja ja poliisia kohti heitettiin paukkupommeja

  9. 9

   Koululaisten lomat saattavat lyhentyä Espoossa ja Helsingissä – Espoo aikoo pätkäistä syysloman kolmeen päivään, Helsinki harkitsee joululoman typistämistä

  10. 10

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  2. 2

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  3. 3

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  4. 4

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  5. 5

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  6. 6

   Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

  7. 7

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  8. 8

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  9. 9

   Säveltäjä Toni Edelmann on kuollut

  10. 10

   Jenna Lehtonen tekee ulkomaanmatkan lähes joka kuukausi, Pirkko Schildt on käynyt 113 maassa – Miksi osa meistä tahtoo olla jatkuvasti liikkeessä?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  9. 9

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  10. 10

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  11. Näytä lisää