Ulkomaat

Tällainen on entinen sloveenimalli Melania Trump, josta tuli USA:n presidentin puoliso

”Hän ei kykene olemaan ilkeä”, sanoi rouva Trumpin kampaaja The New York Timesille.

Artikkeli on alunperin julkaistu 4. marraskuuta eli ennen Yhdysvaltojen presidentinvaalin tuloksen selviämistä.

Kun bisnesmiljardööri Donald Trump leikitteli ensimmäistä kertaa ajatuksella Yhdysvaltain presidenttiehdokkuudesta vuonna 1999, tuolloiselta tyttöystävältä Melania Knaussilta kysyttiin, millainen presidentin puoliso hänestä tulisi.

”Olisin erittäin perinteinen. Kuten Betty Ford tai Jackie Kennedy”, Knauss vastasi The New York Times -lehden haastattelussa.

Nyt, 17 vuotta myöhemmin, entinen sloveenimalli on hyvin lähellä nousta Yhdysvaltain ensimmäiseksi naiseksi. Hänet tunnetaan nykyään nimellä Melania Trump.

Tämän viikon torstaina pitämässään puheessa rouva Trump sanoi, että presidentin puolisona hän haluaisi auttaa köyhyydessä eläviä naisia ja puuttua sosiaalisessa mediassa tapahtuvaan kiusaamiseen. Kyseessä oli vasta toinen puhe, jonka hän on pitänyt miehensä vaalikampanjan aikana.

Mutta kuka oikeastaan on Melania Trump?

Melania Trumpin voisi ehkä määritellä perinteiseksi ensimmäiseksi naiseksi, jos perinteisellä tarkoitetaan politiikasta puhumisen välttelyä ja miehensä rinnalla enemmänkin koristeena esiintyvää puolisoa.

Monilta muilta osin Melania Trump on poikkeuksellinen.

Hän olisi ensimmäinen Yhdysvaltain ulkopuolella syntynyt presidentin puoliso sitten Englannissa syntyneen Louisa Adamsin. Tämä oli 1820-luvulla presidenttinä toimineen John Quincy Adamsin vaimo.

Melania Trump olisi myös ensimmäinen presidentin puoliso, joka on syntynyt kommunistisessa maassa ja ensimmäinen, joka on poseerannut alasti lehden kannessa.

Melanija Knavs syntyi 26. huhtikuuta 1970 slovenialaisessa pikkukylässä Sevnicassa, joka sijaitsee noin tunnin ajomatkan päässä maan pääkaupungista Ljubljanasta. Slovenia olivat tuolloin osa Josip Broz Titon johtamaa Jugoslaviaa.

Melanija Knavs syntyi perheeseen, jolla meni taloudellisesti ilmeisesti suhteellisen hyvin. Hänen isänsä Viktor Knavs työskenteli joko autojen tai niiden varaosien myyjänä. Eri lähteet antavat isän ammatista erilaisia tietoja. Myös äidin ammatti on hieman epäselvä. Amalija Knavs työskenteli ilmeisesti ompelijana tai ompelukaavojen leikkaajana Jutranjkan lastenvaatetehtaalla. Hän mahdollisesti eteni vaatesuunnittelijaksi.

Melanijalla on yksi sisko, nimeltään Ines. Perhe asui viisikerroksisessa kerrostalossa, kunnes Melanija ja hänen siskonsa lähtivät opiskelemaan Ljubljanaan. Vanhemmat rakensivat itselleen oman talon kukkulalle kaupungin yläpuolelle.

Juttu jatkuu kuvien jälkeen.

Pitkänhuiskea, 180-senttinen Melanija Knavs aloitti mallinuran 16-vuotiaana. Pari vuotta myöhemmin 18-vuotiaana hän onnistui solmimaan sopimuksen Milanossa sijaitsevan mallitoimiston kanssa. Siitä alkoi hänen kansainvälinen uransa ja kuvausmatkat eri puolille Eurooppaa ja Yhdysvaltoihin.

Nuori nainen aloitteli myös arkkitehdin opintoja Ljubljanan yliopistossa, mutta opinnot jäivät kesken. Jossain vaiheessa Italian mallivuosiaan Melanija Knavs muutti nimensä Melania Knaussiksi.

New Yorkiin Melania Knauss muutti vuonna 1996.

Vain kaksi vuotta Yhdysvaltoihin saapumisensa jälkeen Knauss tapasi tulevan miehensä, bisnesmoguli Donald Trumpin.

Pariskunnan ensi kohtaaminen tapahtui New Yorkin muotiviikkojen aikaan vuonna 1998 järjestetyissä juhlissa Kit Kat Clubilla. Knauss oli tuolloin 28-vuotias, Trump 52-vuotias kahdesti eronnut neljän lapsen isä.

Trump iski silmänsä nuoreen sloveenimalliin, vaikka oli eräiden lähteiden mukaan saapunut juhliin naisseurassa. Hän pyysi Melania Knaussilta puhelinnumeroa, ja sai yllättävän vastauksen.

”En anna sinulle numeroani”, Knauss vastasi pyyntöön BBC:n mukaan.

”Anna sinä numerosi minulle, niin minä soitan sinulle.”

Knauss soitti. Siitä alkoi seurustelu, joka saattaa nyt johdattaa hänet Valkoiseen taloon.

Donald Trump kosi 24 vuotta nuorempaa kumppaniaan vuonna 2004. Pari meni naimisiin tammikuussa 2005.

Heidät vihittiin episkopaalisessa kirkossa Floridan Palm Beachissa, ja hääjuhlia tanssittiin Trumpin Mar-a-Lago-klubilla. Morsian oli pukeutunut satumaisen kalliiseen Christian Diorin pukuun.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Häiden vieraslistalla oli paljon julkkiskaartia, mutta myös siihen aikaan senaattorina työskennellyt Hillary Clinton ja hänen puolisonsa, entinen demokraattipresidentti Bill Clinton. Tulevat kilpakumppanit vaikuttivat vielä tuolloin olevan hyvissä väleissä.

Melania Trumpista tuli miehensä kolmas vaimo. Hän seurasi tehtävässä Ivana Trumpia ja Marla Maplesia. Trumpit solmivat myös avioehdon.

Vain vuosi häiden jälkeen maaliskuussa 2006 tuore vaimo synnytti pariskunnalle pojan. Barron William Trumpiksi nimetty poika käy nykyään yksityiskoulua Manhattanilla. Mediatietojen mukaan Barron Trump puhuu englannin lisäksi sujuvasti myös äitinsä äidinkieltä sloveniaa. Kielenoppimisessa lienee auttanut se, että Melania Trumpin vanhemmat ovat viettäneet paljon aikaa New Yorkissa tyttärensä ja tämän pojan kanssa.

Rouva Trumpilla on nykyään myös oma korumallisto ja ihonhoitotuotesarja. Kerrotaan, että hän ei viihdy yökerhoissa, eikä koskaan juo alkoholia.

Donald Trump on nostattanut vaalikampanjansa aikana kohua uhkailemalla, että presidenttinä hän rakentaisi Meksikon rajalle muurin ja että laittomat siirtolaiset pitäisi heittää ulos Yhdysvalloista.

Melania Trump onkin painottanut kovasti sitä, että hän on tullut Yhdysvaltoihin laillisesti ja hoitanut kaiken sääntöjen mukaan. Hänestä tuli Yhdysvaltain pysyvä asukas vuonna 2001 ja kansalainen vuonna 2006.

Melania Trump on pysytellyt taka-alalla ja varsin hiljaa koko vaalikampanjan ajan. Hän on antanut vähän haastatteluja ja pitänyt vain kaksi puhetta, joista molemmat ovat saaneet kuulijat pyörittelemään päätään.

Rouva Trumpin puhe republikaanien kokouksessa heinäkuussa synnytti kohun, koska hän vaikutti plagioineen siihen osia nykyisen presidentin Barack Obaman puolison Michelle Obaman vanhasta puheesta. Syyn plagioinnista otti välittömästi vastuulleen Trumpien puheenkirjoittaja Meredith McIver.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Kohua ovat herättäneet myös Melania Trumpin kuvat.

Vaikka rouva Trump ei koskaan yltänyt huippumalliksi, hän on esiintynyt uransa aikana televisiomainoksissa ja useiden tunnettujen lehtien kansissa. Ollessaan seitsemännellä kuulla raskaana vuonna 2006 Melania Trump poseerasi Voguen kannessa kultaisissa bikineissä.

Vaalikampanjan aikana hälyä on herättänyt erityisesti brittiläisen GQ:n kannessa vuonna 2000 julkaistu kuva, jossa silloinen Melania Knauss poseerasi alastomana turkistaljan päällä. Republikaanien presidenttiehdokkuudesta Donald Trumpin kanssa kisanneen Ted Cruzin kannattajat levittivät kuvaa julkisuudessa esivaalien aikana.

”Melania Trump, tuleva ensimmäinen naisenne”, Cruzin kannattajat kirjoittivat kuvan päälle.

Julkisuuden hallinta ei ole muutoinkaan sujunut aivan kupruitta. Donald Trump joutui myrskyn silmään vaalikampanjan aikana, kun julkisuuteen tuli video, jolla hän kehuskeli naisten kourimisella. Trump leuhki videolla, miten hän voi ”grab them by the pussy” eli kouria naisista pillusta.

Tämän jälkeen useat naiset tulivat julkisuuteen ja syyttivät Trumpia ahdistelusta.

Melania Trumpille sattui välittömästi videon julkistamisen jälkeen pieni vaatemoka. Hän pukeutui Donald Trumpin ja Hillary Clintonin väliseen toiseen vaaliväittelyyn Guccin fuksianpunaiseen puseroon, jonka kaulassa oli rusetti.

Tällainen pusero tunnetaan englanniksi nimellä ”pussy-bow”.

Melania Trump yritti myös puhdistaa miehensä mainetta puolustamalla tätä CNN:lle antamassaan haastattelussa.

”Joskus sanon, että minulla on kaksi poikaa kotona – minulla on pieni poikani ja sitten minulla on mieheni”, hän sanoi.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Vaimon sijaan Trumpin rinnalla kampanjoimassa on useimmiten nähty bisnesmogulin tytär Ivanka Trump.

Melania Trump on itse ilmaissut pariin otteeseen, ettei hän ole valmis politiikkaan, vaan keskittyy hoitamaan poikaansa miehen matkustellessa ympäri maailmaa. Siitäkin huolimatta, että hän voisi kielitaitoisena ihmisenä ehkä tuoda jotain lisäarvoa miehensä kampanjalle. Hänen sanotaan puhuvan slovenian ja englannin lisäksi ranskaa, serbiaa ja saksaa.

The New York Times -lehdelle puhunut mielipidetutkija Frank Luntz arveli, että yksi syy rouva Trumpin pieneen rooliin kampanjassa on myös se, että republikaaneilla on ”perinteinen” käsitys naisesta.

”Ja hän ei ole perinteinen puoliso”, Luntz sanoi.

Melania Trumpin tavanneet ja tuntevat ihmiset luonnehtivat häntä kiltiksi ja hiljaiseksi sekä hyväksi äidiksi.

”Hän ei kykene olemaan ilkeä”, sanoi rouva Trumpin hiuksiin vuosien ajan raitoja värjännyt Brad Johns The New York Times -lehdelle.

”Hän ei juoruile lainkaan, ei käyttäydy narttumaisesti ja on todella vain kiltti”, kuvaili muotijutuista vastaava Robert Janjigian The Palm Beach Daily News -lehdestä.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ruman joululahjan: ohjuksia naapuriin – mutta miksi se hymyilyttää Venäjän tuntevia suomalaissotilaita?

   Tilaajille
  2. 2

   Nainen muutti vuokra-asuntoon Espoon Laajalahteen, joutui tietämättään keskelle räjäytystyömaata – Sato vaatii täyttä vuokraa

  3. 3

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  4. 4

   Republikaanien sisällissodan ensimmäinen taistelu käydään tänään Alabamassa – ja se kertoo, miten sekaisin Amerikan politiikka on, kirjoittaa HS:n Saska Saarikoski

   Tilaajille
  5. 5

   Emojit, aikamme vitsaus! Tässä 20 suomennosta ennen kuin viestimme ovat pelkkää kuvakirjoitusta

  6. 6

   Trump määräsi amerikkalaiset takaisin kuuhun ja valmistelemaan matkaa Marsiin

  7. 7

   Näkymättömän laatikon haaste leviää kulovalkean tavoin somessa – temppu näyttää helpolta mutta ei todellakaan ole, selvitimme treenivinkit

  8. 8

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  9. 9

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  10. 10

   Lääkäriksi opiskelu on monille stressiä ja kovaa kilpailua, mutta paineista ei silti puhuta avoimesti – ”Moni vaatii itseltään paljon”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  4. 4

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  5. 5

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  6. 6

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  7. 7

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  8. 8

   Lääkäriksi opiskelu on monille stressiä ja kovaa kilpailua, mutta paineista ei silti puhuta avoimesti – ”Moni vaatii itseltään paljon”

  9. 9

   Alaikäinen poika joutui ryöstön uhriksi keskellä päivää Helsingin rautatieasemalla – ryöstäjä sai ensin pelkkiä kolikoita

  10. 10

   Putkipommi räjähti Manhattanilla: Yksi otettiin kiinni, kaksi muuta loukkaantui – pormestarin mukaan kyseessä oli terrori-iskun yritys

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää