Ulkomaat

HS seurasi USA:n vaaleja läpi yön – Näin yllättävän tuloksen selviäminen eteni

HS:n entiset Washingtonin-kirjeenvaihtajat raportoivat ja kommentoivat tuloksia läpi yön.

HS seurasi tällä sivulla Yhdysvaltojen presidentinvaalien tuloksien selviämistä hetki hetkeltä. Seuranta on nyt päättynyt, mutta yön tapahtumiin pystyy vielä eläytymään alla olevien päivitysten kautta.

Päivityksiä tekivät HS:n entiset Washingtonin-kirjeenvaihtajat Tuomas Niskakangas ja Pekka Mykkänen sekä datadeskin tuottaja Juhani Saarinen.

Kello 01:56 Yksi kuoli Azusan ammuskelussa

Yksi ihminen on kuollut ja kolme haavoittunut ammuskelussa, joka tapahtui vaalihuoneiston läheisyydessä Azusassa, pelastuslaitoksen tiedottaja kertoi AFP:lle. Azusa sijaitsee noin 40 kilometrin päässä Los Angelesista.

Haavoittuneet on kuljetettu sairaalaan, ja vaalihuoneisto on suljettu.

Kello 01.40 Bush ei äänestänyt kumpaakaan

Entinen republikaanipresidentti George W. Bush ja hänen vaimonsa eivät antaneet ääntään kummallekaan presidenttiehdokkaalle, Bushin tiedottaja sanoi Reutersin mukaan.

”He äänestivät ’Ei kumpikaan edellä mainituista’ presidentiksi”, tiedottaja Freddy Ford kertoi Reutersin mukaan sähköpostitse.

Bush ei antanut tukeaan republikaanien ehdokkaalle Donald Trumpille vaalikampanjan aikana. Bushin nuorempi veli Jeb Bush kisasi republikaanien ehdokkuudesta Trumpia vastaan.

Kello 01.29 Ammuskelua äänestyspaikalla Kaliforniassa

Azusassa Kaliforniassa sijaitsevan äänestyspaikan lähistöllä on ammuskeltu, kertoi CNN:n toimittaja Twitterissä Reutersin mukaan. Äänestyspaikka on suljettu, ja ammuskelussa on toimittajan mukaan ilmeisesti tullut kaksi uhria.

Kello 01.10 Vaalihuoneistot alkavat sulkeutua

Indianan ja Kentuckyn vaalihuoneistot ovat juuri sulkeutuneet. Erittäin alustavat tulokset näyttävät Trumpin johtavan Kentuckyssa, kuten etukäteen oli odotettavissa. Seuraavat vaalihuoneistot sulkeutuvat kahdelta yöllä Suomen-aikaa.

Kello 00.43 Vaalivirkailijan kuolema johti äänestysajan pidentämiseen

Viranomaiset ovat pidentäneet äänestysaikaa yhdellä äänestyspaikalla Dallasin ulkopuolella Texasissa vaalivirkailijan kuoleman takia, The Washington Post kertoo.

Virkailija oli kuollut luonnollisista syistä kotonaan. Kun häntä ei kuulunut äänestyspaikalle, tilalle kutsuttiin sijainen. Äänestäminen ei kuitenkaan onnistunut parin tunnin ajan virkailijan puuttumisen takia.

Kello 00.24 Kuorma-autot suojaavat vaalivalvojaisia

Hiekalla täytettyjä kaupungin kuorma-autoja on parkkeerattu Trump Towerin eteen Manhattanilla turvaamaan Donald Trumpin omistamaa pilvenpiirtäjää mahdollisilta hyökkäyksiltä. Kuorma-autoja on lähetetty medialähteiden mukaan suojaamaan myös Hillary Clintonin vaalivalvojaisten pitopaikkaa Jacob K. Javits -kokouskeskusta ja kahta hotellia, jotka toimivat virallisina vaalivalvojaispaikkoina.

Kello 00.10 Trump-kakku matkasi Trump Toweriin

Tältä näyttää Donald Trumpia esittävä kakku, joka kärrättiin Manhattanilla sijaitsevaan pilvenpiirtäjään Trump Toweriin iltapäivällä.

Kello 23.50 Sijoittajat povaavat Clintonin voittoa

Wall Streetin pörssikurssit nousivat jälleen tiistaina, kun sijoittajat näyttivät uskovan Hillary Clintonin voittoon Yhdysvaltain presidentinvaaleissa.

Dow Jones ja S&P 500 -indeksit nousivat molemmat 0,4 prosentilla, ja Nasdaq-indeksi nousi 0,5 prosenttia.

Clinton edustaa markkinoille pysyvyyttä, kun taas Donald Trumpin valinta tarkoittaisi hyppyä tuntemattomaan.

Kello 23.25 Isä-Trumpin jalanjäljissä

Donald Trumpista levisi tiistaina sosiaalisessa mediassa kuva, jossa hän näyttää vilkuilevan vaimonsa Melanian äänestyskoppiin (katso aiempi päivitys alta). Trumpin vastustajat pilkkasivat, ettei hän luota saavansa edes vaimonsa ääntä.

Mutta ei siinä kaikki. Myöhemmin päivällä julkisuuteen levisi kuva, jossa Trumpin poika Eric Trump kurkistaa vaimonsa Lara Yunaskan äänestyskoppiin.

Poika tulee isäänsä, Twitterissä todettiin.

Kello 22.25 Ääni äidille

Presidenttiehdokkaiden jälkikasvu on tänään intoutunut ylistämään viestipalvelu Twitterissä sitä, miten mahtavaa on äänestää omaa äitiä tai isää Yhdysvaltain presidentiksi.

Hillary Clintonin tytär Chelsea Clinton ei kuitenkaan mennyt aivan yhtä pitkälle kuin Eric Trump, joka twiittasi lainvastaisesti kuvan äänestyslipustaan (katso aiempi päivitys alempaa).

Chelsea Clinton päätyi twiittamaan vain ylisanoja ja rintamuskuvan t-paidasta, jota on käytetty Hillary Clintonin kampanjassa.

”Yksi elämäni suurimmista kunnioista oli sinun äänestämisesi tänään äiti. Kuten aina, olen enemmän kuin ylpeä sinusta”, tytär Clinton twiittasi.

Kello 22.05 Assange puolustelee vaaleihin sotkeutumista

Vuotosivusto Wikileaksin perustaja Julian Assange työnsi jälleen tiistaina lusikkansa Yhdysvaltain vaalisoppaan julkaisemalla lausunnon, jossa hän puolustelee Hillary Clintonia haavoittaneiden sähköpostiviestien julkaisua vaalien alla. Hän väitti, ettei tarkoituksena ollut vaikuttaa vaalien tulokseen.

Assangen mukaan Wikileaks puolustaa ihmisten oikeutta tietoon. Hän sanoi joutuneensa valtavan painostuksen kohteeksi, jotta sähköpostien julkaiseminen lopetettaisiin.

”Huolimatta vuoden 2016 Yhdysvaltain presidentinvaalien tuloksesta, todellinen voittaja on Yhdysvaltain kansa, joka on työmme ansiosta paremmin informoitu”, Assange kirjoittaa lausunnossaan.

Assangen ja Wikileaksin on syytetty sotkeutuneen Yhdysvaltain vaaleihin, koska vuotosivusto julkaisi vaalien alla lukuisia Clintonin kampanjaväen keskinäisiä sähköposteja. Sähköpostiviesteistä ilmenee, että kampanjaväki on ollut turhautunut ehdokkaaseensa.

Kello 21.30 Trump väittää äänestyslaitteiden vievän republikaaneilta ääniä

Uutistoimisto Reutersin mukaan Donald Trump on juuri väittänyt Fox-kanavan haastattelussa, että monin paikoin Yhdysvalloissa vaalihuoneistoissa on äänestyslaitteita, jotka muuttavat republikaanien ääniä demokraattien ääniksi. Tämä väite tulee varmasti puhuttamaan lähitunteina.

Kello 21.25 Miten muut maat äänestäisivät?

Trumpin vetovoima ei pure missään muualla yhtä hyvin kuin Yhdysvalloissa, paljastaa The Economist -lehden julkaisema, YouGov-markkinatutkimuslaitoksen tekemä selvitys.

YouGov toteutti 19 maassa kyselyn siitä, ketä niiden kansalaiset mieluiten äänestäisivät Yhdysvaltain seuraavaksi presidentiksi: Trumpia vai Clintonia.

Ero oli selvä. Trump sai kaikissa muissa maissa paitsi Yhdysvalloissa alle 25 prosenttia äänistä. Suomessa Trumpia olisi äänestänyt noin kymmenen prosenttia, Tanskassa alle neljä prosenttia kyselyyn vastanneista.

Kello 21.10 Merkel Berliinissä: Naispresidentti USA:ssa edistäisi tasa-arvoa

Yhdysvaltain presidentinvaalit ovat tämän hetken kuumin puheenaihe joka puolella maailmaa. Niin myös Berliinissä, jossa liittokansleri Angela Merkel tapasi tänään Norjan pääministerin Erna Solbergin.

Merkeliltä kysyttiin mielipidettä siitä, jos Saksan, Norjan ja Britannian lisäksi myös Yhdysvalloilla olisi naisjohtaja.

”Tulisimme lähemmäs tasapainoa miesten ja naisten johtotehtävien osalta”, Merkel muotoili Saksan hallituksen verkkosivujen mukaan.

Solberg sanoi, että Hillary Clintonin voitto voisi toimia innoittajana nuorille naisille. Hän kuitenkin tähdensi: ”Sanottakoon, ettei ole olemassa mitään maailmanlaajuista naisten ystäväverkostoa, joka haluaisi hallita maailmaa.”

Kello 20.52 Eric Trump rikkoi lakia äänestysselfiellä

Eric Trump halusi kertoa koko maailmalle äänestäneensä isäänsä Donald Trumpia. Hän otti kuvan äänestyslipustaan ja twiittasi sen ylistyssanojen saattelemana.

”On ääretön kunnia äänestää isääni! Hän tulee tekemään todella hienoa työtä USA:n puolesta!”

Valitettavasti Eric Trump ei ilmeisesti tiennyt, että New Yorkin osavaltiossa kuvien ottaminen äänestyskopissa on laitonta, kertoo Fortune-lehti. Sama äänestysselfiet kieltävä laki pätee yhteensä 18 osavaltiossa.

Samanlaiseen virheeseen lankesi myös poptähti Justin Timberlake.

Molemmat herrat ovat poistaneet twiittinsä.

Kello 20.17 Tässä on Clintonin ”palomuuri”

Hyvä tapa seurata vaalien tuloslaskentaa on Clintonin ”palomuurin” seuraaminen. Palomuuriksi on nimetty ne osavaltiot, jotka riittävät Clintonille voittoon ja joissa hänellä on ainakin hienoinen etumatka.

Monet palomuurin osavaltioista löytyvät maan keskiosien republikaanialueiden ja koillisosan demokraattialueiden välistä: Wisconsin, Michigan, Pennsylvania ja Virginia.

Lisäksi palomuuriin kuuluvat Colorado, Maine, New Hampshire ja Nevada. Kaikissa näissä osavaltioissa Clinton on suosikki, ja kaikkien niiden voittaminen riittäisi Clintonille.

Mutta särö tai kaksi muurissa tarkoittaisi sitä, että Clintonin pitäisi voittaa Trump tasaväkiseksi arvioiduissa Floridassa ja Pohjois-Carolinassa tai yllättää Trump esimerkiksi Ohiossa.

Kello 20.04 Trumpin tirkistys

Presidenttiehdokas Donald Trump näytti tirkistelevän vaimonsa Melania Trumpin äänestyskoppiin, kun pariskunta kävi äänestämässä aiemmin tänään manhattanilaisella koululla. CNN:n välittämän kuvan tilanteesta twiittasi yhdysvaltalainen Amanda Marcotte, joka kirjoittaa politiikasta Salon-julkaisuun.

Kello 19.42 Clintonin vaalivalvojaisiin jonotetaan Manhattanilla – HS:n kirjeenvaihtaja paikalla

HS:n kirjeenvaihtaja Laura Saarikoski jonottaa parhaillaan Hillary Clintonin vaalivalvojaisiin Manhattanilla. Saarikosken mukaan jonossa on noin parituhatta ihmistä, joista ensimmäinen saapui paikalle jo aamuviideltä paikallista aikaa. Ovet aukeavat iltakuudelta eli yhden aikaan yöllä Suomen-aikaa.

”Ihmisillä on mukana sanomalehtia, omenoita, Hillary-kylttejä ja taitettavia tuoleja. Hämmästyttävää kyllä vaikka on marraskuu, täällä pitäisi olla mukana myös aurinkorasvaa. Moni pitelee talvitakkeja tai villatakkeja päänsä päällä, ettei saisi auringonpistosta”, Saarikoski kertoo.

Jacob K. Javits -kokouskeskuksessa järjestettäviin valvojaisiin on jaettu etukäteen 30 000 yleisölippua, mutta kaikki eivät mahdu sisälle. Jonossa on paljon 20–40-vuotiaita, joista osa on matkustanut paikalle Alabamasta ja Kaliforniasta saakka.

”Ihmiset täällä ovat hyvin voitonvarmoja siitä, että ovat tulossa Yhdysvaltain ensimmäisen naispresidentin voitonjuhliin”, Saarikoski kertoo.

Lue Saarikosken juttu paikan päältä.

Kello 19.28 Muutamat osavaltiot ratkaisevat

Muistakaa tulosten seurannassa tämä: Kokonaisäänimäärällä ei ole merkitystä. Viimeksi vuonna 2000 republikaani George W. Bush voitti vaalit, vaikka demokraatti Al Gore keräsi puoli miljoonaa ääntä enemmän.

Voittaja määräytyy valitsijamiesten mukaan. Kussakin osavaltiossa enemmän ääniä kerännyt ehdokas saa kaikki osavaltion valitsijamiehet, joita on jaettu asukasluvun mukaisessa suhteessa.

Presidentiksi nousee se, joka saa valitsijamiehistä yli puolet eli vähintään 270.

Tällaisessa järjestelmässä ratkaisevaan rooliin nousevat niin sanotut vaa’ankieliosavaltiot. Ne ovat osavaltioita, joissa kumpi tahansa, Clinton tai Trump, voi realistisesti voittaa äänten enemmistön ja sitä myötä koko osavaltion valitsijamiehet. Vaalituloksen seurannassa kannattaa keskittyä näihin osavaltioihin.

Ennakkoanalyysien perusteella erittäin tasaväkisiä osavaltioita ovat ainakin Florida (29 valitsijamiestä), Nevada (6) ja New Hampshire (4).

Clintonilla on ennakolta arvioiden etulyöntiasema seuraavissa vaa’ankieliosavaltioissa: Pennsylvania, Maine, Michigan, Wisconsin, Minnesota ja Colorado. Trump puolestaan on suosikki seuraavissa: Ohio, Arizona ja Georgia.

Klo 19.07 Kumpi voittaa?

Yksi asia on selvä. Hillary Clinton lähtee vaaleihin suosikkina. Mutta kuinka iso yllätys Donald Trumpin voitto olisi? Katsotaan ensin vaaliennustajien kuninkaaksi edellisissä vaaleissa noussutta Nate Silveriä ja hänen 538-ennustesivustoaan.

Silver julkaisi viimeisen ennusteensa tiistaina. Sen mukaan Hillary Clintonin mahdollisuudet voittoon ovat 72 prosenttia ja Donald Trumpin 28 prosenttia. Tämä tarkoittaisi, että on Trumpilla on paremmat mahdollisuudet kuin yksi neljästä.

The New York Timesin luvut ovat Trumpille tylymmät: Clinton 85 prosenttia ja Trump 15 prosenttia. Trumpin mahdollisuudet olisivat siis huonommat kuin tietyn luvun heittäminen yhdellä nopanheitolla.

Vedonlyöntikertoimien perusteella todennäköisyys Clintonin ja Trumpin voitoille on jotain tältä väliltä. Clinton noin 80 prosenttia, Trump noin 20 prosenttia.

Eli: Clinton on selvä suosikki, mutta Trumpin mahdollisuudet eivät ole lainkaan mitättömät.

Klo 19.05 Tervetuloa!

Tervetuloa HS:n vaaliseurannan pariin! Seurananne ovat illalla HS:n ulkomaantoimittaja Virve Kähkönen ja HS:n entinen Washingtonin-kirjeenvaihtaja Tuomas Niskakangas. Varsinainen tulosseuranta alkaa kello 02.00, jolloin tuloksia listaavat ja kommentoivat Niskakangas ja toinen HS:n entinen Washingtonin-kirjeenvaihtaja Pekka Mykkänen.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvaltain presidentinvaalit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  2. 2

   Moni suomalainen syö maksansa sairaaksi – jo joka viidennellä on rasvamaksa, eikä tulevaisuus näytä erikoislääkärin mukaan hyvältä

  3. 3

   Trump syytti kongressiedustajaa valehtelusta, kun tämä kertoi tökeröstä puhelusta kuolleen sotilaan surevalle leskelle – Washington Post: Sotilaan äiti vahvistaa presidentin tökeröydet

  4. 4

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  5. 5

   30-vuotias mies kertoi kokemuksistaan HS:n ahdistelukyselyssä: ”Hävetti kamalasti, miten hallitsemattomasti olin käyttäytynyt – En ollut ottanut todesta hienovaraisia vihjeitä siitä, etten ollut toivottu”

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Tässä hän on, Kätilöopiston viimeinen vauva: Tyttö Erlin syntyi keskiviikkoiltana kello 18.39 – 57 vuotta palvellut synnytysosasto sulki ovensa

  8. 8

   Neljä menetti työnsä, kun lääkäri poistettiin väkisin lentokoneesta keväällä Yhdysvalloissa

  9. 9

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  10. 10

   Washington Post: Donald Trump lupasi kesäkuussa kuolleen sotilaan isälle tuhansia dollareita omasta pussistaan – ei koskaan lähettänyt rahoja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  2. 2

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  3. 3

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  4. 4

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  5. 5

   Stalinin alkuperäiset dokumentit lopettavat turhan arvuuttelun – nyt tiedetään luotettavasti, mitä Moskova suunnitteli Suomen varalle

  6. 6

   Mikko Andelin, 41, nukkui kuukausikaupalla vain kolme tuntia yössä – sitten järvenpääläislääkäri puuttui asiaan ja tarjosi lääkkeetöntä hoitoa

   Tilaajille
  7. 7

   Taloyhtiöriita sai uskomattomat mittasuhteet Helsingin Kruununhaassa: oikeudenkäyntikulut jo 50 000 euroa – eikä loppua vielä näy

  8. 8

   Myös monet työssä käyvät välttelevät työntekoa

  9. 9

   Moni suomalainen syö maksansa sairaaksi – jo joka viidennellä on rasvamaksa, eikä tulevaisuus näytä erikoislääkärin mukaan hyvältä

  10. 10

   Sote-ratkaisu horjuu jälleen – asiantuntijat laidasta laitaan varoittavat viemästä tuoreinta versiota eteenpäin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  8. 8

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  9. 9

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  10. 10

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Washington Post: Donald Trump lupasi kesäkuussa kuolleen sotilaan isälle tuhansia dollareita omasta pussistaan – ei koskaan lähettänyt rahoja
  3. Almalle kaksi palkintoa kulttuurigaalassa, Jean Sibelius on vuosisadan persoona ja Aki Kaurismäki kansainvälisin
  4. Kansanedustajaa suudeltiin silmään, rintoja kommentoitiin istuntosalissa – seksuaalista häirintää esiintyy myös politiikassa, vaikka eduskunta on entistä sivistyneempi paikka
  5. Tunti sitten
  6. Trump syytti kongressiedustajaa valehtelusta, kun tämä kertoi tökeröstä puhelusta kuolleen sotilaan surevalle leskelle – Washington Post: Sotilaan äiti vahvistaa presidentin tökeröydet
  7. Tenniksen maailman ykköspari Kontinen-Peers käyttää väliviikon pelaamalla Helsingissä – ”Paljon on rakkautta lajiin”
  8. HIFK sai selkäsaunan Kärpiltä – valmentaja tyrmäsi omiensa esityksen: ”Meidän esitys oli 60 minuuttia täysin välinpitämätön ja hengetön”
  9. Joukkuetoverit tappelivat – Lauri Markkanen pääsee suoraan avauskokoonpanoon ensimmäisessä NBA-ottelussaan
  10. Nicaragua aikoo liittyä Pariisin ilmastosopimukseen – sopimuksen ulkopuolelle jäämässä vain Syyria ja Yhdysvallat
  11. 2 tuntia sitten
  12. Telinevoimistelun olympiavoittaja syyttää joukkuetoveria ja lajin ylivoimaista hallitsijaa raiskauksesta: ”Hirviö, joka piti minua vankina pelossani niin monta vuotta”
  13. Häiriköt joutuvat maksajiksi Veikkausliigassa – seurat eivät enää maksa sakkoja omasta pussistaan
  14. Näytä lisää