Ulkomaat

Jemenit yrittävät uutta voimakeskusta Arabian niemimaalle

Tilaajille

Arabian niemimaan Jemenit ovat vakavissa yhdistymisaikeissa. Maiden johtajat ilmoittivat Adenissa 30. 11. vietettyjen Etelä-Jemenin itsenäisyyspäiväjuhlallisuuksien huipentumaksi pikaisesta yhdistymisestä.

Maat ovat olleet yhdistymässä jo parinkymmenen vuoden ajan, julistuksia on annettu useasti ennenkin. Kahden arabimaailman köyhimmän maan yhdistyminen on pitkään ollut kaikkien jemeniläisten toiveena.

Laajaa yhtenäistä Jemeniä ei koskaan aikaisemmin ole ollut olemassa vaikka alueella asuu sama kansa. Jemenit ovat historialliselta kehitykseltään ja taloudelliselta perustaltaan hyvin erilaisia. Hanketta ei helpota se, että naapurimaat Saudi-Arabian johdolla vastustavat uuden voimakeskuksen syntymistä Arabian niemimaalle. Yhdistyneestä Jemenistä tulisi alueen väkirikkain valtio.

Etelä hyötyisi pohjoisen taloudesta

Kahden Jemenin suhteita on leimannut välien ajoittainen kiristyminen aseellisen yhteenoton asteelle. Aina lyhyen sovitteluprosessin jälkeen on tehty ilmoitus maiden yhdistymisestä.

Vuoden 1972 yhdistymisilmoitusta edelsivät laajat taistelut rajavyöhykkeellä. Samoin tapahtui vuonna 1979. Kolme vuotta myöhemmin päästiin jo niin pitkälle, että molempien maiden edustuselimet saivat käsiteltäväkseen 136-pykäläisen perustuslakiluonnoksen. Prosessi kuivui kokoon parissa vuodessa.

Viimeksi maat ottivat asevoimin yhteen 1988 huhtikuussa, jonka jälkeen sovittiin nopeasti yhdistymisestä, kansalaisten vapaasta liikkumisesta maiden välisen rajan yli sekä yhteistoiminnasta kiistoja herättäneessä öljynporauksessa.

Tämänkertainen yhdistymisilmoitus liittyi Pohjois-Jemenin presidentin Ali Abdullah Salehin ensimmäiseen vierailuun "kotimaan eteläosaan", kuten jemeniläisillä on tapana sanoa, sitten eteläosan verisen sisällissodan tammikuussa 1986 .

Pohjois-Jemen on tarjonnut taistelun hävinneelle entiselle etelän johtajalle Ali Nasser Muhammedille ja tämän kannattajille turvapaikan alueeltaan. Etelässä pitävät puolestaan päämajaansa pohjoisen toisinajattelijat. Myös sosialistipuolueen politbyroossa istuvat pohjoisen "edustajat" aiheuttavat maiden suhteille ongelmia.

Kuluneen parinkymmenen vuoden aikana on onnistuttu perustamaan muutama yhteinen ministeritason komitea mm. ulkopolitiikan kysymyksissä sekä yhteisiä laitoksia mineraalien hyödyntämiseksi ja turismin edistämiseksi. Jemenin kirjailijaliitto toimii molemmissa maissa. Muista jaetuista maista poiketen Jemenit eivät käy propagandasotaa keskenään.

Pohjoista yritetään nykyaikaistaa

Yhdistyminen helpottaisi Salehin nykyaikaistamispyrkimyksiä ja lujittaisi tämän asemaa.

Vallankumous avasi niemimaan eristyneimmän maan ovet ulkomaiselle pääomalle ja se on tämän jälkeen osallistunut arabimaiden yhteistyöhön mm. Arabien taloudellisen yhteistyöneuvoston (ACC) jäsenenä. Perinteiseen elämänmenoon ei samanaikaisesti kuitenkaan ole kajottu. Presidentti Saleh vetosi jokin aika sitten maan televisiossa maaseutua hallitseviin heimoihin, että nämä eivät kulkisi enää aseistettuina.

Etelä-Jemen itsenäistyi Englannin siirtomaavallasta 1967. Marxilainen hallitus joutui nopeasti länsimaiden ja perinteisten arabimaiden eristämäksi sen ryhdyttyä tukemaan alueen muita vastaavia liikkeitä.

Viime kuukausina on sosialistipuolueen piirissä keskusteltu kansallistamisen yhteydessä tehdyistä virheistä ja ryhdytty valmistelemaan talouden ja politiikan uudistusluonnosta julkiseen käsittelyyn. Prosessia on kutsuttu maan omaksi perestroikaksi.

Kirjoittaja palasi viime syksynä Suomeen pitkähkön Etelä-Jemenissä oleskelun jälkeen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  10. 10

   Kiinan talous on arvoitus – ”Zombiyritykset” pitäisi päästää konkurssiin, sanoo Suomen Pankin tutkija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää