Ulkomaat

Kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut Safar Alizadeh palasi Suomesta Afganistaniin – ”Tiedän, että henkeni on vaarassa”

Kielteisen turvapaikkapäätöksen saanutta miestä odotti Afganistanissa toivottomuus. Kodittoman, työttömän ja uhkien kohteena olevan miehen vaihtoehdot ovat vähissä, kun maan turvallisuustilanne huononee entisestään.

Kabul

”Moi”, Safar Alizadeh, 29, huikkaa suomeksi ränsistyneen talon ovelta Afganistanin pääkaupungin Kabulin laidalla. Tie Alizadehin tädin talolle on niin kuoppainen, ettei sinne pääse autolla.

”Elämä on todella vaikeaa täällä. Tiedän, että henkeni on vaarassa. Afganistanilla ei ole tulevaisuutta”, Alizadeh puuskahtaa.

Hän ei ole nukkunut kunnolla viime aikoina ja vilkuilee levottomasti ikkunasta ulos.

Alizadeh on yksi Suomessa kielteisen päätöksen saaneista turvapaikanhakijoista. Suomi tiukensi linjaansa toukokuussa 2016 päätöksissä, jotka koskevat Afganistanista, Irakista ja Somaliasta saapuneita turvapaikanhakijoita.

Enää turvapaikkaa ei voi saada pelkästään humanitaarisen suojelun perusteella. Lokakuun alussa Afganistan ja Suomi allekirjoittivat sopimuksen, jolla pyritään helpottamaan kielteisten turvapaikkapäätöksen saaneiden afganistanilaisten pakkopalautuksia.

Alizadeh aloitti vaarallisen matkan kohti Suomea vuoden 2015 kesällä. Alizadeh selvisi hengenvaarallisesta venematkasta Välimeren yli Kreikkaan Lesboksen saarelle ja päätyi lopulta Turkuun.

Tänä kesänä Alizadehin unelmat turvallisemmasta elämästä särkyivät. Kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut mies astui ensimmäistä kertaa elämässään lentokoneeseen Helsinki-Vantaan lentokentällä.

Palattuaan hän ehti olla Afganistanissa vain kolme päivää, kun itsemurhapommittaja iski hazara-vähemmistön mielenosoitukseen. Isku kauhistutti, sillä myös Alizadeh kuuluu syrjittyihin shiialaisiin hazaroihin kuin pommituksen uhrit.

Iskussa kuoli 81 ihmistä, ja ääri-islamistinen terrorijärjestö Isis ilmoittautui iskun tekijäksi.

Juuri tätä Alizadeh oli paennut.

Suomen linjauksen mukaan Afganistanin yleistilanne ei oikeuta turvapaikkaan automaattisesti, ja kielteisen päätöksen saaneet voidaan palauttaa maahan. On kuitenkin mahdollista, että ihminen on vaarassa joutua väkivallan uhriksi.

Tämä arvioidaan tapauskohtaisesti, sanoo Suomen maahanmuuttoviraston tulosalueen johtajan Juho Repo.

Maahanmuuttovirasto käyttää arviointinsa lähteenä muun muassa kansainvälisten järjestöjen raportteja. Revon mukaan konflikti ei ole tällä hetkellä yleisesti ”äärimmäisen korkealla tasolla missään päin Afganistania”.

Kriisejä arvioivan kansainvälisen järjestön International Crisis Groupin analyytikon Timor Sharanin arvio tilanteesta on toinen.

”Mielivaltainen väkivalta on saavuttanut äärimmäisen korkean tason kahden viime kuukauden aikana. 50 maakuntaa on hallituksen kontrollin ulkopuolella.”

Taistelut Afganistanin turvallisuusjoukkojen ja islamistisen äärijärjestön Talebanin välillä ovat kiihtyneet entisestään kansainvälisten joukkojen aloitettua vetäytymisen maasta vuonna 2014.

Sharanin mukaan turvallisuustilanne on huonontunut koko maassa, eikä pääkaupunki Kabul ole poikkeus. Siviiliuhrien määrä on ollut tänä vuonna ennätyksellisen suuri. Isis on myös alkanut hyökätä siviilejä ja hallitusta vastaan Afganistanin itä- ja pohjoisosissa.

Alizadehin mielestä Suomen linjaus on väärä.

”Tämä on sataprosenttisesti väärin. Serkkuni ystävä kuoli pommi-iskussa. Ei täällä ole turvallista.”

Vaikka Alizadeh päätyi Afganistaniin, hän on ollut suurimman osan elämästään käytännössä valtioton. Afganistanin eteläisessä maakunnassa Logarissa syntynyt Alizadeh varttui perheensä kanssa Iranissa paperittomana pakolaisena.

Noin kaksi vuotta sitten Iranin viranomaiset kuitenkin karkottivat Alizadehin yksin Afganistaniin, sillä hän jäi kiinni papereitta työskentelemisestä. Vanhalla kotiseudulla on vain vähän hazaroita, ja Alizadeh ajautui pian ongelmiin kotiseudullaan valtaa pitävien pataanien kanssa.

”Halusin mennä naimisiin erään pataanitytön kanssa, mutta hänen perheensä ei hyväksynyt minua. He uhkasivat tappaa minut.”

Alizadehin mukaan hän kertoi tämän myös Suomen viranomaisille, mutta koska hänellä ei ollut henkilöllisyystodistusta, hänen tarinaansa ei voitu todentaa.

Kabuliin verrattuna Logarin turvallisuustilanne on moninkertaisesti huonompi. Siellä myös äärijärjestö Isis vainoaa hazaroita. Esimerkiksi viime vuonna 33 hazaraa tapettiin teloitustyyliin Kandaharista Kabuliin johtavalla tiellä.

Yleinen turvallisuustilanne ja Alizadehin henkilökohtaisten vihamiehien uhkailut pakottivat hänet lähtemään maasta.

Alizadehin mukaan ainoa syy oli kielteiseen turvapaikkapäätökseen oli henkilöllisyystietojen puuttuminen. Maahanmuuttovirasto ei kommentoi yksittäisiä tapauksia, joten kertomusta on mahdoton vahvistaa.

Valitus jäi, sillä Alizadeh ei keksinyt mitään keinoa saada henkilöllisyystodistusta Afganistanista.

Alizadeh sai kansainväliseltä maahanmuuttojärjestöltä IOM:ltä tuhat euroa avustusta paluumatkaan.

”Kabulissa ei ole tulevaisuutta minulle”, Alizadeh sanoo.

Hänellä ei ole vakituista asuinpaikkaa pääkaupungissa. Hän on asunut muutaman päivän tätinsä luona, kunnes siirtyy kohta taas jonkun toisen nurkkiin.

Osasyynä on pelko siitä, että hänen vihamiehensä Logarista tulevat etsimään häntä Kabulista. Toisaalta Alizadeh ei myöskään halua kuormittaa sukulaisiaan ja ystäviään liiaksi.

”Matka Afganistanista Suomeen maksoi minulle noin 6 000 dollaria [5 384 euroa]. Osa rahoista oli itse tienaamiani Iranista, osa ystäviltä ja sukulaisilta lainattuja. Nyt olen heille velkaa.”

Kun vuonna 2014 suurin osa kansainvälisistä joukoista lähti Afganistanista, seurasi 40 prosentin työttömyys. Sharanin mukaan ulkomaalaiset armeijan alihankkijat olivat yksi suurimmista työllistäjistä maassa.

Samalla turvallisuustilanteen huononeminen on karkottanut sijoittajia ja työllisyys on laskenut entisestään.

”Suurin osa [afgaanipakolaisista] on lähtenyt maasta koska epävarmuus ja toivottomuus maan tulevaisuudesta ovat nousseet”, Sharan sanoo.

Palautukset eivät Sharanin mukaan perustu todelliseen tilanteeseen Afganistanissa. ”EU on ottanut poliittisen kannan humanitääriseen kriisiin.”

Alizadeh on yrittänyt etsiä töitä, mutta häntä ei ole onnistanut. Hän on elänyt pääosin IOM:n avustuksen turvin. Nyt nekin rahat uhkaavat loppua.

”Olen hukassa. En tiedä, mitä minun pitäisi tehdä”, hän sanoo ja katsoo ulos tätinsä olohuoneen ikkunasta.

Kuukauden päästä Alizadeh ei enää vastaa puhelimeen. Hän kertoo lyhyesti Facebookin kautta päättäneensä ottaa riskin ja palata laittomasti Iraniin etsimään töitä. Sen koommin hänestä ei enää kuulu.

Oikaisu 4.11.2016: Jutussa kerrottiin virheellisesti, että Safar Alizadeh palautettiin Suomesta Afganistaniin. Vaikka hän sai kielteisen turvapaikkapäätöksen, hän kuitenkin palasi vapaaehtoisesti.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kymmenettuhannet palaavat Afganistaniin

 Afganistanilaisille on annettu Maahanmuuttoviraston mukaan tänä vuonna elokuuhun mennessä 643 myönteistä ja 941 kielteistä päätöstä. IOM:n Kabulin toimiston mukaan Suomesta on heinäkuuhun mennessä palannut 88 afgaania.

 Afganistanin hallitus on jo valmiiksi valtavan paineen alla selvitäkseen maan sisäisistä pakolaisista sekä Pakistanista ja Iranista palautetuista.

 YK:n mukaan Afganistanissa tulee olemaan tämän vuoden loppuun mennessä miljoona ihmistä joko maan sisäisinä pakolaisina tai palaamassa rajojen ulkopuolelta. Lisäksi odotetaan noin 80 000:n palaavan Euroopasta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

  2. 2

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  3. 3

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  4. 4

   Neljä ihmistä loukkaantui veitsihyökkäyksessä Münchenissä, yksi otettu kiinni – HS seuraa

  5. 5

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  6. 6

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  7. 7

   Uusnatsien ja heidän vastustajiensa mielen­osoitukset ovat alkaneet Tampereella – poliisi on takavarikoinut puukeppejä

  8. 8

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  9. 9

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  10. 10

   Jenna Lehtonen tekee ulkomaanmatkan lähes joka kuukausi, Pirkko Schildt on käynyt 113 maassa – Miksi osa meistä tahtoo olla jatkuvasti liikkeessä?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  4. 4

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  5. 5

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  6. 6

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  7. 7

   Emme tarvitse Melania Trumpin apua, vastaa slovenialaiskirjailija Sofi Oksaselle

  8. 8

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  9. 9

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  10. 10

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  4. 4

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  9. 9

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  10. 10

   ”Ideologisesti työtön” Ossi Nyman kuuli tukiensa katkaisemisesta Hesarista ja sai haastattelustaan palautevyöryn – ”Ei voi sanoa ääneen, että on tyytyväinen työttömänä”

  11. Näytä lisää