Ulkomaat

Ennätyssadon korjaaminen vaarantuu Neuvostoliitossa Korjuun varmistamiseksi on ehdotettu jopa poikkeustilaa

Tilaajille

Hallitus on lähettänyt maaseudulle lisää televisioita, jääkaappeja, autoja ja tupakkaa, jotta kolhoosilaiset työskentelisivät lujemmin. Sotilaat on pantu liikekannalle, ja opiskelijat ja jopa KGB:n miehet voivat pian joutua rahtaamaan kaalinpäitä.

Neuvostoliiton ennätysmäinen viljasato saattaa silti jäädä korjaamatta. Syitä ovat pula, tehottomuus ja tuhlaus.

Seuraavassa muutamia katkeria makupaloja niistä valitusvirsistä, jotka on julkaistu tiedotusvälineissä viime päivinä: Vaikka rautatieläiset työskentelevät ympäri vuorokauden, 25000 maataloustuotteiden kuljetusvaunua seisoo purkamattomina.

Maataloustyökoneministeri M. Pugin kertoo, että juuri kun maissin ja punajuuren korjuu alkaa, näitä korjuukoneita tekevät tehtaat seisovat metallin puutteen takia.

Metallia taas ei voi tehdä hiilipulan takia. Metallurgiaministeri ehdottaa kahden kuukauden poikkeustilan julistamista Neuvostoliittoon.

Maatöihin saatiin viime vuonna 350000 uutta traktoria. 300000 niistä seisoo, koska ne eivät toimi tai varaosia ei ole. 100000 leikkuupuimuria ja 5000 kuljetusautoa seisoo, koska akkuja, hihnoja ja renkaita puuttuu.

Moskova on saanut alle puolet vihannesmäärästä, jonka se oli saanut viime vuonna tähän aikaan. Kaupunkiin tuli Uzbekistanista 25000 tonnia tuotteita - ilmeisesti meloneja ja rypäleitä - joista 10000 tonnia purettiin. Loput jäivät mätänemään vaunuihin.

Venäjän federaation maatalousministeri pyytää hallitusta julistamaan poikkeustilan, jotta kansa saataisiin töihin pelloille.

Puutteet ovat yhä samat nyt, kun sadon pitäisi jo alkaa olla laarissa. Viime elokuuhun verrattuna vihannesten ja viljan korjuussa ollaan jäljessä aikataulusta.

Viljaa on pelloilla tänä vuonna 300 miljoonaa tonnia. "Normaalilla hävikillä" sato olisi peräti 260 miljoonaa tonnia. Ennätys, 237 miljoonaa tonnia 1978, voisi siis ylittyä.

Nikolai Ryzhkov on kierrellyt tarkastamassa maaseutua. Hymyilevä pääministeri antoi televisiolle "hyvältä näyttää" -lausuntoja eri peltojen reunoilta.

Moskovaan tultuaan hän vihjaisi, että päitä voi pudota, ellei sadonkorjuu onnistu. "On parempi menettää pari kolme johtajaa kuin vaarantaa koko sato." Hallitus totesi myrskyisässä istunnossaan, että tilanne on paikoin kriittinen, jopa katastrofaalinen. Kipein on nyt pula ajoneuvoista. Jo viime kuussa määrättiin lisäämään radikaalisti polttoaine- ja varaosatoimituksia maalle.

Perjantai-iltana televisiossa Ryzhkov esitti tunteenomaisen vetoomuksen kaupunkilaisille, jotta nämä auttaisivat vihannesten ja hedelmien korjuussa. Näitä tuotteita on päätynyt valtion varastoihin paljon viime vuotista vähemmän, ja kolmasosa sadosta voi pilaantua.

Samaan aikaan kun kaupungeissa on pulaa hedelmistä ja vihanneksista, maalaiset tuhoavat niitä, koska niitä ei pystytä korjaamaan.

Yksi ongelma näyttää olevan se, että nyt kun viljelijät saavat myydä "ylijäämänsä" vapaasti muuallekin kuin valtiolle, he eivät haluaisi toimittaa valtiolle valtion hinnoilla enää mitään. Toinen ongelma on se, että jossain töitä valvoo puolue, toisaalla taas uusi paikallisneuvosto.

Jotkut taloustieteilijät ovat sitä mieltä, että niin kauan kuin markkinalakien ei anneta vapaasti vaikuttaa, kaaos jatkuu Neuvostoliiton maataloudessa. Käytännössä maa on yhä kolhooseilla. Yksityistilojen määrä ja pinta-ala ovat häviävän pieniä.

Maalle odotetaan nyt apuun opiskelijoita ja työläisiä. Hallitus päätti torstaina, että 10-15 prosenttia maan kuorma-autokannasta kuljettajineen pannaan liikkeelle näinä päivinä.

Myös armeijan apua taisteluun tarvitaan. Puolustusministeriö on muodostanut 70 kuorma-autopataljoonaa, ja sen lentokoneet lennättävät tuotteita kaupunkeihin myytäviksi.

Kävi miten kävi, kaksi asiaa tiedetään jo nyt. Elintarpeiden - myös leivän - hinnat nousevat pian, ja Neuvostoliitto ostaa tänä vuonna ainakin 48 miljoonaa tonnia viljaa ulkomailta.

Jäljessä aikataulusta Ryzhkov vetosi kaupunkilaisiin

Helsingin Sanomat Jukka Rislakki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  10. 10

   Kiinan talous on arvoitus – ”Zombiyritykset” pitäisi päästää konkurssiin, sanoo Suomen Pankin tutkija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää