Ulkomaat

Suomen vasemmiston vanha lempilapsi Daniel Ortega pönkitti valtaansa Nicaraguassa – varapresidentiksi puoliso Rosario Murillo

Sandinisteille sunnuntain vaalit olivat läpihuutojuttu. Nicaragua muistuttaa yhä enemmän perheyritystä.

Sandinismi voi paksusti. Tai ainakin sandinistit.

Kun Nicaragua äänesti sunnuntaina presidentin- ja parlamenttivaaleissa, lopputulos oli etukäteen selvä: 1970-luvun vallankumoussankari Daniel Ortega jatkaa maan johdossa, ja tuekseen hän saa tälläkin kertaa mittavan parlamenttienemmistön.

Kun äänistä oli laskettu kaksi kolmasosaa, Ortega oli saanut niistä noin 72 prosenttia, mikä innosti hänen kannattajansa juhlimaan pääkaupunki Managuan kaduille, kertoi uutistoimisto Reuters. Vakavin haastaja, keskustaoikeistolainen Maximino Rodríguez oli saanut vain 14,2 prosenttia äänistä.

Ortega on maailman ja Suomen vasemmiston vanha lempilapsi. 70-vuotiaasta Ortegasta on kuitenkin kehittynyt autoritäärinen hallitsija, joka pyörittää kuuden miljoonan asukkaan Nicaraguaa kuin perheyritystä.

Nicaragua oli 30 vuotta Suomen kehitysavun pääkohteita. Kun Ortega vieraili Helsingissä vuonna 1985, hän sai laajalta suomalaiskannattajiensa joukolta hurmioituneen vastaanoton.

Suomen tuki Nicaragualle ajettiin alas 2010-luvun alussa, suurelta osin juuri hallinnon mädännäisyyden takia.

Sandinismi on saanut nimensä 1920–30-lukujen vapaustaistelijasta Augusto Sandinosta. Nicaraguan valtapuolue on vasemmistolainen FSNL, sandinistirintama.

Työläisromanttisen sandinismin sijasta Nicaraguan johtoaate on nykyään pikemmin nepotismi, sukulaisten suosiminen. Esimerkiksi Nicaraguan valtamediat ovat Ortegan dynastian hallinnassa.

Perheyrityksellä on kaksipäinen johtokunta.

Ortegan 65-vuotias vaimo Rosario Murillo on jo pitkään ollut vaikutusvaltaisessa asemassa, puuttunut päätöksentekoon ja muun muassa määrännyt, kuka hallinnon sisältä saa antaa lausuntoja tiedotusvälineille. Yleensä se on ollut Murillo itse.

Värikkäistä vaatteistaan ja koruistaan tunnettu Murillo esiintyy julkisuudessa itse asiassa enemmän kuin olemukseltaan harmaa Ortega, joka on miltei vetäytynyt taustalle.

Nyt Rosario Murillo saa virallisen aseman Nicaraguan johdossa. Hän oli ehdolla varapresidentiksi eli oman miehensä aisapariksi.

Murillon asema on vielä vankempi kuin titteli antaisi ymmärtää. ”Hän ei ole varapresidentti. Hän on kanssahallitsija”, luonnehtii Ortegan entinen liittolainen Agustín Jarquín yhdysvaltalaislehti The New York Timesille.

Nicaragualainen oppositiolehti Confidencial kuvailee laajassa henkilöjutussaan Murilloa sanalla ”heredera”, perijätär. Confidencialin mukaan Murillon nimitys varapresidentiksi on vallanperimyksen ennakointia siltä varalta, että Ortega tulisi kyvyttömäksi hallitsemaan. Perhedynastia ei saa vaarantua.

Vaaleja ei voi pitää rehellisinä, koska opposition toimintaa on kampitettu ja tiedotusvälineet tuuttaavat sandinistipropagandaa. Kansainvälisiä vaalitarkkailijoita maahan ei ole päästetty.

”Vaalit järjestetään huonoimmissa mahdollisissa olosuhteissa”, arvioi Latinalaisen Amerikan tutkija Gaspard Estrada ranskalaisesta Sciences Po -yliopistosta.

”Nicaragua on demokratia ilman demokraatteja”, Estrada sanoi uutistoimisto AFP:n haastattelussa.

Räikeän puolueelliset vaalijärjestelyt ovat sikäli kummallisia, että Ortega todennäköisesti voittaisi rehellisetkin vaalit.

Erityisesti köyhä maaseutuväestö – nicaragualaisten selvä enemmistö – tukee Ortegaa. Köyhyydenvastaiset ohjelmat ovat tuottaneet tulosta, ja televisiossa näytetään toistuvasti, kuinka Rosario Murillo lahjoittaa vähäosaisille milloin possuja, milloin kattopeltejä.

Nicaraguan talouskasvu on ollut ripeää sen jälkeen, kun Ortega nousi valtaan vuonna 2006.

Investointien ja köyhyydenvastaisten ohjelmien merkittävä rahoituslähde on ollut Ortegan liittolainen Venezuela, joka on myöntänyt miljardiluottoja ja -avustuksia. Tämä talousapu on todennäköisesti historiaa, koska Venezuela elää itse kuilun partaalla.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Nicaragua on suotuisasta talouskehityksestään huolimatta Latinalaisen Amerikan köyhimpiä maita. Maailmanpankin mukaan 30 prosenttia nicaragualaisista elää köyhyydessä ja kahdeksan prosenttia absoluuttisessa köyhyydessä.

Daniel Ortega on nyt toista kertaa presidenttinä. Hän nousi Nicaraguan johtajaksi vuoden 1979 sandinistivallankumouksen jälkeen. Tuolloin sandinistit kukistivat diktaattori Anastasio Somozan brutaalin hallinnon.

Somozalla oli niin ikään perhedynastia. Muuten Ortegaa ei voi verrata Somozaan, jonka valta perustui silmittömään raakuuteen. Ortega myös luopui suosiolla vallasta, kun hän hävisi vaalit vuonna 1990.

Ortega teki paluun vuoden 2006 vaaleissa, ja sen jälkeen hän on keskittynyt varmistelemaan valtansa jatkuvuutta. Hän on poistattanut perustuslaista rajoitukset, joiden mukaan presidentti saa olla virassa vain kaksi peräkkäistä viisivuotiskautta.

Sunnuntain vaalivoiton myötä alkaa Ortegan kolmas tämänkertainen valtakausi, ja varapresidentti Murillon avulla on luotu edellytykset dynastian säilymiselle.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Nicaragua

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  3. 3

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  6. 6

   Ruotsin radio: Ruotsiin pyrkiville kaupataan systemaattisesti tekaistuja turvapaikka­kertomuksia

  7. 7

   Tutkija kumoaa sotamyytin Summan pettämisestä: Rintama murtui, mutta miehet eivät pettäneet – he murskautuivat panssari­vaunujen tela­ketjuihin

  8. 8

   Kiina varautuu jo Pohjois-Korean luhistumiseen – New York Timesin mukaan maiden rajalle suunnitteilla pakolaiskeskuksia

  9. 9

   Viaton flirtti puolin ja toisin on elämän suola

  10. 10

   Iso muutos työelämässä: tohtorit kelpaavat nyt yrityksille – ”Vaaditaan entistä parempaa osaamista ja koulutusta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  3. 3

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  4. 4

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  5. 5

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  6. 6

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  7. 7

   Alaikäinen poika joutui ryöstön uhriksi keskellä päivää Helsingin rautatieasemalla – ryöstäjä sai ensin pelkkiä kolikoita

  8. 8

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  9. 9

   Helsingin poliisi puolustaa itsenäisyyspäivän kiinniottoja: Poliisia kuvannut pyöräilijä kieltäytyi järjestelmällisesti kertomasta henkilöllisyyttään

  10. 10

   Putkipommi räjähti Manhattanilla: Yksi otettiin kiinni, kaksi muuta loukkaantui – pormestarin mukaan kyseessä oli terrori-iskun yritys

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää