Ulkomaat

Clinton ja Trump sanasodassa Mosulin valtaamisesta – Clinton: Trump ”julistaa tappiota” ennen taistelua

Trumpin mukaan Mosulin operaatiosta ei olisi saanut kertoa etukäteen.

Irakilaisen Mosulin kaupungin valtaaminen äärijärjestö Isisiltä nousi alkuviikosta keskeiseksi kiistakysymykseksi Yhdysvaltain presidentinvaaleissa.

Operaatiota Mosulin vapauttamisesta on suunniteltu ja valmisteltu pitkään. Yhdysvalloilla on siinä keskeinen rooli. Hyökkäys alkoi runsas viikko sitten.

Yhdysvallat johtaa kansainvälistä liittoumaa, joka tukee Irakin asevoimia ja kurdijoukkoja Mosulin valtauksessa. Mosul on viimeinen Isisin hallitsema kaupunki Irakissa, joten äärijärjestön vastarinta on ollut kovaa. Irakilaisjoukot ovat vallanneet useita kyliä Mosulin ympäriltä, mutta varsinainen hyökkäys kaupunkiin ei ole vielä alkanut.

Republikaanien ehdokas Donald Trump arvosteli operaation kulkua viikonloppuna viestipalvelu Twitterissä. Hänen mukaansa operaatio on katastrofi, sillä Isis on tiennyt julkisesta hankkeesta jo pitkään ja voinut valmistautua. ”Yhdysvallat näyttää todella tyhmältä”, Trump ilmoitti.

Maanantaina hän kommentoi asiaa kristillisen CBN-televisiokanavan haastattelussa. Hänestä ”salainen operaatio” olisi ollut oikea ratkaisu.

”Jos haluat mennä Mosuliin, et kerro siitä ihmisille neljää kuukautta etukäteen. Nyt siellä on vaikeaa ja he ovat linnoittautuneet. Haluamamme ihmiset, Isisin johtajat, ovat paenneet”, Trump sanoi.

Trump jatkoi samalla linjalla vaalitilaisuudessaan Floridassa maanantaina.

”Nyt olemme sitten jumissa Mosulissa. Vihollinen on paljon luultua kovempi. Heillä on ollut paljon aikaa valmistautua”, Trump sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

”Tilanne on kamala. Miksi meidän piti kertoa heille, että olemme tulossa?” Trump sanoi.

Jo viime viikon vaaliväittelyssä Trump väitti, että koko Mosulin hyökkäys on aloitettu auttamaan demokraattien ehdokasta Hillary Clintonia voittamaan presidentinvaalit. Hänen mukaansa Mosulin operaation avulla demokraatit yrittävät ”näyttää kovilta”.

Mosulin operaatiota valmisteltiin tosin jo ennen kuin Clintonin ehdokkuus varmistui. Operaatio kuitenkin alkoi odotettua aiemmin.

Clinton hyökkäsi Trumpin kommentteja vastaan maanantaina.

”Hän on käytännössä julistamassa tappiota ennen kuin taistelu on edes alkanut”, Clinton sanoi vaalitilaisuudessaan New Hampshiressä uutistoimisto Bloombergin mukaan.

”Hän todistaa maailmalle, mitä epäpätevällä ylipäälliköllä tarkoitetaan. Se ei ole vain väärin, vaan myös vaarallista”, Clinton sanoi.

”Hänellä ei ole mitään suunnitelmaa Isisin tuhoamiseksi.”

Myös asiantuntijat ovat arvostelleet Trumpin kommentteja Mosulista. Monet republikaanitkin ovat jo pitkään suhtautuneet suurella epäilyksellä Trumpin ulkopoliittisiin linjauksiin.

Politico-lehden mukaan esimerkiksi vaatimus olla kertomatta hyökkäyksestä etukäteen on vastoin yleisiä toimintatapoja. Armeijat usein kertovat isoista hyökkäyksistä, jotta siviileillä olisi mahdollisuus paeta. Toinen tärkeä syy on, että isoihin hyökkäyksiin valmistautumista on lähes mahdotonta pitää salaisuutena.

”Mosulin operaatio on irakilaisten operaatio, ei Yhdysvaltain johtama”, Washington Institute for Near East Policy -ajatushautomon tutkija ja George W. Bushin hallinnossa työskennellyt Michael Singh sanoi Politicolle.

”Näyttää hyvin todennäköiseltä, että kaupungin valtaaminen Isisiltä onnistuu. Ajatuksessa salaisesta operaatiosta ei ole tässä tapauksessa mitään järkeä. Tämä on valtava operaatio. Irakilaiset ja liittouman joukot ovat käyttäneet kuukausia valmistautumiseen”, hän sanoi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvaltain presidentinvaalit
 • Mosul

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää