Ulkomaat

Lelukaupan hyllystä sotakentille – teknologian halpeneminen on auttanut myös terroristeja

Isis-terroristijärjestö on käyttänyt taisteluissa hyväkseen jo jonkin aikaa kaupan hyllyltä ostettavia kauko-ohjattavia lennokkeja varsinkin tiedustelutiedon hankkimiseksi. Isis on myös kuljettanut lennokeilla räjähteitä vihollisen selustaan.

Lelukaupan kautta sotaan. Näin voivat terroristit jo nyt toimia.

Teknologian kehittyminen ja sen halpeneminen ovat tuoneet etuja myös terroristijärjestöille kuten Isisille.

Järjestö on käyttänyt taisteluissa hyväkseen jo jonkin aikaa kaupan hyllyltä ostettavia kauko-ohjattavia lennokkeja varsinkin tiedustelutiedon hankkimiseksi. Isis on myös kuljettanut lennokeilla räjähteitä vihollisen selustaan.

Isisin lisäksi moni muukin terroristijärjestö on nähnyt lennokeista saatavat hyödyt ja kehittänyt niitä tarpeisiinsa sopiviksi. Yhdysvaltojen sotilasakatemian tuoreen raportin mukaan terroristit ovat myös suunnitelleet lennokkien käyttämistä biologisessa tai kemiallisessa sodankäynnissä.

”Kaupoista ostettavien lennokkien teknologia mahdollistaa ilmatiedustelun sekä lastien – kuten räjähteiden, kemiallisten tai biologisten aineiden – toimittamisen muutaman kilometrin päähän”, raportissa todetaan.

Mikään kovin uusi ajatus kauko-ohjattavien lennokkien käyttämisestä tuhotarkoituksessa ei ole.

Kauko-ohjattavia helikoptereita on ollut käytössä jo vuosikymmeniä, ja esimerkiksi japanilainen tuomiopäivän lahko Aum Shinrikyo suunnitteli 1990-luvulla sariini-hermokaasun toimittamista lennokilla. Lahkon sariini-iskuissa Tokion metroon 1995 kuoli 13 ihmistä ja tuhannet saivat vammoja.

Uutta sen sijaan on laitteiden hintojen halpeneminen ja niissä olevan teknologian kehittyminen.

Jo alle tuhannella eurolla saa melko hyvin lennokin, jolla voi kamerayhteyden avulla vakoilla vihollisen toimia kaukaa. Lennokit voivat lentää useita kilometriä ja olla ilmassa puolikin tuntia. Ne lähettävät ohjaajalleen hyvälaatuista videokuvaa, jonka voi julkaista reaaliajassa vaikkapa Youtube-videopalvelussa.

Lennokkien käyttö tiedustelijoina lieneekin niiden käytännöllisin hyöty sotatoimialueella. Kaupassa myytävien lennokkien teho ja toimintakyky ovat kehittyneet paljon, mutta edelleenkään ne eivät voi kuljettaa kovin raskaita lasteja kuten suurta pommia. Lähinnä kyse voisi käytännössä olla muutamista sadoista grammoista.

Isis on tosin yrittänyt myös tehdä lennokeista ”itsemurhapommittajia”. Esimerkiksi lokakuussa Isis hyökkäsi räjähteillä varustetulla lennokilla kurdien peshmerga-sotilaita vastaan Mosulin pohjoispuolella. Isku tappoi kaksi peshmergaa ja haavoitti kahta ranskalaista.

Teksti jatkuu kuvan alla.

Aiemmin tänä vuonna amerikkalaiset myös havaitsivat, että heidän tukikohtansa ympäristössä Irakissa lenteli usein tunnistamattomia lennokkeja.

Myöhemmin selvisi, että asialla oli Isis, joka oli myös julkaissut videokuvia tukikohdasta. Muutamaa päivää myöhemmin tukikohtaa tulitettiin raketilla, ja amerikkalaiset uskovat lennokin vakoilemien videoiden auttaneen iskun maalittamisessa. Iskussa kuoli yksi amerikkalaissotilas.

Taistelutilanteessa lennokkeja voidaan käyttää niin sanotun epäsuoran tulen tukena. Taivaalla paikallaan pysyvä lennokki voi välittää esimerkiksi kranaatinheittimien tulenjohdolle tietoja tulen suuntaamisesta.

Myös piiritystilanteissa lennokeilla voidaan saada arvokasta tietoa. Esimerkiksi Syyrian Aleppossa ja Irakin Mosulissa kaupunkien takaisinvaltausta yrittävät voivat lähettää tiedustelulennokkeja hakemaan tietoa kapinallisten ja Isisin suunnittelemasta puolustuksesta.

New York Times -lehden mukaan amerikkalaiset ovat hidastelleet varautumisessa lennokkien torjumiseen.

”Meidän olisi pitänyt valmistautua tähän, mutta näin emme tehneet”, robottisodankäynnin asiantuntija P. W. Singer sanoi lehden mukaan.

New York Times kertoo, että kesällä Yhdysvaltojen puolustushallinto pyysi 20 miljoonaa dollaria lisää rahoitusta lennokkien vastaiseen taisteluun.

Teksti jatkuu kuvan alla.

Kaukana olevaa liikkuvaa lennokkia voi olla vaikea huomata, eikä sen alasampuminen esimerkiksi rynnäkkökiväärillä ole kovinkaan helppoa.

Lennokkien pudottamiseksi on kuitenkin kehitetty monia erilaisia keinoja, kuten verkkojen ampumista lennokin propelleihin sekä koulutettuja kotkia.

Esimerkiksi Hollannissa poliisi on kokeillut koulutettuja kotkia laittomien lennokkien torjunnassa. Kotka koulutetaan nappaamaan lennokit ilmasta ja viemään ne turvaan.

https://www.youtube.com/watch?v=X27-2WDIZR0

Battelle DroneDefender / video:

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Terrorismi
 • Robottilennokit
 • Teknologia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ahdistelijoista puhuneet naiset saaneet vaientamiskirjeitä asianajajalta – Rikosoikeuden professori: ”Nehän ovat puolittain uhkauksiakin tuollaiset kirjeet”

  2. 2

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  3. 3

   Räjähdys Manhattanilla: Poliisin mukaan yksi otettu kiinni, ja vain kiinniotettu loukkaantui – HS seuraa, suora lähetys käynnissä

  4. 4

   Testasimme langattomia kuulokkeita toimistossa ja lenkkipolulla – Vastamelukuulokkeiden äänenlaatu hämmästytti

  5. 5

   Näkymättömän laatikon haaste leviää kulovalkean tavoin somessa – temppu näyttää helpolta mutta ei todellakaan ole, selvitimme treenivinkit

  6. 6

   Alaikäinen poika joutui ryöstön uhriksi keskellä päivää Helsingin rautatieasemalla – ryöstäjä sai ensin pelkkiä kolikoita

  7. 7

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  8. 8

   Presidenttiehdokkaat suorassa lähetyksessä Sanomatalossa – Paavo Väyrysen ensiesiintyminen oli värikäs

  9. 9

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  10. 10

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  2. 2

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  3. 3

   New York Times: Trump herää puoli kuudelta katsomaan televisiota ja katsoo sitä neljästä kahdeksaan tuntia päivässä

  4. 4

   Alpakkatapahtuman järjestäjien pieni vale oli iso isku luottamukselle – On ankeaa, kun joutuu epäilemään motiiveja pörröisten eläinten paijaamisen taustalla

  5. 5

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  6. 6

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  7. 7

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  8. 8

   Näin sotesta tuli sekundaa, ja isot yritykset voittavat – professori Heikki Hiilamo kirjoittaa puheenvuorossaan, että Suomeen on tulossa nykyistä huonompi terveydenhoito

   Tilaajille
  9. 9

   Olga Romanoffista kaavailtiin prinssi Charlesin puolisoa – Tsaarin jälkeläinen ja suomalaista sukua oleva ruhtinatar esittelee nyt kotinsa ja sanoo: ”Kukaan ei välitä titteleistä pätkääkään!”

   Tilaajille
  10. 10

   Lääkäriksi opiskelu on monille stressiä ja kovaa kilpailua, mutta paineista ei silti puhuta avoimesti – ”Moni vaatii itseltään paljon”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  4. 4

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  5. 5

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Suomalaismies otti kuvaa Schwarzenegger-seinämaalauksesta, kun tämä ilmestyikin paikalle – Kuva julkaistiin Redditissä, aiheutti raivoa ja lopulta Arska itse ilmestyi nettiin kertomaan, mistä on kyse

  11. Näytä lisää