Ulkomaat

Sota, joka katosi varjoihin – Jemen oli valmiiksi rikki, ja nyt sisällissota on syössyt miljoonat näkemään nälkää

Noin 14 miljoonalla ihmisellä on pulaa ruuasta sotivassa Jemenissä. Lapsia riutuu aliravitsemuksessa. ”Ruuan hakeminenkin on vaikeata, koska ihmiset eivät uskalla liikkua missään”, kertoo suomalaislääkäri.

Silmät tuijottavat kuopalle painuneista kasvoista. Käsivarret ovat laihat kuin tikut. Kuva kuihtuneesta 18-vuotiaasta jemeniläisestä tytöstä levisi maailmalle tiistaina uutistoimisto Reutersin välityksellä.

Saida Ahmad Baghilistä tuli Jemenin hädän kasvot.

”Miljoonat näkevät nälkää unohdetussa sodassa”, luki torstaina brittilehti The Timesin etusivulla, jossa julkaistiin kuva Baghilistä.

Jemenin tilanne on karmiva, ja ruokapula on todellinen. Kuva Baghilistä ei kuitenkaan kerro tilanteesta edustavasti. Jemeniläiset eivät yleisesti ole nääntyneet luuksi ja nahaksi ruuan puutteessa.

”Olen itse nähnyt hyvin laihoja ihmisiä, mutta en ole nähnyt ihmisiä, jotka olisivat kuin luuranko”, sanoo YK:n alaisen Maailman ruokaohjelman WFP:n tiedottaja Abeer Etefa HS:lle.

Etefa on kiertänyt laajasti Jemenin ruokapula-alueita. Hän on myös juuri tavannut Reutersin kuvan tytön, jota hoidetaan al-Thawran sairaalassa Hodaidan rannikkokaupungissa.

”Kuva on pulmallinen, koska tytön tila ei johdu vain aliravitsemuksesta. Hänellä on pysyvä sairaus, johon hän sairastui jo viisi vuotta sitten”, Etefa kertoo.

Saida Ahmad Baghili on alla olevassa kuvassa:

Järkyttävän kuvan herättämä huomio on kuitenkin tarpeen Jemenille, jonka kärsimys on jäänyt maailmalla Lähi-idän muiden tragedioiden, kuten Syyrian sodan, varjoon.

Arabian niemimaalla sijaitseva Jemen on maailman köyhimpiä maita. Maa tarvitsi ulkopuolista ruoka-apua jo ennen kuin sisällissota alkoi 19 kuukautta sitten. Sota on pahentanut pulaa.

WFP julkaisi tiistaina hätäviestin nopeasti heikkenevästä tilanteesta. Luvut ovat hurjia. Järjestön mukaan ruuasta on pulaa 14 miljoonalla jemeniläisellä. Se on puolet maan väestöstä.

”Olen käynyt kodeissa, joissa 8–9 hengen perheen ainoa ruoka päiväksi on joitain kuivuneita leipäpaloja ja puoli kuppia riisiä”, sanoo tiedottaja Etefa.

Vielä huonommin asiat ovat niillä seitsemällä miljoonalla jemeniläisellä, jonka puutteen WFP luokittelee vakavaksi. Heillä ei ole enää mahdollisuutta hankkia ruokaa itse.

”He ovat ulkopuolisen avun varassa. He selviytyvät vain, jos saavat apua”, sanoo Etefa.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

WFP on pystynyt viemään joillekin alueille Jemenissä ruokapaketteja, jotka sisältävät perustarvikkeita, kuten vehnäjauhoja, kasviöljyä, papuja, linssejä ja sokeria. Järjestön rahoitus ja resurssit eivät kuitenkaan enää riitä tarpeeseen. WFP on nyt puolittanut jakamansa ruokapaketit, jotta useammalle riittäisi edes vähän.

Ruokapulan taustalla on monia syitä. Jemen on kuiva ja aavikkoinen maa. Jo ennen sotaa se toi yli 90 prosenttia elintarvikkeistaan ulkomailta. Sodan vuoksi kuljettaminen on nyt vaikeaa, koska monilla teillä on nyt hengenvaarallista liikkua.

Sisällissota alkoi maaliskuussa 2015, kun shiialaiset huthi-kapinalliset ajoivat hallituksen pakoon pääkaupungista. Hallinnon romahdettua palkanmaksu virkamiehille alkoi katkeilla. Viime kesänä se loppui lähes kaikilta, mikä on jättänyt miljoonat ihmiset vaille tuloja.

Ruokatilanne on erilainen eri alueilla, paras se on pääkaupungissa.

”Täällä ruokaa on kyllä kaupoissa ja torilla. Ongelma on, ettei ihmisillä ole enää varaa ostaa sitä”, kertoo jemeniläinen toimittaja Ali Saeed puhelimessa Sana’asta.

Saeedin mukaan ihmiset ovat alkaneet myydä omaisuuttaan, kuten keittiökoneita, huonekaluja tai aseitaan, saadakseen rahaa ruokaan.

Jemenin valuutan rialin arvo on romahtanut, mikä on nostanut tuontiruuan hintaa rajusti. Pula kiertää taloudessa. Esimerkiksi kalaa on niukasti saatavilla, koska kalliin polttoaineen vuoksi monet kalastajat eivät voi enää lähteä veneillään vesille.

Vaikein tilanne on syrjäseuduilla, jotka ovat sodan vuoksi jääneet saarroksiin. Jemen on nyt jakautunut kahden kilpailevan valtaryhmittymän sekä jihadistiryhmien, kuten al-Qaidan ja Isisin, hallitsemiin alueisiin.

”On paljon alueita, jonne emme pääse. Syrjäseuduilla tilanne voi olla pahempi kuin tiedämme”, sanoo WFP:n Etefa.

Ulkomaisen avun toimittamista vaikeuttaa se, että Jemen on lähes saarron alla. Sana’an lentokentältä ei kulje kaupallisia lentoja. Satamia on toiminnassa enää kolme.

Avustusten viemistä hidastaa myös se, että sotaan sekaantunut Saudi-Arabia tarkastaa Jemeniin tulevat rahdit, kertovat YK-järjestöt. Saudi-Arabiaa on syytetty Jemenin saartamisesta ja humanitaarisen avun estämisestä. Saudi-Arabia kiistää tämän ja sanoo tarkastavansa rahteja, jotta niissä ei viedä aseita kapinallisille.

Saudi-Arabian liittolaisena toimii muita Persianlahden arabimaita. Ne tukevat ilmapommituksilla Jemenin syrjäytettyä hallitusta shiiakapinallisia vastaan. Kapinallisen väitetään saavan tukea Saudi-Arabian veriviholliselta, shiiavaltio Iranilta.

Niilläkin alueilla, joilla ruokaa on, ihmiset eivät aina pysty hakemaan sitä, kertoo Jemenissä työskennellyt suomalaislääkäri.

”Ruuan hakeminenkin on vaikeata, koska ihmiset eivät uskalla liikkua missään. Joutuu pelkäämään räjähdyksiä ja luoteja”, kertoo lääkäri Kosti Koivisto-Kokko.

Hän työskenteli keväällä Lääkärit ilman rajoja -järjestön hankkeessa Adenin kaupungissa. Koivisto-Kokon mukaan ruokapulan näki potilaissa.

”Monilla oli aliravitsemuksen merkkejä. Haavat paranivat huonosti, toipuminen oli hitaampaa. Yleensä kaikki ruoka mitä ihmisillä on annetaan lapsille. Mutta aliravitsemus näkyi lapsissakin, mistä tietää, että tilanne todella huono”, hän sanoo.

YK:n järjestöt ovat dokumentoineet Jemenin lapsissa myös pitkäaikaisen aliravitsemuksen merkkejä, kuten lyhytkasvuisuutta.

Koivisto-Kokko hoiti sodan uhreja. Joka päivä tuli kymmenkunta ampumavamman saanutta. Monilla oli myös räjähdevammoja. Niitä tuli autopommeista, miinoista tai ilmapommituksista.

”Potilaiden joukossa oli paljon siviileitä. Oli myös armeijan väkeä ja virkamiehiä. Yksi pommitus osui armeijan palkkajonoon. Siinä tuli kerralla 40 potilasta.”

Riskien vuoksi Koivisto-Kokko pääsi poistumaan sairaalasta vain pari kertaa kuuden viikon aikana.

Saudi-Arabian liittoumaa on arvosteltu mahdollisista sotarikoksista Jemenissä, koska monet pommit ovat osuneet siviilikohteisiin ja asutetuille alueille. Arvioiden mukaan jopa puolet sodan noin 10 000 uhrista olisi siviileitä, mutta varmaa lukua ei ole kenelläkään.

Pommitukset ovat jatkuneet tällä viikollakin, myös pääkaupungin lähellä.

”Kuulemme yöllä räjähdyksiä tai tykkitulta”, kertoo toimittaja Saeed Sana’asta. ”Lapseni eivät pysty nukkumaan. He tulevat yöllä viereeni ja itkevät peloissaan.”

Jemenin sota on jäänyt vähemmälle huomiolle myös sen vuoksi, että ulkomaisten viestimien on vaikea päästä maahan tai toimia siellä. Jo ennen sotaa Jemen oli toimittajille äärimmäisen vaarallinen paikka suuren sieppausriskin vuoksi.

”Nyt kaikki tuntemani ulkomaiset toimittajat ovat lähteneet”, Saeed sanoo. ”Joitain heistä pidätettiin ja pahoinpideltiin. Nyt he ovat joko lähteneet itse tai heidät on karkotettu. ”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Jemenissä on sodittu 19 kuukautta.

 Shiialaiset huthi-kapinalliset syrjäyttivät Jemenin kansainvälisesti tunnustetun hallituksen maaliskuussa 2015. He hallitsevat nyt pääkaupunki Sana’ata.

 Syrjäytetyn presidentti Abd-Rabbu Mansour Hadin asejoukot pitävät hallussaan etelän Adenin kaupunkia.

 Saudi-Arabia liittolaisineen tukee ilmapommituksilla presidentti Hadin joukkoja kapinallisia vastaan.

 Jemenissä asuu noin 26 miljoonaa ihmistä. Heistä ainakin 14 miljoonalla on nyt pulaa ruuasta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Jemen
 • Ruokapula
 • Saudi-Arabia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   New Yorkin poliisi: Räjähdys Manhattanilla, yksi otettu kiinni, useita loukkaantunut – HS seuraa, suora lähetys käynnissä

  2. 2

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  3. 3

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  4. 4

   Näkymättömän laatikon haaste leviää kulovalkean tavoin somessa – temppu näyttää helpolta mutta ei todellakaan ole, selvitimme treenivinkit

  5. 5

   Alaikäinen poika joutui ryöstön uhriksi keskellä päivää Helsingin rautatieasemalla – ryöstäjä sai ensin pelkkiä kolikoita

  6. 6

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  7. 7

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  8. 8

   Lääkäriksi opiskelu on monille stressiä ja kovaa kilpailua, mutta paineista ei silti puhuta avoimesti – ”Moni vaatii itseltään paljon”

  9. 9

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  10. 10

   Joulun aikaan näkyy se, miten eri tavoin ihmiset reagoivat niukkuuteen, sanoo professori Juho Saari – ”Osalla se johtaa luovuuteen ja uusiin ideoihin, osaa se vain ahdistaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  2. 2

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  3. 3

   New York Times: Trump herää puoli kuudelta katsomaan televisiota ja katsoo sitä neljästä kahdeksaan tuntia päivässä

  4. 4

   Alpakkatapahtuman järjestäjien pieni vale oli iso isku luottamukselle – On ankeaa, kun joutuu epäilemään motiiveja pörröisten eläinten paijaamisen taustalla

  5. 5

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  6. 6

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  7. 7

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  8. 8

   Näin sotesta tuli sekundaa, ja isot yritykset voittavat – professori Heikki Hiilamo kirjoittaa puheenvuorossaan, että Suomeen on tulossa nykyistä huonompi terveydenhoito

   Tilaajille
  9. 9

   Olga Romanoffista kaavailtiin prinssi Charlesin puolisoa – Tsaarin jälkeläinen ja suomalaista sukua oleva ruhtinatar esittelee nyt kotinsa ja sanoo: ”Kukaan ei välitä titteleistä pätkääkään!”

   Tilaajille
  10. 10

   Lääkäriksi opiskelu on monille stressiä ja kovaa kilpailua, mutta paineista ei silti puhuta avoimesti – ”Moni vaatii itseltään paljon”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  4. 4

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  5. 5

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Suomalaismies otti kuvaa Schwarzenegger-seinämaalauksesta, kun tämä ilmestyikin paikalle – Kuva julkaistiin Redditissä, aiheutti raivoa ja lopulta Arska itse ilmestyi nettiin kertomaan, mistä on kyse

  11. Näytä lisää