Ulkomaat

Benigno Aquinon murhasta vihdoin tuomiot Filippiiniläisen oppositiojohtajan ja kansansuosikin kuolemaa selvitettiin vuosia

Tilaajille

Valkopukuinen mies makaamassa verissään Manilan lentokentän asfaltilla oli kuva, joka jäi pysyvästi Filippiinien historiaan.

Murhattu mies oli entinen senaattori Benigno "Ninoy" Aquino, joka oli juuri palannut kotiin monien vuosien maanpakolaisuudesta Yhdysvalloissa. Aquino oli mies, jonka silloinen presidentti ja diktaattori Ferdinand Marcos koki kovimmaksi vastustajakseen ja joka oli selvinnyt hengissä elokuun 21. päivään saakka vuonna 1983 vain ulkoa, ja ennen muuta Washingtonista, tulleen paineen ansiosta.

Jonkin matkan päässä Aquinosta makasi toinen mies, joka oli ammuttu reikiä täyteen.

"Siinä on murhaaja!" osoittivat lentokentän monilukuiset turvamiehet, joiden tehtävänä oli ollut varmistaa Aquinon turvallisuus, ja jotka olivat noutaneet Aquinon koneesta vain muutamaa hetkeä ennen ampumista. Yksi Aquinoa koneesta saattaneista oli poliisi nimeltä Rogelio Moreno.

"Kommunistinen palkkamurhaaja", kuvasi puolestaan presidentti Marcos Rolando Galmania, joksi toinen surmansa saanut mies tunnistettiin.

Filippiiniläiset olivat tottuneet Marcosin sotatilalain aikana kuulemaan kaikenlaista ja eräänlaisella väsymyksellä ottamaan vastaan mitä uskomattomimpia tarinoita.

Murha viimeinen pisara

Aquinon hautajaiskulkueesta muodostui marssi, joka sitten keräsi satojatuhansia ihmisiä. Murhatun leski, siihen saakka taustalla perheenemännän ominaisuudessaan pysytellyt Corazon Aquino nähtiin hiljaisessa päättäväisyydessään kaikkien Marcosin ajan uhrien symbolina.

Virallinen murhatutkimus osoitti syylliseksi Galmania, huolimatta monista todistajalausunnoista, jotka kertoivat aivan muuta. Monet todistajat myös hävisivät selittämättömällä tavalla.

Murhasta noussut myrsky oli kuitenkin sitä luokkaa, että jopa Marcosin oli pakko ottaa se huomioon. "Riippumattomaksi" kuvattu tutkimustuomioistuin kuulusteli murhaan sotkeutuneita sotilaita, kuten Marcosin oikeaksi kädeksi tiedettyä kenraalia Fabian Veriä, mutta syyllisyys jäi edelleen näyttämättä. Myöhemmin on käynyt ilmi, että Marcos seurasi takaa tutkimusten kulkua ja otti tuomareita ja tutkijoita puhutteluun hankalissa käänteissä.

Marcos ei kuitenkaan tuntunut olevan ennallaan. Suorassa tv-lähetyksessä Yhdysvaltoihin hän yhtäkkiä lupautui uusiin presidentinvaaleihin, antaakseen näytön suosiostaan, kuten hän asiaa kuvasi.

Oppositio yhdistyi

Marcos itse antoi rouvansa Imeldan, "rautaperhosen", kantaa suurimmat taakat vaalisesiintymisissään. Kenraali Ver masinoi sotilaat ja kodinturvajoukot käyttämään parhaiten tuntemiaan suostuttelukeinoja äänestäjiin. Kymmeniä vaalityöntekijöitä murhattiin.

Se ei kuitenkaan riittänyt Marcosin koneistolle. Vaikka tuloskuoret julkisessa laskussa todettiin avatuiksi ja numerot muutetuiksi, Marcos itse julisti vaalit rehellisiksi ja itsensä voittajaksi.

Siihen ei enää monikaan uskonut - ja katkeroitunut "kansan voima" käynnisti vallankumouksen, joka sitten helmikuussa 1986 ajoi Marcosin ja Imeldan maasta ja teki Corysta presidentin.

Nyt on Aquinon murhaa uudelleen tutkinut tuomioistuin antanut päätöksensä.

Kuusitoista sotilasta tuomittiin elinikäiseen vankeuteen "barbaarisesta toimesta", joksi tuomari murhaa kuvasi. 20 syytettyä vapautettiin todisteiden puutteessa. Kenraali Veriä ei saatu oikeuteen, sillä hän oli seurannut Marcosia.

Ja tuomari nimesi myös varsinaisen ampujan: "Ei voi tulla muuhun johtopäätökseen kuin että konstaapeli Rogelio Moreno ampui kohtalokkaan, senaattori Aquinon surmanneen laukauksen."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää