Ulkomaat

Memorial-liike kertoo Stalinin sorron uhreista ja historiasta

Tilaajille

Stalinin ajan sortorakenteet ovat yhä olemassa Neuvostoliitossa: tiedustelupalvelu KGB, puoluekoneisto, miliisi, armeija. Jos niissä ei tapahdu perustavaa muutosta, ei mikään ehdottoman varmasti suojele kansalaisia sortotoimilta tulevaisuudessa.

Näin arvelee kahdeksankymmenvuotias Jevgeni Buldagov Jaroslavlissa. Hän on itse viettänyt väärän tuomion vuoksi 17 parasta miehuusvuottaan Vorkutan seudun vankileireillä ja ratatöissä Pohjois-Siperiassa.

KGB:n roolista varoitti myös entinen KGB-kenraali kommunistipuolueen demokraattisen ryhmittymän äskeisessä kokouksessa Moskovassa kesäkuussa.

"Olen sitä mieltä, että Nkp on vastuussa siitä, mitä Venäjän ja Neuvostoliiton kansalle tehtiin. Neuvostoliiton nykyinen johto on alkanut myöntää tuota vastuuta. Nyt puolueen pitäisi myös tehdä johtopäätökset ja kantaa vastuu", jaroslavlilainen Buldagov sanoo.

Nykyisin Buldagov toimii Jaroslavlin Memorial-liikkeessä, joka haluaa paljastaa vainojen historian, kertoa uhreista ja sortajista "jotta ne tapahtumat eivät enää voisi toistua".

Parinkymmenen kirkon koristama historiallinen Jaroslavl sijaitsee 300 kilometrin päässä Moskovasta Vanhan Venäjän sydänalueella Volgan ja Kotorosl-joen liittymäkohdassa. Vesi- ja rautatieyhteyksien ansiosta Jaroslavlista on paisunut tärkeä teollisuuskeskus.

Stalinin vainojen veteraanien Memorial-liike on toiminut Neuvostoliitossa vuodesta 1988. Se tahtoo palauttaa kunnian vainotuille, parantaa heidän sosiaaliturvaansa, kunnioittaa heidän muistoaan keräämälla rahaa valtakunnallista muistomerkkä ja arkistokeskusta varten ja ehkä myös julkistaa vielä elossa olevien vainoajien nimiä kansan moraalisesti tuomittaviksi.

Memorial-liike toimii paljolti epävirallisten ryhmien tukemana. Jaroslavlissa ryhmällä on hyväksytty asema osana kaupungin kansanrintamaa, joka oli Neuvostoliiton ensimmäisiä.

Paikallinen KGB ei paljasta arkistojaan ryhmän tutkijoille, mutta tuli toki toukokuussa tekemään koekaivauksia yhdelle niistä seitsemästä alueesta, jonne Memorial uskoo haudatun poliittisten teloitusten uhreja.

Alue sijaitsee metsässä Selifontovon kylän luona. Kaivinkoneen tekemät kuopat olivat täynnä vettä, kun kävimme paikalla toukokuussa. Paikkaa alettiin tutkia silminnäkijäkertomusten perusteella.

Kansa oli glasnostin ansiosta alkanut muistaa öisiä, verta valuvia kuorma-autokuljetuksia, laukauksia, varoituksia liian uteliaille kyläläisille. Tai kertomuksia siitä, kuinka paimen söi metsään jätettyjä ruokia ymmärtämättä, että ne olivat uhrien omaisten hautalahjoja.

Kylänraitilla kulkenut yli 70-vuotias nainen ei kuitenkaan kysyessämme muistanut tuollaisia tapahtumia.

Kansanrintaman ja Memorialin johdossa on kommunistipuolueen vankkoja jäseniä ja Buldagovin toukokuinen haastattelukin oli järjestetty kommunistipuolueen aluekomitean palatsiin.

Viime vuonna kaupungissa järjestettiin mielenosoituskokous, eräänlainen epävirallinen kansantuomioistuimen istunto, jossa Stalin todettiin syylliseksi pahimpiin rikoksiin ihmisyyttä vastaan. "Mutta Stalin ei enää kuule".

Väkilukutieto Jaroslavlista vuodelta 1939: Kaupungissa oli noin 300000 asukasta. Memorial-ryhmän arvion mukaan alueelta kyydittiin ehkä noin 40000 ihmistä, tapettuja oli ryhmän arvion mukaan ainakin 5000, virallisten tietojen mukaan 1500. Vainojen veteraaneja on vielä elossa 67.

Nyt on viimeiset ajat saada oikeutta jo ikääntyneille uhreille ja heidän perheilleen. Jaroslavlin Memoriaaliin on liittynyt nuoria, jotka ovat alkaneet selvittää sortoajan historiaa alueella. Monilla ei ole perheessä vainottuja.

Niinpä esimerksiki Nikolai Kazak tuli toimintaan mukaan "koska sielua särki". Hänen perhettään siirreltiin Ukrainan pakkokollektivisoinnin aikaan 1930-luvulla, mutta ketään ei suoraan teloitettu. Ukrainan maatalousuudistuksissa kuoli noin 14 miljoonaa ihmistä.

Kazak kiinnostui historiasta, kun hänen työpaikallaan synteettisen kumin tehtaassa eräs nainen kyseli "jonnekin Jaroslavlin alueelle" kadonneen isänsä hautapaikasta. Nyt hän johtaa tehtaansa Memorial-ryhmää ja kerää nuhjuiseen muistivihkoon tietoja myös tehtaan historiasta. 1930-luvun lopulla oli kausi, jossa tehtaan johtajan virka-ikä oli kuukausi.

Selifontovon metsikköön on ammuttu luultavasti puoluevirkailijoita 1930-luvun lopulla, Kazak kertoo. Jaroslavlin yliopiston arkeologian opiskelijat aloittivat kaivaukset. Kazak esittelee laihaa saalista: luita, sotilasmanttelin kappale. "Joukkohautaan levitettiin ilmeisesti hajoamista edistäviä kemikaaleja".

Kylä on valtatien varrella. Lähellä on öljynjalostamo. Sitäkin rakennettaessa löydettiin ihmisten jäännöksiä. "Älkää kyselkö vaan kaivakaa", rakennustyöläisille sanottiin.

Stalinin valtakaudella Neuvostoliitossa kuoli vainoissa ennenaikaisesti enemmän ihmisiä kuin toisessa maailmansodassa. Keväällä julkistetun virallisen tiedon mukaan maailnmansodan uhreja oli 27 miljoonaa. Argumenti i fakti -lehdessä on ollut vainojen uhreista luku 66 miljoonaa vuosina 1918-1959.

Eräät neuvostoliittolaiset puhuvat myös sadasta miljoonasta ennenaikaisesta kuolemasta vallan väärinkäytösten vuoksi. "Ajatelkaa, mikä lahjakkuusvaranto siinä tärväytyi", huomautetaan.

Uhrien syyllistämisen vuoksi leima pysyi monessa vainotussa vielä rehabilitoinnin jälkeenkin. Oikeaoppisille kerran tuomittu on aina "kansan vihollinen".

Buldagov muistuttaa että puolue on kerännyt jäsenmaksuina miljardeja ruplia, joista pitäisi riittää varoja väärän oikaisemiseen. Vainojen veteraanit ovat kuitenkin jääneet paitsioon avustuksia jaettaessa. Silti vankileireillä, kanavatyömailla ja rautateilläkin vahvistettiin neuvostomaata.

Kirjoittaja vieraili Jaroslavlissa toukokuussa.

Memorial-liike toiminut vuodesta 1988 "Stalin ei enää kuule" Nuoria kiinnstaa sortoajan historia

Sole Lahtinen Jaakko Julkunen, kuvat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Kaaos jatkuu Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää