Ulkomaat

Asiantuntijat epäilevät Japanin hallituksen ydinvoimahanketta

Tilaajille

Japaniin aiotaan rakentaa 40 uutta ydinvoimalaa seuraavien 20 vuoden aikana, kertoi Japanin ulkomaankauppa- ja teollisuusministeriö tiistaina.

Ministeriön virkamiehet sanoivat, että Japani tarvitsee 40 uutta ydinvoimalaa vuoteen 2010 mennessä, jotta ydinvoiman osuus energianlähteenä kasvaisi toivottua vauhtia.

Japanilla on jo 38 ydinvoimalaa, ja ydinvoimalla tuotetun sähkön osuus on vajaat 30 prosenttia.

(Suomessa ydinvoiman osuus sähköntuotannosta on noin 40 prosenttia. Maailman suhteellisesti eniten ydinvoimaa käyttävässä Ranskassa osuus on noin 60 prosenttia.) Energia-asiantuntijat pitävät hallituksen suunnitelmaa vaikeana toteuttaa, koska ydinvoiman vastustus on Japanissa voimakasta eikä suunniteltua määrää uusia voimaloita todennäköisesti saada rakennetuksi. Japani joutuu asiantuntijoiden mukaan siksi edelleen turvautumaan ilmakehää saastuttaviin energianlähteisiin kuten öljyyn ja hiileen.

"Näin monen ydinvoimalan rakentaminen on pelkkä poliittinen tavoite, jota on lähes mahdoton toteuttaa", sanoi Naoshi Kojima, Japanin valtion rahoittaman taloustutkimuslaitoksen tutkija.

Seuraavien kymmenen vuoden aikana eli vuoteen 2000 mennessä Japani haluaa rakentaa 16 uutta ydinvoimalaa. Voimalasuunnitelman arvostelijoiden mukaan on yleisön vastustuksen vuoksi epätodennäköistä, että nekään valmistuvat. Kymmenien uusien ydinvoimaloiden rakentaminen maanjäristysten koettelemaan Japaniin on monien mielestä uhkarohkeata.

Kun Japanissa valmistui Tshernobylin onnettomuuden jälkeen ensimmäinen uusi ydinreaktori syksyllä 1988, yli miljoona ihmistä allekirjoitti vaatimuksen kansanäänestyksen järjestämisestä ennen kuin reaktori otettaisiin käyttöön. Reaktorin rakennuspaikalla puhkesi väkivaltaisia mielenosoituksia.

Japanin ulkomaankauppa- ja teollisuusministeriö vakuutti uudessa suunnitelmassaan pyrkivänsä siihen, että maailman energianlähteitä ja ympäristöä on suojeltava tehokkaammalla energiankäytöllä vaarantamatta kuitenkaan taloudellista kasvua.

Ministeriö arvioi Japanin hiilidioksidipäästöjen nousevan vuoteen 2000 asti mutta kääntyvän sen jälkeen laskuun. Epäilijöiden mielestä ydinvoimalakaavailujen todennäköinen epäonnistuminen johtaa juuri öljy- ja hiilivoimaloiden määrän kasvuun.

Maakaasua pidetään öljyä ja hiiltä ympäristöystävällisempänä fossiilisena polttoaineena. Maakaasu ei kuitenkaan houkuttele voimayhtiöitä, koska se edellyttää suuria ennakkoinvestointeja, tutkija Kojima sanoi.

Ydinvoimaloiden rakennussuunnitelman on määrä pienentää Japanin riippuvuutta öljystä vuoden 1988 57,3 prosentista vuoteen 2010 mennessä 46 prosenttiin. Riippuvuus hiilestä laskisi 18,1 prosentista 15,5 prosenttiin.

Japani tuo ulkomailta 99 prosenttia öljystään, suurimman osan siitä lähi-idästä.

Ministeriö arvioi, että Japanin energiantarve nousee 38 prosenttia vuoteen 2010 mennessä, mutta paremman hyötysuhteen takia käytettävän polttoaineen määrän ei uskota nousevan yhtä paljon.

Useimmat energia-asiantuntijat ennustavat öljyn hinnan nousevan vuosisadan vaihdetta kohti, kun öljyntuotanto supistuu lähi-idän ulkopuolisilla alueilla. Kovin jyrkkää hintojen nousua ei kuitenkaan ennusteta.

Uuden öljykriisin uhka on asiantuntijoiden mukaan pienentynyt, koska öljynviejämaiden järjestön Opecin jäsenet ovat perääntymässä ideologisuudestaan ja muuttumassa käytännöllisemmiksi.

"Energiankulutuksen vähentäminen on erittäin vaikeata, ellei öljyä aleta verottaa lujasti tai ellei öljyn hinta nouse jyrkästi", sanoi Japanin energiatalouden laitoksen taloustieteilijä Tsutomu Toichi.

Hyötyykö ympäristö Miten käy öljyn hinnan

Reuter

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  6. 6

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  10. 10

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää