Ulkomaat

Clinton menetti miljoonia demokraattien perinteisestä äänestäjäkunnasta – HS kokosi tärkeimmät asiat historiallisesta presidenttikisasta

Yhdysvaltain presidentinvaalit voittaneen republikaanien Donald Trumpin niskalenkki demokraattien Hillary Clintonista oli äärimmäisen täpärä. HS kokosi tärkeimmät kysymykset ja vastaukset vaaleista.

Yhdysvaltain presidentinvaalit voittaneen republikaanien Donald Trumpin niskalenkki demokraattien Hillary Clintonista oli äärimmäisen täpärä. Lopulta Trump kuitenkin vei lähes kaikki tärkeät vaa’ankieliosavaltiot.

HS kokosi tärkeimmät kysymykset ja vastaukset vaaleista. Kaikki vaaliluvut ovat ovensuukyselyistä.

Miten yhdysvaltalaiset äänestivät?

Silmiinpistävää oli se, että moni demokraattien äänestäjä jäi kotiin tai antoi äänensä itsenäiselle ehdokkaalle.

Tämä näkyy äänimäärissä. Donald Trump sai 59,3 miljoonaa ääntä. Se oli noin 1,5 miljoonaa ääntä vähemmän kuin viime vaaleissa vuonna 2012 kakkoseksi jääneen republikaani Mitt Romneyn äänisaalis, mutta tästä huolimatta Trump voitti.

Keskiviikkoiltana, kun lähes kaikki äänet oli laskettu, Clintonilla oli 59 ,5 miljoonaa ääntä.

Vertailun vuoksi vuonna 2012 presidentti Barack Obama sai 65,5 miljoonaa ääntä kisassa Romneyta vastaan. Clinton sai siis yli 6 miljoonaa ääntä vähemmän kuin Obama.

Osa demokraattien esivaaleissa Bernie Sandersia tukeneista ilmeisesti jätti varsinaisissa vaaleissa äänestämättä Clintonia. Tämä oli merkittävää, koska monen osavaltion voitto oli kiinni sadoista tai kymmenistätuhansista äänistä.

Kolmansien puolueiden ehdokkaat, käytännössä vihreiden Jill Stein ja libertaarien Gary Johnson, saivat ison äänisaaliin, yhteensä noin 5 prosenttia äänistä. Vuonna 2012 luku oli vajaat 2 prosenttia. Tämä ei kuitenkaan riitä selittämään Clintonin äänikatoa. Monet demokraatteja perinteisesti äänestäneet jättivät tulematta vaaliuurnille.

Miksi Clinton hävisi?

Clintonin tappiolla on kaksi syytä: työläisten ja harvaan asuttujen alueiden äänten menetys sekä kyvyttömyys saada riittävästi vähemmistöjen ääniä.

Ehkä suurin syy Clintonin häviöön löytyy ruostevyöhykkeeltä. Clinton voitti itä- ja länsirannikon vauraat metropolit, mutta työläisten sekä maaseudun, pienempien kaupunkien ja taajamoiden äänet menivät Trumpille.

Tehdasteollisuuden kadosta kärsineet osavaltiot Wisconsin, Pennsylvania, Michigan ja Ohio ovat perinteisesti suosineet demokraatteja. Jos Clinton olisi onnistunut pitämään demokraattien ”sinisen muurin” eli Wisconsinin, Michiganin ja Pennsylvanian puolellaan, hän olisi käytännössä saanut taakseen valitsijamiesten enemmistön.

Duunarit kuitenkin hylkäsivät Clintonin. Trump voitti Pennsylvanian, Wisconsinin ja Ohion. Ja keskiviikkoiltana hän vaikutti voittavan myös Michiganin.

Ei-korkeakoulutetut valkoiset äänestivät Trumpin hyväksi murskaprosentein Wisconsinissa 63–32, Pennsylvaniassa 64–32, Ohiossa 62–35 ja Michiganissa 62–31. Trump vei ei-korkeakoulutettujen valkoisten äänet koko maassa ylivoimaisella marginaalilla. 67 prosenttia heistä valitsi Trumpin, vain 28 prosenttia Clintonin.

Toinen iso syy Clintonin tappioon olivat vähemmistöt ja nuoret. Clinton menetti ääniä vähemmistöissä mutta Trump ei juurikaan. Vaikka afroamerikkalaiset, latinot ja 18–29-vuotiaat tukivat demokraattiehdokasta isoilla enemmistöillä, luvut olivat selvästi pienemmät kuin Obaman kamppaillessa Romneyta vastaan vuonna 2012.

Moni keskeinen osavaltio ratkesi niukkaan eroon, joten pienetkin menetykset olivat Clintonille merkittäviä.

Clinton voitti Trumpin afroamerikkalaisten äänissä prosenteilla 88–8, latinoissa 65–29 ja 18–29-vuotiaissa 55–37. Barack Obamalla samat prosenttiluvut olivat 93, 71 ja 60.

Vähemmistöjen odotettua heikompi kannatus kostautui Clintonille etenkin tärkeässä vaa’ankieliosavaltiossa Floridassa. Clinton sai afroamerikkalaisten äänistä siellä 88 prosenttia, kun Obama sai 95 prosenttia.

Koko maassa Clinton päihitti Trumpin 88–8 tummaihoisten äänissä, kun Obaman kohdalla luvut olivat 93–7. Latinoista 65 prosenttia kannatti Clintonia ja 29 prosenttia Trumpia. Obama sai latinojen äänistä 71 prosenttia ja Romney 27 prosenttia.

Mikä tekijä määritteli eniten äänestyskäyttäytymistä?

Koulutus ja ihonväri jyräsivät sukupuolen ja tulotason tärkeimpinä äänestyskäyttäytymisen selittäjinä.

Trump vei valkoisten äänet 58–37, kun Romney oli voittanut ne 59–39.

Pienituloiset ovat historiallisesti kannattaneet demokraatteja, niin nytkin. Tällä kertaa Clintonin tuki kuitenkin supistui merkittävästi. Obama sai vuonna 2012 alle 50 000 dollaria tienaavien äänistä 60 prosenttia, Clinton nyt vain 52 prosenttia. Alle 100 000 dollaria tienaavien äänistä Obama sai 54 prosenttia, Clinton 49 prosenttia.

Trump voitti Clintonin 50 000–100 000 dollaria tienaavissa 50–46. Yli 100 000 dollaria tienaavissa luvut olivat Trumpin eduksi 48–47.

Trump ei juuri menettänyt naisten ääniä, Clinton ei taas onnistunut innostamaan naisia vaaliuurnille. 44 prosenttia naisista äänesti Romneyta vuonna 2012, 42 prosenttia Trumpia nyt. Clinton sai naisten äänistä 54 prosenttia kun Obama oli saanut niistä 55 prosenttia.

Trump sai miesten äänistä 53 prosenttia ja Clinton 41 prosenttia. Koulutus ja ihonväri olivat kuitenkin sukupuolta vahvempi tekijä. Esimerkiksi ei-korkeakoulutettujen valkoisten naisten äänistä Trump vei 62 prosenttia, Clinton vain 34 prosenttia.

Mikä merkitys oli itsenäisillä ehdokkailla?

Itsenäiset ehdokkaat, käytännössä Stein ja Johnson saivat poikkeuksellisen suuren äänimäärän. Noin 9 prosenttia nuorista äänestäjistä äänesti kolmansia puolueita.

On vaikea sanoa, missä määrin Stein ja Johnson vaikuttivat vaalitulokseen. He keräsivät kuitenkin isoja äänimääriä monissa vaa’ankieliosavaltioissa, joissa Trumpin ja Clintonin kamppailu oli erittäin tiukkaa. Esimerkiksi New Hampshiressa, missä Trump voitti vain 1 500 äänellä, Stein ja Johnson keräsivät 36 000 ääntä. Trumpin kannalta keskeisessä Floridassa kaksikko sai lähes 300 000 ääntä. Trump voitti Floridan 130 000 äänen kaulalla Clintoniin.

Vastaava tilanne esiintyi pitkin ruostevyöhykettä.

Miten jakaantunut Yhdysvallat nyt on?

Vaalit olivat äärimmäisen tiukat, Trump vei neljä tärkeää osavaltiota Wisconsinin, Michiganin, Pennsylvanian ja New Hampshiren yhteensä vain runsaan 100 000 äänen erotuksella.

Pew-tutkimuslaitoksen tuoreen selvityksen mukaan 55 % demokraateista ja 49 % republikaaneista sanoo toisen puolueen pelottavan heitä. Yli 40 prosenttia molempien äänestäjistä kokee, että toisen ajama politiikka uhkaa Yhdysvaltoja.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Koulussa poikien pään sisään yrittävät naisopettajat, joiden oma lapsuus on keskittynyt tyttöjen hoivaleikkeihin ja kasvavan tytön kokemusmaailmaan

  2. 2

   Suomalaisjuoksija voitti kultaa Hitlerin silmien alla, myöhemmin hän valtasi venäläistankin ja kuoli – Suomen kiehtovin satavuotislahja kätkee sisäänsä jo unohtuneen sankaritarinan

  3. 3

   ”Sydän kääntyy rinnassa ympäri, kun jokin kone piippaa” – Tällainen on ihan tavallinen päivä Suomen suurimmassa synnytyssairaalassa, jossa syntyy jo viidennes maan vauvoista

  4. 4

   Trump väitti kieltäytyneensä Vuoden henkilön tittelistä, mutta kaikki perustelut eivät menneet ihan putkeen – Presidentti on väärässä, vastasi Time-lehti

  5. 5

   Mitä tapahtui turvapaikanhakijoiden määrille ruuhkavuoden 2015 jälkeen, ja kuinka moni hakijoista sai luvan jäädä Suomeen? Todennäköisesti monen suomalaisen vastaus on väärä

   Tilaajille
  6. 6

   46-vuotiaan naisen uskotaan lähettäneen kuolettavaksi tarkoitetun pakettipommin Barack Obamalle – FBI pääsi epäillyn jäljille kissankarvojen ja kastikepullon avulla

  7. 7

   Näin Mehiläinen pääsee hoitamaan oululaisia verovaroilla: Maaseudun pikkukunta lähti terveysyrityksen välikädeksi

  8. 8

   Johanna Laitinen, 31, välttelee liikuntaa – silti hän on Suomen vahvin nainen

  9. 9

   Taikinan syöminen on vaarallista, varoitetaan Yhdysvalloissa – Evira: Sairastuminen teoriassa mahdollista Suomessakin

  10. 10

   Unohda ruma jouluvillapaita! Tämän joulun hittituote USA:ssa ovat perhepyjamat, joissa lähdetään myös baariin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Taikinan syöminen on vaarallista, varoitetaan Yhdysvalloissa – Evira: Sairastuminen teoriassa mahdollista Suomessakin

  2. 2

   James Damore kirjoitti työpaikallaan Googlella manifestin, jonka myötä häntä alettiin vihata ympäri maailmaa – nyt hän kertoo, miksi feminismi on niin kauheaa

  3. 3

   Maailman kovin kiroilumaa on Suomi – Äänestä voimallisin suomalainen kirosana

  4. 4

   Nuorisojoukko vandalisoi Lauttasaaren kauppakeskusta, huoltomies pani kuvat Facebookiin – Poliisi: ”Etsintäkuulutukset” eivät lähtökohtaisesti ole rikollisia

  5. 5

   Koulussa poikien pään sisään yrittävät naisopettajat, joiden oma lapsuus on keskittynyt tyttöjen hoivaleikkeihin ja kasvavan tytön kokemusmaailmaan

  6. 6

   Yleisurheilijan raiskausväite kuohuttaa Ruotsissa – lajilegenda Patrik Sjöberg käy kuumana: ”Sain nimen selville puolessa tunnissa”

  7. 7

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  8. 8

   Yli 230 ihmistä kuoli Egyptin moskeijaiskussa, joka oli yksi maan historian kuolettavimmista – Egyptin ilmavoimat pommittaa iskun tekijöitä Pohjois-Siinailla

  9. 9

   Näin Mehiläinen pääsee hoitamaan oululaisia verovaroilla: Maaseudun pikkukunta lähti terveysyrityksen välikädeksi

  10. 10

   Kolmekymppiset ystävykset avasivat Helsinkiin boutique-hostellin, joka työllistää kehitysvammaisia ja maksaa heille kunnollista palkkaa: ”Paras idea ikinä!”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  3. 3

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  4. 4

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  5. 5

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  6. 6

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  7. 7

   Tutkijat löysivät arkistosta sokeriteollisuuden vuosikymmeniksi pimittämät tutkimustulokset, jotka linkittävät sokerin kohonneeseen syöpäriskiin

  8. 8

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   Melkein varma työpaikka ja lähes 3 500 euron palkka kenelle tahansa – Mikä estää suomalaisia työttömiä ryntäämästä Norjaan?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Etelä-Suomen ilmatilassa lentää parhaillaan pieni satelliitti, jonka tavalliset suomalaiset ovat rakentaneet – ”Emme tiedä, mihin se putoaa”
  3. Keskusta yrittää nostattaa taistelutahtoa presidentinvaaleihin, apua haetaan ämpäreistä – presidenttiehdokas Vanhanen moitti Suomen ulkopolitiikkaa liian kapea-alaiseksi ja lähti jakamaan sankoja
  4. Trump väitti kieltäytyneensä Vuoden henkilön tittelistä, mutta kaikki perustelut eivät menneet ihan putkeen – Presidentti on väärässä, vastasi Time-lehti
  5. Uransa seitsemänsiin olympialaisiin valmistautuva Janne Ahonen, 40 mahdollisuudesta tehdä suomalaista urheiluhistoriaa: ”Siinä ei ole mitään ihmeellistä”
  6. Suomi on saanut lahjaksi rahaa, patsaita, tulppaanin ja yhden lähetystöhistoriikin – saamistamme lahjoista selviää, mitä muut maat meistä ajattelevat
  7. Unohda ruma jouluvillapaita! Tämän joulun hittituote USA:ssa ovat perhepyjamat, joissa lähdetään myös baariin
  8. Tunti sitten
  9. 46-vuotiaan naisen uskotaan lähettäneen kuolettavaksi tarkoitetun pakettipommin Barack Obamalle – FBI pääsi epäillyn jäljille kissankarvojen ja kastikepullon avulla
  10. Suomalaisjuoksija voitti kultaa Hitlerin silmien alla, myöhemmin hän valtasi venäläistankin ja kuoli – Suomen kiehtovin satavuotislahja kätkee sisäänsä jo unohtuneen sankaritarinan
  11. Ilaripro rikkoi maailmanennätyksiä Youtube-videollaan – jututimme jalkapallotaituria heti perään
  12. Chicago kärsi historiallisen rökäletappion Golden Statea vastaan – Lauri Markkaselle nyt 14 pistettä
  13. Näytä lisää