Ulkomaat

Amerikan rautarouva – Näin suomalaispoliitikot kuvailevat Hillary Clintonia

Millainen USA:n presidentiksi pyrkivä Hillary Clinton on ihmisenä? Suomalaispoliitikot kertovat.

Se kysymys jäi presidentti Tarja Haloselle mieleen.

Kun Halonen vieraili Valkoisessa talossa puolisonsa Pentti Arajärven kanssa huhtikuussa 2000, Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton kääntyi Arajärven puoleen.

”Millainen kokemus se on – olla presidentin puoliso?” Bill Clinton kysyi.

Kysymys ei ollut pelkkää kohteliaisuutta. Vajaan kahdeksan Valkoisessa talossa viettämänsä vuoden jälkeen Hillary Clinton pyrki ja pääsi senaattiin syksyn 2000 vaaleissa. Hänen suunnitelmansa taisivat kuitenkin jo tuolloin ulottua senaattia pidemmälle.

”Pentti oli hiljaa ja vastasi sitten, että kyllä se on ihan mielenkiintoista. You will survive [kyllä te selviätte siitä]”, Halonen kertoo puhelinhaastattelussa.

”Bill Clinton alkoi nauraa. Kyllä asia oli jo silloin hänen mielessään.”

Entinen Valkoisen talon emäntä, senaattori ja ulkoministeri Hillary Clinton, 68, on Yhdysvaltain historian ensimmäinen nainen pääpuolueen presidenttiehdokkaana. Clinton edustaa demokraatteja.

Määrätietoinen valmistautuminen on Clintonille tyypillistä, kertovat hänet tavanneet suomalaispoliitikot. Se tuli jälleen kerran ilmi, kun Clinton valmistautui kohtaamaan Donald Trumpin ensimmäisessä vaaliväittelyssä. Clintonin väittelytiimi oli kerännyt kuukausien ajan kansiota siitä, kuinka horjuttaa Trumpia tv-väittelyssä.

Clintonin vahvimpia alueita ovat ulkopolitiikan lisäksi terveydenhoito sekä naisten ja lasten oikeudet.

Mutta millainen Clinton on ihmisenä?

”Hän on sataprosenttinen ammattilainen, josta ei välity suurta henkilökohtaista lämpöä. Mutta hän osaa ottaa yleisönsä”, sanoo kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd), joka isännöi Clintonin Suomen-vierailua vuonna 2012.

Clinton ihasteli sitä, että Smolnassa vastassa oli seitsemän suomalaista, joista vain silloinen ulkoministeri Tuomioja oli mies.

”Hänen työkapasiteettinsa on aivan järisyttävä”, kuvailee kansanedustaja ja entinen valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok), joka on tavannut Clintonin monta kertaa.

”Ulkoministerinä hän lensi jatkuvasti ympäri maailma, ja silti hän oli aina skarppi. Ei voi kuin ihailla hänen sinnikkyyttään”, Stubb sanoo.

Silloiseen YK:n ihmisoikeustarkkailijaan Elisabeth Rehniin taas teki vaikutuksen Clintonin itsekritiikki. Clinton sanoi Rehnille, että amerikkalaiset ovat liian sisäänpäinkääntyneitä ja näiden pitäisi välittää enemmän maailmasta.

”Tapaaminen antoi Yhdysvalloista paremman kuvan kuin minulla oli ollut”, kertoo Rehn, joka tapasi silloisen presidentin puolison vuonna 1995.

”Clinton oli asiallinen ja pidättyväinen mutta kuunteli valtavan tarkasti.”

Halonen kuvailee Clintonia sanoilla ”aika kova, vahva, voimakas”. ”Tosin Yhdysvaltain presidentti myös joutuu aika erilaisiin maailmanpoliittisiin tilanteisiin kuin Suomen presidentti.”

Monet poliitikot ovat ammattimaisia, työteliäitä, sinnikkäitä ja kovia. Kun kyse on naisesta, Clintonia on arvosteltu Yhdysvalloissa myös tunteettomaksi.

Yhdysvaltain eteläisten osien konservatiivien silmissä Clinton on leimallisesti ”pohjoisen ihminen”: liian tehokas, etäinen ja liberaali. Etelän naisten mielestä hän on pelottava: liian menestynyt ja vaativa, jopa epänaisellinen.

Kaikki naiset eivät katso lasikaton särkijöitä hyvällä.

Eivätkä kaikki naiset ole antaneet Clintonille anteeksi sitä, kuinka hän puhui 1990-luvulla väheksyvästi pikkuleipien leipomisesta. Kun Clinton sitten julkaisi suklaakeksireseptin, häntä syytettiin laskelmoinnista.

Näissä vaaleissa Clintonin haastajat ovat syyttäneet tätä elitismistä, koska Clinton politiikka on ollut keskustalaista, jos sitä vertaa vaikkapa Bernie Sandersiin, joka myös tavoitteli demokraattien presidenttiehdokkuutta.

Elitismisyytökset liittyvät siihen, että kun nuoret demokraatit ovat liukuneet vasemmalle, Clintonin vahvuuksista – maltillisuudesta ja realismista – on tullut omien silmissä heikkouksia. Kokemus on muuttunut kuluneisuudeksi.

Elisabeth Rehnin mielestä osa Clintonin arvostelusta liittyy siihen, että tämä on nainen. Rehn kertoo itsekin kuulleensa kommentteja, että ”sehän on jo vanha akka”. Donald Trump, 70, on kuitenkin Clintonia vanhempi.

”Naiselle ikä on edelleen eri asia”, Rehn sanoo.

Presidentti Halosen mukaan sukupuoli näkyy siinä, että Clintonin pieniinkin virheisiin kiinnitetään valtavasti huomiota.

”Naispoliitikon moraalia seurataan edelleen tiukemmin kuin miehen. Se näkyy Clintonin kohtelussa, kuten se näkyi Suomessa Jäätteenmäen, Kiviniemen ja Urpilaisen kohdalla. Itsestäni olen jäävi sanomaan.”

Ehkä tämän takia Clinton pukeutuu edustavasti muttei korosta naisellisuuttaan, Halonen huomauttaa. Clintonilla on monesti samankaltaisia housupukuja kuin Angela Merkelillä.

”Siinä on se hienoinen ero poliitikon ja poliitikon puolison pukeutumisen välillä. Hän [Clinton] tekee sen, mikä on välttämätöntä, mutta ei liioittele.”

Viesti on selvä: nainen, mutta myös johtaja. Maassa, jossa ei ole koskaan ollut naispresidenttiä, tämän alleviivaaminen on vielä tarpeen.

Kenties on hyvä palauttaa mieleen myös vuosi 2002, jolloin republikaanipresidentti George W. Bush vakuutti amerikkalaiset siitä, että Saddam Hussein uhkasi heitä, ja aloitti sodan Irakissa – siitä huolimatta, että todisteet Irakin joukkotuhoaseista eivät olleet aukottomat.

Ensimmäisen kauden senaattori Hillary Clinton New Yorkista äänesti voimankäytön puolesta.

”Tämä on ehkä vaikein päätös, jonka olen joutunut tekemään, ja päätöksen, joka voi johtaa sotaan, pitääkin olla vaikea. Mutta ääneni on annettu vakaumuksella”, Clinton sanoi.

Clinton osaa siis olla johtaja mutta myös realisti ja pragmaatikko, joka hakeutui yhteistyöhön republikaanien kanssa – samojen republikaanien, jotka yrittivät erottaa hänen puolisonsa pettämiskohun jälkeen.

Clinton itse on sanonut, ettei hän ole synnynnäinen poliitikko, jonka kampanjointi ”muistuttaa runoutta”, kuten Bill Clintonin tai Barack Obaman. Hillary Clintonin tyylilaji on proosa.

Amerikkalaistoimittaja Indira Lakshmanan lensi Clintonin kanssa ympäri maailman tämän ulkoministerikaudella. Uutistoimisto Bloombergille työskennelleen Lakshmananin mukaan Clinton ei ole luonnostaan itsekeskeinen.

”Hänelle politiikassa on kyse asioista, ei hänestä itsestään. Siksi hän on hyvä johtamaan, mutta ei niin hyvä kampanjoimaan.”

Lakshmananin mukaan Clintonilla on aina valmiina kymmenkohtainen, realistinen esityslista.

”Se voi olla intohimoa ja suuria lupauksia kaipaavien äänestäjien mielestä tylsää.”

Tämä on myös Clintonin ja Trumpin valtava ero. Trumpin kampanja rakentuu enemmän asenteen kuin faktojen varaan. Siksi Trumpia arvioidaan eri asteikolla kuin Clintonia.

Lakshmananin mielestä Clintonilla on kuitenkin kaksi erilaista puolta: yksi on virallinen ja varautunut, toinen huumorintajuinen ja lämmin. Jälkimmäinen tulee esiin intiimeissä tilanteissa, joissa Clinton ei tunne olevansa arvostelun kohteena.

Suomalaisista Clintonin huumorintajuisen puolen kertovat nähneensä Stubb ja valtioneuvos Riitta Uosukainen.

”Clinton oli valloittava, iloinen ja välitön. Ei ollenkaan sama ihminen kuin mediassa kuvaillaan”, Uosukainen sanoo.

Uosukainen kävi Valkoisessa talossa vuonna 1996 eduskunnan puhemiehenä. Hän oli juuri jättänyt kustantajalle kirjansa Liehuva liekinvarsi ja kertoi siitä Clintonille. Naiset puhuivat Uosukaisen mukaan elämästä niin pitkään, että sihteerin piti tulla hakemaan Clinton pois.

”Clintonia huvitti erityisesti se, että minä olin eduskunnan puhemies, samassa tehtävässä kuin Newt Gingrich silloin. Että miten eri tavalla homman voikaan hoitaa.”

Myöhemmin Gingrich – republikaani, joka oli edustajainhuoneen puhemiehenä vuosina 1995–1999 – oli viemässä Bill Clintonia valtakunnanoikeuteen syrjähypyn kiistämisestä. Trump taas on syyttänyt Hillary Clintonia aviomiehensä uskottomuudesta.

”Kyllä siellä nyt hyttysiä kuurnitaan”, Uosukainen sanoo vaalikampanjasta. ”Tulee mieleen, että sitä on päässyt itse aika vähällä.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvaltain presidentinvaalit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   Säveltäjä Toni Edelmann on kuollut

  4. 4

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  5. 5

   Emme tarvitse Melania Trumpin apua, vastaa slovenialaiskirjailija Sofi Oksaselle

  6. 6

   Väärä asenne ja padotut tunteet saavat kehon sairastumaan, luennoi lääkäri tänä viikonloppuna Messukeskuksessa – Miten uskomushoitoja tarjoaviin lääkäreihin pitäisi suhtautua?

  7. 7

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  8. 8

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  9. 9

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  10. 10

   Vesivoimayhtiöillä kovat piipussa Kemijoella – eivät halua rakentaa kalateitä, syynä ”merkittävät kustannukset”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  3. 3

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  4. 4

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  5. 5

   Patjasta löytyi jopa 20 miljoonaa: Pyramidihuijauksen rahanpesusta epäilty tunnusti viimein torstaina

  6. 6

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  7. 7

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  8. 8

   20 vuotta sitten aamuyöllä tanskalainen vankikarkuri Steen Christensen saapui hotelli Palaceen ja nosti aseen kohti yöportieeri Mikko Tähtisen kasvoja – 30 minuuttia myöhemmin kaksi poliisia makasi teloitettuna kadulla

   Tilaajille
  9. 9

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  10. 10

   Tapasi vastata puhelimeen saa ihmiset kuvittelemaan sinusta monta asiaa – tutkijat analysoivat tarkasti, millainen tervehdys kuulostaa luotettavalta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  8. 8

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  9. 9

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  10. 10

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  11. Näytä lisää