HS vieraili salaa venezuelalaisessa sairaalassa, jossa jengiläiset ryöstävät lääkäreitä ja kaikesta on pulaa – ”Potilaat tulevat tänne kuolemaan”

Sairaaloissa tiivistyy Venezuelan paradoksaalinen tilanne: maalla on maailman suurimmat öljyvarat, mutta silti sairaaloista puuttuu rokotteita, tavallisimpia lääkkeitä ja jopa saippuaa.

Sairaalan käytävällä itkee nuori äiti.

Victorino Santaellan sairaalan lastentautien osasto on autio. Huoneiden ikkunat on jätetty auki, ilmastointi ei toimi. Ilmassa lentää kärpäsiä. Lääkevaraston hyllyt ovat tyhjillään. Sairaalasta puuttuu kumikäsineitä, injektioneuloja, haavalankaa ja saippuaa.

Liset, 25, itkee kertoessaan vauvastaan.

Kahden kuukauden ikäisellä tytöllä on nivusista alkanut ihotulehdus, joka on levinnyt. Sairaalassa ei ole voitu tehdä verikokeita bakteerin määrittämiseksi, joten lapselle annetaan laajakirjoista yleisantibioottia. Lapsi hengittää sängyllä raskaasti. Uloshengityksellä hän painuu kasaan kuin tyhjentyvät palkeet.

Lääkärin mukaan vauvalle pitäisi tehdä röntgenkuvaus, jotta nähtäisiin, onko tulehdus levinnyt luihin saakka. Mutta röntgenlaite ei toimi. Sairaalassa ei ole usein edes desinfiointiaineita. Hoitajien mukaan vastasyntyneitä on kuollut sairaalassa leviäviin tulehduksiin.

”Lapset, jotka täällä jäävät henkiin, elävät Jumalan armosta”, sanoo sairaanhoitaja.

Sairaaloihin ei ole ulkopuolisen helppo mennä. Kielteisen julkisuuden vuoksi Venezuelan viranomaiset eivät päästä toimittajia niihin. HS onnistui silti vierailemaan Victorino Santaellan suuressa sairaalassa Mirandassa, Caracasin lähellä.

Hissi vie sairaalan ylimpään, 11. kerrokseen. Kahdeksasta hissistä vain yksi toimii. Kutsupainike on rikki.

Lääkärit kiirehtivät portaita. Kaikki potilaat eivät pysty siihen. Rullatuolissa istuva teini-ikäinen poika joutui mopo-onnettomuuteen puoli vuotta sitten. Molemmat jalat murtuivat, ja nyt ne ovat luutuneet silminnähden pahasti vinoon. Hän ei pysty kävelemään ja odottaa uutta leikkausta, on odottanut jo monta kuukautta.

”Välillä täällä ei ole ollut moneen päivään yhtään kirurgia”, eräs lääkäri sanoo.

Sairaaloissa tiivistyy Venezuelan paradoksaalinen tilanne. Maalla on maailman suurimmat öljyvarat, suuremmat kuin Saudi-Arabialla tai koko Afrikalla yhteensä.

Silti Venezuelassa on kova pula elintarvikkeista, lääkkeistä, saippuasta ja jopa vessapaperista. Viimeiset 17 vuotta maata on johtanut uuden vuosisadan sosialismia julistava liike.

Hinta- ja valuuttasääntely ovat romahduttaneet kotimaisen tuotannon, ja öljyn hinnan romahdettua tuontiin ei ole enää varaa. Väkivalta ja ryöstely yltyvät. Inflaatio on satoja prosentteja.

Ruokajonot ovat olleet arkinen näky Venezuelassa jo pitkään. Parin viime vuoden aikana taloustilanne on kuitenkin pahentunut rajusti, mikä näkyy terveydenhuollossa. Observatorio Venezolano de la Salud -verkoston selvityksen mukaan 76 prosentissa sairaaloista oli elokuussa vakava lääkepula.

