Ulkomaat

Syytökset FBI:n johtajaa kohtaan kiihtyvät – Ei halunnut mainita Venäjän sekaantumista presidentinvaaleihin

FBI:n johtaja James Comey ei halunnut Yhdysvaltain presidentinvaalipäivän läheisyyden takia mainita Venäjän sekaantumista, kertoo CNBC. Comey kuitenkin nosti Hillary Clintonin sähköpostit esille uudestaan viime perjantaina, vain noin viikko ennen vaaleja.

Yhdysvaltojen liittovaltion poliisin FBI:n johtajaa James Comeyta syytetään sekaantumisesta presidentinvaaleihin vain reilu viikko ennen vaalipäivää.

Demokraattien mukaan FBI on toimillaan syyllistynyt laittomuuksiin. Demokraattien presidenttiehdokas Hillary Clinton on vaatinut Comeylta selitystä ja kutsunut tämän käytöstä ”erittäin huolestuttavaksi”.

Jupakka alkoi perjantaina, kun Comey kertoi kongressille liittovaltion poliisin tutkivan jälleen demokraattien presidenttiehdokkaaseen Hillary Clintoniin liittyviä sähköposteja. Uudet sähköpostit löytyivät osana täysin toista tutkintaa, joka kohdistuu Clintonin avustajan Huma Abedinin aviomieheen Anthony Weineriin.

Aiemman tutkinnan päätteeksi heinäkuussa FBI ei pitänyt aiheellisena syyttää Clintonia rikoksesta. Se tosin moitti Clintonia ”äärimmäisestä varomattomuudesta”. Aiemmin Yhdysvaltojen oikeusviranomaiset yrittivät vakuuttaa Comeyn luopumaan uusien tutkimusten julkaisemisesta. Comeyta varoitettiin sekaantumisesta presidentinvaaleihin.

Yhdysvaltain oikeusministeri Loretta Lynch ei kuitenkaan kieltänyt Comeyta kertomasta sähköpostitutkinnan uudesta vaiheesta kongressille, uutistoimisto Reuters kertoi maanantaina.

Comey on puolustanut uusien sähköpostien pöydälle nostamista sillä, että hän on aiemmin sanonut tapauksen olevan ohi.

Tutkimuksen uudesta vaiheesta ilmoittaminen tuli kuitenkin merkitykselliseen aikaan, koska ilmoitus sisälsi hyvin vähän tietoa, ja 8. marraskuuta järjestettäviin vaaleihin on enää vain reilu viikko. Asiasta kertomisella voi olla paljonkin vaikutusta äänestäjien päätökseen.

Comeyn päätös sai uusia sävyjä maanantaina, kun CNBC kertoi ettei Comey halunnut vaalipäivän läheisyyden takia mainita Venäjän sekaantumista Yhdysvaltain presidentinvaaleihin.

Comeyn vaatimuksesta FBI jäikin pois muiden tiedustelu- ja turvallisuusorganisaatioiden julkaisemasta lausunnosta, jonka mukaan Venäjä on pyrkinyt vaikuttamaan vaaleihin muun muassa hakkeroimalla demokraattipuolueen sähköposteja.

Republikaanien presidenttiehdokasta Donald Trumpia on toistuvasti syytetty liian läheisistä väleistä Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin.

Demokraattien senaatin johtaja Harry Reid syyttääkin nyt Comeytä lain rikkomisesta. Hän viittaa niin kutsuttuun Hatchin lakiin, jonka mukaan liittovaltion viranomaiset eivät saa käyttää asemaansa hyväksi yrittämällä vaikuttaa vaalitulokseen.

Reid syytti FBI:tä myös puolueellisuudesta vihjaamalla, että liittovaltion poliisi ei kerro republikaanien presidenttiehdokkaan Donald Trumpin mahdollisista yhteyksistä venäläisiin hakkereihin, joita on syytetty demokraattien esikunnan sähköpostimurroista.

Reidin mukaan FBI:llä on hallussaan ”räjähtävää tietoa Donald Trumpin, hänen ylimpien avustajien sekä Venäjän hallituksen välisistä suhteista”.

”Yhdysvaltojen edut eivät ole vaarassa, jos tästä asiasta kerrotaan. Ette ole suostuneet kertomaan julkisesti tästä kriittisestä tiedosta, vaikka heti kun saatte vihjailuja Clintonista, ryntäätte julkisuuteen mahdollisimman negatiivisesti”, Reid moitti FBI:n johtoa Guardianin mukaan.

Comeyta on syyttänyt myös Barack Obaman entinen oikeusministeri sekä liuta entisiä liittovaltion syyttäjiä. Minnesotan yliopiston professorin Richard W. Painterin mukaan Comey on rikkonut Hatchin lakia.

Painter on entisen republikaanipresidentin George W. Bushin hallinnon etiikka-asiosta vastannut juristi.

”En olisi koskaan – ennen tätä viikkoa – uskonut, että FBI raahataan mukaan tähän poliittiseen sirkukseen ja poliisin tutkimuksiin”, Painter kirjoitti New York Timesissa julkaistussa mielipidekirjoituksessaan.

Myös Yhdysvaltain liittovaltion vaalikomitean entinen lakijohtaja Kenneth Gross sanoo uutistoimisto Reutersille, että Comeyn toiminta oli poikkeuksellista, koska FBI:lla ei ole mitään juridista velvoitetta kertoa meneillään olevista tutkimuksista kongressille.

Texasin yliopiston oikeustieteen professori Stephen Vladeck on samaa mieltä.

”Vaikka Comey ei olisi rikkonut Hatchin lakia, hän varmasti rikkoi lain henkeä”, Vladeck sanoo Reutersille.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvaltain presidentinvaalit
 • FBI

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  2. 2

   Salakirjoittaja ja piirtävä upseeri – sota toi yhteen suomalaisen pariskunnan, ja nyt heidän jäljiltään löytyi salaisuus: mitä vaitelias joukko upotti savolaiseen järveen?

   Tilaajille
  3. 3

   Sdp:n kannatus lähestyy kokoomuksen suosiota – keskusta ja vihreät loivassa alamäessä

  4. 4

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  5. 5

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  6. 6

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – ja nyt Suomi pohtii, voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen

   Tilaajille
  7. 7

   Kaksion saa jo lähes yksiön hinnalla pääkaupunkiseudulla – Katso, mitä pienet asunnot maksavat omalla alueellasi

  8. 8

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  9. 9

   Japanissa tehdään niin vähän rikoksia että pikkuhousuvarkauskin saa rikostutkijat liikkeelle – poikkeuksena 70-vuotias sarjamurhaaja ”Musta leski”

  10. 10

   HS Inarissa: Paavo Ruotsalaisen kodin lähelle saattoi pudota pala Marsia – ”Sanoin vaimolle, että joku taisi ampua valoraketin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  2. 2

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  3. 3

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  4. 4

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  5. 5

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  6. 6

   Länsimetron ensimmäiset 7 tuntia: HS:n seuranta kokoaa yhteen kauan odotetun päivän tapahtumat – ”Vastaavaa tunnelmaa ei ole ennen nähty suomalaisessa joukkoliikenteessä”

  7. 7

   Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”

  8. 8

   Metrojuhlia ei järjestänyt kukaan, joten ihmiset tekivät ne itse – HS oli ensimmäisen Espoon-metron kyydissä, ja tältä vaunussa näytti

  9. 9

   Kun junalipun ostaminen kännykällä ei onnistunut, konduktöörit poistivat matkustajan pimeään yöhön

  10. 10

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää