Ulkomaat

Jo tuhat löytynyt kuolleena Haitissa hirmumyrskyn jälkeen – osa alueista tuhoutunut lähes täysin

Läntisen pallonpuoliskon köyhimmässä ja vaarallisimmassa slummissa, satojentuhansien asukkaiden Cité Soleil’ssa ihmisillä ei ollut keinoa suojautua myrskyltä.

Hirmumyrsky on tappanut Haitissa ainakin tuhat ihmistä, ja todennäköisesti kuolleita löytyy paljon lisää, kertoo uutistoimisto Reuters. Vähintään kymmeniätuhansia on jäänyt kodittomiksi.

Lauantain aikana paljastui myös, että ainakin 13 ihmistä on kuollut myrskyn seurauksena koleraan ja 62 muuta on sairastunut siihen. Kuolleina löydettyjen ihmisten määrä ylitti maanantaina tuhat uhria.

Kolera aiheuttaa vaikeaa ripulia ja voi tappaa hoitamattomana muutamassa tunnissa. Se leviää saastuneen veden mukana, ja sillä on lyhyt itämisaika ennen oireiden puhkeamista.

Tuhojen laajuus paljastuu hitaasti Amerikan köyhimmässä valtiossa, jossa myrsky katkoi tiet ja tietoliikenneyhteydet maan syrjäisiin kolkkiin.

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan jotkut hirmumyrskyn runtelemat alueet Haitin eteläosissa ovat tuhoutuneet 90-prosenttisesti. Viranomaiset arvelevat, että avun tarpeessa on Haitissa noin 350 000 ihmistä.

Hirmumyrsky Matthew riepotteli yli kymmenen miljoonan asukkaan Haitia tiistain ja keskiviikon aikana ennen etenemistään Kuuban itäosien ja Bahamasaarten yli kohti Yhdysvaltoja.

”Ihmiset ovat menettäneet kaikkensa”, kertoo kehitysyhteistyö- ja lähetystyöntekijä Marja Lindqvist HS:lle sähköpostitse.

Hän työskentelee miehensä Risto Lindqvistin kanssa pääkaupunki Port-au-Princen kupeessa sijaitsevassa Cité Soleil’ssa, jota pidetään läntisen pallonpuoliskon köyhimpänä ja vaarallisimpana slummina. Siellä asuu satojatuhansia ihmisiä ilman jäte- tai vesihuoltoa.

”Niin sanotut slummikodit ovat joko kokonaan tai puoliltaan veden peitossa – eivät ihmiset niissä voineet myrskyltä suojautua. Jotkut kiipesivät hökkeliensä päälle, mutta kun tuuli riuhtoi teräviä pellinpalasia lentoon, oli ihmisten henki vaarassa.”

Lindqvistit eivät olleet myrskyn aikaan Haitissa vaan Floridassa Yhdysvalloissa, mutta he ovat saaneet tietoa tapahtumista tuntemiltaan pastoreilta, opettajilta ja vapaaehtoistyöntekijöiltä.

”Mutavesissä on kuolleita rottia, koiria, sikoja ynnä muita raatoja. Saattaapa olla joku ihmisen ruumiskin, mutta siihen ei paljoa huomiota nyt kiinnitetä”, Marja Lindqvist kirjoittaa.

Hän korostaa, että Cité Soleil on tavallista haavoittuvaisempi asuinpaikka. Lankuista, pahveista ja pelleistä rakennetuissa kodeissa on tyypillisesti maalattiat. Ihmiset eivät varastoi kotonaan ruokaa tai edes juomavettä, koska ne varastettaisiin niin todennäköisesti. Yleinen päivittäinen ateria ovat savesta, öljystä ja suolasta muotoillut kakut.

”Kaikki slummia ympäröivät alueet ovat korkeammalla, joten se on kuin kulho, johon ympäristön vedet tulevat”, Lindqvist kertoo.

Cité Soleil’n kaikkien asukkaiden käskettiin lähteä turvaan, mutta heillä ei ollut paikkaa mihin mennä.

”Valtiolla oli viisitoista suojapaikkaa, mutta lähes kaikki niistä olivat avoimia peltoja. Niihin mahtui vain 2 000 ihmistä.”

Lindqvistit ovat pyörittäneet Port-au-Princen liepeillä orpokotitaloa. Pastorit ja opettajat kokosivat koululaisia, katulapsia, 200 orpolasta ja kadunvarsiin jätettyjä vanhuksia pieneen rakennukseen, jossa he selvisivät hengissä.

Pelkästään yhdessä maaseutukylässä Chantalissa Haitin lounaisella niemimaalla kuoli ainakin 86 ihmistä, suurin osa puiden kaaduttua talojen päälle.

”Puu litisti talon niskaamme. En päässyt ulos”, kertoi kuljettajana työskentelevät Jean-Pierre Jean-Donald, 27, uutistoimisto Reutersille.

”Ihmisiä saapui siivoamaan raunioita, ja löysimme vaimoni kuolleena.”

Croix-des-Bouquets’ssa pääkaupunki Port-au-Princen kupeessa asunut Rosemika, 10, menetti kotinsa. Hän juoksi siskojensa ja veljiensä kanssa kukkuloille turvaan vedeltä.

Vesi oli ”kuin hirviö ja iski kaikkeen voimalla”, Rosemika kertoi sanomalehti The Guardianille.

”Kaikki tapahtui niin nopeasti ja yhtäkkiä.”

YK arvioi, että noin 350 000 haitilaista tarvitsee apua myrskytuhojen takia.

”Luulisin, että tulevien neljän tai viiden päivän kuluessa – – meillä on parempi kuva vaikutuksista ja kuolleiden määrästä”, sanoi YK:n alaisen Maailman ruokaohjelman Haitin-johtaja Carlos Veloso BBC:lle.

Veloson mukaan pahimmin kärsineisiin kaupunkeihin pääsee vain meri- tai ilmateitse.

Haiti ei ollut vieläkään toipunut vuoden 2010 maanjäristyksestä, joka tappoi hallituksen arvion mukaan ainakin 230 000 ihmistä ja jätti jopa puolitoista miljoonaa kodittomaksi.

Maanjäristyksen jälkeen Haitiin levisi todennäköisesti YK:n rauhanturvaajien tuomana koleraepidemia, joka on tappanut lähes 10 000 ihmistä.

Floridassa yli miljoona ilman sähköä

Lauantaina hirmumyrsky Matthew oli heikentynyt ja edennyt pitkin Yhdysvaltain kaakkoisrannikkoa, jossa yli miljoona Floridan osavaltion asukasta jäi ilman sähköä.

Yhdysvaltain kansallinen hurrikaanikeskus NHC madalsi Matthew’n sijoitusta Saffir-Simpsonin hurrikaaniasteikolla lauantaina kategoriaan 1. Yhteensä luokkia on asteikolla 5.

Miljoonia yhdysvaltalaisia on evakuoitu, ja kaupunkeihin on asetettu ulkonaliikkumiskieltoja. Floridassa viisi ihmistä oli kuollut myrskyn seurauksena, kertoi uutistoimisto AFP.

”Seuraavan 36 tunnin aikana on hengenvaarallinen tulvariski Floridan koillisrannikolla, Georgian rannikolla, Etelä-Carolinan rannikolla ja Pohjois-Carolinan rannikolla”, Yhdysvaltain viranomaiset varoittivat AFP:n mukaan.

Hirmumyrskyn uhrien määrä päivitetty 10.10. kello 8.05.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Haiti
 • Karibia
 • Hirmumyrskyt

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  2. 2

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  3. 3

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  4. 4

   Helsinki käynnisti sisäisen tarkastuksen: miljoonien eurojen asvalttiurakoissa epäillään vuosia jatkunutta ylihinnoittelua – Urakoitsija: ”Siellä on totta kai hullun tuntuisia hintoja”

   Tilaajille
  5. 5

   Kela vastaa yksinhuoltajalle, joka säästi lapsilleen rahastoon: ”Lapsen säästörahaston varat pitää käyttää lapsesta aiheutuviin menoihin”

  6. 6

   Suomi on tarina miesjoukosta metsässä – mutta miksi iloiset velikullat vaikenivat?

  7. 7

   Miljardööri Elon Musk aikoo kuljettaa ensimmäiset sata ihmistä Marsiin jo seitsemän vuoden päästä – Onko se mahdollista?

  8. 8

   Maahanmuuttaja­taustainen 16-vuotias poika käytti nuuskaa, isoveli hakkasi tunnin ajan sähköjohdolla ja rautaputkella – ”Kunniaväkivalta koskee myös poikia”

   Tilaajille
  9. 9

   The New Yorker: Presidentti Trump vitsaili varapresidentti Pencen ”haluavan hirttää kaikki homot”

  10. 10

   Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Olen säästänyt alaikäisille lapsilleni vuosien ajan pieniä summia rahastoihin – nyt Kela laskee ne perheen tuloiksi

  2. 2

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   Tehdas­rakennuksen palosta aiheutunut savuvaara ohi Helsingin Tapanilassa, myös juna-asema avattu

  5. 5

   Kela vastaa yksinhuoltajalle, joka säästi lapsilleen rahastoon: ”Lapsen säästörahaston varat pitää käyttää lapsesta aiheutuviin menoihin”

  6. 6

   Eroperheen lapsella Kaurilla on niin monta aikuista elämässään, ettei hän ole varma, kuinka monta kotia hänellä on – HS:n lukijat kertovat, kuinka kahden kodin perheissä pärjätään

  7. 7

   Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

  8. 8

   Keskustan sisäistä sähköpostia levisi koko eduskunnalle: ”Sipilän pitäisi lopettaa kiukuttelu ja ukonvaihtamispuheet”

  9. 9

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  10. 10

   Miltä tuntuu, kun näkö alkaa yhtäkkiä kadota? Hilma Oksanen, 27, ei näe ihmisten kasvoja eikä voi ajaa autoa – ”Aivan kuin silmälasien keskellä olisi harmaat verhot”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   Koko some kuohuu, sillä Pressiklubin juontaja Sanna Ukkolalle ehdotettiin erikeeperiä päähän, tämä kanteli ehdottajan pomolle ja myrsky oli valmis – tästä on kyse

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  5. 5

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  6. 6

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  7. 7

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  8. 8

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  9. 9

   Nalkutatko sinäkin? ”Naisvalitus” ei ole naisten vika, vaan puhetapa kertoo parisuhteiden epätasa-arvosta

   Tilaajille
  10. 10

   Naisen käsi osui vahingossa vastaan kävelleeseen mieheen Kalliossa – mies raivostui silmittömästi, löi ja potki naista

  11. Näytä lisää