Ulkomaat    |   HS-haastattelu

”Perheenyhdistäminen on hyvä investointi” – Siirtolaisjärjestön johtajan mukaan maahanmuuttokeskustelussa keskitytään liikaa kielteisiin asioihin

IOM:n pääjohtajan mielestä Euroopan rajoittava pakolaispolitiikka luo bisnestä ihmissalakuljettajille. Johtaja Swing esittelee tällä viikolla ajatuksiaan ulkoministeri Soinille.

Turvapaikanhakijoiden perheiden yhdistäminen on yhteiskunnalle järkevää politiikkaa, sanoo kansainvälisen siirtolaisjärjestön IOM:n pääjohtaja William Lacy Swing.

”Olemme vahvasti perheenyhdistämisen puolesta. Se johtaa perheen ja yhteisön vakauteen ja auttaa sujuvampaa kotoutumista. Uskon, että perheenyhdistäminen on hyvä investointi”, Swing sanoi HS:n haastattelussa sunnuntaina Helsingissä.

Yhdysvaltalaisen Swingin johtama IOM (International Organization for Migration) on 165 jäsenvaltion järjestö, joka pyrkii edistämään hallittua siirtolaisuutta. Suomen-vierailullaan tällä viikolla Swingin on määrä tavata ulkoministeri Timo Soini (ps), sisäministeri Paula Risikko (kok) ja presidentti Sauli Niinistö.

Suomen hallitus päätti alkuvuodesta kiristää perheenyhdistämisen sääntöjä. Uuden lain mukaan turvapaikan saaneen tai kiintiöpakolaisen perheenjäsen ei voi saada oleskelulupaa ellei perhe täytä tiettyjä tulorajoja.

Swing ei ottanut kantaa Suomen linjan yksityiskohtiin. Hänen mukaansa perheenyhdistäminen kuitenkin auttaa siinä, että pakolaisesta voi tulla tuottava jäsen yhteiskuntaan.

”Ilman perhettä ihmiset ovat onnettomampia ja antavat pienemmän panoksen. Mitä nopeammin he saavat työtä, sitä nopeammin he maksavat veroja”, Swing sanoi.

IOM auttaa valtioita ja järjestöjä etsimään käytännön ratkaisuja siirtolaisuuteen ja pakolaisuuteen liittyvissä asioissa. Maailmassa on tällä hetkellä ennätysmäärä, noin 65 miljoonaa, kodeistaan pois joutunutta ihmistä.

Swingin mukaan ihmisten liikkuvuus ei tulevaisuudessa ainakaan vähene, joten valtioilta vaaditaan uudenlaisia ajatuksia. Näitä hän yrittää tarjota myös suomalaisille päättäjille.

”Siirtolaisuus ei ole ongelma, joka ratkaistaan. Kyse on todellisuudesta, jota meidän täytyy oppia hallinnoimaan”, hän sanoi.

Swingin mukaan parempi hallinnointi edellyttää ymmärrystä maailman rakenteista. Esimerkiksi siitä, että pohjoisen vauraammissa valtioissa on ikääntyvä väestö ja tarvetta työvoimalle, kun taas etelämmässä, esimerkiksi Lähi-idässä ja Afrikassa, on nuori väestö ja liian vähän töitä.

”Jos teemme tämän oikein, kaikki voivat hyötyä. Jos teemme väärin, seurauksena on tarpeetonta kärsimystä ja kuolemaa.”

Huono toiminta näkyy nyt esimerkiksi Välimerellä. Tänä vuonna meren yli pyrkineitä siirtolaisia on hukkunut jo 4 220, mikä on ennätysmäärä.

”Meidän pitää ehkäistä ihmissalakuljettajien liiketoiminta. Nyt tulemme tarkoittamattamme luoneeksi salakuljettajille bisnestä, koska rajoittava politiikkamme työntää ihmisiä salakuljettajien käsiin. Luovempi politiikka avaisi enemmän mahdollisuuksia lailliseen siirtolaisuuteen”, Swing sanoi.

IOM:n ohjelmiin kuuluu esimerkiksi tiedotustyö useissa Afrikan maissa. Ihmisille kerrotaan vaaroista, joita liittyy salakuljettajien matkaan lähtemisessä. Heitä myös opastetaan laillisista keinoista lähteä siirtolaiseksi.

Swing sanoo, ettei hän ”puhu avoimien rajojen puolesta”. Hänen mielestään yleinen keskustelu siirtolaisuudesta keskittyy kuitenkin liikaa kielteisiin asioihin.

Siirtolaisuuteen kuuluu pakolaisuuden lisäksi muutto muihin maihin esimerkiksi taloudellisista syistä. Euroopasta on viime vuosina lähdetty paljon töihin esimerkiksi Kiinaan tai Brasiliaan.

”Historiallisesti siirtolaisuus on ollut ylivoimaisesti myönteinen asia. Minun maassani (Yhdysvalloissa) on vaikka kuinka monta suomalaista. He auttavat molempia maita”, Swing sanoi.

Siirtolaisuus itsessään myös synnyttää suuria tulovirtoja. Viime vuonna ulkomailla asuvien ihmisten rahalähetykset kotimaihinsa ylsivät IOM:n arvion mukaan noin 600 miljardiin dollariin maailmanlaajuisesti. Pääosa rahoista lähetettiin kehitysmaihin. Summa on reilusti enemmän kuin kaikkien valtioiden yhteenlaskettu kehitysapu viime vuonna. Rahalähetykset auttavat ihmisiä selviytymään kotimaassaan, mikä voi osaltaan vähentää siirtolaisuutta.

Siirtolaisuudessa hallitseva puheenaihe Euroopassa ovat turvapaikanhakijat. Viime vuonna EU:n 28 jäsenmaassa jätettiin 1,3 miljoonaa turvapaikkahakemusta. Määrä oli ennätysmäinen. EU:n 508 miljoonasta asukkaasta viime vuoden turvapaikanhakijat vastaavat noin 0,2 prosentin osuutta.

Swing huomauttaa, että Euroopasta on ennätysmäinen ihmisvirta myös toiseen suuntaan. IOM on aiemmin auttanut vuodessa 35 000 – 40 000 turvapaikanhakijaa palaamaan vapaaehtoisesti kotimaihinsa. Lähes 90 prosenttia palaajista on Euroopasta.

Viime vuonna IOM:n avustamien vapaaehtoisten palaajien määrä nousi 65 000 ihmiseen, ja tänä vuonna pelkästään Saksasta on palannut 52 000 ihmistä, Swing kertoo.

IOM on auttanut myös Suomesta tämän vuoden aikana 1 680 ihmistä palaamaan vapaaehtoisesti kotimaihinsa. Joukossa on sekä kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita että hakemuksensa poisvetäneitä. Palaajia on mennyt 34 maahan, mutta ylivoimaisesti eniten Irakiin, jonne IOM on auttanut 1 160 ihmistä.

Järjestö auttaa muun muassa kuljetuksissa, byrokratiassa ja palaajien vastaanotossa. IOM tarjoaa palaajille myös taloudellista tukea uuteen alkuun pääsemiseen. Useimmiten käteistuki on 50 eurosta korkeintaan 900 euroon. Järjestö voi myös tukea paluumuuttajan yhteisöä tai auttaa esimerkiksi työn etsimisessä.

”Ajatus on, että he voivat palata kunniallisesti ja päästä uudestaan alkuun. Muutoin palaaminen ei ole kestävä ratkaisu vaan ihmiset joutuvat uudelleen lähtemään pois”, Swing sanoi.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – Sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  2. 2

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  3. 3

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  4. 4

   Päälleliimattu startup-pöhinä kukoistaa suuryrityksissä – vängän meiningin jäljittely synnyttää myötähäpeän tunteita

  5. 5

   Maahanmuuttaja­taustainen 16-vuotias poika käytti nuuskaa, isoveli hakkasi tunnin ajan sähköjohdolla ja rautaputkella – ”Kunniaväkivalta koskee myös poikia”

   Tilaajille
  6. 6

   Reppu kelpaa jo pukukansallekin – tarkista nämä neljä asiaa ennen kuin ostat cityrepun

  7. 7

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  8. 8

   Hannu Uotila raatoi 14 tunnin päiviä kunnes sairaus pysäytti – Nyt hän jakaa liikunta- ja unitietonsa suoraan työterveysasemalle: ”Tällaista terveydenhuollon olisi aina pitänyt olla”

  9. 9

   Oululaisnainen tappoi viisi synnyttämäänsä vauvaa ja säilytti ruumiit – 13 vuoden vankeustuomio jää pysyväksi, korkein oikeus ei myöntänyt valituslupaa

  10. 10

   Pohjois-Korea: Ydinsota voi syttyä milloin tahansa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  2. 2

   Tehdas­rakennuksen palosta aiheutunut savuvaara ohi Helsingin Tapanilassa, myös juna-asema avattu

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   Kela vastaa yksinhuoltajalle, joka säästi lapsilleen rahastoon: ”Lapsen säästörahaston varat pitää käyttää lapsesta aiheutuviin menoihin”

  5. 5

   Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

  6. 6

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  7. 7

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  8. 8

   Keskustan sisäistä sähköpostia levisi koko eduskunnalle: ”Sipilän pitäisi lopettaa kiukuttelu ja ukonvaihtamispuheet”

  9. 9

   Olen säästänyt alaikäisille lapsilleni vuosien ajan pieniä summia rahastoihin – nyt Kela laskee ne perheen tuloiksi

  10. 10

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   Koko some kuohuu, sillä Pressiklubin juontaja Sanna Ukkolalle ehdotettiin erikeeperiä päähän, tämä kanteli ehdottajan pomolle ja myrsky oli valmis – tästä on kyse

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  5. 5

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  6. 6

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  7. 7

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  8. 8

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  9. 9

   Nalkutatko sinäkin? ”Naisvalitus” ei ole naisten vika, vaan puhetapa kertoo parisuhteiden epätasa-arvosta

   Tilaajille
  10. 10

   Naisen käsi osui vahingossa vastaan kävelleeseen mieheen Kalliossa – mies raivostui silmittömästi, löi ja potki naista

  11. Näytä lisää