Ulkomaat    |   HS-haastattelu

Venäjä uhkaa nyt koko Eurooppaa, sanoo Liettuan presidentti Dalia Grybauskaitė

Kaliningradiin tuodut Iskander-ohjukset ovat hyökkäysaseita, huomauttaa tänään tiistaina Suomeen vierailulle saapuva Grybauskaitė.

Vilna

Kun Venäjä ilmoitti näyttävästi siirtäneensä Iskander-ohjuksia Kaliningradiin, se osoitti olevansa uhka koko Euroopalle eikä vain Itämeren alueella.

Näin sanoo Suomeen tiistaina virallisesti vierailulle saapuva Liettuan presidentti Dalia Grybauskaitė, jota HS haastatteli maanantaina Vilnassa.

”Viimeaikaisissa sotaharjoituksissa Kaliningradissa on esitelty jopa taktisia aseita, kuten Iskandereja, joita ei ole tarkoitettu puolustukseen vaan hyökkäykseen”, Grybauskaitė sanoo.

Iskander-ohjukset ovat herättäneet huomiota ja huolta, koska niihin voidaan asentaa ydinkärki. Niiden kantama on virallisesti alle 500 kilometriä.

Niitä on ollut jo vuosia Lugassa Pietarin lähistöllä, mutta nyt niitä on ainakin Venäjän ilmoituksen mukaan paljon lähempänä Keski-Eurooppaa.

”Venäjä osoittaa niillä aggressiivista ja provokatiivista käytöstä”, Grybauskaitė sanoo.

”Se on vieläpä lisääntymään päin.”

Kesästä 2009 Liettuan presidenttinä ollut Grybauskaitė tunnetaan suorapuheisuudestaan myös, kun kyse on Venäjästä. Häntä on pidetty yhtenä tunnetuimmista presidentti Vladimir Putinin ja tämän politiikan arvostelijoista.

”Kyllä, olen suorapuheinen, mutta en arvostele”, presidentti itse sanoo.

Omasta mielestään hän vain toteaa ääneen Venäjän toimia.

”Olen suorasanainen, koska yksi keskeisistä puolustuskeinoistamme on tiedottaa lännen ja koko maailman yleiselle mielipiteelle todellisesta tilanteesta rajoillamme”, hän sanoo.

Tosin tässä on presidentin mukaan nykyään aiempaa vähemmän tekemistä.

”Näemme julkisia osoituksia aggressiivisuudesta. Iskander-ohjusten äskettäinen julkinen kuljetus oli hyvä esimerkki. Ei meillä ole siihen enää mitään lisättävää.”

Grybauskaitė antaa haastattelun presidentinlinnassaan Vilnan vanhassakaupungissa.

Vilnassa syksy ei ole yhtä pitkällä kuin Suomessa – lehdet ovat vielä osin vihreitä – mutta maanantaiaamuna katot olivat kuurassa. Vilnalaiset kävelevät siksi aamulla nopeasti. Hengityksen näkymiseen on taas tottumista.

Suomen vierailulla tarkoitus on puhua monista asioista, mutta turvallisuuspolitiikka vie nyt leijonanosan kaikesta.

Kun aloititte presidenttinä 2009, arvasitteko, että tilanne muuttuu näin kireäksi?

”En”, presidentti sanoo.

”Venäjällä oli presidenttinä Dmitri Medvedev. Kauppa sujui hyvin. Euroopassa ja lännessä yleisemminkin kaikkien mielessä oli illuusio Venäjän demokratisoitumisesta. Putinin palattua presidentiksi Venäjän käytös on muuttunut radikaalisti. Sitä on ollut järkyttävä seurata.”

Nyt Venäjä on aktiivinen Syyriassa, näkyvimmin Aleppossa. Millaisia kytköksiä näette Syyrian, Ukrainan ja Itämeren välillä?

”Minusta yritys muuttaa kansainvälisiä voimasuhteita ja aggressiivinen välinpitämättömyys kansainvälisestä oikeudesta ovat käyttäytymisestä, jonka malli on ollut näkyvissä vuodesta 2014. Se näyttäytyy kaikkialla samalla tavoin”, Grybauskaitė sanoo.

Viime päivinä on puhuttu pakotteista Syyriaa ja Venäjää vastaan Aleppon vuoksi. Onko Liettualla asiaan jo kanta?

”Paljon riippuu siitä, mitä [uusilla pakotteilla] tarkoitetaan. Emme vielä tiedä niistä tarpeeksi yksityiskohtia.”

Liettuassa turvallisuuspolitiikka hermostuttaa siksikin, että Venäjään kuuluvan Kaliningradin lisäksi sen naapurina on myös Valko-Venäjä. Valko-Venäjä tekee tiivistä yhteistyötä Venäjän kanssa ja on siitä riippuvainen.

”Joskus sanon, että todellisuudessa meillä on kahdessa kohtaa raja Venäjän kanssa.”

Turvallisuuden tunnetta tosin lisäävät sotilasliitto Naton joukot, joita Nato päätti kesällä lähettää myös Liettuaan.

Suomi ja Ruotsi eivät kuulu Natoon, mutta yhteistyö niiden kanssa on Liettualle silti tärkeää myös turvallisuuden, erityisesti energiaturvallisuuden, kannalta, presidentti sanoo.

Entisenä Neuvostoliiton maana Liettua oli pitkään täysin riippuvainen venäläisestä energiasta. Vuonna 2014 Liettua sai avattua nesteytetyn maakaasun eli lng:n terminaalin. Nyt se voi ostaa kaasunsa, mistä haluaa.

”Olemme nyt taloudellisesti ja poliittisesti vapaampia päätöksenteossamme.”

Siksi Liettua suhtautuu kriittisesti hankkeeseen uusista kaasuputkista Venäjältä Saksaan eli Nordstream 2:een.

”Meistä se ei ole taloudellinen vaan geopoliittinen projekti. Se jakaa [EU:ta] ja lisää riippuvuutta venäläisestä kaasusta”, presidentti sanoo.

Liettua on suomalaisille Baltian maista etäisin, eikä vain maantieteellisesti. Poliittinen yhteistyö on kuitenkin lisääntynyt muun muassa EU:ssa.

Suomesta on tullut myös merkittävä investoija Liettuaan. Tällä on presidentin mukaan muutakin merkitystä kuin raha.

”Pohjoismaisten investointien mukana tuleva bisnesmentaliteetti on minulle presidenttinä tärkeää. Meillä on omassamme vielä paljon muutettavaa, korruption vähentämisessä ja läpinäkyvyydessä.”

Toivotte siis suomalaisten yritysten tuovan hyviä tapoja?

”Ne tuovat jo!”

Suomen-vierailulla on tarkoitus hakea muutakin oppia. Ohjelmaan kuuluu vierailu Aalto-yliopistolla, joka muodostui 2010 liittämällä Teknillinen korkeakoulu, Helsingin kauppakorkeakoulu ja Taideteollinen korkeakoulu yhteen.

”Haluamme tutustua heidän kokemuksiinsa.”

Yhteistyötä on myös ympäristökysymyksissä, erityisesti Itämeren tilassa.

Suomessa Itämeren yhteydessä puhutaan pitkälti mereen valuvista ravinteista, jotka aiheuttavat leväkukintoja. Ravinteita valuu paljon puhdistamattomina jokia pitkin Itämereen yhä Valko-Venäjältä.

Liettua on huolissaan, että jossain vaiheessa voi valua muutakin. Valko-Venäjä nimittäin rakentaa ydinvoimalaa valuma-alueella. Liettua on ollut huolissaan, kun tietoa esimerkiksi rakennustöistä, turvatoimista ja ydinjätteen käsittelystä on ollut vaikea saada.

”Se nousee vieläpä 50 kilometrin päähän pääkaupungistamme. Sen näkee kuumailmapallosta Vilnasta.”

Grybauskaitėn isäntänä on tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

”Tunnen hänet finanssimaailmasta”, Grybauskaitė kertoo.

Hän oli Liettuan finanssiministerinä silloin, kun Niinistö oli Euroopan investointipankin varapääjohtaja vuosina 2003–2007.

”Onkin mukava ylläpitää traditiota. Minulla oli hyvä suhde entiseen presidenttiinne Tarja Haloseen.”

Grybauskaitėn aloittaessa Halonen oli ollut jo pitkään presidenttinä.

”Olen hänelle yhä kiitollinen avusta alussa.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Suorapuheisena tunnettu karateka

 Dalia Grybauskaitė, 60, valittiin Liettuan presidentiksi vuonna 2009 ja toiselle kaudelle 2014.

 Toimi aiemmin muun muassa eurokomissaarina, finanssiministerinä, diplomaattina ja virkamiehenä Liettuan itsenäistyttyä uudelleen 1991.

 Opiskeli Leningradissa, väitteli Moskovassa.

 Musta vyö karatessa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eurooppa
 • Liettua

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  2. 2

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  3. 3

   Kaatuiko sukulaisesi sodassa? Maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen vainajien ”kotisivukone” kertoo valtavasti tietoa yksittäisten sotilaiden reiteistä ja vaiheista

  4. 4

   Ursa kertoo paikantaneensa Inarin meteoriitin syöksypaikan: kappaleet putosivat Suomen syrjäisimpään kolkkaan Vätsäriin – ”Eräät havaitsijat tunsivat tärinän kehossaan”

  5. 5

   Mustan Barbaarin äiti kertoi oikeudessa luulleensa poliisia kerjäläiseksi – ”Kun katselin häntä, minulle ei tullut mieleenkään, että hän voisi olla poliisi”

  6. 6

   ”Pekalla ei ole rahaa eikä ruokaa, voisitko hakea edes makaronia?” Viranomaiset hätistivät helsinkiläisen Liisan hoitamaan miestä, jonka hän hädin tuskin tunsi

   Tilaajille
  7. 7

   Suomessa sodan rökäletappiosta tehtiin torjuntavoitto, Saksassa osataan hävetä – Roman Schatz tuo esiin suomalaisten ja saksalaisten erot toisen maailmansodan käsittelyssä

  8. 8

   Miehen elämän piti päättyä Lapin luontoon, mutta hän syntyikin siellä uudelleen – Tiivis luontosuhde edistää mielenrauhaamme ja auttaa vaikeuksien keskellä

  9. 9

   Vartijoiden armoille jäänyt ”Orléansin neitsyt” kieltäytyi pukeutumasta mekkoon ja pantiin roviolle – Suomennetut pöytäkirjat paljastavat Jeanne d’Arcin oikeusjutun koko raakuuden

  10. 10

   Räppäri Nikke Ankara on parissa vuodessa kadonnut, lopettanut uransa, noussut taas huipulle ja suututtanut ihmiset – tätä hän siitä ajattelee

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

  2. 2

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  3. 3

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  4. 4

   Naispappeja syrjittiin Suomen suurimmilla kristillisillä nuorten festivaaleilla: ei päästetty pitämään messua, miespapit jättivät tervehtimättä

  5. 5

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  6. 6

   Instagram-suosikkitili julkaisee oppilaiden saamat pahimmat Wilma-huomautukset – Soitimme Wilma-viestien asiantuntijalle ja kysyimme, pitääkö tästä olla huolissaan

  7. 7

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  8. 8

   Pohjois-Korean raja­vartijat jahtasivat Etelä-Koreaan loikannutta sotilasta vain metrien päässä – video näyttää täpärän paon luoti­sateessa rajan yli

  9. 9

   Lähes 200:aa Kehä III:lla posottanut mies valitti ajokiellon pituudesta –”Ilman autoa työmatka kestää yli kolme tuntia”

  10. 10

   Timo Rautiainen karkotti jo 2000-luvun alussa uusnatseja keikoiltaan, nyt häntä haukutaan ”suvakiksi” – Heviyhtye Trio Niskalaukaus palasi lavoille 13 vuoden tauon jälkeen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  4. 4

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  7. 7

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat