Ulkomaat

Kumman ehdokkaan kanssa olet enemmän samaa mieltä?

HS kokosi Trumpin ja Clintonin näkemyksistä testin, jonka avulla voi verrata omia mielipiteitään ehdokkaiden mielipiteisiin.

1. Miten Putinin Venäjään pitäisi suhtautua?

Trump: Yhdysvaltojen ja Venäjän suhteet pitää palauttaa normaaleiksi. Venäjää pitää pyrkiä painostamaan diplomaattisesti suhteessa Ukrainan kriisiin ja Krimin tilanteeseen.

Clinton: Talouspakotteita Putinin Venäjään pitää kiristää. Venäjästä on tullut pienempien kiusaaja, eikä suhteita voi palauttaa normaaleiksi ennen kuin kiusaaminen loppuu.

2. Millainen pitäisi olla Yhdysvaltain rooli Natossa?

Trump: Eurooppalaisten pitää ottaa suurempi vastuu omasta puolustuksestaan. Yhdysvaltojen ei pidä automaattisesti osallistua Nato-kumppaneidensa puolustukseen.

Clinton: Nato on tärkeä puolustusliitto, jonka heikentyminen vahvistaisi Venäjää. Yhdysvaltojen pitää vahvistaa liittoa erityisesti Venäjän uhkaa vastaan. Nato palvelee Yhdysvaltojen etua.

3. Mitä mieltä olet ilmastonmuutoksesta?

Trump: Ilmastonmuutos on Kiinan salajuoni Yhdysvaltain teollisuustuotannon rajoittamiseksi. Yhdysvaltain ympäristöministeriö on häpeäksi, ja sen toimintaa on rajoitettava.

Clinton: Yhdysvaltain on siirryttävä mahdollisimman nopeasti uusiutuvaan energiaan. Vesisärötys, jolla voidaan tuottaa geotermistä energiaa, on rajoitettava Yhdysvalloissa alueille, joissa se ei aiheuta maanjäristyksiä.

4. Mitä mieltä olet aborttioikeudesta?

Trump: Naisella pitäisi olla oikeus aborttiin vain silloin, jos raskaus vaarantaa hänen henkensä, hänet on raiskattu tai hän on insestin uhri. Laittoman abortin tehneitä naisia pitäisi rangaista, tai ehkä ei sittenkään.

Clinton: Aborttioikeutta on suojeltava. Naisilla on oltava oikeus turvallisiin abortteihin, mutta myöhäisessä vaiheessa tehtäviä abortteja voidaan rajoittaa.

5. Miten terveydenhoito pitäisi järjestää?

Trump: Presidentti Obaman terveydenhoitouudistus, joka takaa pienituloisille sairasvakuutuksen, pitää lopettaa. Tilalle tulee jotain paljon parempaa, josta ei ole vielä tarkempaa tietoa.

Clinton: Presidentti Obaman terveydenhoitouudistusta, joka takaa pienituloisille sairasvakuutuksen, pitää laajentaa koskemaan luvattomia siirtolaisia. Lääkeyhtiöitä pitää estää ylihinnoittelemasta tuotteitaan.

6. Mitä koulutukselle pitäisi tehdä?

Trump: Opetusministeriöltä on leikattava. Vastuu koulutuksesta, opetussuunnitelmista ja arvioinneista on siirrettävä paikallistasolle. Koulut on pantava kilpailemaan parhaista oppilaista.

Clinton: Julkisten yliopistojen lukukausimaksujen pitäisi riippua opiskelijan varallisuudesta. Köyhille lapsille opetus voisi olla maksutonta.

7. Mitä tehdä jihadistijärjestö Isisille?

Trump: Isis pitää tuhota, mutta amerikkalaisia maajoukkoja ei saa lähettää. Sen sijaan tuhotaan Isisin öljytulot ja muut rahoituskanavat ”pommittamalla ne tohjoksi”. Kidutus voidaan ottaa keinovalikoimaan, ja tarvittaessa vaikka tappaa terroristien perheenjäseniä.

Clinton: Isis tuhotaan ilmaiskuilla sekä kouluttamalla ja aseistamalla paikallisia sunni- ja kurdijoukkoja. Syyriaan tarvitaan myös lentokieltoalue, mitä Obaman hallintokaudella ei ole onnistuttu saamaan aikaan Venäjän vastustuksen vuoksi.

8. Mitä pitäisi tehdä luvattomille siirtolaisille?

Trump: Yhdysvaltain ja Meksikon rajalle on rakennettava muuri, jonka meksikolaiset maksavat. Luvattomien siirtolaisten pitää lähteä Yhdysvalloista, minkä jälkeen he voivat hakea oleskelulupaa tai kansalaisuutta.

Clinton: On epärealistista, että Yhdysvallat sulkisi rajansa. Siirtolaiset ovat tärkeitä Yhdysvaltain taloudelle. Luvattomille siirtolaisille, jotka eivät ole syyllistyneet rikoksiin, on annettava mahdollisuus hakea kansalaisuutta.

9. Miten luodaan uusia työpaikkoja?

Trump: Leikataan yritysveroja, lopetetaan luvaton maahanmuutto, vetäydytään vapaakauppasopimuksista, puretaan sääntelyä ja nostetaan ulkomaisten tuotteiden tulleja.

Clinton: Kasvatetaan julkisia investointeja. Tuetaan koulutusta, puhtaan teknologian yrityksiä ja pienyrityksiä ja helpotetaan naisten työssäkäyntiä.

”Ahkerille siirtolaisille” tarjotaan mahdollisuus jäädä maahan. Lähtömaksu yrityksille, jotka luikkivat veropakolaisiksi ulkomaille.

10. Millaista veropolitiikkaa kannatat?

Trump: Veroja alennettava kautta linjan: Yhdysvaltain yritysvero 35 prosentista 15 prosenttiin ja ylin tuloveroaste 39,6 prosentista 33 prosenttiin. Perintövero lakkautettava kokonaan.

Clinton: Rikkaiden ja suuryritysten veroja voidaan korottaa, keskiluokan sekä pienyritysten veroja alentaa. Verohelpotuksia omaishoitajille ja yrityksille, jotka jakavat voittoja työntekijöiden kanssa.

11. Mitä mieltä olet samaa sukupuolta olevien avioliitosta, jonka korkein oikeus laillisti Yhdysvalloissa 2015?

Trump: En hyväksy homoliittoja avoimesti, vaikka tuttavapiiriini kuuluu homoja. Korkein oikeus on kuitenkin päätöksensä tehnyt, joten se siitä.

Clinton: Kannatan homo- ja lesboparien oikeutta avioliittoon. Sukupuolivähemmistöjen oikeudet ovat ihmisoikeuksia.

12. Miten suhtaudut käsiaseisiin ja aselainsäädäntöön?

Trump: Aseenkanto-oikeuden puolustaminen tekee Amerikasta taas suuren. Aseet eivät tapa, ihmiset tappavat. Siksi on puututtava mielenterveysongelmiin, ei kiristettävä aselakeja.

Clinton: Aseiden ostajien taustat on tarkistettava entistä paremmin, jotta aseita ei päätyisi terroristien, rikollisten, mielenterveysongelmaisten tai kotiväkivaltaan syyllistyneiden käsiin. Vastuuttomat asevalmistajat on pantava vastuuseen.

13. Mikä on kantasi kuolemantuomioon?

Trump: Kannatan kuolemantuomiota. Lisäksi poliisin tappajille pitäisi antaa automaattisesti kuolemantuomio.

Clinton: Kuolemantuomio on hyväksyttävissä, mutta vain äärimmäisissä tapauksissa.

14. Mitkä yhtyeet tai artistit vetoavat sinuun eniten?

Trump: Aerosmith, Elton John, Paul McCartney ja Michael Jackson.

Clinton: The Beatles, The Rolling Stones, The Who, The Doors ja Lady Gaga.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvaltain presidentinvaalit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  3. 3

   Vantaa alkaa maksaa lastensuojelun työntekijöille liki 5 000 euron ”tulospalkkioita” – ja poliitikot rajaisivat yhden työntekijän vastuulle korkeintaan 30 lasta

  4. 4

   Trump kehottaa amerikkalaisia palaamaan kuuhun ja valmistelemaan matkaa Marsiin

  5. 5

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  6. 6

   Näkymättömän laatikon haaste leviää kulovalkean tavoin somessa – temppu näyttää helpolta mutta ei todellakaan ole, selvitimme treenivinkit

  7. 7

   Helsingin poliisi puolustaa itsenäisyyspäivän kiinniottoja: Poliisia kuvannut pyöräilijä kieltäytyi järjestelmällisesti kertomasta henkilöllisyyttään

  8. 8

   Testasimme langattomia kuulokkeita toimistossa ja lenkkipolulla – Vastamelukuulokkeiden äänenlaatu hämmästytti

  9. 9

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  10. 10

   Yle: Tasa-arvovaltuutettu vaatii Palloliitolta selvitystä miesten ja naisten maajoukkuepalkkioista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  4. 4

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  5. 5

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  6. 6

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  7. 7

   Lääkäriksi opiskelu on monille stressiä ja kovaa kilpailua, mutta paineista ei silti puhuta avoimesti – ”Moni vaatii itseltään paljon”

  8. 8

   Alaikäinen poika joutui ryöstön uhriksi keskellä päivää Helsingin rautatieasemalla – ryöstäjä sai ensin pelkkiä kolikoita

  9. 9

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  10. 10

   Putkipommi räjähti Manhattanilla: Yksi otettu kiinni, useita loukkaantunut – pormestarin mukaan kyseessä oli terrori-iskun yritys

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  4. 4

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  5. 5

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää