Ulkomaat

Irakista päässeet Lahtiset huolissaan muiden suomalaisten kohtalosta

Tilaajille

Iso villakoira, terve pikkupoika sekä noin kolmekymmenvuotiaat äiti ja isä pääsivät ensimmäisinä suomalaisina Irakin rajan yli Turkkiin aamukolmen jälkeen aamuyöstä perjantaina.

Lahtisen perhe eli Ismo, äiti Mervi ja viisivuotias Tuomas tuotiin bussilla raja-asemien läpi yhteensä noin kolmenkymmenen Ruotsin kansalaisen kanssa.

Koko operaatiota verhosi tietty salamyhkäisyys.

Kansanvälinen lehdistö, viitisenkymmentä ihmistä, oli ensin hätistelty pois Haburin raja-aseman lähituntumasta ja melkeinpä vielä komennettu yötä vasten erääseen hotelliin noin 40 kilometrin päähän ylitulopaikasta.

Pohjoismaisille diplomaateille oli sitä ennen ilmoitettu, että yöllä ajo rajaseudulla on periaatteessa vaarallista, koska kurdikapinalliset saattavat ammuskella kohti laaksossa ajavia autoja.

Varoituksen sanoissa oli mahdollisesti jotakin perää, sillä päiväsaikaan ainakin yksi autonkuljettajista heitteli vaivihkaisen mutta intohimoisen suosion suudelman vuoria kohti.

Yöllä ajettaessa löytyi toisaalta kuski, joka painoi kaasun pohjaan sanoen tuskin ymmärrettävästi englanniksi, että "tämä hyvin paha, paha tie", ja viittoili vuoria kohti.

Yhtään laukausta ei silti ammuttu ainakaan Helsingin Sanomien autoa kohti, kun yöllä ajettiin kuumassa laaksossa kohti raja-asemaa vastaanottamaan pakolaisia Irakista.

Sama matka, siis takaisin nuo noin 40 kilometriä, jouduttiin sitten ajamaan uudelleen pakolaisbussin perässä Cizren kaupunkiin, mistä löytyi seudun ensimmäinen kunnollinen hotelli.

Siellä syntyi aluksi pieni tappelunujakka, kun yli-innokkaat turkkilaiset lehtimiehet tunkeutuivat pakolaisbussiin hankkimaan haastatteluja ihmisiltä, joille oli kaiketi luvattu hengähdystauko.

Ruotsalainen lääkäri tai sellaista vastaava mutta aika heiveröinen mieshenkilö näytti käyttävän nyrkkejään kysymysaallon ensi vyöryn torjumiseen.

Lehdistökin tuli silti aika pian järkiinsä ja peräytyi hyvissä ajoin jo ennalta sovittuihin haastattelupaikkoihin Cizren keskushotellin sisätiloihin.

Lahtisen perheen isä Ismo ilmaantui sitten sovittuun haastattelupaikkaan hotellin aulaan suhteellisen tuoreen näköisenä, mutta ikäänkuin sisäiset silmänsä kaukaisuuteen tuijottaen.

Hän muisteli ajomatkaa Kuwaitista Irakin läpi Turkin rajalle, joka otti noin pari kolme "yötä".

Puhe tuntui olevan huolellisesti valittua, sillä rajan taakse jääneiden muiden suomalaisten ylitulomahdollisuuksia ei tietenkään haluttu pilata.

Lahtisen perhe oli kuulemma Kuwaitissa hyökkäyspäivänä jokunen viikko sitten kuullut taistelukoneiden ujelluksen kaupungin yllä.

Mutta kun suomalainen on hidas reagoimaan niin sinne jäätiin aivan liikaa munimaan, Mervi Lahtisen mielipide tuntui olevan.

Päällimmäisenä oli hänellä perjantaina huoli siitä, miten muut "sinne" jääneet (suomalaiset) pääsevät pois.

Hän kertoi myös ikäänkuin ohimennen, että viisivuotiaan pikkupojan Tuomaksen mieliala oli jatkuvasti ollut tietämättömän ponteva, mikä oli valanut uskoa myös vanhempiin.

Jo jokin aika ennen ensimmäisen suomalaisryhmän tuloa rajan yli Irakin sisällä oli ilmoitettu, että vain 15 prosenttia suomalaisista pääsee rajan yli Turkkiin, Ismo Lahtinen kertoi.

Hänen mukaansa tuo prosenttiluku merkitsi suomalaisten osalta sitä, että koko ajan oli hieman epäselvää, ketkä viisi tai kuusi suomalaista ihmistä lopultakin pääsevät pois Irakista, ja ketkä joutuvat jäämään.

Lahtisen perhettä ei oltu uhkailtu pahasti, heidän kertomuksensa antoi ymmärtää, muttei oikeastaan paljastanut paljoakaan tarkempaa.

He eivät myöskään vihjailleet paljoakaan asioista, joita mahdollisesti olivat kuulleet tai nähneet Irakissa ja Kuwaitissa tapahtuneen.

Puhuttuhan on mm. raiskauksista, kotiryöstöistä ja muusta selvästä rosvoamisesta.

Perheen mukana rajan yli tuli myös kaksi suomalaisten palveluksessa ollutta ihmistä, joista toinen oli hyvin kaunis nainen, filippiiniläiseltä näyttävä. Hän oli kuulemma selvinnyt suomalaisten seurassa rajan yli hyvin.

Kysymykseen siitä, miksi juuri Ismo Lahtinen pääsi poistumaan ainoana suomalaismiehenä Irakista Turkkiin torstaina, Ismo Lahtinen vastasi olleensa ainoa lapsia ja vaimoa mukanaan kuljettanut perheenisä.

Vaikka Lahtiset eivät sitä suoraan sanoneet, kuulijalle jäi vaikutelma, että Irakin viranomaiset pelasivat koko ajan hermopeliä pois lähtemistä yrittävien kanssa.

Lahtisilta jäi Kuwaitiin "koti", muttei ilmeisesti omistusasuntoa. He sanoivat toivovansa, että jotakin voi joskus myöhemmin saada takaisin. Avoimia vihanpuuskahduksia Irakia kohtaan Lahtisista ei herunut perjantaina edes usuttamalla.

Lehdistö karkotettiin Perhe vaitonainen Irakin oloista

Helsingin Sanomat Vesa Santavuori

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  6. 6

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  10. 10

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää