Ulkomaat

”Suomi voidaan nähdä sotarikollisena” – jemeniläistoimittaja arvostelee Suomen asekauppoja

Taistelut raivoavat taas Jemenissä. Saudi-Arabia pommitti kohteita pääkaupunki Sana’an lähistöllä sunnuntaina.

Suomen asekaupat Saudi-Arabiaan herättävät arvostelua Jemenissä, jota Saudi-Arabia pommittaa. Jemeniläisen toimittajan mukaan Suomi voidaan nähdä Jemenissä osalliseksi sotarikoksiin, joihin Saudi-Arabian väitetään syyllistyneen.

Helsingin Sanomat kertoi sunnuntaina, että nykyinen hallitus on muuttanut Suomen linjaa ja antaa entistä enemmän asevientilupia Lähi-itään. Viime vuonna Suomi myi aseita ja puolustustarvikkeita Saudi-Arabiaan ja neljään muuhun maahan, jotka osallistuvat sotaan Jemenissä. Toimittaja Tommi Niemisen laaja artikkeli aiheesta on luettavissa täällä.

Sodasta raportoivan jemeniläisen toimittajan mukaan asekauppa Saudi-Arabian kanssa näyttäytyy Jemenissä hyökkääjien tukemisena.

”Suomi voidaan nähdä sotarikollisena samaan tapaan kuin Yhdysvallat tai Britannia, jotka nähdään Jemenissä tappajina”, sanoi Nasser Arrabyee HS:lle sunnuntaina.

Arrabyee viittaa mielikuvaan, joka Suomen toimista voi syntyä. Ei ole tietoa, onko Suomen myymiä aseita varsinaisesti käytetty Jemenissä.

Arrabyee on jemeniläinen toimittaja ja tuottaja. Sisällissotaa käyvässä maassa tilanteesta on luonnollisesti monia näkemyksiä, joista Arrabyee edustaa vain yhtä.

Hänen arvostelunsa kohdistuu siihen, että ulkovaltojen sotilaallinen yhteistyö Saudi-Arabian kanssa pahentaa sotaa ja siviilien kärsimystä Jemenissä. Monet jemeniläiset kampanjoivat samasta asiasta sosiaalisessa mediassa.

Suomen valtionyhtiö Patria vei viime vuonna kranaatinheittimiä 28 miljoonalla eurolla Saudi-Arabiaan.

Tänään sunnuntaina Saudi-Arabian hävittäjät pommittivat jälleen kohteita Jemenissä heti varhain aamulla, uutistoimistot kertoivat. Iskut lähelle Sana’an kaupunkia tehtiin vain tunteja sen jälkeen, kun kolmen päivän humanitaarinen tulitauko sodassa päättyi.

Jemenin sisällissota alkoi maaliskuussa 2015 kahden kilpailevan ja uskonnollisten ryhmien mukaan jakautuneen liittouman konfliktina. Shiialaiset huthikapinalliset valtasivat pääkaupunki Sana’an ja ajoivat maan hallituksen pakoon.

Saudi-Arabia alkoi pommittaa kapinallisia maaliskuussa 2015 palauttaakseen valtaan presidentti Abd-Rabbu Mansour Hadin hallituksen. Pääkaupunkia nyt hallitsevien kapinallisten väitetään saavan tukea Iranilta, joka on Saudi-Arabian verivihollinen.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat syyttäneet Saudi-Arabiaa mahdollisista sotarikoksista Jemenissä, koska monet pommituksista on tehty asutuille siviilialueille, sairaaloihin ja pakolaisleireille.

Saudi-Arabian mukaan se toimii oikeutetusti puolustaakseen itseään ja Jemenin kansainvälisesti tunnustettua hallitusta. Myös länsimaat ovat konfliktissa asettuneet tukemaan presidentti Hadin hallitusta.

”Jemenin sodassa olevat valtiot ovat siellä Jemenin hallinnon pyynnöstä. Suomen lähtökohta on se, ettei Saudi-Arabia ole hyökännyt Jemeniin”, sanoi puolustusministeri Jussi Niinistö HS:n sunnuntaisivujen artikkelissa.

Jemeniläistoimittaja Arrabyee näkee asian toisin Sanaa’ssa, jossa on eletty Saudi-Arabian pommi-iskujen keskellä 19 kuukautta.

”Ei ole epäilystäkään, etteikö Saudi-Arabia olisi hyökännyt Jemeniin. Väite, että se puolustaa itseään on epätosi ja perusteeton”, hän sanoo.

Saudi-Arabian väite itsepuolustuksesta perustuu siihen, että huthikapinalliset uhosivat sodan alussa etenevänsä rajan yli. Sodan aikana kapinalliset ovat tulittaneet Saudi-Arabian puolelle.

Saudi-Arabian liittolaisena Jemenin pommituksiin osallistuu Persianlahden muita arabimaita. Kyse on myös alueellisesta valtapolitiikasta. Sunnilainen arabivaltio Saudi-Arabia ja shiialainen ei-arabimaa Iran kamppailevat alueen mahtimaan asemasta.

Huthikapinallisten väitetään saavan tukea Iranista, mutta Iran kiistää tämän.

Jemenin sodassa on kuollut YK:n arvion mukaan noin 10 000 ihmistä. Heistä iso joukko on siviileitä. Noin kolme miljoonaa ihmistä on joutunut pakenemaan kodeistaan. Miljoonat ihmiset elävät ruoka-avun varassa ennestään köyhässä ja aavikkoisessa maassa.

Jo ennen uusinta sotaa Jemen oli hauras valtio. Keskushallitus on kontrolloinut vain pientä osaa laajasta ja aavikkoisesta maasta.

Valtatyhjiö on jättänyt tilaa myös ääriliikkeille, kuten islamistiselle terroristiverkosto al-Qaidalle. Jemenin al-Qaida tunnetaan myös länsimaalaisten sieppauksista. Suomessa paljon julkisuutta sai Atte ja Leila Kalevan sieppaus Sana’assa vuonna 2012.

Nyt käytävän sodan aikana al-Qaida on vallannut alueita useissa Jemenin maakunnissa. Myös kilpaileva jihadistiliike Isis on ottanut jalansijaa Jemenissä ja tehnyt siellä iskuja.

”Tämän sodan suuria voittajia tähän mennessä ovat al-Qaida ja Isis”, Arrabyee sanoo.

Asevienti ja muu sotilaallinen tuki Saudi-Arabiaan ja muihin Persianlahden maihin on viime aikoina noussut puheenaiheeksi muissakin länsimaissa.

Keskustelua nousi etenkin sen jälkeen, kun Saudi-Arabian liittouma aiemmin lokakuussa pommitti hautajaistilaisuutta Sana’assa. Iskussa kuoli ainakin 140 ihmistä ja noin 600 haavoittui YK:n virkailijoiden mukaan. Saudi-Arabian johtama liittouma syytti iskusta virheellistä tietoa.

Saudi-Arabian tärkein tukija ja liittolainen on Yhdysvallat, joka käy yli miljardin euron asekauppaa öljyvaltion kanssa. Yhdysvallat tukee myös saudien sotatoimia Jemenissä.

Hautajaisiskun jälkeen Yhdysvallat ilmoitti olevansa huolissaan tavasta, jolla Jemenin konfliktia käydään.

Britanniassa oppositio moitti äskettäin aseiden myymistä Saudi-Arabialle ”häpeälliseksi ”. Liberaalidemokraattien edustaja Tom Brake vaati The Independentin mukaan tiukempaa kontrollia asevientiin. Britanniassa on tullut ilmi myös, että brittisotilaat ovat kouluttaneet Saudi-Arabian ilmavoimien lentäjiä.

Braken mukaan on hyvin todennettua, että ”Saudi-Arabian summittaiset pommitukset siviilejä kohtaan Jemenissä ovat kansainvälisen oikeuden vastaisia”.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Jemenissa on sodittu 19 kuukautta

 Arabian niemimaalla sijaitsevassa Jemenissä asuu noin 26 miljoonaa ihmistä.

 Valtio syntyi 1990, kun Etelä- ja Pohjois-Jemen yhdistyivät.

 Jemenin kansainvälisesti tunnustettu hallitus syrjäytettiin maaliskuussa 2015. Presidentti Abd-Rabbu Mansour Hadille uskolliset asejoukot pitävät nyt hallussaan etelän Adenin kaupunkia ja alueita maan harvaan asutussa keskiosassa.

 Pääkaupunki Sana’ata hallitsevat shiialaiset huthi-kapinalliset. Kapinallisiin kuuluu myös aiemmin syrjäytetylle presidentille Ali Abdullah Salehille uskollisia asejoukkoja.

 YK:n turvallisuusneuvosto on päätöslauselmalla asettanut pakotteita kapinallisia vastaan. Saudi-Arabian johtama arabimaiden liittouma pommittaa Jemeniä palauttaakseen tunnustetun hallituksen valtaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Jemen
 • Suomi
 • Asevienti
 • al-Qaida
 • Saudi-Arabia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  3. 3

   Vantaa alkaa maksaa lastensuojelun työntekijöille liki 5 000 euron ”tulospalkkioita” – ja poliitikot rajaisivat yhden työntekijän vastuulle korkeintaan 30 lasta

  4. 4

   Trump kehottaa amerikkalaisia palaamaan kuuhun ja valmistelemaan matkaa Marsiin

  5. 5

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  6. 6

   Näkymättömän laatikon haaste leviää kulovalkean tavoin somessa – temppu näyttää helpolta mutta ei todellakaan ole, selvitimme treenivinkit

  7. 7

   Helsingin poliisi puolustaa itsenäisyyspäivän kiinniottoja: Poliisia kuvannut pyöräilijä kieltäytyi järjestelmällisesti kertomasta henkilöllisyyttään

  8. 8

   Testasimme langattomia kuulokkeita toimistossa ja lenkkipolulla – Vastamelukuulokkeiden äänenlaatu hämmästytti

  9. 9

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  10. 10

   Yle: Tasa-arvovaltuutettu vaatii Palloliitolta selvitystä miesten ja naisten maajoukkuepalkkioista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  4. 4

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  5. 5

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  6. 6

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  7. 7

   Lääkäriksi opiskelu on monille stressiä ja kovaa kilpailua, mutta paineista ei silti puhuta avoimesti – ”Moni vaatii itseltään paljon”

  8. 8

   Alaikäinen poika joutui ryöstön uhriksi keskellä päivää Helsingin rautatieasemalla – ryöstäjä sai ensin pelkkiä kolikoita

  9. 9

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  10. 10

   Putkipommi räjähti Manhattanilla: Yksi otettu kiinni, useita loukkaantunut – pormestarin mukaan kyseessä oli terrori-iskun yritys

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  4. 4

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  5. 5

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää