Ulkomaat

Timo Soini: Turkkia ”ei nyt paljon EU:n sanomiset kiinnosta”

EU:ssa on syvää pettymystä Turkin kehitykseen, mutta jäätyneitä jäsenyysneuvotteluja ei haluta virallisesti lopettaa. ”Jos vedetään kaapelit irti, niin sen jälkeen yhteydet katkeavat”, Soini toteaa.

Bryssel

Ulkoministeri Timo Soinin (ps) mukaan Turkissa on vallalla hyvin voimakas Euroopan unionin vastainen mieliala, joka vaikuttaa Turkin haluun toimia Euroopan vaatimalla tavalla. Soini oli keskustellut sunnuntaina puhelimessa 20 minuuttia Turkin ulkoministerin Mevlüt Çavuşoğlun kanssa.

“Mevlüt sanoi minulle ihan suoraan, että heitä ei nyt paljon täällä Euroopan unioni kiinnosta, eikä se, mitä EU sanoo. Täällä on semmoinen anti-EU-tilanne päällä. He jotenkin kokevat, että heidät on petetty ja heidät on jätetty”, Soini kertoi maanantaina Brysselissä pidetyn EU:n ulkoministerikokouksen yhteydessä.

Soinin mukaan EU:ssa huoli Turkin poliittisesti kehityksestä viime kesän vallankaappausyrityksen jälkeen on erittäin laajaa. Virallisesti EU pitää yllä jäsenyysneuvotteluja Turkin kanssa, mutta ne eivät Soinin mukaan tällä hetkellä etene mihinkään.

“Mutta se on ainoa tapa vaikuttaa Turkkiin. Jos vedetään kaapelit irti, niin sen jälkeen yhteydet katkeavat. Se on vähän kuin kamerassa, että kuva sammuu. En pidä sitä kovin fiksuna”, Soini sanoi.

Soini kertoi ulkoministeri Çavuşoğlun kutsuneen hänet vierailulle Turkkiin ensi vuoden alkupuolella.

Turkissa on tehty laajoja pidätyksiä ja sysätty satatuhatta ihmistä viroistaan vallankaappausyrityksen jälkeen. Maan autoritaarisesti käyttäytyvä presidentti Recep Tayyip Erdoğan on keskittänyt valtaa yhä enemmän itselleen.

Soinin mukaan asetelma on nyt sellainen, että vaikka Turkin ja EU:n jäsenyysneuvottelut eivät etene, kumpikaan osapuoli ei halua julistaa prosessia kuolleeksi. EU:lla “ehdoton punainen raja” kulkee kuolemantuomiossa: sen käyttöönottaminen Turkissa katkaisisi jäsenyysneuvottelut.

“Ilman Turkkia ei voi ratkaista mitään ongelmaa Syyriassa tai Irakissa. Pitää olla reaalipoliitikko. En pidä järkevänä, että me sanoisimme tätä hommaa irti, ihan jo itsekkäistäkin syistä”, Soini sanoi ja painotti myös osapuolten taloussuhteita.

Itsekkäisiin syihin kuuluu myös Turkin ja EU:n viime keväänä tekemä sopimus, jolla pakolaisten ja siirtolaisten määrät Turkista Kreikkaan on saatu vähenemään merkittävästi. Turkissa on lähes kolme miljoonaa Syyrian sodan pakolaista.

Sopimuksen yhtenä ehtona oli, että EU myöntäisi turkkilaisille viisumivapauden. Ensin sitä povattiin kesäksi, sitten lokakuun alkuun mennessä, nyt puhutaan ehkä loppuvuodesta.

“Ei se viisumivapaus ihan näillä hetkillä ole syntymässä”, Soini sanoi.

Turkki ja EU ovat nyt siis jonkinlaisessa psykologisessa umpikujassa ja pakkoliitossa, jossa kumpikaan osapuoli ei halua sanoa yhteistyötä irti kovasti epäilemänsä vastapuolen kanssa.

Turkin EU-jäsenyysneuvottelut aloitettiin syksyllä 2005. Neuvotteluja käydään 35 eri asiakohdasta: niistä 16 on avattu ja vasta yksi saatu päätökseen.

“Sekin on aika iso kysymys, että kumpi toteaisi nämä neuvottelut (Turkin EU-jäsenyydestä) päättyneiksi. Kumpikaan ei sitä Mustaa Pekkaa halua. Ja se pitää tätä asiaa mukavasti ryhdissä”, Soini totesi.

Erdoğan uhkasi viime viikon keskiviikkona jälleen EU:ta sillä, että Turkki saattaisi “avata portit” ja päästää pakolaisia jälleen Eurooppaan. Hän oli suuttunut Euroopan komission synkästä tilannekatsauksesta Turkin kehitykseen.

Laajentumiskomissaari Johannes Hahnin mukaan EU on “syvästi huolissaan oikeusvaltioperiaatteen ja demokratian alennustilasta” Turkissa.

EU-parlamentin puheenjohtajan Martin Schulzin mukaan nyt harkitaan Turkin-vastaisia pakotteitakin.

EU-instituutioiden edustajat ja ministerit ovat kuitenkin halunneet myös ilmaista ymmärryksensä Turkille, kun se joutui noin 300 ihmishenkeä vaatineen vallankaappausyrityksen kohteeksi heinäkuun puolivälissä.

Soinin mukaan on ihan oikein ottaa syylliset kiinni, mutta ei esimerkiksi käydä laillisen opposition kimppuun.

“Demokratiassa pitää olla oppositio, muutenhan se ei ole terve. Se kehityssuunta parlamentaarisen demokratian kannalta on mennyt huonompaan suuntaan, siinä ei ole kahta sanaa.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eurooppa
 • Turkki
 • Euroopan unioni
 • Pekka Mykkänen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Anneli Auer kuvaili käräjäoikeudessa, miten suhde nuorimpiin lapsiin mureni oikeusprosessin aikana – hakee 2,5 miljoonan euron lisäkorvauksia valtiolta

  5. 5

   Enontekiön kunta aikoo perustaa sheriffin viran, koska molemmat poliisit jäävät eläkkeelle – ”Tämä ei ole pelleilyä, tämä on hätähuuto”

  6. 6

   Iltalehden päätoimittaja jättää työnsä

  7. 7

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  8. 8

   Tapiolan metroasemasta onnistuttiin loihtimaan hissien ja yhdyskäytävien monimutkainen labyrintti – matkalla metroilta busseille iskee uskonpuute

  9. 9

   Ivanka Trump oli isäänsä viisaampi

  10. 10

   Syyttäjältä päätös Kittilän epäillyn rikoskokonaisuuden aloittaneesta asiasta: Levin hissiyhtiön toimitusjohtaja saa syytteen hissihankinnasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  8. 8

   Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

  9. 9

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  10. 10

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  7. 7

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  11. Näytä lisää