Ulkomaat

HS Clintonin vaalivalvojaisissa: Ensimmäinen fani saapui jonoon viideltä aamulla – ”Halusin olla mukana, kun täällä tehdään historiaa”

Clintonin vaalivalvojaisiin Manhattanilla on noin tuhannen ihmisten jono.

New York

Nämä ovat juhlat, joita Daniel Hurd, 38, ei aio missata.

Investointiyrityksen varajohtaja tuli viideltä vaalipäivän aamuna kadunkulmaan 40. kadun ja 12:nnen Avenuen risteyksessä. Ovet demokraatti Hillary Clintonin vaalivalvojaisiin Jacob Javitz-kokouskeskuksessa Manhattanilla avautuisivat 11 tuntia myöhemmin.

”Halusin olla mukana, kun täällä tehdään historiaa”, Hurd sanoi. ”Ensimmäistä kertaa Yhdysvaltain historiassa naisesta tulee presidentti.”

Puoleenpäivään mennessä aamulla jono oli jo korttelin mittainen ja katosi kadunkulman taakse. Suurin osa jonottajista oli nuoria aikuisia: valkoisia, latinoja ja mustia. Mukana oli myös paljon Clintonin ikäisiä naisia.

Jonottajat olivat varustautuneet kantotuolein, paperisin eväspussein ja Hillary-napein. Marraskuun aurinko oli yllättävän kuuma, ja monet pitelivät talvitakkeja ja villapaitoja aurinkosuojina päänsä päällä.

Hurd äänestää Clintonia siksi, että tämä nimittää vapaamielisiä tuomareita korkeimpaan oikeuteen. Erityisesti homojen oikeudet ovat hänelle tärkeitä.

”Onneksi asun lähellä, niin voin käydä kotona vessassa”, hän naureskeli. ”Ja sitten tässä tutustuu muihin, jotka voivat pitää paikkoja.”

Toisena ja kolmantena jonossa olivatkin Hurdin uudet tutut, lentoemäntä Jayme Wagner, 23, Alabamasta ja kiinteistövälittäjä Brian Soto, 31, Kaliforniasta. He olivat tulleet jonoon seitsemältä aamulla.

Wagnerin jaloissa oli Hillary-sukat ja päällä Hillary-paita.

”Kyse ei ole vain siitä, että Hillarysta tulee ensimmäinen naispresidentti”, Wagner sanoi. ”Hän oli myös kahdesta ehdokkaasta ylivoimaisesti pätevämpi.”

”Tänä iltana rikotaan rajoja”, Soto sanoi. ”Uskomatonta ajatella, että Barack Obama oli ensimmäinen musta presidentti, ja heti sen jälkeen me saamme ensimmäisen naispresidentin. Vaikutukset tuntuvat koko maailmassa.”

Juhlatunnelmasta ja voitonvarmuudesta huolimatta Clintonin kannattajat olivat ajatelleet myös sitä, miten republikaani Donald Trumpin kannattajat reagoivat, jos tämä häviää. Vaikka Soto ja Wagner pitivät Trumpia vaarallisena, he eivät heittäisi suolaa tämän kannattajien haavoihin.

”Me emme aio ilkkua, että te hävisitte”, Wagner sanoi.

”Meidän täytyy olla nöyriä”, sanoi Soto. ”Demokraattipuolue uskoo moniarvoisuuteen, ja siksi meidän täytyy kuunnella myös erilaisia mielipiteitä. Se on todellinen Amerikka vuonna 2016.”

 

Näin vaalit etenevät

Yö ja aamu: Hetki hetkeltä -seuranta

Tuloksia eri osavaltioista saadaan pitkin yötä. Monen ratkaisevan osavaltion äänestyspaikat sulkeutuvat kahden ja kolmen välillä Suomen aikaa. Jos siis haluaa varmasti olla hereillä tuloksen selvitessä, on oltava ylhäällä jo aamuyöstä.

Tuloksen hahmottumista voi seurata HS:n sovelluksessa ja sivuilla läpi yön tekstimuotoisesta hetki hetkeltä -seurannasta. Siihen päivittyvät tuoreimmat tulokset selityksineen ja reaktioineen. Seurannasta vastaavat HS:n entiset Yhdysvaltojen-kirjeenvaihtajat Tuomas Niskakangas ja Pekka Mykkänen.

Yö ja aamu: HSTV:n studio klo 2.30-9.00

Puoli kolmelta yöllä alkaa HSTV:n ja ISTV:n yhteinen tulosseurantastudio. Suora lähetys jatkuu tuloksen selviämiseen asti ja luultavasti hieman ylikin, noin kello yhdeksään asti.

Lähetyksessä kuullaan muun muassa kirjeenvaihtaja Laura Saarikosken tunnelmia suoraan Hillary Clintonin virallisista vaalivalvojaisista. Uutiskuvaa HSTV:n lähetykseen välittää suuri yhdysvaltalainen uutiskanava CNN.

