Ulkomaat

FBI saa taas syytöksiä Yhdysvaltain vaaleihin vaikuttamisesta – julkaisi vanhoja asiakirjoja Bill Clintonin kiistellystä päätöksestä

FBI on yllättäen julkaissut vanhan tutkintamateriaalin entisestä demokraattipresidentistä Bill Clintonista. Asiakirjat koskevat kiistanalaista armahdusta, jonka Clinton myönsi miljardöörisijoittaja Marc Richille vuonna 2001.

Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI sotkeutuu entistä pahemmin maan presidentinvaaleihin.

FBI on yllättäen julkaissut yli vuosikymmenen vanhan, suurelta osin salatun tutkintamateriaalin entisestä demokraattipresidentistä Bill Clintonista.

Vasta viime perjantaina FBI:n johtaja James Comey päätti vastoin yleistä käytäntöä kertoa Yhdysvaltain kongressille demokraattien presidenttiehdokkaan ja Bill Clintonin vaimon Hillary Clintonin sähköpostitutkinnan uudesta vaiheesta.

FBI:n nyt julkaisema materiaali koskee kiistanalaista armahdusta, jonka Bill Clinton myönsi viimeisenä virkapäivänään vuonna 2001 kymmenistä rikoksista syytetylle miljardöörisijoittajalle Marc Richille.

Armahdus herätti paljon arvostelua, koska nyt edesmenneen Richin vaimo on lahjoittanut merkittäviä summia rahaa demokraattipuolueelle sekä Clintoneille. FBI päätti lopettaa tapauksen tutkinnan vuonna 2005 ilman syytteitä.

Tutkintamateriaali julkaistiin jo maanantaina, kertoo uutistoimisto Bloomberg, mutta se herätti huomiota vasta kun FBI kertoi siitä tiistai-iltana Twitterissä. Sanamuoto antaa myös ymmärtää, että materiaalia saatetaan julkistaa lisää.

”Öljykuninkaana” tunnettu Marc Rich oli öljynvälitysteollisuuden pioneeri ja maailman suurimman hyödykkeitä kauppaavan yhtiön Glencoren perustaja. Vuonna 1983 Richiä kohtaan nostettiin 65 syytettä muun muassa veropetoksista sekä Irania koskevien pakotteiden rikkomisesta.

Rich, joka asui Sveitsissä eikä suostunut tulemaan Yhdysvaltoihin oikeudenkäyntiä varten, oli pitkään FBI:n etsityimpien listalla. Hän vältti poliisin täpärästi useaan otteeseen muun muassa Suomessa, Saksassa, Britanniassa ja Jamaikalla.

Bill Clintonin kannalta kiusallisen tutkintamateriaalin julkaisu vain päiviä ennen vaaleja on herättänyt ihmetystä Yhdysvalloissa, etenkin viime perjantain tapahtumien jälkeen.

Syytökset vaaleihin sotkeutumisesta FBI:n johtajaa James Comeyta kohtaan tulevat kiihtymään. Hillary Clintonin leiri on vaatinut FBI:tä kertomaan vastavuoroisesti kaiken, mitä se tietää republikaanien presidenttiehdokkaan Donald Trumpin Venäjä-kytköksistä.

Comeylla on pitkä historia Richin ja Clintonien kanssa. Hän toimi syyttäjänä New Yorkissa Richiä vastaan vuosina 1987–1993. Vuonna 2002 Comey johti tutkintaa siitä, syyllistyikö Clinton rikokseen armahtaessaan Richin.

Myöhemmin, vuonna 2008, Comey kertoi uutistoimisto Bloombergin mukaan kongressin edustajille olleensa ”täysin yllättynyt” Richin armahduksesta.

Useiden demokraattien sekä asiantuntijoiden mielestä FBI:n johtaja Comey toimi lainvastaisesti tai ainakin lain hengen vastaisesti kertoessaan viime perjantaina Hillary Clintonin sähköpostitutkinnan uudesta käänteestä.

Liittovaltion viranomaiset eivät saa yrittää vaikuttaa vaalitulokseen. Keskeneräisestä tutkinnasta kertominen on vastoin FBI:n yleistä käytäntöä, eikä Comeyn kongressille lähettämässä kirjeessä ollut juuri mitään sisältöä.

Comey itse puolustautui sanomalla, että hänen piti kertoa tutkinnan jatkumisesta, koska hän oli aiemmin sanonut sen päättyneen.

Nyt FBI perustelee päätöstä julkistaa 129-sivuinen tutkintamateriaali sillä, että asiakirjoja on vaadittu julki tiedonvapauslain nojalla. FBI:n mukaan se käsittelee jokaisen tietopyynnön järjestyksessä, eli materiaalin julkistus juuri ennen vaaleja on sattumaa.

Muun muassa CNN-kanavan oikeudellinen asiantuntija Jeffrey Toobin pitää perustelua omituisena.

”Ajatus siitä, että heidän täytyisi julkistaa asiakirjat juuri nyt, Comeyn viime viikolla antaman lausunnon päälle, osoittaa FBI:n olevan vähintään epäpätevä ja kenties jopa puolueellinen näissä vaaleissa”, Toobin kommentoi lähetyksessä.

”Vaikuttaa siltä, että Comey yrittää vaikuttaa vaalien lopputulokseen. En ole nähnyt mitään tällaista aiemmin”, kommentoi puolestaan Newsweek-lehdelle Steve Ryan, joka seurasi syyttäjänä järjestäytynyttä rikollisuutta edesmenneen republikaanipresidentin Ronald Reaganin oikeusministeriössä.

Demokraatit ja Clintonin lähipiiri olivat odotetusti samoilla linjoilla. Clintonin lehdistösihteeri Brian Fallon ihmetteli, julkistaako FBI seuraavaksi tutkintamateriaalinsa republikaanien Donald Trumpin kiinteistöbisneksistä 1970-luvulla.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvaltain presidentinvaalit
 • FBI

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   Vantaa alkaa maksaa lastensuojelun työntekijöille liki 5 000 euron ”tulospalkkioita” – ja poliitikot rajaisivat yhden työntekijän vastuulle korkeintaan 30 lasta

  3. 3

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  4. 4

   Helsingin poliisi puolustaa itsenäisyyspäivän kiinniottoja: Poliisia kuvannut pyöräilijä kieltäytyi järjestelmällisesti kertomasta henkilöllisyyttään

  5. 5

   Näkymättömän laatikon haaste leviää kulovalkean tavoin somessa – temppu näyttää helpolta mutta ei todellakaan ole, selvitimme treenivinkit

  6. 6

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  7. 7

   Testasimme langattomia kuulokkeita toimistossa ja lenkkipolulla – Vastamelukuulokkeiden äänenlaatu hämmästytti

  8. 8

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  9. 9

   Alaikäinen poika joutui ryöstön uhriksi keskellä päivää Helsingin rautatieasemalla – ryöstäjä sai ensin pelkkiä kolikoita

  10. 10

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  2. 2

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  3. 3

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  6. 6

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  7. 7

   Alpakkatapahtuman järjestäjien pieni vale oli iso isku luottamukselle – On ankeaa, kun joutuu epäilemään motiiveja pörröisten eläinten paijaamisen taustalla

  8. 8

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  9. 9

   Lääkäriksi opiskelu on monille stressiä ja kovaa kilpailua, mutta paineista ei silti puhuta avoimesti – ”Moni vaatii itseltään paljon”

  10. 10

   New York Times: Trump herää puoli kuudelta katsomaan televisiota ja katsoo sitä neljästä kahdeksaan tuntia päivässä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  4. 4

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  5. 5

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Henri Kontinen dominoi palkintogaalassa sekä kehui Borgin ja McEnroen: ”Elokuvassa on kaksi huikeaa persoonaa, joista toisen alushousumerkkiä olen käyttänyt”
  3. Venäjä tuomitsi virolaismiehen vakoilusta vankeuteen 12 vuodeksi
  4. Suomen rooli hehkutettua vaatimattomampi EU:n uudessa puolustusyhteistyössä – Timo Soini: ”Aina täytyy olla joku kritiikki”
  5. Vantaa alkaa maksaa lastensuojelun työntekijöille liki 5 000 euron ”tulospalkkioita” – ja poliitikot rajaisivat yhden työntekijän vastuulle korkeintaan 30 lasta
  6. Tiistaiksi luvassa voimakasta pyryä, tuulta ja huonoa ajokeliä
  7. Aftonbladet: Myös Malmöstä löytyi polttopulloja juutalaisten synagogan luota – Göteborgin iskusta epäillyt olivat saapuneet Ruotsiin äskettäin Lähi-idästä
  8. Tunti sitten
  9. Jo kolmas perättäinen tappio – yksikään Jokerien pelaaja ei onnistunut voittolaukauskisassa
  10. Presidenttiehdokkaat Sanomatalossa: Niinistö torjui rahaliiton syventämisaikeet ”kokemustensa vankina”, Väyrystä tentattiin kannattajakorteista
  11. Suomi pistää silmään syrjinnässä, ja afrikkalaistaustaisista sitä koki liki puolet – Somaliliiton puheenjohtaja: ”Ei syrjivä ihminen erottele, kuinka kauan joku on asunut Suomessa”
  12. 2 tuntia sitten
  13. Helsingin poliisi puolustaa itsenäisyyspäivän kiinniottoja: Poliisia kuvannut pyöräilijä kieltäytyi järjestelmällisesti kertomasta henkilöllisyyttään
  14. Näytä lisää