Ulkomaat

Donald Trump saa komentoonsa maailman mahtavimman armeijan ja ydinarsenaalin – Asiantuntija: ”Liittolaisten luottamus horjuu”

Trump on kampanjansa aikana muun muassa sanonut, ettei hänen hallintonsa välttämättä tukisi liittolaismaita ulkoisia uhkia vastaan.

Donald Trumpin valinta presidentiksi tietää epävarmoja aikoja liittolaismaille, jotka nojaavat turvallisuuspolitiikassaan Yhdysvaltojen tukeen, sanoo yhdysvaltalainen turvallisuuspolitiikan asiantuntija.

”Yhdysvaltojen kuvaa ulkomailla ei ainakaan paranna, että presidentti on ehdottanut ihmisten potkimista ulos maasta ja muslimeille porttikieltoa. UIkopolitiikassa puheilla on merkitystä, ei vain teoilla. Presidentiltä pitäisi voida odottaa jonkinlaista vastuullisen puheen vähimmäisvaatimusta”, sanoo Ulkopoliittisen instituutin vieraileva vanhempi tutkija Leo Michel.

Michelin mukaan tällä hetkellä huolestuttavinta on, että Trumpin puheet todennäköisesti horjuttavat liittolaisten luottamusta Yhdysvaltoihin.

”Jos luottamus horjuu, liittolaiset alkavat pohtia vaihtoehtoja. Ne voivat olla huonompia sekä liittolaisten että Yhdysvaltojen kannalta”, Michel sanoo. Hän

Trump on kampanjansa aikana muun muassa sanonut, ettei hänen hallintonsa välttämättä tukisi liittolaismaita ulkoisia uhkia vastaan. Trump on myös puhunut erittäin myötäsukaiseen sävyyn Venäjästä ja presidentti Vladimir Putinista, ja väläyttänyt muun muassa Japanin ja Etelä-Korean varustamista ydinaseilla.

”Sitoutuminen liittolaisten puolustamiseen on vuosikymmenten ajan kuulunut molempien puolueiden linjaan”, Michel sanoo.

”Toki ajoittain on kuultu valitusta, ettei Eurooppa kanna osuuttaan taakasta. Liittolaisuudet perustuvat molempien maiden etuun. Kyse ei ole vain siitä, että Yhdysvallat maksaa Euroopan puolustuksen, Euroopan maat ovat maksaneet osuutensa. Esimerkiksi Afganistanissa on kuollut satoja eurooppalaisia sotilaita.”

Michelin mukaan Trump on puheidensa perusteella elänyt Naton suhteen ”faktoista vapaalla vyöhykkeellä”.

”Hän ei ole osoittanut suurta ymmärrystä tai edes halua oppia turvallisuuspolitiikkaa. Hänellä ei ole selvää asiantuntijajoukkoa, josta valita neuvonantajia”, Michel sanoo.

Trumpin oman puolueen asiantuntijat ottivat ennen vaaleja selvän kannan Trumpia vastaan. Suuri joukko ulko- ja turvallisuuspolitiikassa ansioituneita ja kokeneita republikaaneja antoi tukensa Hillary Clintonille. Entinen CIA:n johtaja Michael Haydn kirjoitti jopa Turmpin olevan Putinille ”hyödyllinen työkalu”.

Trumpin mahdolliseksi ulkoministeriksi veikkailtu republikaanipoliitikko Newt Gingrich on noudatellut haastatteluissa Trumpin linjaa. Hän muun muassa luonnehti Viroa ”Pietarin esikaupunkialueeksi”, jonka puolustaminen Venäjää vastaan ei ole ydinsodan riskin arvoinen.

”Se on hämmentävää. Gingrichiä ei tietääkseni ole koskaan nähty ulkopolitiikasta aktiivisesti kiinnostuneena poliitikkona”, Michel kuittaa.

Trumpin turvallisuuspoliittiset lupaukset ovat olleet ristiriitaisia. Toisaalta hän on vaatinut liittolaismaita maksamaan enemmän puolustuksestaan. Toisaalta hän on antanut hulppeita lupauksia Yhdysvaltojen puolustusmenojen lisäämisestä.

”Trump on sanonut ’korjaavansa’ Yhdysvaltojen puolustuksen. Puolustusbudjettia on leikattu, mutta viime vuosina sitä on myös paikkailtu. Armeijamme ei ole rikki, ja on vaarallista esittää sellaista”, Michel sanoo.

Käytännössä Trump on ilmoittanut haluavansa lisää sotalaivoja ja kasvattavansa armeijan vahvuuden Irakin ja Afganistanin sotien aikaisiin huippulukemiin. Se maksaisi Michelin mukaan miljardeja.

”Hänen ehdotuksensa on paitsi tarpeeton, myös aivan liian kallis. Se kuulostaa enemmän iskulauseilta kuin selkeälinjaiselta politiikalta, ja sellainen ei ole liittolaisten mieleen.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvaltain presidentinvaalit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  6. 6

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  11. Näytä lisää