Ulkomaat

"Saksa on Suomen tavoin hankalien valintojen edessä"

Tilaajille

"En näe Suomen puolueettomuudessa oikeastaan enää suurempaa estettä jäsenyydelle Euroopan yhteisössä, mikäli EY ei kehitä toimintaansa myös puolustuksellista ulottuvuutta", arvioi länsisaksalainen historioitsija ja vaikutusvaltainen politiikan tarkkailija Michael Stürmer.

"Itse pidän EY:n puolustuksellista roolia tällä hetkellä oikeastaan vähemmän todennäköisenä kuin vielä ennen kesää 1989", Stürmer sanoi keskiviikkona Helsingin Sanomille.

Mutta Saksalle puolueettomien roolia paljon tärkeämpi kysymys - "kaikesta Suomea kohtaan tunnetusta sympatiasta huolimatta" - on Stürmerin mukaan Euroopan yhteisön strateginen tienhaara: valitseeko yhteisö sisäisen integraation syventämisen vai lähteekö se laajenemaan ottamalla uusia jäseniä.

Paine laajenemiseen ei ole pahin Efta-maiden suunnalta, koska "teillä menee muutenkin hyvin", Stürmer sanoi. Kiireellisintä olisi hänen mielestään, että Itä-Euroopan maille voitaisiin assosiaatiojärjestelyjen kautta antaa niiden kaipaamaa toivoa tulevasta integroitumisesta Länsi-Eurooppaan.

EY:n sisällä asetelma on jännittynyt. "Ranska ja Englanti kannattavat laajentumista, jotta niiden kansallinen kohtalo ei olisi liiaksi sidoksissa tulevaan Saksaan - jonka bruttokansantuote on yhtä suuri kuin Ranskan ja Englannin yhteensä", kertoi Stürmer.

Yhdistyvälle Saksalle Euroopan yhteisön sisäinen syventäminen taas olisi ensiarvoisen tärkeää, Stürmer sanoi, "jotta Saksan potentiaali sidottaisiin sillä tavoin kuin me sitä haluamme". Näin hän vihjasi vaaroihin, joita naapurivaltioista liian riippumaton iso Saksa voisi Euroopalle tuottaa.

Mutta toisaalta Saksan on pakko tukea myös yhteisön laajentamista, jotta Itä-Eurooppa ei jäisi tuuliajolle: "Itäinen Keski-Eurooppa on meille sekä moraalisesti, turvallisuuspoliittisesti että taloudellisesti tämän hetken suuri huolenaihe." "Siksi myös me olemme vaikeiden ratkaisujen edessä, kun kaksi asiaa pitäisi toteuttaa yhtä aikaa", Stürmer sanoi suomalaiseen Eurooppa-väittelyyn viitaten.

Pieni ja suuri tietoisuus

"Mieluummin kuin kansallisesta identiteetistä puhuisin kollektiivisesta itsetunnosta ja mentaliteetista. Niissä on muuttunut samalla kertaa sekä paljon että vähän." Stürmer erottaa "suuren tietoisuuden" ja "pienen tietoisuuden". Suuren puolella on tapahtunut paljon, koska "jokainen on joutunut tajuamaan, että 40 vuotta sodanjälkeistä aikaa on nyt takana, että Euroopan kartta on täysin uuden näköinen, että venäläiset suureksi osaksi vetäytyvät pois Keski-Euroopasta, että sadat miljoonat eurooppalaiset ovat saanet takaisin vapautensa".

Suurten linjojen rinnalla elää kuitenkin ahtaana pysynyt "pieni tietoisuus": länsisaksalaiset ovat esimerkiksi kauhuissaan siitä, että he joutuvat jakamaan hyvinvointiaan itäsaksalaisten kanssa. Stürmer mainitsee "hävettävänä esimerkkinä" pikkusieluisen närkästyksen, joka Länsi-Saksassa aaltoili viime syksynä, kun matkustusvapauden saaneille itäisille maanmiehille lännessä jaettiin runsaan kahdensadan Suomen markan tervetuliaisraha.

"Mutta sellainen maailma on. Shakespearekin yhdisti aina suuret teot ja pienet teot: ylhäällä parvekkeella suuri lemmenkohtaus, alakerrassa palvelijat kertovat toisilleen tuhmia vitsejä. Ihmiset tarvitsevat aikaa käsittääkseen vähitellen, miten suuri muutos on käynnissä." (Helsingin Sanomat)

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää