Ulkomaat

Transilvanian kiistassa laiha sovinto Unkarilaiset pelkäävät romanialaisten aloittavan vainot uudelleen

Tilaajille

Transilvanian Tirgu Muresissa verisesti tapelleet romanialaiset ja unkarilaiset tekivät viikonloppuna laihan sovinnon. Lauantai-iltana osapuolten edustajat antoivat yhteisen kommunikean, jossa kiista unkarin kielen asemasta kouluopetuksessa haudataan yli 20. toukokuuta pidettävien Romanian vaalien.

Asioista on päätettävä perustuslaillisessa järjestyksessä, kommunikeassa sanotaan. Unkarilaiset ovat lopettaneet lakkonsa ja pidättäytyvät mielenosoituksista ja ovat tehneet myös muita myönnytyksiä.

Kommunikean antoivat nationalistinen romanialaisjärjestö Vatra Romaneascu sekä unkarilaisten demokraattinen liitto Romanian keskushallituksen painostuksesta.

Sisällissota halutaan välttää

"Olimme pakotettuja vuoropuheluun voimatta valita puhekumppania. Päätavoite on estää tappelut. Emme halua sisällissotaa", sanoo tappionmakuisesta kompromissista unkarilaisten demokraattisen liiton varapuheenjohtaja Bela Marko.

Hän epäilee, että "konfliktihakuiset voimat työskentelevät yhä". Hänen mukaansa kyse on poliittisesta vyörytyksestä Romanian vallankumoushallintoa ja maan johtajaa Ion Iliescua vastaan. Iliescu halutaan kaataa lietsomalla romanialaisissa kansalliskiihkoa, Marko arvelee.

Monet romanialaiset tyrmäsivät heti

Romanialaisten hyökkäys oli nähtävästi yritys heikentää myös unkarilaisten demokraattista liittoa, Marko katsoo. Liiton puheenjohtaja, kirjailija Andras Sütö hakattiin pahasti. Häntä hoidetaan budapestilaisessa sairaalassa ja hän on ilmoittanut, ettei halua enää palata Transilvaniaan.

Unkarilaisten demokraattisen liiton odotetaan saavan Romanian vaaleissa lähes kaikki parimiljoonaisen unkarilaisvähemmistön äänet.

Sovinnonteon yhteydessä sovittiin nyt myös tappeluissa kuolleiden määrästä. Markon mukaan kuolleita olisi tullut kaksi unkarilaista ja yksi romanialainen. Romanialaiset todennäköisesti jatkavat eri versioiden levittämistä.

Jännitys Tirgu Muresissa oli sunnuntaina vain hienokseltaan lientynyt. Vielä lauantaina vierailija ei kaupungin kauniilla pääaukiolla kävellessään tiennyt hikoiluttaako häntä enemmän paahtava aurinko vai selvästi aistittava kireä ilmapiiri.

Aukiota, jolla unkarilaiset ja romanialaiset viikon alussa verisesti ottivat yhteen, kansoittavat nyt miltei pelkästään romanialaiset. Vaitonaisina he seisoskelivat armeijan panssarivaunujen ja sotilaiden ympärillä.

Armeija on eristänyt Tirgu Muresissa kansallisen yhtenäisyyden komitean talon - entisen puoluetalon. Se vartioi myös kaupungin sisäänajoteitä.

Moni pelkää, että tappelut voisivat hyvinkin taas puhjeta, ellei armeija olisi paikalla. Marko uskoo, että armeijan on pidettävä vahtia vielä kauan. Hänen mielestään sotilashallintoon siirtymisen ja kriisin leviämisen riski on suuri.

Perjantaina täällä nimettiin uusi aluekomitea sekä kaupunkikomitea. Unkarilaiset sanovat, että heidän osuuttaan kavennettiin selvästi molemmissa. Sekin oli osa "kompromissia".

Unkarilaiset pysyttelevät jo kolmatta päivää mieluummin poissa Tirgu Muresin keskustasta. Romanialaiset taas kyselevät ulkomaalaisiltakin papereita ollakseen varmoja, että unkarilaisia ei lymyä heidän keskellään.

Sunnuntaina Romanian vallankumouksesta oli kulunut tasan 100 päivää. Ortodoksisessa muistotilaisuudessa keskusaukiolla näkyi vain romanialaisia. Joulukuinen yhteinen taistelu on nopeasti kääntynyt synkäksi vihanpidoksi.

Transilvanian unkarilaiset pelkäävät. He tuntevat, että kiihkeimpien romanialaisten tavoite on ajaa heidät maasta. Moni jopa sanoo, että olot ovat huonommat kuin Ceausescun aikana, jolloin heillä ja romanialaisilla oli yhteinen pelon aihe.

"Olemme kuin juutalaiset"

Myös Clujin kaupungissa ja Satu Maressa unkarilaisia on uhkailtu.

Unkarilaiset ovat eniten huolissaan Vatra Romaneascusta, nationalistisesta järjestöstä, jonka sanotaan kelpuuttavan riveihinsä vain "puhtaita romanialaisia". Järjestön nimi on suomeksi "Romanian kotiliesi".

Pari kuukautta sitten perustettu Vatra on unkarilaisten käsityksen mukaan käytännössä fasistinen järjestö. He väittävät, että Vatran perustamiskokouksessa huudettiin: "Haluamme juoda unkarilaisten verta." Vatran edustajat kiistävät tämän.

Unkarilaiset vaativat vain oikeutta omaan kieleensä, mikä merkitsee lähinnä vanhojen koulutusmahdollisuuksien palauttamista ja kaksikielisyyttä paikkakunnilla, joilla on paljon unkarilaisia. Esimerkiksi Tirgu Muresissa ei näe juuri missään unkarin kieltä huolimatta siitä, että kaupungissa noin puolet asukkaista on unkarinkielisiä.

Unkarilaiset eivät myöskään halua hallinnollista alueautonomiaa takaisin, vaan ainoastaan "kulttuuriautonomiaa".

Romanialaisten tuntuu olevan vaikea käsittää tätä. He väittävät, että unkarilaiset haluavat palauttaa Transilvanian osaksi Unkaria. Siksi yhä useammat heistä käyvät taistoon "Romanian yhtenäisyyden puolesta".

Eri puolilla maata on pidetty viime päivinä tukimielenosoituksia Tirgu Muresin romanialaisten puolesta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää