Ulkomaat

Huhujen mukaan Isisin johtaja piileskelee hyökkäyksen kohteena olevassa Mosulissa – Ovatko hänen päivänsä nyt luetut?

Abu Bakr al-Baghdadi oli amerikkalaisten vankina 2005–2009. Pikkurikollisena pidetty mies kuitenkin vapautettiin. Nyt hänen pidättämiseensä johtavista tiedoista on luvattu 10 miljoonan dollarin palkkio.

Jos pahuudella olisi ruumiillistuma, sen nimi voisi olla Abu Bakr al-Baghdadi.

Kyse on 45-vuotiaasta irakilaismiehestä, joka johtaa raakuudestaan tunnettua terroristijärjestö Isisiä.

Ovatko hänen päivänsä nyt luetut?

Irakissa alkoi maanantaina mittava sotilasoperaatio, jonka tarkoituksena on vallata Mosulin kaupunki takaisin Isisiltä. Kaupungin valtaus olisi merkittävä tappio Isisille ja vielä suurempi tappio se olisi, jos kaupungista löydettäisiin al-Baghdadi.

Juuri Mosulissa 2014 al-Baghdadi saarnasi islamistisen kalifaatin suuruudesta, joka tulisi ulottumaan aina Roomaan asti. Kalifi kutsui kaikkia maailman muslimeja liittymään Isisiin. Puheen jälkeen tuhatmäärin ulkomaisia – myös suomalaisia – on matkustanut Syyriaan ja Irakiin taistelemaan al-Baghdadin alaisuudessa.

Saarnan jälkeen al-Baghdadi katosi maan alle eikä esiintynyt enää julkisesti. Useita kertoja hänen on väitetty haavoittuneen ja jopa kuolleen, mutta asialle ei ole saatu vahvistusta. Huhut ovat kertoneet miehen piileskelevän joko Mosulissa tai Isisin päämajassa Raqqassa Syyriassa.

Syyskuussa kuultiin jälleen kummia. Irakilaistelevision mukaan al-Baghdad olisi nähty jälleen Mosulissa. Tietoa ei ole vahvistettu.

Al-Baghdadi on vältellyt julkisia esiintymisiä, mutta esimerkiksi amerikkalaisille mies on entuudestaan hyvinkin tuttu.

Al-Baghdadi kun oli vangittuna amerikkalaisten Bucca-vankilassa 2005–2009. Al-Baghdadia kuitenkin pidettiin pikkurikollisena, joten hänet vapautettiin. Juuri Buccan kokemusten väitetään tehneen hänestä terroristin.

Sittemmin amerikkalaisia on luonnollisesti harmittanut al-Baghdadin vapauttaminen. Yhdysvallat onkin luvannut kymmenen miljoonan dollarin (9,1 miljoonan euron) palkkion terroristijohtajan pidättämiseen johtavista tiedoista.

Merkittävä vuosi al-Baghdadin elämässä oli 2010, jolloin Irakin al-Qaidan silloinen johtaja Abu Omar al-Baghdadi tapettiin. Isis oli tuolloin hajanainen, järjestäytymätön ryhmittymä eikä sillä ei ollut samanlaista näkyvyyttä ja valtaa kuin Irakin al-Qaidalla.

Kun Irakin al-Qaidan johtaja tapettiin, al-Baghdadista tuli hänen seuraajansa, ja kun Isis irtaantui al-Qaidasta, al-Baghdadin verkostot olivat jo olemassa.

Mahdollista on, ettei al-Baghdadi ole enää edes elossa ja jos on, häntä ei löydetä Mosulista. Al-Baghdadin löytyminen olisi kuitenkin valtava voitto Isisin vastaisessa taistelussa.

Kiinnijäätyään häntä odottaisi mitä todennäköisimmin Irakin diktaattorin Saddam Hussein kohtalo eli kuolemantuomio.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Isis
 • Mosul
 • Petteri Tuohinen
 • Irak
 • Abu Bakr al-Baghdadi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ivanka Trump oli isäänsä viisaampi

  4. 4

   Tapiolan metroasemasta onnistuttiin loihtimaan hissien ja yhdyskäytävien monimutkainen labyrintti – matkalla metroilta busseille iskee uskonpuute

  5. 5

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Entinen pornotähti riisumassa juhla­mekkoaan oli liikaa – Intia kielsi kondomi­mainokset tv:ssä

  8. 8

   HS maistoi 8 täyteläistä joulupöydän punkkua – yksi sai viisi tähteä

   Tilaajille
  9. 9

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  10. 10

   Alppihiihtotähti ei halua edustaa Trumpin hallintoa olympialaisissa – järkyttyi saamastaan palautteesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  8. 8

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  9. 9

   Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

  10. 10

   Huono huumoriräppi on Suomen kovinta hittimusiikkia, vaikka yli 30-vuotiaat eivät tajua siitä mitään – Lajin ykkösnimen Slim Millin mukaan nykyräppi on tylsää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  10. 10

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  11. Näytä lisää