Ulkomaat

Asianajaja: Terroriepäillyn itsemurha saksalaisvankilassa on skandaali

Maanantaina kiinniotettu ja terrori-iskun suunnittelusta epäilty Jaber al-Bakr teki itsemurhan vankilassa keskiviikkoiltana. Asianajajan mukaan kyse on skandaalista, vankilaviranomaisten mukaan itsetuhoisuudesta ei ollut miehen nälkälakosta huolimatta viitteitä.

Suuren terrori-iskun suunnittelusta Saksassa kiinni otettu syyrialaismies löydettiin keskiviikkona kuolleena sellistään, uutisoi saksalaislehti Spiegel.

Spiegelin tietojen mukaan iskun suunnittelusta epäilty Jaber al-Bakr, 22, hirttäytyi selliinsä keskiviikkoiltana Leipzigissa.

Britannian yleisradioyhtiö BBC:lle puhuneen al-Bakrin asianajajan Alexander Huebnerin mukaan pelkästään sen, että al-Bakr kieltäytyi syömästä tai juomasta, olisi pitänyt kertoa viranomaisille, että tämä oli itsetuhoinen. Lisäksi al-Bakr oli yrittänyt rikkoa sellinsä valot ja valokytkimen.

The Local -verkkomedialle puhuneen vankilanjohtaja Rolf Jacobin mukaan erittäin kokenut psykiatri oli tavannut al-Bakrin tiistaina, eikä mikään viitannut vangitun olevan vaaraksi itselleen. Sähkölaitteiden rikkomista Jacob piti ilkivaltana, ei itsetuhoisuuden osoituksena.

Saksin osavaltion oikeusministeri Sebastian Gemkow kuvasi tapahtunutta tragediaksi ”jota ei olisi saanut tapahtua, mutta joka tapahtui”. Gemkow otti vastuun tapahtuneesta, mutta ei pyytänyt eroa tehtävästään.

Vankilan johtaja Jacobin mukaan al-Bakrin vointi tarkistettiin psykologin suosituksesta vankilassa puolen tunnin välein. Leipzigissa sijaitsevan vankilan selleissä ei viranomaisten mukaan ole videovalvontaa.

BBC:lle puhuneen vankilanjohtaja Jacobin mukaan al-Bakr löydettiin sellistään hirttäytyneenä kello 19.45 paikallista aikaa eli kello 20.45 Suomen aikaa. Vartija oli tarkistanut hänen vointinsa varttia aiemmin, ja silloin al-Bakrin kerrotaan olleen yhä elossa. Elvytysyrityksistä huolimatta hän menehtyi.

Monet saksalaispoliitikot vaativat torstaina tapahtuneesta virallista tutkintaa, The Local kertoo.

Nopeaa ja perusteellista tutkimusta asiasta vaati myös Saksan sisäministeri Thomas de Maiziere.

Saksan televisiossa puhunut ministeri de Maiziere sanoi, että al-Bakrin kuolema vaikeuttaa Berliinin lentokentälle mahdollisesti suunnitteilla olleen iskun tutkimista huomattavasti.

Poliitikkojen piirissä al-Bakrin kuolemaa pidettiin merkittävänä tappiona Saksan tiedusteluviranomaisille, BBC kertoo.

Saksan tiedustelupalvelu kertoi maanantaina saaneensa tietoa, että Isis suunnittelee mahdollisesti terrori-iskua Saksan liikennekeskuksia vastaan. Tiedustelupalvelun tavoitteena oli selvittää, oliko kiinniotettu al-Bakr osa juuri tätä suunnitelmaa.

Saksan poliisi etsintäkuulutti syyrialaisen al-Bakrin lauantaina sen jälkeen, kun hänen asuntoonsa tehdyssä ratsiassa löydettiin räjähteitä.

Maanantaina Saksan poliisi kertoi, että al-Bakr oli saatu kiinni Leipzigissa. Hieman myöhemmin selvisi, että kiinnioton olivat tehneet kolme syyrialaismiestä, joilta al-Bakr oli pyytänyt yösijaa.

Miehet olivat vieneet al-Bakrin asunnolleen, mutta eivät antaneet tälle yösijaa vaan sitoivat hänet sähköjohdolla. Sen jälkeen he ilmoittivat asiasta poliisille.

Yksi kiinniotossa mukana olleista miehistä sanoi RTL-televisiokanavalle, että he ottivat al-Bakrin kiinni, koska tunnistivat tämän poliisin etsintäkuulutuksesta ja olivat tälle raivoissaan.

”En voi hyväksyä tällaista. Varsinkaan täällä Saksassa, maassa joka on avannut ovensa meille”, Mohammed A. nimellä esiintynyt mies sanoi RTL-kanavalle.

Saksalaismedian mukaan al-Bakr saapui maahan helmikuussa 2015. Turvapaikka hänelle myönnettiin saman vuoden marraskuussa.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Saksa
 • Terrorismi
 • Vankilat
 • Isis
 • Jukka Hiiro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  4. 4

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – Katso grafiikasta, kuinka sade­alue peittää tunti tunnilta eteläisen Suomen

  7. 7

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  8. 8

   Eduskunta hyväksyi ruotsin asemaa nakertavan kielikokeilun – Rkp:n synkän päivän täydensi Folktingetin jääminen ilman avustusta

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Vantaa alkaa maksaa lastensuojelun työntekijöille liki 5 000 euron ”tulospalkkioita” – ja poliitikot rajaisivat yhden työntekijän vastuulle korkeintaan 30 lasta

  10. 10

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää