Ulkomaat

Paine kiinalaisia ”vinosilmiksi” haukkunutta komissaari Oettingeria vastaan kasvaa – Juncker ei ole kommentoinut möhläilevän saksalaisen puheita

Saksalaiskomissaari tölväisi puheessaan myös homoja ja valloneita. Günther Oettinger on vasta ylennetty komission uudeksi varapuheenjohtajaksi.

Bryssel

Euroopan komission saksalaisjäsen Günther Oettinger on joutunut nopeasti paisuneen myrskyn silmään viime viikolla esittämistään, rasistisiksi ja homofobisiksi tulkituista, kommenteista.

Digitaalisesta kehityksestä vastaava komissaari Oettinger oli viime viikon keskiviikkona Hampurissa pitämässään puheessa luonnehtinut kiinalaisia ”vinosilmiksi” ja vitsaillut sillä, että Saksassa tullevat kohta voimaan ”pakolliset homoavioliitot”.

Kohua paisuttaa se, että Oettinger sai viime perjantaina ylennyksen. Hänestä pitäisi tulla vuodenvaihteessa komission varapuheenjohtaja ja budjetista vastaava komissaari, kun tehtävästä väistyvä bulgarialainen Kristalina Georgieva siirtyy Maailmanpankin johtotehtäviin.

Useat Euroopan parlamentin jäsenet ovat ilmaisseet, että Oettinger joutuu kovaan grillaukseen kommenteistaan, kun häntä kuullaan nimityksen tiimoilta.

Parlamentin toiseksi suurimman ryhmän, sosialistien ja demokraattien S&D:n, puheenjohtaja Gianni Pittella totesi Twitter-viestissään pari päivää sitten, että ”Oettingerin tulee pyytää anteeksi. Hän loi vaikutelman siitä, että hän on väärä mies väärässä roolissa.”

Liberaalidemokraattien Alde-ryhmän johtaja Guy Verhofstadt puolestaan totesi tiistain lausunnossaan, että Oettingerin käytös pannaan perusteelliseen syyniin, kun hänen kuulemisensa järjestetään.

Samaisen Alde-ryhmän varapuheenjohtaja Sophie in 't Veld totesi, että Oettingerin lausunnot ovat ristiriidassa Euroopan unionin arvojen kanssa.

”Komission tulisi EU:n perussopimusten valvojana osoittaa johtajuutta, etenkin aikana, jolloin luottamus instituutioihin on alhainen. Rasistiset, seksistiset ja homofobiset pukukoppipuheet eivät ole hyväksyttävää käytöstä komissaareilta”, hän totesi.

Oettinger tölväisi Kiinan hallituksen edustajia puheessaan, josta osa tallentui Youtube-videolle.

”Viime viikolla Kiinan ministerit olivat kaupungissa vuosittaisessa Kiina-EU-huippukokouksessa. Yhdeksän miestä, yksi puolue. Ei demokratiaa. Ei naiskiintiöitä. Ei naisia. Kaikilla yllään tummansiniset yksiriviset puvut. Jokaisella tukka kammattuna vasemmalta oikealle, mustalla kenkälankilla värjättynä”, Oettinger totesi.

Ennen kännykkävideon käynnistämistä Oettinger oli käyttänyt kiinalaisista sanaa ”vinosilmät”. Hän on kieltäytynyt pyytämästä anteeksi sanojaan ja todennut käyttäneensä huolimatonta kieltä, jolla hän ei tarkoittanut kiinalaisten loukkaamista.

Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker on ollut hiljaa Oettingerin puheista. Hänen päätiedottajansa Margaritis Schinas on useaan otteeseen kieltäytynyt kommentoimasta saksalaisen puheita.

Oettinger, 63, on Saksan liittokanslerin Angela Merkelin johtaman kristillisdemokraattisen CDU-puolueen jäsen ja kuuluu Euroopan politiikan tasolla samaan keskustaoikeistolaiseen EPP-ryhmään kuin Juncker.

Hänet tunnetaan Saksassa kyseenalaisista kommenteista usean vuosikymmenen ajalta. Merkel on antanut ymmärtää, että hän seisoo täysin maansa komissaarin ja puoluetoverinsa takana.

Viime viikolla Oettinger onnistui tölväisemään kiinalaisten ja homojen lisäksi Belgian ranskankielisiä valloneita, jotka uhkasivat EU:n ja Kanadan välisen Ceta-vapaakauppasopimuksen syntyä.

Oettinger luonnehti Valloniaa ”kommunistien johtamaksi mikroalueeksi”. Alueella valtaa pitää sosialistipuolue.

Belgian sosialistipuolueen johtaja Elio Di Rupo kirjelmöi Junckerille tiistaina vaatien tätä panemaan komissaarinsa kuriin.

Oettingerin vastaista painetta on pitänyt yllä erityisen näkyvästi Politico-lehden toimittaja Ryan Heath, jonka suositulla Playbook-aamukirjeellä on kymmeniätuhansia lukijoita EU-piireissä. Hänen järjestämässään 947 vastaajan Twitter-äänestyksessä muun muassa europarlamentaarikoille 73 prosenttia vastaajista vaati Oettingeria eroamaan.

Myös muu Brysselin valtakuvioita seuraava media on käynyt Oettingerin kimppuun.

Ranskalaisen Libération-lehden tunnettu toimittaja Jean Quatremer totesi blogikirjoituksessaan, että Oettinger tuskin selviäisi kohusta, mikäli hän olisi jonkin maan ministeri. Hänen mukaansa ”Euroopan komissiossa on jotain mätää”.

Quatremerin mukaan Oettingerin kohun lisäksi komission arvovaltaa syö se, että komissio on päästänyt liian helpolla entisen komission puheenjohtajan José Manuel Barroson siirtymisen monen skandaalin ryvettämän investointipankin Goldman Sachsin leipiin.

EU:n eettinen komitea linjasi viime viikolla, että Barroso ei ole rikkonut mitään sääntöjä ottaessaan vastaan Goldman Sachsin tehtävän, jossa hän keskittyy Britannian EU-eroon liittyviin kysymyksiin.

Financial Times -lehden kirjeenvaihtaja Alex Barker huomautti omassa blogissaan, miten harvinaista komissaarien erottaminen mistään syystä on. Hän löysi historiasta vain kaksi esimerkkiä, joissa komissaari – tai vuonna 1999 koko Jacques Santerin johtama komissio – erosi korruptioskandaalien vuoksi.

”Yhtäkään istuvaa komissaaria ei ole erotettu tai tehtävänkuvaa muutettu virheiden, kehnojen poliittisten päätösten tai kommenttien takia. Komission päämajassa istutaan viisi vuotta pehmustettuina: puheenjohtaja ei sinua alenna, kotimaasi suojelee sinua ja valitsijasi eivät voi sinua potkia ulos”, Barker kirjoitti.

Euroopan parlamentilla ei ole valtaa erottaa yksittäistä komissaaria, mutta koko komission luottamuksesta se voi äänestää. Marraskuussa 2014 parlamentti järjesti EU-skeptikkojen ajaman luottamuslauseäänestyksen, joka liittyi Luxemburgin veroskandaaleihin.

Komission pomo Juncker oli aiemmin Luxemburgin pääministeri, kun maa tehtaili hätkähdyttäviä verohelpotuksia kansainvälisille yrityksille. EU-parlamentin äänestyksessä Junckerin komission tueksi asettui 461 edustajaa, kun 101 vaati komission eroa.

EU-komissiossa on 28 jäsentä, yksi kustakin jäsenmaasta. Suomen jäsen on komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen (kok).

Nykyisen komission viisivuotinen kausi päättyy vuonna 2019.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eurooppa
 • EU-komissio
 • Euroopan komissio
 • Euroopan unioni
 • EU
 • Saksa
 • Pekka Mykkänen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  2. 2

   Masennus ei ole yksi vaan 12 eri sairautta – kaikki ne vaativat myös erilaiset hoidot, sanovat suomalaistutkijat

   Tilaajille
  3. 3

   Tukholman parhaaseen alakouluun oppilaat ilmoitetaan jo synnytyslaitoksella – Jono täyttyy alkuvuoden lapsista, eikä koulussa ole yhtään maahanmuuttajaa

   Tilaajille
  4. 4

   Esiopetuksen resurssit Helsingissä on jaettu epätasaisesti – punavuorelaiset eivät astuisi jalallaankaan itäkeskuslaiseen esikouluun

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Lunta tai räntää luvassa ensi viikolla lähes koko maahan – ”Renkaiden vaihto vasta keski­viikkona menee jo myöhäiseksi”

  7. 7

   ”Kokoomuksen pitäisi olla viisi kertaa keskustaa suurempi” – kolme arviota, miksi kokoomuksen kannatus nousee ja keskusta kyntää

  8. 8

   Tuleeko laina-autolla ajelu kalliiksi, ja mikä on kätevin palvelu? HS testasi kaksi viikkoa yhteiskäyttö­autoilua Helsingissä

  9. 9

   Kuvia Suomesta 22: Emilia Kangasluoma kuvasi isoäitinsä arkea palvelutalossa

  10. 10

   Järjestäjät: Uusnatsien vastamielen­osoitukseen osallistui tavallisia tamperelaisia, joita ei voi leimata äärivasemmistoksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  2. 2

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta 22: Emilia Kangasluoma kuvasi isoäitinsä arkea palvelutalossa

  4. 4

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  5. 5

   Älä keitä kahvia, leivo tai käy päiväkausiin suihkussa – HS kokosi ohjeet, mitä tehdä, jos epäilet kotona kosteusvauriota

  6. 6

   Unkari sulkee kaikki turvapaikan­hakijat piikki­lankojen taakse – HS kuvasi helikopterilla parakki­leirit ja selvitti, mitä leireillä tapahtuu

  7. 7

   Johtuuko masennuksen lisääntyminen siitä, että onnen korostaminen on mennyt överiksi?

  8. 8

   Sipilä vaati Väyrysen eroa keskustasta – Väyrynen vastaa: ”Paikallisyhdistyksen pitäisi erottaa, mutta Keminmaan keskustaseuran puheenjohtajana en aio ryhtyä toimenpiteisiin”

  9. 9

   ”Seksuaalinen ahdistelu on ihanaa”, sanoi venäläinen näyttelijätär – naisten oikeuksien puolustaminen ei ole muotia Venäjällä

  10. 10

   Lunta tai räntää luvassa ensi viikolla lähes koko maahan – ”Renkaiden vaihto vasta keski­viikkona menee jo myöhäiseksi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  4. 4

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  5. 5

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  8. 8

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  10. 10

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  11. Näytä lisää