Ulkomaat

Saksan yhdistymisen kulut nousevat huomattavasti odotettua suuremmiksi Hallitus lupaa kuitenkin selviytyä tilanteesta ilman verojen korotuksia

Tilaajille

Saksan jaon lopettamisen kustannukset ovat auki, kun saksalaiset aloittavat ensimmäistä yhteisen arkielämänsä viikkoa samassa valtiossa.

Monet talousmiehet päätyvät summassa arvioimaan, että rahaa voi kulua noin sata miljardia D-markkaa (240 miljardia Suomen markkaa) vuodessa eli viitisen prosenttia koko maan bruttokansantuotteesta usean vuoden ajan.

Uusi jälleenrakennus

Puhe jälleenrakennuksesta kuvaa tehtävän mittoja, mutta myös sitä, että kuluissa on kyse ennen muuta sijoittamisesta omaan tulevaisuuteen.

Saksan valtio rahoittaa yhdistymistään velkaa ottamalla, mutta suuri osa varoista kiertää nopeasti takaisin omaan talouselämään, sanovat asiantuntijat.

Velalla on Saksassa huono kaiku ja monet puhuvat kustannusten siirtämisestä, mutta rahalla syntyy kuitenkin uutta vaurautta toisin kuin Yhdysvalloissa.

Tieverkko, asunnot...

Entisen Itä-Saksan pitkiä laiminlyöntejä ja uhkaavaa köyhyyttä korjataan Waigelin budjetissa ottamalla liittohallitukselle lisää velkaa.

Idän yhteiskunnan pohjaa kuten tieverkkoa ja asuntojen tuotantoa täytyy kohentaa valtion varoilla yhdistymisen auttamiseksi, Waigel sanoi viime viikolla.

Itäisen Saksan talous alamäessä

Entisen Itä-Saksan kansantalous on yhä hurjassa alamäessä, jonka päättymisestä on vain arvailuja, eikä todellinen tilanne ole selkiintynyt.

Itäisen Saksan arvellaan kuitenkin tuottavan parin lähivuoden aikana ehkä vain puolet tarvitsemastaan vauraudesta, ja loput on saatava lännestä.

Läntisen Saksan talous on vankka ja yli jäävää rahaa paljon, vaikka ulkoiset olot ovat Irakin hyökkäyksen jälkeen pakostakin epävarmempia.

Julkisuudessa pohditut summat ovat selvästi kasvaneet, ja aikaa halutaan varata olojen tasoittumiseen enemmän kuin aiemmin tänä vuonna.

Ennakoidut pulmat kuvastuvat myös poliittisissa painotuksissa, joita nopeaa yhdistymistä ajanut hallitus ja sen monet arvostelijat käyttävät.

Bonnin hallitus puhuu idässä alkavasta uudesta Saksan "talousihmeestä" vähemmän kuin aiemmin ja sanoo markkinatalouden rakentamisen vievän aikaa.

Kohl vetosi talouselämään

Hallitus uskoi aiemmin yhdistymisen maksavan runsaat 100 miljardia D-markkaa muutaman lähivuoden mittaan, mutta summa kuluukin yhdessä vuodessa.

Kulut aiottiin kattaa kansantalouden kasvulla ja asevoimien budjettia leikkaamalla, mutta laaja uuden velan otto on käynyt välttämättömäksi.

Oppositio taas varoo moittimasta rahan käyttöä sinänsä itäsaksalaisten hyväksi, vaan arvostelee hallitusta nopean yhdistymisen kulujen aiheuttamisesta.

Hallitus lupaa yhä välttää uusia veroja, eikä lehtien viime tiedoissa polttoaineveron korotuksista yli Suomen markalla litra ole Waigelin mukaan perää.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Sääongelmat jatkuvat Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnairin mukaan viivästykset ovat todennäköisiä vielä keskiviikkona

  9. 9

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää