Ulkomaat

FBI:n uusi tutkinta Hillary Clintonin sähköposteista uhkaa venyä vaalien yli – Clinton vaatii poliisilta faktoja pöytään: ”Asia pitää selittää välittömästi”

FBI löysi lisää poliittisesti merkittäviä sähköposteja tutkiessaan Clintonin lähimmän avustajan Huma Abedinin puolison seksiviestikohua, joka ei liity Clintonin kampanjaan. Poliisi tutkii, sisältävätkö uudet sähköpostit salaiseksi luokiteltua tietoa.

Yhdysvaltojen liittovaltion poliisi FBI on saanut käsiinsä lisää sähköposteja, jotka liittyvät demokraattien presidenttiehdokkaan Hillary Clintonin sähköpostikohuun. Ulkoministeriaikanaan Clinton käytti yksityistä sähköpostiosoitetta tehtäviensä hoitamiseen.

Hillary Clinton vaatii FBI:ta ilmoittamaan välittömästi, mistä uudessa tutkinnassa tarkkaan ottaen on kyse. Vaaleihin on aikaa enää kymmenen päivää.

”Amerikkalaiset ansaitsevat tietää kaikki faktat välittömästi. On välttämätöntä, että FBI selittää, mistä tässä asiassa on kyse, mitä ikinä se onkaan, ja ilman viiveitä”, Clinton totesi tiedotustilaisuudessa perjantaina.

FBI:n johtaja James Comey kertoi kirjeessään kongressin jäsenille, että FBI on saanut tietoa uusista sähköposteista, jotka saattavat sisältää salaiseksi luokiteltua tietoa. FBI aikoo ryhtyä tutkimaan niitä.

Vielä ei ole tietoa, kauanko uusien sähköpostiviestien tutkiminen kestää tai sisältävätkö ne merkittävää tietoa. Vaalit pidetään marraskuun 8. päivä.

Clintonin huomautti Comeyn sanoneen, että FBI ei vielä tiedä, ovatko uudet sähköpostit tärkeitä. Presidenttiehdokas korosti, että hän uskoo FBI:n pitäytyvän kesällä tekemässään päätöksessään, jonka mukaan Clintonin sähköpostin käyttö ei ylittänyt rikoksen kynnystä.

”Olen varma, että mitä ikinä sähköposteissa onkin, se ei muuta heinäkuussa tehtyä päätöstä”, Clinton totesi uutistoimisto Reutersin mukaan .

Tietoa pidettiin tuoreeltaan iskuna Clintonille, joka on johtanut mielipidemittauksia vaalikamppailun loppumetreillä. Merkkinä uudesta epävarmuudesta pörssikurssit laskivat Yhdysvalloissa perjantai-iltana tiedon tultua julki.

Hillary Clinton käytti ulkoministerinä ollessaan yksityistä sähköpostiosoitettaan ja omaa palvelintaan työasioiden hoitamiseen vuosina 2009–2013. Asia on ongelmallinen tietoturvan takia, sillä osa viesteistä sisälsi salaiseksi luokiteltua tietoa.

Clinton julkisti FBI:lle noin 30 000 ulkoministeriaikaista sähköpostiaan. Niiden perusteella FBI ei pitänyt aiheellisena, että Clintonia olisi syytetty rikoksesta.

Comey kuitenkin moitti Clintonia heinäkuussa ”äärimmäisestä varomattomuudesta.”

Clinton on vakuuttanut, ettei ole rikkonut lakeja, mutta sanoi syksyllä 2015 katuvansa huonoa harkintaansa. Clinton on myös pyytänyt tapahtumia anteeksi.

Perjantaina presidenttiehdokas yritti parhaansa mukaan hyssytellä uudelleen roihahtanutta kohua. Clintonin mukaan äänestäjät tekivät johtopäätöksensä sähköposteista ”jo ajat sitten”, uutistoimisto Reuters kertoo.

Kohu alkoi maaliskuussa 2015.

Kaikkia Clintonin yksityisiä sähköposteja ei kuitenkaan löytynyt. Daily Beast -verkkolehden mukaan kannettava tietokone sekä ulkoinen kovalevy, jotka sisältävät Clintonin sähköposteja, olivat kadonneet postissa. Lisäksi osa Clintonin yksityisistä sähköposteista on muutoinkin tuhottu.

Heinäkuussa Clintonin vastaehdokas Donald Trump kehotti Venäjää etsimään Clintonin kadonneet sähköpostit.

”Luulen, että lehdistömme palkitsisi teitä siitä suuresti”, Trump sanoi New York Timesin mukaan.

New York Times kertoo, että FBI löysi sähköpostit tutkiessaan Clintonin lähimmän avustajan Huma Abedinin ja hänen puolisonsa Anthony Weinerin viestintävälineitä.

Poliisilähteiden mukaan FBI:n tutkinta on koskenut alunperin Weinerin 15-vuotiaalle tytölle lähettämiä tekstiviestejä. Viestit olivat sisällöltään seksuaalisia.

Entinen kongressin jäsen Weiner on ajautunut seksiskandaalista toiseen vuoden 2011 jälkeen. Abedin ilmoitti muuttavansa pois aviomiehensä luota elokuussa.

Weinerin oma kohu ei varsinaisesti liity Clintoniin. Poliisi kuitenkin löysi tutkinnan yhteydessä myös ainakin Clintonin ja Abedinin toisilleen lähettämiä työsähköposteja, kertoo Washington Post -lehti. Lehti sai tietonsa nimettömänä pysyttelevältä poliisilta.

Abedin on Hillary Clintonin oikea käsi ja läheinen ystävä. Hän on työskennellyt Clintonin kanssa vuodesta 1996.

Washington Postin tietojen mukaan uusia Clinton sähköpostikohuun liittyviä viestejä on noin tuhat kappaletta. Uudet sähköpostit löytyivät Abedinin ja Weinerin yhteiseltä tietokoneelta.

FBI:n uuden selvityksen tultua julki republikaanien Donald Trump kiirehti kommentoimaan uutta tietoa kiitollisena siitä, että FBI:lla on rohkeutta ”korjata hirvittävä virhe”, jonka viranomainen aiemmin Clintonin sähköpostien suhteen teki.

Trump puhui kampanjatilaisuudessa New Hampshiressä.

”Vankilaan!”, huusi Trumpin yleisö Clintonia tarkoittaen.

”Tämä on isompi juttu kuin Watergate”, Trump jatkoi Washington Postin mukaan ja kutsui Clintonin sähköposteja suurimmaksi poliittiseksi skandaaliksi Yhdysvaltojen historiassa.

Toistaiseksi Clintonin ei ole kuitenkaan todettu rikkoneen lakia.

Yhdysvaltain ulkoministeriö kommentoi olevansa valmis tukemaan poliisin työtä.

Kongressin puhemies, republikaanipuoluetta edustava Paul Ryan vaati, ettei Clintonille saa luovuttaa salaiseksi luokiteltua tietoa ennen kuin sähköposteihin liittyvä selvitys ja mahdollinen tutkinta on kokonaisuudessaan selvä.

Yhdysvaltojen hallinto syyttää virallisesti Venäjää demokraattipuoleen sähköposteihin tehdyistä tietomurroista, jotka tulivat ilmi viime kesänä.

Uutiskanava NBC on julkaissut FBI:n johtajan James Comeyn kirjeen. Voit lukea englanninkielisen kirjeen tästä.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvaltain presidentinvaalit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  2. 2

   Onko alkoholin tilaaminen ulkomailta todella kielletty laissa? – Lakimies sanoo kieltoa ”suureksi sumutukseksi”, joka perustuu muutaman virkamiehen ratkaisuun

  3. 3

   Meteorologi selittää, miksi Helsingin yllä loistaa juuri nyt voimakkaan punainen aurinko – Suora lähetys valoilmiöstä HSTV:ssä

  4. 4

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  5. 5

   Uusi kulmakarvojen tatuointimenetelmä villitsee Suomessakin, mutta onko microblading turvallista? Asiantuntija oikoo viisi väärinkäsitystä

  6. 6

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  7. 7

   Poliisin operaatio Helsingin Kurvissa: sekoilu ja huumekauppa yritetään kitkeä pois – ”Asukkaat tuntevat päiväsaikaan olonsa turvattomaksi”

  8. 8

   Päälleliimattu startup-pöhinä kukoistaa suuryrityksissä – vängän meiningin jäljittely synnyttää myötähäpeän tunteita

  9. 9

   Maahanmuuttaja­taustainen 16-vuotias poika käytti nuuskaa, isoveli hakkasi tunnin ajan sähköjohdolla ja rautaputkella – ”Kunniaväkivalta koskee myös poikia”

   Tilaajille
  10. 10

   HS:n entinen päätoimittaja ja ex-kansanedustaja hakevat valtioneuvoston viestintäjohtajaksi – yhteensä 15 hakijaa tavoittelee paikkaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  2. 2

   Tehdas­rakennuksen palosta aiheutunut savuvaara ohi Helsingin Tapanilassa, myös juna-asema avattu

  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   Kela vastaa yksinhuoltajalle, joka säästi lapsilleen rahastoon: ”Lapsen säästörahaston varat pitää käyttää lapsesta aiheutuviin menoihin”

  5. 5

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  6. 6

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  7. 7

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  8. 8

   Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

  9. 9

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  10. 10

   Keskustan sisäistä sähköpostia levisi koko eduskunnalle: ”Sipilän pitäisi lopettaa kiukuttelu ja ukonvaihtamispuheet”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   Koko some kuohuu, sillä Pressiklubin juontaja Sanna Ukkolalle ehdotettiin erikeeperiä päähän, tämä kanteli ehdottajan pomolle ja myrsky oli valmis – tästä on kyse

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  5. 5

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  6. 6

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  7. 7

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  8. 8

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  9. 9

   Nalkutatko sinäkin? ”Naisvalitus” ei ole naisten vika, vaan puhetapa kertoo parisuhteiden epätasa-arvosta

   Tilaajille
  10. 10

   Naisen käsi osui vahingossa vastaan kävelleeseen mieheen Kalliossa – mies raivostui silmittömästi, löi ja potki naista

  11. Näytä lisää