Aamulla vaalitulosta arvioivat studiossa Suomen parhaat Yhdysvaltain-asiantuntijat. Live-studion lisäksi HS.fissä on runsaasti lyhyempiä videoklippejä tulosyön eri vaiheista.

Keskiviikkoaamu: Mitä tulos merkitsee?

Vuosina 2008 ja 2012 republikaanivastustaja tunnusti tappionsa Barack Obamalle Suomen aikaa kello 7:n ja kello 8:n välillä. Vaalivuodet eivät kuitenkaan välttämättä ole veljeksiä. Tulos saattaa alkaa varmistua jo selvästi aikaisemmin, jos jompikumpi pääehdokkaista onnistuu voittamaan taakseen riittävästi ratkaisevana pidettyjä osavaltioita.

Jos Clinton esimerkiksi voittaisi taakseen Floridan valitsijamiehet, Trumpin tie voittoon kävisi lähes mahdottomaksi. Floridassa äänestyspaikat sulkeutuvat jo kahdelta yöllä Suomen aikaa. Samoihin aikoihin sulkeutuvat myös monien muiden tärkeiden osavaltioiden äänestyspaikat.

Sen jälkeen alkaa äänten lasku. Tuloksen varmistumisen ottama aika riippuu siitä, kuinka tiukka vaali on kussakin osavaltiossa. Osavaltion voittaja saa taakseen kaikki kyseisen osavaltion valitsijamiehet paria poikkeusta lukuunottamatta.

Välittömästi tuloksen selviämisen jälkeen pääset HS:n sivuilla lukemaan jo sen merkityksestä: mitä se tarkoittaa Yhdysvalloille, maailmalle ja Suomelle? Arvioita tarjoavat Yhdysvaltojen-kirjeenvaihtajien lisäksi myös HS:n kirjeenvaihtajat esimerkiksi Venäjällä ja Kiinassa.

HS:n kirjeenvaihtaja Laura Saarikoski seurasi jonottajien tunnelmia Facebookissa:

 

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvaltain presidentinvaalit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  2. 2

   Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

  3. 3

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  7. 7

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  8. 8

   Mustan Barbaarin äiti ja sisko saivat sakkotuomiot poliisin vastustamisesta Helsingissä – rap-artisti arvosteli alun perin viranomaisten toimintaa

  9. 9

   Lumisade sakenee iltapäivä­ruuhkan aikaan, Helsinki-Vantaalla vain yksi kiitotie käytössä – Katso grafiikasta, kuinka sade­alue peittää tunti tunnilta eteläisen Suomen

  10. 10

   Amerikkalaisäiti julkaisi koulukiusatusta pojastaan videon, joka keräsi miljoonia katsojia ja julkkisten sympatiat, mutta tapaus ei ole niin yksinkertainen kuin ensin näytti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  5. 5

   Helsingin poliisi puolustaa itsenäisyyspäivän kiinniottoja: Poliisia kuvannut pyöräilijä kieltäytyi järjestelmällisesti kertomasta henkilöllisyyttään

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  9. 9

   Vantaa alkaa maksaa lastensuojelun työntekijöille liki 5 000 euron ”tulospalkkioita” – ja poliitikot rajaisivat yhden työntekijän vastuulle korkeintaan 30 lasta

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?
  3. Televisiosarjat Myrskyn jälkeen ja Aallonmurtaja kahmivat ehdokkuuksia Kultaisesta Venlasta
  4. Dagens Nyheter: Ruotsia kuohuttaneesta kulttuuripiirien ahdistelijasta eli ”Kulttuuriprofiilista” aloitettiin esitutkinta
  5. Mustan Barbaarin äiti ja sisko saivat sakkotuomiot poliisin vastustamisesta Helsingissä – rap-artisti arvosteli alun perin viranomaisten toimintaa
  6. Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”
  7. Lumisade sakenee iltapäivä­ruuhkan aikaan, Helsinki-Vantaalla vain yksi kiitotie käytössä – Katso grafiikasta, kuinka sade­alue peittää tunti tunnilta eteläisen Suomen
  8. Teatterisyksy ei kangistunut juhlahumussa pelkäksi pönötykseksi – seitsemän näytelmää sai täydet viisi tähteä, osaan ehtii vielä
  9. Kiistelty NBA-tähti Dennis Rodman tarjoaa apuaan Trumpille Pohjois-Korean kriisin selvittelyssä: ”Uskon, että tilanne rauhoittuisi ainakin hiukan”
  10. Ilkivalta pysäytti junan Kymenlaaksossa – ”Se oli kova törmäys”, kertoo matkustaja
  11. Putin antoi luvan osallistua talviolympialaisiin – Etelä-Koreaan voi lähteä jopa 200 venäläisurheilijaa
  12. Näytä lisää