Ulkomaat

HS-Analyysi: Islannin piraattipuolue saa virtaa protestista – suurimman puolueen paikka on lähellä lauantain vaaleissa

"On hiukan kuin havaitsisimme, että perheen kuiville päässyt alkoholisti-isä on alkanut taas juoda.

Tukholma

"On hiukan kuin havaitsisimme, että perheen kuiville päässyt alkoholisti-isä on alkanut taas juoda."

Niin kiteytti Óttar Proppé, Islannin pienen oppositiopuolueen Valoisan tulevaisuuden puheenjohtaja. Oli viime huhtikuu ja islantilaiset protestoivat päivä toisensa jälkeen tuhatpäisin joukoin Reykjavíkin parlamenttitalon edustalla.

Pääministeri Sigmundur Davíð Gunnlaugsson oli joutunut juuri jättämään paikkansa niin sanotuista Panaman papereista alkaneen veroparatiisikuohunnan takia. Islanti profiloitui likaisen pelin ja pienen piirin kähminnän maana. Se tapahtui juuri, kun vuoden 2008 pankkikriisin sotkut olivat pitkälti takana ja ryvettyneet pankkiirit olivat saaneet tuomionsa.

Lauantaina mitataan, kuinka pitkälle kevään protesti kantaa mielenosoitusten ulkopuolella.

Islantilaiset äänestävät parlamenttivaaleissa, jotka aikaistettiin juuri Panaman papereista alkaneen kuohunnan takia.

”Epäluottamus politiikkaan on hyvin laajaa, ja monet ovat tyytymättömiä. Näin on siitä huolimatta, että Islannin talous on kehittynyt hyvin”, sanoo politiikan tutkimuksen professori Eiríkur Bergmann Islannin Bifrost-yliopistosta.

Hän ei uskalla veikata vaalin tulosta.

Selvää on silti, että pieni piraattipuolue on hyötynyt selvästi viime vuosien protestimielialasta. Piraatit saivat Islannin viime vaaleissa 2013 viiden prosentin ääniosuuden, ja sillä on kolme paikkaa 63-paikkaisessa parlamentissa. Nyt mielipidemittaukset povaavat puolueelle parinkymmenen prosentin ääniosuutta ja kovaa taistelua suurimman puolueen paikasta keskustaoikeistolaisen hallituspuolueen itsenäisyyspuolueen kanssa.

Piraatit entisen runoilijan, punkkarin ja Wikileaks-aktivistin Birgitta Jónsdóttirin johdolla voivat olla vaalien jälkeen hallituksen muodostajan paikalla.

Vaikka piraattipuolueet eivät ole kyenneet samanlaiseen kasvuun muulla Euroopassa, on kyse muutoin tutusta poliittisesta ilmiöstä: Kreikan Syriza kasvoi pitkälti turhautuneisuudesta vanhoihin puolueisiin, samoin Podemos Espanjassa, sanoo Eiríkur Bergmann.

”Kaikki puolueissa ei tietenkään ole yhtenevää – – Mutta piraattipuolue ammentaa samantyyppisestä liikehdinnästä.”

Islannissa tyytymättömyys maan eliittiin juontaa juurensa jo pankkikiriin vuosilta. Haavat aukesivat hetkessä Panaman paperien paljastusten alettua.

Kansainvälisen toimittajajoukon tutkimuksista kävi ilmi, että ex-pääministeri Sigmundur Davíð Gunnlaugssonilla ja hänen vaimollaan oli ollut yhteyksiä veroparatiisiin. Hänen perheellään oli ollut myös aiemmin tuntemattomia intressejä Islannin pankkikriisiä seuranneissa velkojien kanssa käydyissä neuvotteluissa.

Paljastukset suututtivat islantilaisia, vaikka pääministeri vannoi maksaneensa veronsa.

Skandaalin lisäksi myös muu nykyisen keskustaoikeistolaisen hallituksen toiminta on hyödyttänyt opposition piraatteja.

Kansalaiset saivat itse osallistua uuden perustuslain laadintaan pankkikriisin jälkimainingeissa. Nykyhallitus kuitenkin päätti olla edistämästä hanketta.

”Monet islantilaiset olivat hyvin vihaisia tavasta, jolla hallitus hoiti prosessin”, Eiríkur Bergmann sanoo.

Piraattipuolue itse on ajanut tiiviisti perustuslain uudistusta.

Puolueen agenda on ylipäätään laajempi kuin samannimisillä puolueilla Euroopassa, mikä on luultavasti auttanut haalimaan tukea.

Piraattien ideologinen pohja on verkon vapauksia, oikeuksia ja yksityisyydensuojaa ajavassa liikkeessä. Nykyisin puolue ajaa silti teemoja kuten kansaäänestystä Islannin EU-jäsenyysprosessin uudelleenkäynnistämisestä ja erilaisia suoraan demokratiaan liittyviä uudistuksia.

Hyvästä vedosta huolimatta piraattien kannatus on vaalien alla selvästi heikompi kuin vielä keväällä, jolloin gallupit lupailivat sille korkeimmillaan yli 40 prosentin lukemia.

”Ei varmasti kukaan uskonut, että nuo luvut olivat kestäviä”, sanoo politiikan tutkija Hulda Þórisdóttir Islannin yliopistosta.

Muun muassa yhden piraattipuolueen kärkinimen vetäytyminen vaaleista on hänen arvionsa mukaan syönyt suosiota. Lisäksi keväällä Islantiin syntyi uusi liberaalipuolue viðreisn (uudistuspuolue). Se on saanut mielipidemittauksissa tukea ja on saattanut viedä ääniä piraateilta.

Piraattipuolue on kertonut tavoittelevansa hallitusvaltaa kolmen muun nykyisen oppositiopuolueen kanssa. Ratkaisevaa on, kykenevätkö puolueet vakuuttamaan kansalaiset siitä, että vallan vaihto todella toisi muutoksia. Vai pitääkö islantilasten taas pian vastustaa kadulla herrojansa.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Islanti äänestää lauantaina

 Islannissa järjestetään parlamenttivaalit 29. lokakuuta. Vaalit päätettiin aikaistaa niin sanotuista Panaman papereista keväällä käynnistyneen poliittisen kuohunnan seurauksena. Tavallisessa aikataulussa ne olisi pidetty vuoden 2017 keväällä.

 Tällä hetkellä hallituksessa istuvat keskustalainen edistyspuolue ja keskustaoikeistolainen itsenäisyyspuolue. Pääministeri Sigmundur Davíð Gunnlaugsson sai jäättä paikkansa keväällä, mutta hallituskoalitio jatkoi edistyspuolueen pääministerin Sigurður Ingi Jóhannssonin johdolla.

 Vaaleja edeltävissä mielipidetiedusteluissa suurimman puolueen paikasta kilpailevat nyt oppositiossa istuva piraattipuolue ja hallituspuolue itsenäisyyspuolue, molemmat noin 20 prosentin äänisaaliilla. Aivan viime päivinä itsenäisyyspuolueen johto on ollut niukka.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Islanti
 • Vaalit
 • Elina Kervinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  6. 6

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää