Ulkomaat    |   Japanin vaalit

Doi aikoo voittaa vaalit sydämellä eikä rahalla Japanin sosialistijohtaja pyrkii murtamaan konservatiivien pitkän valtakauden

Tilaajille

Katujen reunoilla on lunta harmaina kinoksina, mutta ei kuitenkaan niin paljon kuin tavallisesti täällä Japanin meren rannoilla. Täällä lumesta puhutaan vitsauksena, joka estää Niigatan maakunnan kehittymistä.

Monilla kaupunkilaisilla on kuitenkin saappaat ja Tyynenmeren puolella harvinaiset karvalakit, kun he seisovat Nagaokan asemalle johtavan Ote-doorin eli Suurkadun varrella ja kuuntelevat pakettiauton katolla seisovaa puhujaa.

"Niigatan muuttuessa muuttuu koko Japani!", julistaa vaaleassa puvussa oleva puhuja, Japanin ylivoimaisesti tunnetuin nainen ja puoluejohtaja.

Ehkä ensimmäinen naispääministeri

Doi kiittää nagaokalaisia muutoksen alullepanemisesta jo viime kesän ylähuonevaaleissa, jolloin täältä lähetettiin hänen tukemansa nainen parlamenttiin. Nyt hän haluaa saman tapahtuvan poliittisesti tärkeämmän alahuoneen vaaleissa ensi sunnuntaina. Noissa vaaleissa on suuressa määrin kysymys siitä, kykeneekö Japania pitkään hallinnut liberaalidemokraattinen puolue (LDP) säilyttämään valtansa.

Tanakan vanhalla reviirillä

"Kuninkaantekijäksi" mainitusta Tanakasta on täällä jäljellä vain kotitalo, joku epävirallisesti hänen nimeään kantava silta, tie ja tunneli sekä puoluejärjestö, joka ei ole kyennyt sopimaan Tanakan manttelinperijästä. Hänen saamiaan ääniä tavoittelee nyt kaksi ehdokasta, mikä vain auttaa oppositiota.

"LDP kuolee pois, kuten vanha keisari", murahtaa Tanakan kotitaloa vastapäätä asuva vanha Hideo Tanaka, entisen pääministerin serkku.

Kohti sosiaalidemokratiaa

"Meillä ei ole sellaisia rahoja!" jyrisee Doi. "Mutta voitetaanko vaalit suurilla rahoilla vai sydämellä?" hän kysyy, ja kansa taputtaa.

Hän antaa sydämellisen, äidillisen kuvan, etenkin esiintyessään nykyisen pääministerin Toshiki Kaifun vastapainona. Kaifu voisi hyvin olla hänen poikansa, vaikka ikäeroa ei juuri olekaan. LDP:n syytökset "sosialistista vallankumousta" hautovasta Doista eivät oikein ota tulta.

"Sellainen kuva perustuu ikivanhoihin harhakuviin", Doi torjuu ja lupaa, että JSP nyt keväällä jo uudistaa puolueohjelmaansa myös virallisesti läntisen sosiaalidemokratian suuntaan. Vaaliohjelmassa se on jo selvästi näkyvissä.

Doin vieressä auton katolla seisovat paikalliset sosialistiehdokkaat, kaksi miestä, suut muikeassa hymyssä ja kuuntelevat, miten Doi kannustaa erityisesti naisia vaaliuurnille, sosiaalisten parannusten nimessä.

Juuri hän vei sosialistit voittoon ylähuonevaaleissa naisia aktivoineella "madonna-ilmiöllä". Hän uskoo sen auttavan puoluetta nytkin, vaikka naisehdokkaita onkin hänen mielestään liian vähän. LDP:llä ei naisia ole kuitenkaan ehdokkaina yhtään.

Epäilijöitä omienkin joukossa

"Lupaan, että me siihen pyrimme, ja että me olemme liikkumassa samaan suuntaan", vakuuttaa Doi. Hänen omassa puolueessaankin on epäilijöitä, jotka pelkäävät, että jotkut keskustan oppositioryhmistä voivat mieluummin tukea LDP:tä kuin sosialisteja, jos kokoomushallitus tulee ajankohtaiseksi.

"Kyllä tulos on giri-giri, se voi mennä mihin suuntaan hyvänsä", myöntää Doita seuraava JSP-läinen realistisesti, puoluejohtajansa suosiosta huolimatta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  10. 10

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää