Ulkomaat

Poikkeuksellisen sankka savusumu piinaa Delhin asukkaita – kouluja suljettu, rakennustöitä pysäytetty

Delhi on maailman saastuneimpia kaupunkeja, jossa ilmanlaatu on yleensä huono tähän aikaan vuodesta. Nyt tilanne on kuitenkin poikkeuksellisen paha.

Intian pääkaupungissa Delhissä viranomaiset ovat ryhtyneet toimiin harvinaisen huonon ilmanlaadun vuoksi. Kaupungissa suljettiin sunnuntaina tuhansia kouluja, rakennustyöt pysäytettiin ja suuri hiilivoimala keskeytti toimintansa. Asiasta kertovat muun muassa AFP ja CNN.

Syksyisin kaupungin ilmanlaatu on normaalistikin heikko, etenkin hinduille tärkeän diwali-juhlan jälkeen, joka sijoittuu yleensä loka–marraskuulle ja jonka juhlintaan kuuluvat muun muassa ilotulitukset. Myös sadonkorjuun jälkeinen kulottaminen ja lämpötilan viileneminen pahentavat savusumua syksyisin.

Tänä vuonna tilanne on kuitenkin ollut erityisen huono. Uutistoimisto AFP:n mukaan kaupungissa mitatut pienhiukkasmäärät ovat noin 30-kertaisia Maailman terveysjärjestön WHO:n suosituksiin nähden.

Savusumusta huolimatta muutamia satoja ihmisiä kokoontui sunnuntaina parlamenttirakennuksen ulkopuolelle osoittamaan mieltään. Moni on protestoinut myös sosiaalisessa mediassa muun muassa aihetunnuksilla #MyRightToBreathe (oikeuteni hengittää), #DelhiSmog (Delhin savusumu) ja #DelhiChokes (Delhi tukehtuu).

Myös paikalliset järjestöt ovat vaatineet tiukempia toimia saasteiden vähentämiseksi. Ympäristöjärjestö CSE:n toiminnanjohtaja Anumita Roychowdhury kuvaili AFP:lle, että meneillään on ”hätätilanne”.

”Tietenkään tämä ei voi olla pysyvää. Ei ihmisiä voi pitää ikuisesti sisällä”, hän sanoi.

Delhissä on pohdittu muun muassa sadepilvien kylvämistä, jotta kaupungissa saataisiin aikaan sateita. Samaa taktiikkaa on käytetty esimerkiksi Kiinassa Pekingin olympialaisten alla.

Myös liikenteen määrää saatetaan rajoittaa, ellei tilanne parane. Yksityisautoilun rajoittamista on kokeiltu kaupungissa myös aiemmin tänä vuonna. Viranomaisilla on kuitenkin niukasti keinoja puuttua Delhin lähialueilla olevien peltojen kulottamiseen, jota on pidetty yhtenä suurena syyllisenä savusumuun.

Suuttuneet asukkaat ovat julkaisseet myös sosiaalisessa mediassa kuvia, joissa he poseeraavat savupilvien edessä tai hengityssuojain päällään. Alla olevia Twitter-kuvia ovat julkaisseet intialaiset toimittajat Harmeet Shah Singh, Naghma Sahar ja Vir Sanghvi.

AFP:n haastattelema riksankuljettaja Manan Mahato kertoi lähettäneensä lapsensa kotikyläänsä maaseudulle, koska oli huolissaan heidän terveydestään.

”Jos tilanne pysyy tällaisena, en usko että tässä kaupungissa voi enää asua”, hän sanoi.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Intia
 • Ilmansaasteet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  6. 6

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää