Ulkomaat

Kiina aikoo lukea lakia Hongkongille – itsehallinto rapistuu entisestään

Kiinan kansankongressi antaa tulkinnan siitä, saako kiistelty kansanedustajakaksikko jäädä Hongkongin lakia säätävään neuvostoon.

Peking

Luottamus itsehallinnon säilymiseen heikkenee Kiinan erityishallintoalueella Hongkongissa. Tällä kertaa sitä horjuttaa Kiina aikomus ottaa kantaa siihen, saako kaksi nuorta poliitikkoa olla kansanedustajia.

Hongkongin hallitus ilmoitti perjantaina, että Kiinan kansankongressin pysyvä komitea aikoo tulkita Hongkongin peruslakia kansanedustajien virkavalajupakassa.

Peruslaki on eräänlainen Hongkongin pienoisperustuslaki. Se takaa Hongkongille ”suuren autonomian asteen” osana Kiinaa.

Monet hongkongilaiset ovat jo ennestään olleet huolissaan Kiinan vallankäytön lisääntymisestä Hongkongissa. Näitä tuntemuksia vahvistanee se, että Kiinan johto nyt ottaa tulkitakseen, ketkä Hongkongissa saavat edustaa kansaa lainsäädäntöelimessä.

Hongkong on Kiinaan kuluva erityishallintoalue, jossa on omat lait ja viranomaiset. Manner-Kiinasta poiketen Hongkongissa on jonkin verran demokratiaa, sananvapautta ja muita kansalaisvapauksia.

Emämaan johdon puuttumisesta kansanedustajien virkavalajupakkaan on ollut huhuja jo aiemmin tämän viikon mittaan. Hongkongin asianajajayhdistys ilmaisi huolensa Kiinan puuttumisesta Hongkongin oikeudenkäyttöön keskiviikkona.

”Jos kansankongressin pysyvä komitea vaatii saada tulkita peruslakia tapahtumien tässä vaiheessa, se on vakava isku oikeuslaitoksen itsenäisyydelle ja Hongkongin oikeuden lopulliselle tuomiovallalle”, paikallinen asianajajaliitto totesi lausunnossaan.

”Se myös vakavasti heikentää hongkongilaisten ja kansainvälisen yhteisön luottamusta Hongkongin erityishallintoalueen suureen autonomian asteeseen.”

Kansankongressin laintulkinta on Hongkongissa sitova. Se tulee erityisen herkkään aikaan, koska asiasta on meneillään oikeusjuttu myös Hongkongin omassa oikeuslaitoksessa.

Hongkongin hallitus on pyytänyt asiasta tulkintaa hongkongilaiselta tuomioistuimelta. Tuomioistuin käsitteli asiaa torstaina, mutta ei ole vielä antanut ratkaisuaan.

Kiista alkoi, kun syyskuun vaaleissa valitut uudet kansanedustajat vannoivat virkavalojaan lokakuussa Hongkongin lakia säätävässä neuvostossa, joka on eräänlainen paikallinen eduskunta.

Kaikkien virkavaloja ei hyväksytty, koska osa kansanedustajista muutti valan sanamuotoja tai lisäsi niiden jatkoksi omiaan. Osa hylätyistä valoista on saatu vannottua uudelleen, mutta kaksi on yhä vannomatta.

Hongkongin itsenäistymistä kannattavat kansanedustajat Leung Chun-hang ja Yau Wai-ching eivät ole useista yrityksistä huolimatta saaneet vannottua virkavalojaan. Heidän valansa hylättiin, kun he vannoivat uskollisuutta olemattomalle ”Hongkongin kansakunnalle” ja käyttivät Kiinasta nimitystä, jonka monet kokevat alentavaksi.

Nyt Kiinan kansankongressin pysyvä komitea aikoo päättää, miten tulkitaan Hongkongin peruslain artiklaa numero 104, jonka mukaan uskollisuutta pitäisi vannoa ”Kiinan kansantasavallan erityishallintoalueelle Hongkongille”.

Kansankongressi on Kiinassa eräänlainen parlamentin vastine, joka säätää lakeja sen mukaan kuin Kiinaa johtava kommunistinen puolue käskee. Noin 150-jäseninen pysyvä komitea tekee päätöksiä kansankongressin nimissä silloin, kun ei ole kansankongressin kokous, joka pidetään kerran vuodessa.

Ensimmäisen kauden kansanedustajat Leung ja Chun kuuluvat Hongkongin itsemääräämisoikeutta korostavaan liikkeeseen, joka vahvistui kaksi vuotta sitten pidettyjen suurmielenosoitusten jälkeen. Mielenosoituksissa vaadittiin vapaita vaaleja, mutta Kiinan vastustuksen vuoksi niitä ei saatu.

Itsemääräämisoikeutta korostavista niin sanotuista lokalisteista osa kannattaa Hongkongin täyttä itsenäisyyttä. Kiinalle puheet itsenäistymisestä ovat punainen vaate.

Kiinan koossa pysyminen on Kiinaa johtavalle kommunistiselle puolueelle suorastaan pyhä opinkappale, josta se ei tingi. Siksi näyttää epätodennäköiseltä, että Kiinan kansankongressin pysyvä komitea tulkitsisi lakia kansanedustajakaksikon eduksi.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kiina
 • Hongkong
 • Kiinan ihmisoikeudet
 • Kiinan politiikka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  2. 2

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  3. 3

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  4. 4

   Helsinki käynnisti sisäisen tarkastuksen: miljoonien eurojen asvalttiurakoissa epäillään vuosia jatkunutta ylihinnoittelua – Urakoitsija: ”Siellä on totta kai hullun tuntuisia hintoja”

   Tilaajille
  5. 5

   Kela vastaa yksinhuoltajalle, joka säästi lapsilleen rahastoon: ”Lapsen säästörahaston varat pitää käyttää lapsesta aiheutuviin menoihin”

  6. 6

   Suomi on tarina miesjoukosta metsässä – mutta miksi iloiset velikullat vaikenivat?

  7. 7

   Miljardööri Elon Musk aikoo kuljettaa ensimmäiset sata ihmistä Marsiin jo seitsemän vuoden päästä – Onko se mahdollista?

  8. 8

   Maahanmuuttaja­taustainen 16-vuotias poika käytti nuuskaa, isoveli hakkasi tunnin ajan sähköjohdolla ja rautaputkella – ”Kunniaväkivalta koskee myös poikia”

   Tilaajille
  9. 9

   The New Yorker: Presidentti Trump vitsaili varapresidentti Pencen ”haluavan hirttää kaikki homot”

  10. 10

   Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Olen säästänyt alaikäisille lapsilleni vuosien ajan pieniä summia rahastoihin – nyt Kela laskee ne perheen tuloiksi

  2. 2

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   Tehdas­rakennuksen palosta aiheutunut savuvaara ohi Helsingin Tapanilassa, myös juna-asema avattu

  5. 5

   Kela vastaa yksinhuoltajalle, joka säästi lapsilleen rahastoon: ”Lapsen säästörahaston varat pitää käyttää lapsesta aiheutuviin menoihin”

  6. 6

   Eroperheen lapsella Kaurilla on niin monta aikuista elämässään, ettei hän ole varma, kuinka monta kotia hänellä on – HS:n lukijat kertovat, kuinka kahden kodin perheissä pärjätään

  7. 7

   Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

  8. 8

   Keskustan sisäistä sähköpostia levisi koko eduskunnalle: ”Sipilän pitäisi lopettaa kiukuttelu ja ukonvaihtamispuheet”

  9. 9

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  10. 10

   Miltä tuntuu, kun näkö alkaa yhtäkkiä kadota? Hilma Oksanen, 27, ei näe ihmisten kasvoja eikä voi ajaa autoa – ”Aivan kuin silmälasien keskellä olisi harmaat verhot”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   Koko some kuohuu, sillä Pressiklubin juontaja Sanna Ukkolalle ehdotettiin erikeeperiä päähän, tämä kanteli ehdottajan pomolle ja myrsky oli valmis – tästä on kyse

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  5. 5

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  6. 6

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  7. 7

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  8. 8

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  9. 9

   Nalkutatko sinäkin? ”Naisvalitus” ei ole naisten vika, vaan puhetapa kertoo parisuhteiden epätasa-arvosta

   Tilaajille
  10. 10

   Naisen käsi osui vahingossa vastaan kävelleeseen mieheen Kalliossa – mies raivostui silmittömästi, löi ja potki naista

  11. Näytä lisää