Turvallisuussyistä tässä jutussa ei mainita sairaalassa tavattujen lääkäreiden tai sairaanhoitajien nimiä. Aihe on tulenarka: joitain tiedotusvälineitä auttaneita työntekijöitä on irtisanottu.

Edellisen viikonlopun sairaala on ollut kokonaan ilman lääkäriä. Moottoripyörällä liikkuneet aseistetut jengiläiset hyökkäsivät sairaalaan ja ryöstivät myös ainoan päivystysvuorossa olevan lääkärin. Tämä lähti eikä ole palannut.

”Joskus jengiläiset tulevat, panevat aseen lääkärin ohimolle ja sanovat, että jos et pelasta toveriamme, kuolet myös. Tilanne on todella vaikea, sillä meillä ei ole, millä auttaa potilaita”, sairaanhoitaja sanoo.

Tohtori Miguel Viscuña on rivakka ja suorapuheinen mies. Hän sanoo, ettei ole koskaan nähnyt vastaavaa.

”Tilanne on pahentunut todella paljon viimeisen parin kuukauden aikana”, Viscuña sanoo parin neliömetrin kokoisessa toimistossaan. Hän on epidemiologisen yksikön johtaja Mirandan osavaltiossa.

”Venezuelasta puuttuu rokotteita, antibiootteja, ehkäisyvälineitä, diabetes-, astma- ja verenpainelääkkeitä. Myös päivystyspoliklinikoilla käytettävät lääkkeet ovat usein lopussa.”

Monet tartuntataudit ovat alkaneet levitä uudelleen. Venezuela onnistui kitkemään malarian jo 1960-luvulla, mutta nyt tartunnat lisääntyvät nopeasti. Myös kurkkumätä, syyhy ja tuberkuloosi leviävät. Lisäksi on uusia tulokkaita kuten zikavirus.

”Näemme jatkuvasti tapauksia, joista aiemmin luimme täällä lähinnä kirjoista. Sellaisia kuin jäykkäkouristus tai leishmaniaasi [alkueläimen aiheuttama tauti]”, Viscuña sanoo.

Hallitus lakkasi julkaisemasta virallisia tilastoja tartuntataudeista viime vuonna. Siksi lääkärit ja tutkijat keräävät tietoa epävirallisia verkostoja pitkin. Mirandan osavaltio on oppositiokuvernöörin johtama, joten tohtori Viscuña uskaltaa puhua monia muita vapaammin.

Venezuelasta on tullut hänen mukaansa eräänlainen elävä laboratorio.

”Aiemmin otin vastaan Britanniasta ja Yhdysvalloista tulevia lääkäreitä, jotka hakivat oppia malarian torjuntaan. Nyt tänne matkustaa lääkäreitä tutustumaan tauteihin, joita varten piti aiemmin matkustaa joihinkin Afrikan maihin”, hän sanoo.

Vesi läikkyy jalkojen alla sairaalan käytävällä. Jostain vuotaa.

Osa sairaalan osastoista on tyhjillään. Ovista puuttuvat metalliset kahvat. Ne on varastettu, kuten on myös pesualtaan metalliset lavuaarit ja toimiston tietokone. Hoitajat sanovat, että ryöstelyn vuoksi heitä pelottaa olla töissä viikonloppuisin.

Sähkökatkoja on usein.

Edellisenä päivänä kaupungin lähellä on tapahtunut bussionnettomuus. Sairaalaan on tuotu yli 20 loukkaantunutta.

”Emme ole mitenkään valmistautuneita tällaiseen hätätilanteeseen. Meille lähetetään potilaita muualta osavaltiosta, mutta kun he pääsevät tänne, emme voi tehdä heille enää mitään. He tulevat tänne kuolemaan”, sairaanhoitaja sanoo.

YK on tarjonnut Venezuelalle humanitääristä apua. Hallitus on kieltäytynyt ottamasta sitä vastaan.

”Silloin heidän pitäisi myöntää, että he ovat epäonnistuneet, eikä talousmalli toimi”, tohtori Viscuña sanoo.

Hallitus syyttää talousongelmista oikeiston lietsomaa taloussotaa ja imperialismia. Oppositio on vaatinut kansanäänestystä presidentti Nicolás Maduron asemasta, mutta sen aloitteet ovat kariutuneet. Oikeuslaitos on hallitsevan sosialistipuolueen otteessa.

Vaikka hallitus vaihtuisi, tutkijoiden mukaan terveydenhuollon nykyisten vahinkojen korjaamisessa menee pitkään.

Lastentautien osastolla pikkuvauvan äiti pyyhkii kyyneliä silmistään. Häntä itseäänkin heikottaa.

”Potilaiden täytyy itse ostaa lääkkeet ja vaipat”, Liset sanoo.

Rahaa ei ole. Sitä ei riitä kunnolla ruokaan, hän tunnustaa. Hänen miehensä vei perheen kaksi vanhempaa lasta sisämaahan vanhempiensa luo siinä toivossa, että siellä olisi helpompaa.

Aliravitsemuksen vuoksi sairaalahoitoon tuotujen lasten määrä on kasvanut selvästi, sanoo ravitsemustieteeseen tohtori Marianella Herrera Universidad Central de Venezuelasta.

”Meidän vakava huolemme on lasten ja etenkin vastasyntyneiden aliravitsemus. Heitä kuolee”, hän sanoo.

Se kertoo hänen mukaansa paitsi terveydenhuollon vaikeuksista myös entistä useampien äitien aliravitsemuksesta. Virallisten lukujen mukaan äitiyskuolleisuus oli viime vuonna 66 naista 100 000 elävänä syntynyttä lasten kohden, kun se tänä vuonna on kohonnut 116:en. Myös lapsikuolleisuus on nousussa.

Venezuelan tilanne ei ole yhtä vakava kuin vaikka Saharan eteläpuolisen Afrikan köyhissä maissa tai Pohjois-Koreassa, mutta suunta on hälyttävä. 87 prosenttia venezuelalaisista sanoo, ettei heillä ole rahaa ostaa tarpeeksi ruokaa.

Jos on kylliksi rahaa, Venezuelassa voi yhä syödä hyvin. Lääkkeitä ei silti usein ole enää saatavilla.

Venezuelan oma lääketuotanto on vähäistä. Lääkkeitä maahan tuovat yritykset eivät saa enää luottoa kansainvälisiltä markkinoilta, ja valuuttakontrollien vuoksi dollarien saaminen on työlästä, selittää lääkäri ja entinen terveysministeri Carlos Walter. Lupabyrokratia altistaa korruptiolle.

Monet venezuelalaiset lääkärit ovat kääntyneet ulkomailla asuvien kollegoidensa puoleen. Nämä lähettävät yksityisten kuljetusliikkeiden avulla maahan lääkkeitä, kirurgin instrumentteja, sidetarpeita ja kumikäsineitä.

Tohtori Viscuña on ylpeä kollegoistaan. Mutta hän on myös huolissaan siitä, kuinka pitkään nämä jaksavat. Erikoistuneen lääkärin kuukausipalkka julkisessa sairaalassa on 15 dollaria. Tuhannet lääkärit ovat lähteneet maasta sosialistivallan aikana.

Venezuela on tuonut maahan vuosien aikana suuren määrän kuubalaisia lääkäreitä. Kuuba saa vastineeksi halpaa öljyä. Mutta useat kuubalaisetkin lääkärit ovat jättäneet Venezuelan.

Victorino Santaellan sairaalan rapistuvilla käytävillä kaikuvat vanhemman lääkärin askeleet. On kysyttävä: miksi olette jäänyt? ”Olen masokisti”, lääkäri sanoo.

Muiden verkkojen pettäessä monet vakavasti sairaat potilaat ovat alkaneet itse auttaa itseään ja toisiaan.

Mildred Varelalla, 45, todettiin rintasyöpä vuonna 2014. Kemoterapian ja rintojen poiston jälkeen hänelle määrättiin letrotsolia syövän uusiutumisen estämiseksi. Hän ei löytänyt sitä edes pimeiltä markkinoilta kolmeen kuukauteen.

Yhdessä 63 muun rintasyöpää sairastavan naisten kanssa Varela perusti järjestön nimeltä Aconvida. Verkosto auttaa löytämään syöpälääkkeitä Venezuelasta tai ulkomailta. Lääkkeitä on tuotu matkatavaroissa ulkomailta, mutta nyt naiset ovat saaneet tärkeän lahjoittajan Espanjasta.

“Ilman lahjoituksia meistä monet olisivat ilman lääkkeitä”, Varela sanoo.

Varela syö tällä hetkellä hormoniestolääkitystä. Caracasista ei kuitenkaan ole ollut enää toviin saatavilla varjoainetta, jolla syövän uusiutumista olisi säännöllisesti tutkittava. Osa lääkkeistä tarvitsisi lisäksi kylmäketjun, jota ei ole.

“Hallitus kehottaa meitä olemaan kärsivällisiä. Mutta syöpäpotilaan on vaikea olla kärsivällinen”, Varela sanoo.

Palattuamme jo takaisin Suomeen kirjoitan Mirandan osavaltioon sähköpostia. Vastaus tulee pian. Lääkäri on onnistunut hankkimaan muualta lääkkeitä ja apua tapaamallemme parin kuukauden ikäiselle tyttövauvalle.

Toisin kuin monet muut vauvat viime kuussa, tämä selvisi.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

HS kertoo Venezuelan tilanteesta

 Venezuelaa on yli 17 vuotta johtanut chavismona tunnettu liike. Sen aate on yhdistelmä sosialismia, nationalismia, populismia ja anti-imperialismia.

 Nykyisen presidentin Nicolás Maduron aikana talousvaikeudet ovat pahentuneet. Pääkaupunki Caracasista on noussut henkirikostilastojen kärkeen maailmassa.

 HS kertoo lisää Venezuelan tilanteesta reportaaseissa tulevalla viikolla.

Luetuimmat
 1. 1

  Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa

 2. 2

  Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

  Tilaajille
 3. 3

  Suomalaiset suosikkibloggaajat pitävät bisnespukeutumisen vinkkejä kankeina ja vanhanaikaisina: ”Ei se vähennä tippaakaan uskottavuutta, onko hame vai housut”

 4. 4

  Suomalaisten työpukeutuminen on nyt enemmän hukassa kuin 80-luvulla, väittävät asiantuntijat – ”On harhaa luulla, etteivät muut kiinnitä ulkonäköösi huomiota”

 5. 5

  Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  Tilaajille
 6. 6

  Suomalainen Maria käynnisti twiitillään ketjureaktion – Twitter täyttyi tv-sarjojen pilatuista nimistä, näin mahtavia ne ovat

 7. 7

  ”Onko toi sun poika?” Vanhemman naisen ja nuoremman miehen suhde herättää yhä hämmästelyä Suomessa – HS:n lukijat kertovat rakkaustarinansa

  Tilaajille
 8. 8

  Kuolleen sotilaan leski vahvistaa ABC:lle: Trump soitti, oli tökerö ja sai lesken itkemään entistä enemmän

 9. 9

  Ravintolan henkilökunta kieltäytyi tarjoilemasta romaneille Malmilla – hovioikeus tuomitsi syrjinnästä ja määräsi maksamaan 800 euron kärsimyskorvaukset

 10. 10

  Onko tässä kaikkien aikojen hillittömin rangaistuspotkumaali? Maalivahti joutui noloon tilanteeseen

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

  Tilaajille
 2. 2

  Suomalaisten työpukeutuminen on nyt enemmän hukassa kuin 80-luvulla, väittävät asiantuntijat – ”On harhaa luulla, etteivät muut kiinnitä ulkonäköösi huomiota”

 3. 3

  Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa

 4. 4

  Punavuorelaiset eivät astuisi jalallaankaan itäkeskuslaiseen esikouluun – esiopetuksen resurssit Helsingissä on jaettu epätasaisesti

 5. 5

  Tukholman eliitin alakoulussa luokkahuoneilla on kuninkaallisten nimet ja oppilailla MacBookit – Ulos jääneiden vanhemmat juoksevat rehtoria kiinni kaupungilla ja itkevät

  Tilaajille
 6. 6

  Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  Tilaajille
 7. 7

  Länsimetron kuitit haluttiin perata läpi erityistilintarkastuksessa, virkamiehet tilasivat yleisen selvityksen – Maria Guzenina: ”Mistä tässä on nyt kysymys?”

 8. 8

  Masennus ei ole yksi vaan 12 eri sairautta – kaikki ne vaativat myös erilaiset hoidot, sanovat suomalaistutkijat

  Tilaajille
 9. 9

  Suomalainen Maria käynnisti twiitillään ketjureaktion – Twitter täyttyi tv-sarjojen pilatuista nimistä, näin mahtavia ne ovat

 10. 10

  Toimittaja nukkui kolme viikkoa unimittareiden kanssa, tämä kaikki tapahtui: alkoholi tuhosi levon, lyhyetkin unet virkistivät – ja motivaatio mennä aikaisemmin nukkumaan löytyi

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  Tilaajille
 2. 2

  Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

  Tilaajille
 3. 3

  Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

 4. 4

  ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

 5. 5

  ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

 6. 6

  Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

 7. 7

  ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

  Tilaajille
 8. 8

  Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

  Tilaajille
 9. 9

  Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

  Tilaajille
 10. 10

  Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

 11. Näytä lisää
Uusimmat
 1. Juuri nyt
 2. Lazion natsimieliset kannattajat kiinnittivät tarroja, joissa Anne Frank on AS Roman paidassa – Juutalaisyhteisö: ”Antisemitismi pois stadioneilta”
 3. Poliisi ampui 67-vuotiaan espanjalaismatkailijan Rio de Janeirossa – avasi tulen kohti turisteja kuljettanutta autoa
 4. Suomalaiset suosikkibloggaajat pitävät bisnespukeutumisen vinkkejä kankeina ja vanhanaikaisina: ”Ei se vähennä tippaakaan uskottavuutta, onko hame vai housut”
 5. Max Verstappenin saama rangaistus sai F1-väen kuumenemaan, Räikkönen kiitti palkintopallipaikalla
 6. Kiina himoitsee teknologiaa, joka tunnistaisi jokaisen ihmisen kolmessa sekunnissa valvontakamerasta – Hanke on valtava tietoturvariski, sanoo professori
 7. Tunti sitten
 8. Britannian kansainvälisestä kehityksestä vastaava ministeri: ”Isisiin liittyneet britit on parasta tappaa”
 9. Ferrarin pääjohtaja vakuuttaa: tallipäällikkö ei saa potkuja, vaikka F1-mestaruutta ei tulekaan
 10. Venäläistoimittajien työoloja ei voi kadehtia – maanantaina yksi maan nykymenoa arvosteleva puukotettiin, syyskuussa toisen auto syttyi salaperäisesti tuleen
 11. Suomen tähtihiihtäjän valmentaja herätti huomiota jäätikköleirillä – Ruotsalaislehti nimesi hänet skandaalimieheksi
 12. Suomen biohankkeille luvassa kylmä suihku EU-parlamentissa? Torvalds ennakoi Suomen metsätalousvisioille tappiota äänestyksessä
 13. Näytä lisää