Ulkomaat

Tuore kysely paljastaa eurooppalaisten EU- ja ihmisoikeus­näkemyksiä – puolet suomalaisista maahanmuuttoa vastaan

Suomessa ”autoritaarisen populistisia” ajatuksia oli 50 prosentilla aikuisista. Autoritaarisen populismin kannattajiksi laskettiin ihmiset, joilla oli maahanmuutto-, ihmisoikeus- ja EU-vastaisia näkemyksiä.

Kahdentoista eurooppalaisvaltion täysi-ikäisistä kansalaisista lähes puolet vastustaa maahanmuuttoa, paljastaa tuore kysely.

YouGov-markkinatutkimusyhtiön uuden tutkimuksen aineistoon ennakkoon perehtynyt Buzzfeed-sivusto kertoo, että esimerkiksi Suomessa ”autoritaarisen populistisia” ajatuksia oli 50 prosentilla aikuisista.

Autoritaarisen populismin kannattajiksi laskettiin ihmiset, joilla oli maahanmuutto-, ihmisoikeus- ja EU-vastaisia näkemyksiä. Lisäksi heillä oli vahvoja mielipiteitä ulkopolitiikasta.

Suomessa tähän ryhmään kuuluvista 31 prosenttia oli yli 60-vuotiaita ja 12 prosenttia 18–29-vuotiaita. Enemmistö eli 59 prosenttia oli miehiä.

Kyselyssä oli Suomen lisäksi mukana Britannia, Ranska, Saksa, Ruotsi, Tanska, Portugali, Italia, Espanja, Romania ja Puola.

Eniten ”autoritaaripopulisteja” oli Romaniassa (83 prosenttia) ja Puolassa (78 prosenttia). Puolaa hallitsee kansallismielinen ja äärikonservatiivinen Laki ja oikeus -puolue, joka sai murskavoiton 2015 vaaleissa.

Laki ja oikeus ei halua Puolaan pakolaisia ja on saanut EU:n varpailleen myös uudistuksillaan, jotka kyseenalaistavat perustuslakituomioistuimen ja median riippumattomuuden. Puolue on kuitenkin periaatteessa EU-myönteinen, koska se tietää Puolan hyötyvän paljon unionin jäsenyydestä.

Brexit-äänestyksen jälkeisessä Britanniassa autoritaarisen populistisia näkemyksiä oli 48 prosentilla aikuisista.

Populistisen ja EU-kriittisen Ukip-puolueen puheenjohtajana toimineen brittipoliitikko Nigel Faragen mielestä tulokset olivat ennalta-arvattavia ja ilmiselviä.

”Se, mitä nyt tapahtuu ympäri Eurooppaa, ei ole mikään yllätys”, Farage sanoo Buzzfeedille.

”Brexit oli vasta alkua.”

Pienin osuus autoritaaripopulisteja oli Saksassa, 18 prosenttia. Buzzfeedin haastattelemien analyytikkojen mielestä luku on kuitenkin yllättävän suuri, kun ottaa huomioon äärioikeiston roolin maan historiassa.

YouGovin politiikan tutkimuksen päällikkö Joe Twyman arvioi, että kyselyn tulokset osoittavat, että vanhan ajan vastakkainasettelu oikeiston ja vasemmiston välillä on muuttunut aiempaa monimutkaisemmaksi.

”Sen on korvannut mutkikkaampi ja vivahteikkaampi sekoitus poliittisia ryhmiä, joilla on vakavia seurauksia politiikalle Euroopassa”, Twyman sanoo Buzzfeedille.

”Mikä tahansa poliittinen puolue tai liike, joka osaa vedota autoritaarisen populistisesti ajatteleviin ihmisiin, voi hyötyä siitä valtavasti vaaleissa.”

Kyselyyn osallistui Britanniassa 1 711 ihmistä ja muissa maissa vähintään tuhat kussakin. Kysely toteutettiin tämän vuoden elo–syyskuussa.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Euroopan pakolaiskriisi
 • Brexit
 • Maahanmuutto
Luetuimmat
 1. 1

  Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

 2. 2

  Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

 3. 3

  Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

 4. 4

  Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

  Tilaajille
 5. 5

  Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

 6. 6

  Paljastava pukeutuminen on häirintää

 7. 7

  Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

 8. 8

  Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

 9. 9

  Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

  Tilaajille
 10. 10

  Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

 2. 2

  Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

 3. 3

  Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

  Tilaajille
 4. 4

  Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

  Tilaajille
 5. 5

  Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

 6. 6

  Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

 7. 7

  HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

 8. 8

  Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

  Tilaajille
 9. 9

  Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

 10. 10

  Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

 11. Näytä lisää