Ulkomaat

Obama jättää jäähyväiset liberaalin demokratian kriisiin joutuneelle Euroopalle

Ateenasta Obaman matka jatkuu keskiviikkona Saksaan, jota uusi suhde Yhdysvaltoihin mietityttää.

Berliini

Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman viimeistä Euroopan-matkaa voisi kutsua nostalgiavierailuksi. Näin on siitä huolimatta, että matkalla on muutakin merkitystä kuin korostaa, miten erilainen Yhdysvaltain ja Euroopan suhteesta saattaa tulla Donald Trumpin aikana.

Voi olla, että Yhdysvaltain kiinnostus ja tavat hoitaa maailman asioita muuttuvat joiltain osin Trumpin aikana. Miten, sitä ei vielä tiedetä.

Obama aloitti Euroopan-vierailunsa yhdestä EU:n hei­koimmista lenkeistä, Kreikasta. Obama ja Kreikan pääministeri Alexis Tsipras kävivät keskusteluissaan läpi muun muassa Kreikan talouskriisiä ja Kyproksen kahtiajaon lopettamiseen tähtääviä neuvotteluita.

Ateenasta Obaman matka jatkuu keskiviikkona EU:n vahvimpaan valtioon Saksaan. Berliinissä Obama tapaa torstaina ensin kahdenvälisesti liittokansleri Angela Merkelin, mutta seuraan liittyvät perjantaina myös Britannian pääministeri Theresa May, Ranskan presidentti François Hollande, Italian pääministeri Matteo Renzi ja Espanjan pääministeri Mariano Rajoy.

Obamaa hyvästelee Saksan ympärilleen kokoama joukkue, jonka Merkel toivoo myös jatkossa muodostavan Euroopan poliittisesti vaikutusvaltaisimman ja yhtä pitävän ytimen.

Ei ole liioittelua puhua aikakauden vaihtumisesta, sanoo saksalainen Amerikka-asiantuntija Josef Braml ulkopolitiikkaa analysoivasta DGAP-ajatushautomosta. Aikakausi ei tosin ole vaihtumassa yksin Trumpin takia.

”Obaman ulkopolitiikka oli liberaalia internationalismia. Tilalle tulee Trumpin reaalipolitiikka ja Yhdysvaltain etu.”

Samaan aikaan on muistettava, että myös Obama teki diilejä ei-niin-kivojen maiden kanssa, Iran yhtenä esimerkkinä – ja toisaalta katsoi, ettei Ukraina ole niin tärkeä, että sinne veisi sotilaita, Braml sanoo. Yhdysvaltojen ulkopolitiikka on aina oman edun ajamista ja geopolitiikkaa.

Yhdysvaltain kiinnostus hoitaa maailman asioita muuttuu, mutta ei välttämättä niin radikaalisti kuin varsin säikähtä­neissä eurooppalaiskommenteissa on annettu ymmärtää.

Mitään ”amerexitiä” tuskin tulee, sillä Naton ja kauppasopimusten kaltaiset rakenteet hyödyttävät mitä suurimmassa määrin pahasti velkaantunutta Yhdysvaltoja. Jos Trumpin kauppapolitiikan tavoitteena on saada Kiinan polkuhintapolitiikka kitkettyä, Trump tarvitsee siihen myös Eurooppaa, Braml muistuttaa. Kauppasota kääntyisi ­pian Yhdysvaltoja vastaan.

Pariisin ilmastosopimuksen romuttamisella Trump ei saisi riittävästi pisteitä kannattajiltaan, että vaivannäkö kannattaisi, Braml arvioi. Kovan linjan republikaanit puolestaan panevat Trumpin kuriin, jos suhde Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin ei miellytä.

On silti selvää, että Euroopan on otettava vastuu puolustuksensa kustannuksista, Braml sanoo. ”Ei tätä tilannetta muuttanut Trumpin valinta vaan Venäjän politiikka, terrorismin uhka Euroopassa ja uudenlainen pakolaistilanne.”

Trump rikkoi kampanjassaan monia politiikan tabuja ja kampanjoi avoimen rasistisesti. Tällä on heijastus myös Eurooppaan.

”Mutta Trump ole ainoa kansankiihottaja, jolle on avautunut paikka olla se, joka tuo kansalle turvallisuutta”, Braml sanoo.

Euroopan ei pidä syyttää omista ongelmistaan Trumpia. Trump-syndrooma on vain yksi oire liberaalin demokratian kriisissä, joka näkyy brexitinä, Marine Le Penin suosiona Ranskassa, äärioikeistolaisen Vaihtoehto Saksalle -puolueen nopeana nousuna sekä Unkarin Viktor Orbánin otteissa ja Itävallan presidenttipelissä.

”Se aika on ohi, että länsi levittäisi muualle demokratian ilosanomaa. Nyt on pidettävä huolta omasta.”

Saksalle suhde Yhdysvaltoihin on ulkosuhteiden peruspilari. Olisi hankalaa, jos suhde nyt etääntyisi Trumpin linjan arvaamattomuuden vuoksi – samaan aikaan kun toinen Saksalle keskeinen pilari, Euroopan yhtenäisyys, on koetuksella. Ei ainoastaan brexitin vaan myös uus­nationalismin vuoksi.

Saksan tavoite on olla turvallisten maiden ympäröimänä, ja nyt piiri rakoilee. Samalla myös EU:n uskottavuus heikkenee. Kolmas turvallisuuden pilari, monenkeskinen kansainvälinen yhteistyö, ei sekään elä kukoistuskauttaan.

Merkel muistutti vaalituloksen selvittyä Trumpia yhteisistä arvoista, kuten kaikkien kunnioittamisesta alkuperään, uskontoon ja seksuaaliseen suuntautumiseen katsomatta. The New York Times -lehti kutsui heti Merkeliä ”vapaan lännen viimeiseksi puolustajaksi”.

Kansainvälisesti Merkeliltä odotetaan nyt johtajuutta. Moni liberaalin demokratian kannattaja toivoo, että Merkelin ja Obaman kädenpuristus Berliinissä olisi se todellinen vallanvaihto.

Saksalle johtajuus ei kuitenkaan ole historiallisista syistä mieluisaa. Välttääkseen natsi­ajan virheet Saksa toimii mielellään yhdessä muiden kanssa. Ei ole sattumaa, että Berliinissä Merkel tapaa Obaman ystävämaiden ympäröimänä.

Saksa kasvattaa kuitenkin vastuutaan Euroopan ulko- ja turvallisuuspolitiikassa, maan hallitus linjasi jo kesällä. Oma huolensa on, kuka johtaa saksalaisia. Kotikentällä Merkelillä on suuria vaikeuksia, ja myös kristillisdemokraatit itse ovat kyseenalaistaneet Merkelin pakolaislinjaa.

Nyt, Saksan liittopäivävaalien lähestyessä, Merkelillä olisi paineita ajaa hetki kansallisia etuja ja pitää huolta siitä, etteivät ­äänestäjät pakene turvattomuudentunnettaan äärioikeistolaiseen Vaihtoehto Saksalle -puolueeseen.

Merkelin ja Trumpin suhde voi edetä hyvin käytännöllisellä tasolla, sillä molemmilla on paljon yhteisiä etuja, Braml arvioi.

”Saksassa termi kansallinen etu on historiallisesti vaikea, mutta kansallista etua ajavat kaikki. Nyt Saksan ja EU:n on todella tehtävä selväksi, mitkä ovat sen omat intressit kansainvälisessä politiikassa ja kriiseissä. Yhdysvaltain selän taakse ei mennä enää yhtä helposti piiloon kuin ennen.”

Obama varoittaa nationalismin noususta

Kreikkalaiset olivat ladanneet paljon toiveita Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman ensimmäiselle ja ainoalle Kreikan-vierailulle. Obama kiitti tiistaina Ateenassa kreikkalaisia siitä humanitaarisesta työstä, jota he ovat tehneet keskellä pakolaiskriisiä.

Kiitosta tärkeämpää Kreikan pääministerille Alexis Tsiprasille oli kuitenkin se, että Obama lupasi tukea Kreikan toiveita velkahelpotuksesta.

”Vahva, yhtenäinen ja vauras Eurooppa ei ole hyväksi vain Euroopalle vaan koko maailmalle ja Yhdysvalloille”, Obama sanoi ja muistutti myös Kreikan vastuusta rakenteellisissa uudistuksissa.

Obama joutuu Euroopan-matkallaan kommentoimaan runsaasti seuraajaansa Donald Trumpia.

Trumpin voittoa selittää Obaman mukaan osin äänestäjien halu muutokseen, vaikkei olisi varmuutta siitä, mitä muutoksesta seuraa.

Obama myös varoitti Eurooppaa siitä, kuinka alttiina se on Trumpin vaalivoiton ja brexit-äänestystuloksen jälkeen ”karkean nationalismin” nousulle.

Tapa, jolla populistiset liikkeet nyt paketoivat ihmisten pelkoja yhteen ja rakentavat eroja eri ihmisryhmien välille, on Obaman mukaan hyvin ”epävakaa sekoitus”.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Obama Euroopassa

 Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman viimeinen Euroopan-vierailu presidenttinä alkoi tiistaina Kreikasta, jossa hän tapasi maan johtoa. Keskiviikkoiltana Obama siirtyy Berliiniin.

 Torstaina Obama on Saksassa, jossa hän tapaa liittokansleri Angela Merkelin.

 Perjantaina Obama tapaa Berliinissä Merkelin lisäksi Britannian, Ranskan, Espanjan ja Italian johtajat.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Melkein varma työpaikka ja lähes 3 500 euron palkka kenelle tahansa – Mikä estää suomalaisia työttömiä ryntäämästä Norjaan?

  2. 2

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  3. 3

   Psykiatri varoittaa kasvavasta ilmiöstä: Suomessa elää jo tuhansia nuoria, jotka eivät poistu huoneestaan, koska netti ja pelit riittävät elämän sisällöksi – ”Nuori voi uhata tappaa itsensä, jos pelilaitteet takavarikoidaan”

   Tilaajille
  4. 4

   Terve järki on usein suurinta höpön höpöä

  5. 5

   Muistatko Tarja Halosen mainoskampanjassa laitapuolen kulkijana? Kuva olikin manipulaatio ja vartalo toisen naisen

  6. 6

   ”Hänelle tarjottiin suoraan psyykenlääkitystä, eikä siinä huoltajana jäänyt vaihtoehtoa” – Espoolaisäidin 10-vuotias tyttö sai lääkereseptin heti, mutta keskusteluapua vasta kuukausien kuluttua

  7. 7

   Tutkijat lähettivät viestin maankaltaiselle planeetalle vain 12 valovuoden päähän – ”Kuin huutaisi metsään tietämättä, onko siellä petoja”

  8. 8

   Aikuinen mies oli sukupuoliyhteydessä 10-vuotiaan kanssa, oikeus vapautti raiskaussyytteestä – rikosoikeuden professorit kummastelevat tilannetta

  9. 9

   Jo yksi lasi olutta päivässä lisää syöpäriskiä, varoittaa dosentti – Jos korkin pistää tänään kiinni, alkoholin aiheuttaman syövän riski alkaa pienentyä 5–10 vuodessa

  10. 10

   Luminen ja tuulinen koiran­ilma pyyhkii yli Suomen, pääkaupunki­seudulla sade alkamassa aamu­kahdeksan aikoihin – ”Loskaa joka paikassa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  2. 2

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  3. 3

   Aikuinen mies oli sukupuoliyhteydessä 10-vuotiaan kanssa, oikeus vapautti raiskaussyytteestä – rikosoikeuden professorit kummastelevat tilannetta

  4. 4

   ”Pekalla ei ole rahaa eikä ruokaa, voisitko hakea edes makaronia?” Viranomaiset hätistivät helsinkiläisen Liisan hoitamaan miestä, jonka hän hädin tuskin tunsi

   Tilaajille
  5. 5

   Miehen elämän piti päättyä Lapin luontoon, mutta hän syntyikin siellä uudelleen – Tiivis luontosuhde edistää mielenrauhaamme ja auttaa vaikeuksien keskellä

  6. 6

   Vartijoiden armoille jäänyt ”Orléansin neitsyt” kieltäytyi pukeutumasta mekkoon ja pantiin roviolle – Suomennetut pöytäkirjat paljastavat Jeanne d’Arcin oikeusjutun koko raakuuden

  7. 7

   Tutkijat haastattelivat yli 20:tä Nokian ylintä johtajaa ja tekivät tylyn johtopäätöksen: romahduksen syynä olivat johtamisen ongelmat

  8. 8

   Kaatuiko sukulaisesi sodassa? Maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen vainajien ”kotisivukone” kertoo valtavasti tietoa yksittäisten sotilaiden reiteistä ja vaiheista

  9. 9

   Nykyisen internetin tärkeimpiin kuuluva periaate ollaan tuhoamassa Yhdysvalloissa – miltä kuulostaisi maksaa Netflixistä nelinkertaista hintaa?

  10. 10

   Jo yksi lasi olutta päivässä lisää syöpäriskiä, varoittaa dosentti – Jos korkin pistää tänään kiinni, alkoholin aiheuttaman syövän riski alkaa pienentyä 5–10 vuodessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  4. 4

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  7. 7

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  8. 8

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää