Ulkomaat

”Trump on törkeä, mutta ehkä presidentin pitää olla” – HS kysyi äänestäjiltä, muuttivatko Trumpin puheet mielipiteitä

Trumpin kourintapuheista voi tulla sunnuntain väittelyn pääaihe. St. Louisissa video ei kuitenkaan muuttanut äänestäjien mielipiteitä.

St Louis, Missouri

”Olisipa tämä se nyrkki Donald Trumpin naamaan”, sanoo markkinoinnin opiskelija Allison Klinghammer St. Louisin kadulla.

”Haluanpa nähdä, miten hän yrittää selittää tämän väittelyssä sunnuntaina”, sanoo tuottajaopiskelija Madison Bowlds. ”Tai miten hän selittää tämän omalle tyttärelleen.”

Nuoret naiset puhuvat vuonna 2005 kuvatusta videosta, jolla joka tuli julki myöhään perjantaina Suomen aikaa. Videolla Trump puhuu toisen miehen kanssa naisten kourimisesta tavalla, jota ei ole kuultu Yhdysvaltain presidenttiehdokkaalta koskaan aikaisemmin.

”Te tiedätte, että olen automaattisesti viehättynyt kauniisiin (naisiin). Alan vain suudella heitä. Se on magneettista. Alan vain suudella. En edes odota”, Trump sanoo.

”Jos on tähti, he sallivat sen. Voin tehdä mitä tahansa. Voin tarttua heitä pillusta. Voin tehdä mitä tahansa.”

Nauhoitus on tehty bussissa matkalla Days of our lives-sarjan kuvauksiin. Nauhalla Trump kertoo Access Hollywood -ohjelman juontajalle Billy Bushille myös yrittäneensä iskeä naimisissa ollutta naista. Trump itsekin meni tammikuussa 2005 naimisiin malli Melania Trumpin kansa.

”Yritin iskeä häntä ja epäonnistuin. Myönnän sen. Yritin nussia ja epäonnistuin. Hän oli naimisissa”, Trump sanoo naisesta, jonka miehet ilmeisesti näkevät bussista.

Ensimmäistä kertaa presidenttikampanjan aikana Trump pyysi sanojaan perjantaina anteeksi, ”jos ne loukkasivat jotakuta”. Tämä kertoo siitä, että miten vakavana kampanja videota pitää.

”En ole koskaan teeskennellyt olevani täydellinen ihminen”, Trump sanoi videolausunnossa lauantaiaamuna Suomen aikaa. ”Olen sanonut ja tehnyt asioita, joita kadun, ja sanat tällä yli kymmenen vuotta vanhalla videolla kuuluvat niihin.”

Trumpilla on ollut ongelmia taivutella puolelleen naisäänestäjiä, joiden keskuudessa demokraatti Hillary Clinton johtaa 10–20 prosenttiyksilöllä mielipidemittauksesta riippuen. Nauhan julkaisu tekee naisten tuen saamisesta Trumpille entistä vaikeampaa, mikä saattaa ratkaista vaalit.

Trump pyrkikin heti anteeksipyyntövideollaan kääntämään keskustelun presidenttin Bill Clintonin uskottomuuteen, josta hän lupasi puhua lisää.

”Bill Clinton on käyttänyt naisia hyväkseen, ja Hillary Clinton on hyökännyt, häpäissyt ja nöyryyttänyt tämän uhreja”, Trump sanoi.

Trumpin video pöyristytti sekä republikaaneja että demokraatteja. Edustajainhuoneen puhemies, republikaani Paul Ryan kutsui videota ”oksettavaksi” ja peruutti yhteisesiintymisen Trumpin kanssa lauantaina. Utahilainen kongressiedustaja Jason Chaffetz ilmoitti, ettei enää voi tukea Trumpia presidentiksi.

Neljä kongressin republikaania vaati, että Trumpin olisi luovuttava ehdokkuudesta. He kaikki yrittävät tulla valituksi marraskuussa uudelleen kongressiin ja haluavat siksi ottaa etäisyyttä puolueensa ehdokkaaseen.

Clinton twiittasi: ”Tämä on hirveää. Emme voi antaa tämän miehen nousta presidentiksi.”

Clintonin ja Trumpin toinen vaaliväittely pidetään St. Louisissa sunnuntai-iltana. Trumpin suhtautuminen naisiin saattaakin hallita keskustelua.

”Trumpin kannattajat olleet valmiita nielemään rasistisia ja seksistisiä kommentteja aiemmin. Siksi en ole varma, että muuttaako tämä mitään”, Klinghammer sanoi sanoi St. Lousisssa.

Hän oli oikeassa ainakin kuntatyöntekijä Danny Swailsin suhteen, joka istui keilahallissa St Louisin keskustassa. Swails tukee edelleen Trumpia, vaikka ei haluaisi lastensa kuulevan tämän puheita.

”Vaaleissa tärkeintä on se, millaisia tuomareita valitaan korkeimpaan oikeuteen”, Swails sanoi. ”Haluan tuomareita, jotka puolustavat aseenkanto-oikeutta. Pahaa miestä aseen kanssa ei pysäytä mikään muu kuin hyvä mies aseen kanssa.”

Trumpia kannattava kemia-alan yrittäjä Andrew Sherill arveli, että video vaikuttaa naisäänestäjiin, mutta ei häneen. ”Eiväthän monet Trumpin kannattajat haluaisi häntä presidentiksi. Yksityiselämä täytyy kuitenkin erottaa politiikasta.”

Sherillille talous on vaalien tärkein asia, ja hän uskoo Trumpin leikkaavan valtiovelkaa enemmän kuin Clinton.

Muurari Thadd Etchison huomautti videosta tietämättä, että mukavat ihmiset harvoin saavat isoja muutoksia aikaiseksi. ”Trump on törkeä ja kylmäsydäminen, mutta presidentti ehkä tarvitsee sellaisia ominaisuuksia. Muuten kulkee muiden talutusnuorassa.”

Trumphan puhui videolla totta, puuskahti puuseppä Walker Jureka baarissa St Louisin keskustassa. ”Jos olet rikas, voit tehdä mitä tahansa tässä maassa, vaikka kouria naisia.”

Jureka on niin pettynyt politiikkaan, ettei ole äänestänyt pitkään aikaan. Hän arveli, että Trump ryhtyi presidenttikisaan vain, koska tämä ei keksinyt enää muuta tekemistä. Clinton taas on hänestä osa korruptoitunutta eliittiä.

”Jos Trumpista tulee presidentti, niin hän tekee tälle maallekin: kouraisee sitä haaroista. Täytyy varmaan muuttaa Kanadaan.”

Clinton ja Trump kohtaavat toisensa toisessa suuressa vaaliväittelyssä sunnuntain ja maanantain välisenä yönä kello 4 Suomen aikaa.

HS:n sivuilla ja sovelluksessa näet suorana sekä itse väittelyn että sen jälkipuinnin.

Lue myös HS:n yhteenveto paljastusvideon aiheuttamasta kohusta.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvaltain presidentinvaalit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  2. 2

   Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

  3. 3

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  7. 7

   Mustan Barbaarin äiti ja sisko saivat sakkotuomiot poliisin vastustamisesta Helsingissä – rap-artisti arvosteli alun perin viranomaisten toimintaa

  8. 8

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  9. 9

   Huono huumoriräppi on Suomen kovinta hittimusiikkia, vaikka yli 30-vuotiaat eivät tajua siitä mitään – Lajin ykkösnimen Slim Millin mukaan nykyräppi on tylsää

  10. 10

   Lumisade sakenee iltapäivä­ruuhkan aikaan, Helsinki-Vantaalla vain yksi kiitotie käytössä – Katso grafiikasta, kuinka sade­alue peittää tunti tunnilta eteläisen Suomen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  5. 5

   Helsingin poliisi puolustaa itsenäisyyspäivän kiinniottoja: Poliisia kuvannut pyöräilijä kieltäytyi järjestelmällisesti kertomasta henkilöllisyyttään

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Vantaa alkaa maksaa lastensuojelun työntekijöille liki 5 000 euron ”tulospalkkioita” – ja poliitikot rajaisivat yhden työntekijän vastuulle korkeintaan 30 lasta

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää