Ulkomaat

Rajoittaako mikään Donald Trumpin valtaa, kun kongressikin pysyy republikaaneilla? Asiantuntija vastaa

Demokraatit ovat kärsimässä karvaan tappion myös kongressivaaleissa. Valta on kasautumassa Yhdysvalloissa täysin konservatiivien haltuun.

Republikaanipuolue säilyttää enemmistönsä sekä senaatissa että edustajainhuoneessa. Yhdysvaltojen tuleva presidentti Donald Trump on saamassa vastaansa voimattoman demokraattiopposition.

Näin ollen Trump pystyy viemään sujuvasti läpi haluamiaan uudistuksia, jos hän vain kykenee pitämään oman puolueensa takanaan.

Konservatiivienemmistö tulee mitä luultavimmin säilymään myös Yhdysvaltain korkeimmassa oikeudessa.

Onko nyt siis jäljellä enää mitään, mikä rajoittaisi Donald Trumpin valtaa tai mahdollisesti estäisi häntä tekemästä lupaamiaan asioita?

Ulkopoliittisen instituutin vieraileva amerikkalaistutkija Leo Michel ottaa esiin ainakin neljä mahdollista rajoitetta.

1. Republikaanien sisäiset riidat

Michel muistuttaa, että Trumpin kampanjan aikana tuli esiin syviä ristiriitoja republikaanipuolueen sisällä. Yksi esimerkki on ulkopolitiikka ja erityisesti Venäjää ja Ukrainaa koskevat kysymykset.

Entinen presidenttiehdokas John McCain on puhunut jatkuvasti tiukan Venäjä-linjan puolesta ja kannatti esimerkiksi aseavun tarjoamista Ukrainan hallitukselle.

”Trump on ollut Venäjän suhteen selvästi välinpitämättömämpi.”

Toisaalta varsinkin ulkopolitiikassa presidentillä on Yhdysvalloissa suuret valtaoikeudet.

Trumpin sovinnollisuudesta puolueensa eliittiä kohdaan saadaan lisätietoa lähiviikkojen aikana, kun hän alkaa julkistaa ministeri- ja avustajavalintojaan.

2. Budjetin riittävyys

Trump on luvannut sekä laskea veroja rajusti että esimerkiksi kasvattaa sotilasbudjettia. Samaan aikaan iso osa republikaanipoliitikoista vastustaa uutta velanottoa lähes uskonnollisella vakaumuksella.

Tämä saattaa olla Trumpille vaikea yhtälö.

”Presidenttiehdokas voi lupailla kaikenlaista, mutta lopulta kongressin on hyväksyttävä menot”, Michel toteaa.

”Tulemme näkemään kongressissa todella paljon jännitteitä. Olemme tässäkin suhteessa astumassa kartoittamattomalle maaperälle.”

Michel muistuttaa reiluuden nimissä, että ankaraa sisäistä välienselvittelyä on luvassa myös tappion kärsineessä demokraattipuolueessa. ”Osa Bernie Sandersin kannattajista tulee muistuttamaan, että olisi ollut parempikin ehdokas tarjolla.”

3. Uuden presidentin tietokylpy

Kun ihminen nousee Yhdysvaltojen presidentiksi, hänelle opetetaan nopeasti paljon asioita. Esimerkiksi armeijan ja tiedustelukoneiston edustajat kertovat uudelle presidentille, miten tiettyjä asioita on ollut tapana hoitaa, jotta Yhdysvaltojen etu maailmalla ei vaarannu.

Tässä prosessissa saattavat uuden presidentin villeimmät vaalilupaukset osoittautua huonoiksi ideoiksi.

Esimerkiksi Ronald Reaganin jyrkkiä Neuvostoliitto-puheita kauhisteltiin ennen hänen valintaansa, mutta lopulta pelot osoittautuivat suurelta osin turhiksi ja Reagan otti johtoroolin kylmän sodan päättämisessä.

Trumpilla on nyt erityisen paljon opittavaa, sillä hänellä ei ole mitään aiempaa kokemusta politiikasta.

Toisaalta Michel muistuttaa, että näiden keskustelutuokioiden lopputulos riippuu viime kädessä siitä, kuinka paljon tuleva presidentti on valmis neuvoja ottamaan vastaan.

”Esimerkiksi armeijan edustajat kunnioittavat syvästi perustuslakia, ja siksi he jakavat myös neuvojaan todennäköisesti kunnioittavaan sävyyn.”

Michelin mukaan Trumpin käytös ja avustajavalinnat viittaavat siihen, että hän ei välttämättä ole kovin halukas kuuntelemaan neuvoja, jotka sotivat hänen omia ajatuksiaan vastaan.

”Tässä suhteessa hän vaikuttaa täysin erilaiselta persoonallisuudelta kuin Ronald Reagan.”

4. Lupausten mahdottomuus

Michelin mukaan osa Trumpin lupauksista on sellaisia, että niiden toteuttamista saattaa rajoittaa yksinkertaisesti todellisuus –  mahdollisen ja mahdottoman rajat.

On esimerkiksi varsin todennäköistä, että Trump rakentaa jossain muodossa lupaamansa muurin Meksikon rajalla, mutta on äärimmäisen epätodennäköistä, että hän saisi Meksikon hallituksen maksamaan sen.

Michel on ihmetellyt myös Trumpin lupausta tuhota Obamacarena tunnettu Barack Obaman kauden terveydenhuollon uudistus, joka on lisännyt vähävaraisten sairausvakuutusten määrää. Järjestelmää voi olla vaikea romuttaa ainakaan nopeasti aiheuttamatta suurta vahinkoa.

”20 miljoonaa vakuutuksen saanutta ihmistä miettii, miten heille nyt käy.”

Joku voisi lisätä mahdottomien lupausten listaan myös Trumpin ilmastopuheet. Trump on sanonut, että hän haluaa Yhdysvallat ulos Pariisin ilmastosopimuksesta.

Teknisesti ottaen Yhdysvallat ei voi vetäytyä sopimuksesta Trumpin ensimmäisellä kaudella. Toisaalta koko sopimus perustuu lopulta maiden vapaaehtoisille toimille, eikä mikään lopulta pakota Trumpia niitä ajamaan.

Yhdysvaltalaisia, maailmalla toimivia yrityksiä muiden maiden päättämät ilmastotoimet kuitenkin sitovat. Siihen Trump ei voi ainakaan suoraan vaikuttaa.

Alla kerromme vielä hieman tarkemmin siitä, miten kongressin vaaleissa on käymässä.

Republikaaneilla on ollut edustajainhuoneessa 246 jäsentä ja demokraateilla 186. Kaikki 435 paikkaa olivat äänestyksen kohteena.

Washington Post -lehden mukaan republikaanit olivat varmistaneet edustajainhuoneen enemmistön 236:lla paikalla, kun muutamassa osavaltiossa laskenta oli vielä kesken. Demokraatit olivat saamassa ainakin 192 paikkaa kello 12.30 Suomen aikaa.

Senaatti pysyy myös republikaanien näpeissä, sillä puolue on jo varmistanut 51 paikkaa sadasta, kun vielä kaksi paikkaa on jakamatta.

”Republikaanit eivät kuitenkaan saaneet niin suurta enemmistöä, etteivätkö demokraatit voisi halutessaan jarruttaa heidän aloitteitaan merkittävästi”, tutkija Michel huomauttaa.

Kaikki senaatin paikat eivät vapaudu yhtä aikaa. Näissä vaaleissa senaatin sadasta paikasta vain 34 paikkaa oli avoinna. Senaattorit valitaan aina kuudeksi vuodeksi kerrallaan.

Käytännössä kuitenkin vain kymmenkunta osavaltiota olivat todellisia taistelutantereita, joissa molempien puolueiden ehdokkailla oli todellinen mahdollisuus tulla valituksi.

Republikaanien Ron Johnson voitti Wisconsinissa demokraattien Russ Feingoldin. Indianassa republikaanien Todd Young on niukasti voittamassa demokraattien Evan Bayh’n. Pohjois-Carolinassa republikaanisenaattori Richard Burr on lyömässä demokraattihaastajansa Deborah Rossin.

Republikaanien presidenttiehdokkaaksikin pyrkinyt Marco Rubio on pitämässä senaattorin paikansa Floridassa, ja Pennsylvanian republikaanisenaattori Pat Toomey puolusti onnistuneesti senaattorin paikkaansa Kaitie McGintyä vastaan.

Illinois’ssa demokraattien Tammy Duckworth päihitti republikaanien Mark Kirkin. Demokraatit ovat voittamassa Catherine Cortez Maston johdolla senaattorin paikan myös Nevadassa.

Muuten demokraattien juhlat ovat jäämässä hyvin vaisuiksi.

Republikaanit pääsivät senaatissa vuoden 2014 vaaleissa niskan päälle numeroin 54–46, ja ovat sittemmin hallinneet koko kongressia. Vastavoimana heille on toiminut presidentti Barack Obama, joka on demokraatti.

Nyt kaikki valtapaikat ovat kuitenkin menossa republikaaneille.

Senaatti hyväksyy presidentin nimitykset, esimerkiksi tärkeät korkeimman oikeuden tuomarit. Edustajainhuone puolestaan vartioi valtion varoja.

Republikaanienemmistö senaatissa on erityisen tärkeä korkeimman oikeuden tuomareiden valinnan kannalta, sillä presidentin ehdottama tuomari vaatii senaatin hyväksynnän.

Yhdeksänpaikkaisessa korkeimmassa oikeudessa on ollut yksi paikka vapaana helmikuusta lähtien Antonin Scalian kuoleman vuoksi. Republikaanit ovat kieltäytyneet hyväksymästä presidentti Obaman kompromissiehdokasta Merrick Garlandia.

Koska moni korkeimman oikeuden tuomareista on hyvin iäkäs, seuraava presidentti voi päästä nimittään jopa neljä uutta tuomaria. Nimitykset muokkaavat Yhdysvaltoja vuosikymmenten ajan, sillä tuomarit voivat olla virassaan koko loppuelämänsä ajan.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Donald Trump hermostui Kiinasta pelastetun koripalloilijan isän kommenteista – ”Olisi pitänyt jättää heidät vankilaan”

  2. 2

   Maapallon pyöriminen hidastuu, tutkijat ennustavat ensi vuodeksi rajuja maanjäristyksiä – Helsingin yliopiston apulaisprofessori: ”Edelleenkään emme voi ennustaa, missä järisee”

  3. 3

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  4. 4

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – Voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen?

   Tilaajille
  5. 5

   Himoliikkuminen on maailmassa vain harvan oikeus – Suomessakin on ihmisiä, jotka eivät liiku lainkaan, erot tyttöjen ja poikien välillä näkyvät jo 3-vuotiaana

  6. 6

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  7. 7

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  8. 8

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  9. 9

   Zimbabwen Mugaben, 93, valtakauden päättymistä pidettiin jo varmana – puheessaan kansalle hän ei kuitenkaan maininnut erosta mitään

  10. 10

   Korisnuoret pelastanut Donald Trump oli vaihteeksi saada kaikki puolelleen, mutta möhli tilanteen huomionkipeydellään – sai lopulta toivomansa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – Voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen?

   Tilaajille
  4. 4

   Sdp:n kannatus lähestyy kokoomuksen suosiota – keskusta ja vihreät loivassa alamäessä

  5. 5

   Maapallon pyöriminen hidastuu, tutkijat ennustavat ensi vuodeksi rajuja maanjäristyksiä – Helsingin yliopiston apulaisprofessori: ”Edelleenkään emme voi ennustaa, missä järisee”

  6. 6

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  7. 7

   Salakirjoittaja ja piirtävä upseeri – sota toi yhteen suomalaisen pariskunnan, ja nyt heidän jäljiltään löytyi salaisuus: mitä vaitelias joukko upotti savolaiseen järveen?

   Tilaajille
  8. 8

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  9. 9

   Kaksion saa jo lähes yksiön hinnalla pääkaupunkiseudulla – Katso, mitä pienet asunnot maksavat omalla alueellasi

  10. 10

   Himoliikkuminen on maailmassa vain harvan oikeus – Suomessakin on ihmisiä, jotka eivät liiku lainkaan, erot tyttöjen ja poikien välillä näkyvät jo 3-vuotiaana

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  5. 5

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  6. 6

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  7. 7

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  9. 9

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  10. 10

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  11. Näytä lisää