Ulkomaat

Brexit-pääministeri Theresa May on Euroopan kovin nainen, sillä hänellä ei ole vaihtoehtoja

Eliitin ulkopuolelta tullut Theresa May nousi omilla kyvyillään konservatiivien johtoon.

Lontoo–Birmingham

Roteva mies tallaa koko painollaan jalkapöydälle. Toinen, hieman kevyempi, läikyttää harppoessaan viinilasinsa ­sisällön vieressä seisovien säärille.

Nyt eivät normaalit käytös­tavat päde. Kun Britannian pääministeri Theresa May tapaa konservatiivien riviväkeä puo­luekokouksessa, haluaa jokainen olla eturivissä.

Rivakasti etenevä May asettuu lattiatasolle yleisön eteen. Jättihelmet ja kultaiset kengänkärjet välkehtivät. Hän hymyilee, mutta hymyssä on puolet vakavuutta ja hitunen kyllästymistä. Tänne ei ole tultu huvittelemaan.

”Me konservatiivit elämme nyt hyvin jännittäviä aikoja”, pääministeri kertoo, ja palvova yleisö filmaa kännyköillään.

Jännittäviä aikoja? Kyseessä on tyypillinen brittiläinen understatement eli vähättelevä ilmaus.

Theresa Mayn päätehtävä pääministerinä on johdattaa Britannia ulos EU:sta. Käyttöohjetta urakkaan ei ole. Britanniasta tulee ensimmäinen maa, joka ­eroaa unionista. Eletään siis poikkeuksellisia aikoja.

Mayn pitää myös päättää, mitä Britannia tavoittelee. Onko hän valmis kompromisseihin, jotta Britannia voi jäädä yhteismarkkinoille? Vai onko edessä todennäköiseltä näyttävä ”kova brexit”, jäähyväiset 500 miljoonan ihmisen talous­alueelle?

May itse ei sano tavoitteista vielä juuta eikä jaata. ”Brexit tarkoittaa brexitiä”, kuuluu hänen lakoninen kiteytyksensä.

Se tarkoittaa, että EU-ero kyllä tulee. Siihen May on sitoutunut. Brittejä ei panna äänestämään uudelleen.

Mutta kuka oikein on tämä May, joka vilkuttaa EU:lle hyvästejä sumuiselta saarelta?

May on brittipolitiikan tunnettu tuntematon. Hän on kuulunut konservatiivipuolueen ydinjoukkoon jo viitisentoista vuotta. Samalla May on pitänyt etäisyyttä julkisuuteen.

Kun ihmisiä pyytää luonnehtimaan häntä, nousee kaksi arviota ylitse muiden.

Yksi: a safe pair of hands. May on poliitikko, jonka voi luottaa selviytyvän vaikeista tehtävistä.

Kaksi: private person. May pitää yksityisasiansa ominaan, kuten kunnon britin kuuluukin.

Omaa tilaansa varjeleva May pakenee analyysia samalla saippua­maisella liukkaudella kuin Saksan liittokansleri Angela Merkel.

Onkin varsin sopivaa, että brexit-neuvottelujen alkaessa ensi vuonna vastakkain päähahmoina ovat juuri he kaksi, ainakin Saksan syksyisiin vaaleihin asti.

Mayta ja Merkeliä yhdistää myös tausta papintyttärinä. Kumpikin tulee eliitin ulkopuolelta. Kumpikin peri kotoa työ­moraalin ja kristilliset arvot.

”Isäni kannusti minua aina tekemään parhaani, oli työ mikä tahansa [– –] hän rohkaisi minua tähtäämään korkealle esteistä välittämättä”, May kertoo konservatiivien syyskuussa julkaisemalla videolla, jolla naisia kannustetaan politiikkaan.

May on antanut uransa aikana vain vähän haastatteluja. Vanhojen juttujen tiedonmuruset kiertävät uusiin juttuihin, kun tuoreempaa tavaraa ei ole tarjolla.

Kyllä, May rentoutuu Vogue-muotilehden parissa. Kyllä, hän pitää kokkaamisesta, mutta ei pikkutarkasta reseptien tuijottamisesta. Kyllä, ulkoilmaelämä ja patikointi ovat Mayn mieleen.

Ja kyllä, May on tunnettu kengistään. Hänen leopardikuvioiset avokkaansa nousivat otsikoihin 2002, mikä kertoo enemmän brittilehtien suhtautumisesta naisiin politiikassa kuin naispoliitikon kenkäsuhteesta.

May on osannut silti kääntää tämänkin voitokseen. Hän valitsee yhä silmäänpistäviä kenkiä – ja antaa median toistaa itseään.

Maysta, 60, ei olisi välttämättä koskaan tullut pääministeriä, ellei edeltäjä David Cameron olisi hävinnyt kansanäänestystä Britannian EU-jäsenyyden jatkosta. Nuorempi poliitikkopolvi olisi jyrännyt ohi.

Cameron ilmoitti erostaan EU-äänestystä seuraavana päivänä eli 24. kesäkuuta. Britannian ajautui hetkeksi poliittiseen kaaok­seen. Konservatiivipuo­lueen seuraajakisa oli lyhyt mutta verinen. Selkään puukotusten ja omien maalien jälkeen taistelutantereelle jäi vain May.

Heinäkuun 13. päivänä May kävi niiaamassa kuningatar Elisabetille Buckinghamin palatsista. Yhdestä historian pitkäaikaisimmasta sisäministeristä tuli samalla brexit-ajan pääministeri.

Palatsista May ja hänen aviomiehensä Philip May suuntasivat uuteen kotiinsa pääministerin virka-asunnolle Downing Street kymppiin. Cameronit olivat muuttaneet pois vain hieman aiemmin.

On häkellyttävää, kuinka suurta valtaa May käyttää, kun katsoo hänen mandaattinsa syntytapaa.

May nousi pääministeriksi vain 199 konservatiivikansan­edustajan tukemana. Hän ei voittanut parlamenttivaaleja, eikä edes puolueensa jäsenäänestystä. EU-kansanäänestyksessäkin hän oli häviäjien puolella.

Mielipidemittaukset osoittavat, että May on suosittu ja luotettu. Nyt May valmistelee Britannian EU-eroa. Parlamentille hän ei halua antaa asiassa päätösvaltaa. Kansanedustajat saisivat vain keskustella asiasta.

Viime viikolla Birminghamin-puoluekokouksessa May paalutti konservatiivipuolueen poliittiseen keskustaan. Samalla hän kalasteli työväenpuolueen äänestäjiä keskustavasemmistomausteisella talouspolitiikalla. Ukipin äänestäjiä May houkutteli maahanmuuton kiristämisellä.

”Jos luulet olevasi maailmankansalainen, et ole minkään maan kansalainen”, May sanoi ja nostatti kylmät väreet brittiläisen liberaaliälymystön kollektiiviseen selkäpiihin.

Mayn mukana Britannia palaa perinteiseen konservatismiin.

Britanniasta on tulossa entistä suljetumpi maa. Avoimuus ei ole enää itseisarvo. Brexit uhkaa myös sulkea Britannian ovet ainakin osalta EU-kansalaisia.

Mayn konservativismi ei ole kuitenkaan arvokonservativismia. Hän kampanjoi yhdenvertaisen avioliittolain puolesta. Feministinä hän on tukenut jo pitkään naisten etenemistä miehisessä brittipolitiikassa.

May haluaa tehdä Britanniasta maan, jossa kyvyt ratkaisevat, ei syntyperä. Siitä hän on itse paras esimerkki. Suunnitelmassa on kuitenkin yksi mutta: brexit.

Britannian EU-ero tulee viemään pääministerin kaiken huomion. Muuhun ei jää juuri aikaa.

Brexit-pääministeri ei voi koskaan todella voittaa. Pettyneitä on paljon, mitä ikinä tapahtuukin. Siksi Mayn pitää olla kovempi kuin kukaan muu.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Oxfordin kasvatti sauvakävelee

 Theresa May, 60, syntyi pappisperheeseen. Hän oli vanhempiensa ainoa lapsi.

 May opiskeli maantiedettä Oxfordin yliopistossa, jossa hän tapasi tulevan aviomiehensä, nykyisen investointipankkiirin Philip Mayn.

 Vuonna 1980 avioituneella pariskunnalla ei ole lapsia. Mayt harrastavat patikointia ja sauvakävelyä.

 Valmistumisensa jälkeen May työskenteli Englannin keskuspankissa. Politiikasta hän kiinnostui jo nuorena, ja puolue oli itsestään selvästi konservatiivit.

 Parlamenttiin May nousi 1997 eli samana vuonna kun työväenpuolueen Tony Blairista tuli pääministeri ja konservatiivien pitkä oppositiokausi alkoi.

 May eteni nopeasti konservatiivipuolueen sisällä. Kun konservatiiveista tuli pääministeripuolue 2010, May nousi David Cameronin hallituksen pitkäaikaiseksi sisäministeriksi.

 Maysta tuli pääministeri heinäkuussa 2016. Vaikka May kannatti aiemmin Britannian EU-jäsenyyttä, on hän pääministerinä sitoutunut Britannian EU-eroon.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Britannia
 • Britannia ja EU
 • Brexit
 • Annamari Sipilä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa

  2. 2

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  3. 3

   Kuolleen sotilaan leski vahvistaa ABC:lle: Trump soitti, oli tökerö ja sai lesken itkemään entistä enemmän

  4. 4

   Suomalainen Maria käynnisti twiitillään ketjureaktion – Twitter täyttyi tv-sarjojen pilatuista nimistä, näin mahtavia ne ovat

  5. 5

   Suomalaisten työpukeutuminen on nyt enemmän hukassa kuin 80-luvulla, väittävät asiantuntijat – ”On harhaa luulla, etteivät muut kiinnitä ulkonäköösi huomiota”

  6. 6

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  7. 7

   Helsingin halutuimpiin kouluihin ilmoitetaan jopa vastasyntyneitä – syntymätöntä lasta ei oteta koulujonoon, vaikka vanhemmat kyllä yrittävät

  8. 8

   ”Onko toi sun poika?” Vanhemman naisen ja nuoremman miehen suhde herättää yhä hämmästelyä Suomessa – HS:n lukijat kertovat rakkaustarinansa

   Tilaajille
  9. 9

   Onko tässä kaikkien aikojen hillittömin rangaistuspotkumaali? Maalivahti joutui noloon tilanteeseen

  10. 10

   Punavuorelaiset eivät astuisi jalallaankaan itäkeskuslaiseen esikouluun – esiopetuksen resurssit Helsingissä on jaettu epätasaisesti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaisten työpukeutuminen on nyt enemmän hukassa kuin 80-luvulla, väittävät asiantuntijat – ”On harhaa luulla, etteivät muut kiinnitä ulkonäköösi huomiota”

  3. 3

   Punavuorelaiset eivät astuisi jalallaankaan itäkeskuslaiseen esikouluun – esiopetuksen resurssit Helsingissä on jaettu epätasaisesti

  4. 4

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  5. 5

   Tukholman eliitin alakoulussa luokkahuoneilla on kuninkaallisten nimet ja oppilailla MacBookit – Ulos jääneiden vanhemmat juoksevat rehtoria kiinni kaupungilla ja itkevät

   Tilaajille
  6. 6

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  7. 7

   Länsimetron kuitit haluttiin perata läpi erityistilintarkastuksessa, virkamiehet tilasivat yleisen selvityksen – Maria Guzenina: ”Mistä tässä on nyt kysymys?”

  8. 8

   Masennus ei ole yksi vaan 12 eri sairautta – kaikki ne vaativat myös erilaiset hoidot, sanovat suomalaistutkijat

   Tilaajille
  9. 9

   Lunta tai räntää luvassa ensi viikolla lähes koko maahan – ”Renkaiden vaihto vasta keski­viikkona menee jo myöhäiseksi”

  10. 10

   Toimittaja nukkui kolme viikkoa unimittareiden kanssa, tämä kaikki tapahtui: alkoholi tuhosi levon, lyhyetkin unet virkistivät – ja motivaatio mennä aikaisemmin nukkumaan löytyi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  8. 8

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  10. 10

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Dubain šeikki armahti vankilaan tuomitun brittimiehen – Kolmen kuukauden rangaistus oli tullut toisen miehen koskettamisesta baarissa
  3. Björn Wahlroosin mielestä perustuslakiuudistus on johtanut tilanteeseen, jossa Suomea ei johda kukaan – ”Mitä enemmän syventyy perustuslakiin, sitä enemmän siitä tulee lievä myötähäpeän fiilis”
  4. Poliisi ampui espanjalaisturistin Rio de Janeirossa
  5. Onko tässä kaikkien aikojen hillittömin rangaistuspotkumaali? Maalivahti joutui noloon tilanteeseen
  6. Tunti sitten
  7. Puolustusvoimat selvittää, osallistuiko joku Tampereen mielenosoitukseen palveluspuvussa, poliisi käy läpi netissä julkaistuja videoita – ”On omaa kuvaa, sitä on saatu somesta ja on muualtakin”
  8. Erosta, surusta ja potkuista selviää helpommin, kun ei juokse karkuun – pakeneminen voi pahentaa oloa, sanoo psykoterapeutti
  9. Baselin kirous? Henri Kontinen ja John Peers putosivat jälleen ensimmäisellä kierroksella
  10. Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa
  11. Näyttelijäliitto aloittaa työnantajille suunnatun kampanjan ahdistelun vähentämiseksi – Suurinta osaa näyttelijöistä on seksuaalisesti ahdisteltu
  12. Varhaiskasvatusjohtaja kiistää mielipidekirjoituksessa esitetyt väitteet helsinkiläispäiväkotien epätasa-arvoisuudesta – ”En tiedä, mistä tässä on kysymys”
  13. Näytä lisää