Ulkomaat

HS-analyysi: Kiinalaiset uskovat tulevaisuuteen – eikä se ole pelkästään hyvä uutinen

Vuosikymmenien kasvu on tuonut kovat odotukset.

Peking

Kiinalaiset odottavat hyvää tulevaisuudeltaan. Yli 75 prosenttia heistä uskoo, että taloustilanne paranee seuraavan vuoden kuluessa. Yli 80 prosenttia on sitä mieltä, että nykyajan lapset pärjäävät tulevaisuudessa paremmin kuin vanhempansa.

Tiedot ovat peräisin yhdysvaltalaisen Pew-tutkimuslaitoksen viime viikolla julkaisemasta kyselytutkimuksesta, johon osallistui runsaat kolmetuhatta kiinalaista.

Kiinalaisten näin vahva usko tulevaisuuteen on ilahduttavaa. Sillä voi kuitenkin olla myös vakavia seurauksia.

Toiveikkuudesta huolimatta kiinalaiset eivät kuvittele elävänsä onnelassa. He näkevät myös epäkohtia.

Yli 80 prosenttia kiinalaisista pitää korruptoituneita virkamiehiä ongelmana. Lähes 80 prosenttia kokee rikkaiden ja köyhien välisen kuilun ongelmaksi. Muita hyvin yleisesti koettuja epäkohtia ovat rikollisuus, lääkkeiden ja ruoan turvallisuus, hintojen nousu sekä ilman ja vesien saastuminen.

Ongelmat ovat todellisia. Monet niistä näkee kiinalaisessa arjessa yhdellä vilkaisulla.

Korruptiota on ollut aina, mutta nykyään sitä ovat uutiset täynnä, kun kerrotaan presidentti Xi Jinpingin aloittamassa korruption vastaisessa kampanjassa kiinni jääneistä lahjusten ottajista. Varallisuuskuilun näkee vaikka Pekingin keskustassa. Jalkakäytävillä retkottavat kerjäläiset näyttävät kurjemmilta kuin Helsingissä kerjäävät romanit. Rikkaat ajelevat Audeilla ja Bemareilla, vielä rikkaammat Ferrareilla ja Lamborghineilla.

Epäkohtienkin suhteen kiinalaisilla kuitenkin riittää uskoa. Yli 60 prosenttia uskoo, että korruptio-ongelma vähenee. Lähes puolet olettaa ruokaturvallisuuden paranevan. Saasteiden ja elintasokuilun suhteen toiveikkuus ei ole yhtä yleistä, mutta näidenkin ongelmien vähenemiseen uskoo useampi kuin niiden pahenemiseen.

Kiinassa on voimassa sanaton yhteiskuntasopimus. Kansa hyväksyy kommunistipuolueen yksinvallan, kunhan puolue pitää huolen, että elinolot kohenevat.

Kun juttelee tavallisten kiinalaisten kanssa, harvoin kukaan valittelee esimerkiksi sananvapauden puutetta. Ihmisiä kiinnostaa enemmän toimeentulo. Se, paljonko saa palkkaa ja mitä maksavat asunto, ruoka ja uusin älypuhelinmalli.

Vallankumouksia tutkinut yhdysvaltalainen sosiologi James Davies kehitti 1960-luvulla klassisen teorian, jonka mukaan ihmiset eivät tee vallankumousta siksi, että heillä on huonot elinolot, vaan koska elinolot eivät vastaa odotuksia. Teorian mukaan odotukset kasvavat, kun elinolot paranevat. Pettymys iskee, jos elinolot yhtäkkiä huononevat, jääden sietämättömän kauas odotuksista.

Kiinassa väestön valtaosan elinolot ovat parantuneet lähes yhtä soittoa muutaman vuosikymmenen, joten suuret odotukset valoisasta tulevaisuudesta eivät yllätä.

Talous kasvaa yhä nopeasti verrattuna läntisiin teollisuusmaihin. Kasvu on kuitenkin hidastunut, eikä kukaan tiedä, kauanko kasvu jatkuu.

Jos tekeillä oleva talouden rakennemuutos epäonnistuisi niin, että suuret joukot jäisivät työttömiksi tai asuntojen hintakupla puhkeaisi, hyvin suuri osa kiinalaisista näyttäisi kyselyn perusteella pettyvän pahasti. Silloin ferrarimiesten, ilman saastesumun ja korruption aiheuttama ärtymys ehkä äityisi vihaksi. Syyllistä etsivät alkaisivat katsoa puolueen suuntaan.

Kiinan tapauksessa se ei luultavasti johtaisi vallankumoukseen, koska kansa on tiukassa kontrollissa. Se merkitsisi silti epävakautta, johon Kiina voisi reagoida esimerkiksi sulkeutumalla tai haastamalla riitaa Japanille, jotta kansan huomio saadaan muualle.

Kriisin vaikutukset näkyisivät Suomessa asti, koska suurvallan talous on kiinteästi kytköksessä koko maailman talouteen.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  2. 2

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  3. 3

   Hannu Uotila raatoi 14 tunnin päiviä kunnes sairaus pysäytti – Nyt hän jakaa liikunta- ja unitietonsa suoraan työterveysasemalle: ”Tällaista terveydenhuollon olisi aina pitänyt olla”

  4. 4

   Pohjois-Korea: Ydinsota voi syttyä milloin tahansa

  5. 5

   Reppu kelpaa jo pukukansallekin – tarkista nämä neljä asiaa ennen kuin ostat cityrepun

  6. 6

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  7. 7

   Helsinki käynnisti sisäisen tarkastuksen: miljoonien eurojen asvalttiurakoissa epäillään vuosia jatkunutta ylihinnoittelua – Urakoitsija: ”Siellä on totta kai hullun tuntuisia hintoja”

   Tilaajille
  8. 8

   Päälleliimattu startup-pöhinä kukoistaa suuryrityksissä – vängän meiningin jäljittely synnyttää myötähäpeän tunteita

  9. 9

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  10. 10

   Oikeistopopulistit eivät haasta todellista eliittiä vaan hyökkäävät vihervasemmistolaisten ja suvakkien kimppuun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  2. 2

   Tehdas­rakennuksen palosta aiheutunut savuvaara ohi Helsingin Tapanilassa, myös juna-asema avattu

  3. 3

   Olen säästänyt alaikäisille lapsilleni vuosien ajan pieniä summia rahastoihin – nyt Kela laskee ne perheen tuloiksi

  4. 4

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  5. 5

   Kela vastaa yksinhuoltajalle, joka säästi lapsilleen rahastoon: ”Lapsen säästörahaston varat pitää käyttää lapsesta aiheutuviin menoihin”

  6. 6

   Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

  7. 7

   Keskustan sisäistä sähköpostia levisi koko eduskunnalle: ”Sipilän pitäisi lopettaa kiukuttelu ja ukonvaihtamispuheet”

  8. 8

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  9. 9

   Eroperheen lapsella Kaurilla on niin monta aikuista elämässään, ettei hän ole varma, kuinka monta kotia hänellä on – HS:n lukijat kertovat, kuinka kahden kodin perheissä pärjätään

  10. 10

   Miltä tuntuu, kun näkö alkaa yhtäkkiä kadota? Hilma Oksanen, 27, ei näe ihmisten kasvoja eikä voi ajaa autoa – ”Aivan kuin silmälasien keskellä olisi harmaat verhot”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   Koko some kuohuu, sillä Pressiklubin juontaja Sanna Ukkolalle ehdotettiin erikeeperiä päähän, tämä kanteli ehdottajan pomolle ja myrsky oli valmis – tästä on kyse

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  5. 5

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  6. 6

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  7. 7

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  8. 8

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  9. 9

   Nalkutatko sinäkin? ”Naisvalitus” ei ole naisten vika, vaan puhetapa kertoo parisuhteiden epätasa-arvosta

   Tilaajille
  10. 10

   Naisen käsi osui vahingossa vastaan kävelleeseen mieheen Kalliossa – mies raivostui silmittömästi, löi ja potki naista

  11. Näytä lisää