Ulkomaat

Uutistoimisto: Berlusconi hautoo taas paluuta valtaan – 80-vuotias mediamoguli yrittää taivutella Italian pääministerin poliittiseen liittoon

Italian pääministeri Matteo Renzi saattaa kärsiä tappion joulukuulle suunnitellussa kansanäänestyksessä uudesta perustuslaista. Jos niin käy, auttavaa kättä voi tarjota poliittinen ikiliikkuja Silvio Berlusconi.

Silvio Berlusconi, 80 vuotta, on vieteriukko, joka pongahtaa aina säännöllisin väliajoin takaisin Italian politiikan keskiöön.

Nyt Forza Italia -puolueen johtaja, mediamoguli ja entinen moninkertainen pääministeri aikoo kammeta itsensä takaisin valtaan käyttämällä hyväksi tulevaa kansanäänestystä Italian perustuslakiuudistuksesta, kirjoittaa uutistoimisto Bloomberg.

Berlusconilla on yhä voimassa oleva kielto toimia julkisissa viroissa, mutta hän voi toimia nukkemestarina muiden poliitikkojen kautta.

Nykyinen pääministeri Matteo Renzi on laittanut kaiken arvovaltansa peliin, sillä hän on luvannut erota, jos kansa äänestää uutta perustuslakia vastaan.

Tällä tavoin keskustavasemmistolainen Renzi tuli puolivahingossa kehottaneeksi kansaa äänestämään samalla kertaa hallituksen luottamuksesta. Tuoreimmissa gallupeissa lakiuudistuksen vastustajat ovat olleet johdossa.

Renzi paljasti heikkouden, jota Berlusconin kaltaiset poliittiset kilpailijat pyrkivät nyt hyödyntämään. Äänestyspäivä on ilmeisesti 4. joulukuuta, tosin siitäkin on ollut kinaa.

Uudistus kaventaisi merkittävästi Italian ylähuoneen eli senaatin vaikutusvaltaa merkittävästi. Nykyään senaatilla on yhtä paljon lainsäädännöllistä valtaa kuin alahuoneellakin, mikä johtaa usein pattitilanteisiin.

Jatkossa senaatti ei enää pystyisi torppaamaan lakiesityksiä mielivaltaisesti. Lisäksi se ei enää pystyisi yksin kaatamaan hallitusta epäluottamuslauseellaan.

Italiassa on ollut 70 vuoden aikana 63 hallitusta, joten muutos on tarpeeseen. Italian senaatissa istuu 315 senaattoria, kun taas alahuoneessa on 630 edustajaa. Senaattoreiden pitää olla yli 40-vuotiaita.

Lisäksi lakiuudistus karsisi alueellisten hallintojen ja keskushallinnon päällekkäisyyksiä. Kriitikkojen mukaan laki tosin samalla keskittäisi liikaa valtaa pääministerille – siis Renzille.

Italialla voi olla edessään poliittinen kriisi aikana, jolloin maa kamppailee jo kansainvälisten sijoittajien luottamuksesta horjuvan pankkisektorin vuoksi. Lisäksi valtiolla on velkaa yli 130 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen.

Jos Renzin hallitus kaatuu, tyhjiön voi täyttää populistinen viiden tähden liike, jota johtajaa koomikko Beppe Grillo. Berlusconille tämä olisi Bloombergin haastattelemien lähteiden mukaan kauhistus.

Bloombergin haastatteleman Forza Italian edustajan mukaan sydänleikkauksesta toipunut Berlusconi haluaisi, että Renzi kiskaisisi hänet takaisin politiikan keskiöön.

Lähteen mukaan Berlusconin suunnitelma on yksinkertainen: Jos Renzin kansanäänestys kääntyy pääministeriä vastaan, Berlusconi ehdottaa erillistä vaaliuudistusta, jonka avulla Renzi ja Berlusconi voisivat yhdessä estää viiden tähden liikkeen valtaan pääsyn. Renzi saisi vaaliuudistuksen läpi Berlusconin ja Forza Italian äänillä.

Konsulttiyhtiö Policy Sonarin johtaja Francesco Galietti arvelee Bloombergille, että todennäköisesti Renzi ja Berlusconi löytäisivät toisensa.

”On erittäin todennäköistä, että Renzi ja Berlusconi muodostaisivat liittoutuman vaaliuudistuksen puolesta. Heidän pitäisi muuttaa vaalijärjestelmää niin, että laajapohjaisia koalitiohallituksia olisi helpompi muodostaa. Se olisi ainoa tapa pitää viiden tähden liike poissa vallasta.

Berlusconi silti vaatisi uusia vaaleja kansanäänestyksen jälkeen, mutta vaaliuudistuksen avulla Forza Italia ja Renzin johtamat demokraatit voisivat koota riittävän koalition viittä tähteä vastaan.

Berlusconi sai kahden vuoden virkakiellon vuonna 2013 veropetoksesta, joka liittyi hänen hallitsemansa Mediaset-yhtiön televisio-oikeuksien kauppoihin.

Myöhemmin virkakielto sai viisi vuotta jatkoa, kun Berlusconi tuomittiin vuonna 2015 senaattorin lahjonnasta. Hän on valittanut tuomiosta Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen.

Vuonna 2014 hän suoritti yhdyskuntapalvelua hoivakodissa noin kymmenen kuukauden ajan neljä tuntia viikossa muistisairaita avustamassa.

Lukuisista oikeudenkäynneistään huolimatta Berlusconi on johtanut puoluettaan Forza Italiaa jo vuodesta 1994 ja hänen yhteiskunnalliset verkostonsa ovat vertaa vailla.

Italialainen uutistoimisto Ansa kertoi perjantaina, että pääministeri Renzi uskoo entisten poliittisten johtajien juonittelevan häntä vastaan. Renzi syytti kaikkiaan viittä entistä pääministeriä perustuslakiuudistuksen taktisesta vastustamisesta.

Renzin listalla ovat Berlusconin lisäksi Mario Monti, Lamberto Dini, Massimo D'Alema ja Ciriaco De Mita. Renzin mukaan entiset johtajat vaanivat tilaisuutta palata valtaan.

Financial Times -talouslehti kertoi lokakuussa, että Renzi yrittää taivutella Berlusconia ja muita keskustaoikeistolaisia vallankäyttäjiä puolelleen perustuslaki äänestyksessä.

Renzi ehdotti, että Manner-Italian ja Sisilian saaren välille rakennettaisiin riippusilta. Projekti ei ole Renzin itsensä keksimä, vaan Berlusconi ajoi samaa hanketta useaan otteeseen vuosina 1994–2011.

Vielä vuonna 2012 Renzi moitti siltahanketta rahantuhlaukseksi.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Italia
 • Italian politiikka
 • Pankit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  2. 2

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  3. 3

   Hannu Uotila raatoi 14 tunnin päiviä kunnes sairaus pysäytti – Nyt hän jakaa liikunta- ja unitietonsa suoraan työterveysasemalle: ”Tällaista terveydenhuollon olisi aina pitänyt olla”

  4. 4

   Pohjois-Korea: Ydinsota voi syttyä milloin tahansa

  5. 5

   Reppu kelpaa jo pukukansallekin – tarkista nämä neljä asiaa ennen kuin ostat cityrepun

  6. 6

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  7. 7

   Helsinki käynnisti sisäisen tarkastuksen: miljoonien eurojen asvalttiurakoissa epäillään vuosia jatkunutta ylihinnoittelua – Urakoitsija: ”Siellä on totta kai hullun tuntuisia hintoja”

   Tilaajille
  8. 8

   Päälleliimattu startup-pöhinä kukoistaa suuryrityksissä – vängän meiningin jäljittely synnyttää myötähäpeän tunteita

  9. 9

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  10. 10

   Oikeistopopulistit eivät haasta todellista eliittiä vaan hyökkäävät vihervasemmistolaisten ja suvakkien kimppuun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  2. 2

   Tehdas­rakennuksen palosta aiheutunut savuvaara ohi Helsingin Tapanilassa, myös juna-asema avattu

  3. 3

   Olen säästänyt alaikäisille lapsilleni vuosien ajan pieniä summia rahastoihin – nyt Kela laskee ne perheen tuloiksi

  4. 4

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  5. 5

   Kela vastaa yksinhuoltajalle, joka säästi lapsilleen rahastoon: ”Lapsen säästörahaston varat pitää käyttää lapsesta aiheutuviin menoihin”

  6. 6

   Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

  7. 7

   Keskustan sisäistä sähköpostia levisi koko eduskunnalle: ”Sipilän pitäisi lopettaa kiukuttelu ja ukonvaihtamispuheet”

  8. 8

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  9. 9

   Eroperheen lapsella Kaurilla on niin monta aikuista elämässään, ettei hän ole varma, kuinka monta kotia hänellä on – HS:n lukijat kertovat, kuinka kahden kodin perheissä pärjätään

  10. 10

   Miltä tuntuu, kun näkö alkaa yhtäkkiä kadota? Hilma Oksanen, 27, ei näe ihmisten kasvoja eikä voi ajaa autoa – ”Aivan kuin silmälasien keskellä olisi harmaat verhot”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   Koko some kuohuu, sillä Pressiklubin juontaja Sanna Ukkolalle ehdotettiin erikeeperiä päähän, tämä kanteli ehdottajan pomolle ja myrsky oli valmis – tästä on kyse

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  5. 5

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  6. 6

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  7. 7

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  8. 8

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  9. 9

   Nalkutatko sinäkin? ”Naisvalitus” ei ole naisten vika, vaan puhetapa kertoo parisuhteiden epätasa-arvosta

   Tilaajille
  10. 10

   Naisen käsi osui vahingossa vastaan kävelleeseen mieheen Kalliossa – mies raivostui silmittömästi, löi ja potki naista

  11. Näytä lisää