Ulkomaat

Presidentti, ministeri ja toimittaja parantavat maailmaa keskustelupiirissään – HS antoi ratkaistavaksi kolme suurta ongelmaa

Miten turvata länsieurooppalaisten arvojen jatkuvuus? Miten saada Venäjä lännen kumppaniksi? Miten saada maapallon luonnonvarat riittämään kaikille?

Maailmanparannusta ei vain malta jättää sikseen, kuvailee Tapani Ruokanen uraansa ja elämäänsä astellessaan haastatteluun.

Eläkkeelle jäänyt Ruokanen, 65, on entinen sotareportteri, Suomen Kuvalehden pitkäaikainen päätoimittaja ja teologi. Hän kuuluu ikämiesten pieneen keskustelupiiriin, joka on vuosikaudet kokoontunut pohtimaan maailman tilaa keskenään. Muut jäsenet ovat rauhannobelisti, presidentti Martti Ahtisaari, 79, ja kokenut diplomaatti, ministeri Jaakko Iloniemi, 84.

Kolmikko julkistaa tiistaina kirjan Miten tästä eteenpäin. Siihen kootuissa keskusteluissa puidaan kansainvälisiä ongelmia ja pohditaan tulevaisuuden suuntaa.

Ahtisaari ei tällä kertaa ehtinyt kiireiltään yhteistapaamiseen. Kirjan maailmanparannushengessä HS istutti Iloniemen ja Ruokasen mukaviin nojatuoleihin ja antoi heidän ratkaistavakseen kolme lähes epäinhimillisen kiperää pulmaa.

1. Miten turvata länsieurooppalaisten arvojen jatkuvuus?

”Juuri kukaan ei kiistä näiden arvojen tarpeellisuutta, mutta melkoisen moni tulkitsee asioita mielivaltaisesti”, Iloniemi sanoo.

Ruokanen on samaa mieltä: ”On yleisesti hyväksytty, että YK:n yleismaailmallisen ihmisoikeusjulistuksen ja arvoja koskevien muiden sopimusten perusteella arvioidaan oikeaa ja väärää.”

Kaksikko ehdottaa, että käyttöön otettaisiin mittareita arvojen toteutumiselle politiikassa. Sellaisesta on esimerkkikin. Mo Ibrahimin säätiön malli arvioi Afrikan valtioiden onnistumista useilla mittareilla, muun muassa perusarvojen pohjalta.

”Olemme aivan yksimielisiä siitä, että pohjoismainen yhteiskuntamalli toteuttaa parhaiten näitä universaaleja arvoja”, Ruokanen kertoo.

Mutta onko länsimaisina pidetyille arvoille kysyntää maissa, joissa yhteiskuntajärjestys on aina ollut erilainen – tai edes itäisessä Keski-Euroopassa, jossa nousevat populistiliikkeet haastavat eurooppalaisen demokratiakäsityksen?

”Ihmisten tarpeet ovat aika samanlaiset ympäri maailman: turvallisuuden, sivistyksen, koulutuksen ja toimeentuloedellytysten tarve”, Ruokanen sanoo.

Esimerkkinä arvojen toteuttamisesta Ruokanen muistuttaa Suomen isännöimästä Etyk-kokouksesta vuonna 1975. Neuvostoliitto sitoutui kunnioittamaan ihmisoikeuksia vastineeksi itäblokin rajojen turvallisuudesta.

”Abstrakteina pidetyt maininnat nähtiin silloin sanahelinänä, mutta se muuttui todellisiksi teoiksi, kun Itä-Euroopassa alkoivat mullistukset”, Ruokanen muistelee.

”Arvojen toteuttaminen voi olla vaikeaa, mutta mahdotonta se ei ole. Kunhan kansalaiset lähtevät ajamaan niiden toteuttamista, pikkuhiljaa hallitusten täytyy ottaa se huomioon demokratioissa – ja myös diktatuureissa, minkä Etyk näytti.”

Iloniemi muistuttaa, miten tärkeää on tehdä muiden EU-jäsenten kanta selväksi vaikkapa Unkarille ja Puolalle, jotka ovat käyneet aiempaa epädemokraattisemmiksi. Kunnon vastalauseiden pitäisi saada näiden maiden kansalaiset havahtumaan johtajiensa harhapolkuihin.

Perusarvojen edellyttämä solidaarisuus on ollut viime vuodet koetuksella muun muassa Euroopan pakolaiskriisin takia. Monen mielestä eurooppalaisilla ei ole varaa auttaa muualta saapuvia hädänalaisia.

”Tiedämme, mikä on oikein ja väärin, mutta voi olla vaikeaa tehdä oikein”, Ruokanen sanoo.

Ratkaisu: Kansalaisten pitää ajaa arvojen toteuttamista, jota pitää mitata. Arvoista lipsuvia valtiojohtoja pitää ojentaa ulkopuolelta.

2. Miten saada Venäjä lännen kumppaniksi?

”Kun Venäjä on vahvimmillaan, se pyrkii laajentumaan. Mutta heikkokin Venäjä on ongelma, koska osoittaakseen olevansa suuri ja vahva, se käyttäytyy hankalasti. Tilanne on tuttu arkielämästä: rähjäämällä lapsi saa huomiota”, Iloniemi rinnastaa.

Venäjän toimet Ukrainan ja Syyrian sodissa ovat etäännyttäneet sitä entisestään lännestä. Iloniemen mielestä kyse ei ole yhden miehen, siis presidentti Vladimir Putinin, aikaansaannoksista. Venäjä on kautta historian ollut vahvojen johtajien käsissä, ja maassa on aina ollut eristäytymisen piirteitä, hän perustelee.

”Mutta pitää muistaa, että Venäjä ei ole Neuvostoliitto – ei järjestelmältään, ei väkiluvultaan eikä sotilasmahdiltaan. Ja tänä päivänäkin Venäjällä voi arvostella hallitusta ilman, että joutuu Siperiaan.”

Venäjä sanoo lännen toimivan sitä vastaan, mutta Ruokasen mielestä tulkinta on yksiselitteisen väärä.

”Asenne on päinvastainen. Neuvostoliiton romahtaessa länsi meni Venäjän tueksi, halusi todella auttaa ja otti sen mukaan maailmankauppaan. Venäjä etsii suuruuttaan väärin keinoin, ja se pitää uskaltaa sanoa.”

Vaikka Venäjä rikkoisi kansainvälistä oikeutta, siihen täytyy Iloniemen mukaan pitää yllä neuvotteluyhteyttä, kuten Suomi on tehnytkin useimpia Euroopan maita paremmin.

”Ei tästä selvitä sanomalla, että tuollaisten kanssa emme ole tekemisissä. Pitää tarjota mahdollisuus sovinnollisempaan politiikkaan.”

Länsimaat tekivät virhearvion 1990-luvun alussa, kun ne päättelivät kommunistisen järjestelmän romahduksen tietävän demokraattisen oikeusvaltion voittokulkua.

”Nyt meillä on tsaristis-imperialistis-ortodoksinen Venäjä, kapitalistis-konfutselainen Kiina ja sharialakia korostavia muslimimaita. Ei tällaisesta ollut aavistustakaan 25 vuotta sitten”, Ruokanen sanoo.

Iloniemi huomauttaa, että Venäjän nykyjohtajat ovat kommunistisen järjestelmän kasvatteja, mutta seuraava sukupolvi on jotain muuta, mikä toivottavasti helpottaa keskinäistä ymmärrystä.

Ruokanen heittää peliin latinankielisen sanonnan:

Navigare necesse est, vivere non est, eli purjehtiminen on tarpeellista, eläminen ei. Se tarkoittaa, että kaupankäynti ja keskinäinen vuorovaikutus, kaikkia hyödyttävä arjen yhteistyö, on reitti kohti uutta lähentymistä.”

Ratkaisu: Venäjän tekemät vääryydet pitää tuomita tiukasti, mutta sitä ei pidä sulkea keskusteluista. Lähentyminen tapahtuu ajan mittaan arjen yhteistyöllä.

3. Miten saada maapallon luonnonvarat riittämään kaikille?

Luonnonvarat voivat sinällään riittää nykyistä suuremmankin ihmiskunnan ruokkimiseen, mutta on selvää, että maailma ei kestä länsimaisen kulutustason leviämistä. Iloniemi ja Ruokanen uskovat, että markkinatalous voi ratkoa asiaa osin luonnollisesti.

”Elintavat ovat kulttuurikysymys. Suostutaanko muutokseen? Suostuminen tapahtunee hintamekanismin kautta, kun esimerkiksi punainen liha käy niin kalliiksi, että ihmiset valitsevat mieluummin kasviksia”, Iloniemi sanoo.

Ruokanen korostaa Pariisin ilmastosovun tärkeyttä, kunhan se saadaan käytäntöön. Ilmastonmuutos on alettu ottaa vakavasti sen dramaattisuuden takia. Jäätiköt sulavat silmissä.

”Sama koskee muitakin elämänaloja. Jos muutos todella uhkaa elintapojamme, silloin on todennäköistä saada asioita tapahtumaan”, Iloniemi sanoo.

Kaksikko paljastuu melko teknologiauskovaiseksi.

”Luonnonvarojen käsite muuttuu kaiken aikaa. Teknologian kehittymisen myötä käyttöön tulee uusia luonnonvaroja, jotka korvaavat ehtyneitä. Saman tuotannon aikaansaamiseksi tarvitaan yhä vähemmän energiaa”, Iloniemi sanoo tarjoten esimerkiksi led-lampun, joka käyttää energiaa murto-osan hehkulamppuun verrattuna.

Ruokanen toteaa, että ihmisten kulutuskäyttäytyminen muuttuu alati, välillä hitaammin ja välillä nopeammin, kuitenkin pääasiassa oikeaan suuntaan.

Ratkaisu: Ihmiset muuttavat elintapojaan viimeistään olosuhteiden ohjaamina, ja muutoksen tarvetta hidastetaan teknologian kehityksellä.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Diplomatia
 • rauhanliike

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  2. 2

   The New Yorker: Presidentti Trump vitsaili varapresidentti Pencen ”haluavan hirttää kaikki homot”

  3. 3

   Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

  4. 4

   Kela vastaa yksinhuoltajalle, joka säästi lapsilleen rahastoon: ”Lapsen säästörahaston varat pitää käyttää lapsesta aiheutuviin menoihin”

  5. 5

   Tähti­tieteilijät hurmoksessa: Kahden neutroni­tähden törmäys nähtiin ensi kertaa – ”kuolonspiraali” pani liikkeelle avaruutta värisyttäviä gravitaatio­aaltoja

  6. 6

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  7. 7

   Madagaskarilla kymmeniä ihmisiä tappaneen ruton pelätään levinneen Seychelleille

  8. 8

   Sotatanner – raportti Malmön monikulttuurisesta helvetistä

   Tilaajille
  9. 9

   Sähköautoyhtiö Tesla irtisanoi satoja työntekijöitä kehityskeskustelujen jälkeen – Model 3:n tuotanto kaukana tavoitteesta

  10. 10

   Somalian tuhoisaa terrori-iskua ei noteerattu EU:n ulkoministerikokouksessa – Soini kertoo lähettäneensä suruvalittelut, Sipilä ei asiasta twiitannut, vaikka Las Vegasin ampumisia surikin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Olen säästänyt alaikäisille lapsilleni vuosien ajan pieniä summia rahastoihin – nyt Kela laskee ne perheen tuloiksi

  2. 2

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   Tehdas­rakennuksen palosta aiheutunut savuvaara ohi Helsingin Tapanilassa, myös juna-asema avattu

  5. 5

   Eroperheen lapsella Kaurilla on niin monta aikuista elämässään, ettei hän ole varma, kuinka monta kotia hänellä on – HS:n lukijat kertovat, kuinka kahden kodin perheissä pärjätään

  6. 6

   Kela vastaa yksinhuoltajalle, joka säästi lapsilleen rahastoon: ”Lapsen säästörahaston varat pitää käyttää lapsesta aiheutuviin menoihin”

  7. 7

   Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

  8. 8

   Keskustan sisäistä sähköpostia levisi koko eduskunnalle: ”Sipilän pitäisi lopettaa kiukuttelu ja ukonvaihtamispuheet”

  9. 9

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  10. 10

   ”Rekan nupissa pystyn rauhoittumaan ja ajamaan rauhassa auringonlaskuun” – Jenna, 20, Eveliina, 24, ja Jasmin, 27, kertovat, miksi he ryhtyivät rekkakuskeiksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   Koko some kuohuu, sillä Pressiklubin juontaja Sanna Ukkolalle ehdotettiin erikeeperiä päähän, tämä kanteli ehdottajan pomolle ja myrsky oli valmis – tästä on kyse

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  5. 5

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  6. 6

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  7. 7

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  8. 8

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  9. 9

   Nalkutatko sinäkin? ”Naisvalitus” ei ole naisten vika, vaan puhetapa kertoo parisuhteiden epätasa-arvosta

   Tilaajille
  10. 10

   Naisen käsi osui vahingossa vastaan kävelleeseen mieheen Kalliossa – mies raivostui silmittömästi, löi ja potki naista

  11. Näytä lisää