Ulkomaat

Vanhoillinen ryhtiliike on saanut uutta itsevarmuutta

Tilaajille

"Arvoisat kirjeenvaihtajat, lehdistötilaisuus alkaa pian! Meillä on ilmoitus Shevardnadzea vastaan!", eversti Nikolai Petrushenko kuulutti Neuvostoliiton parlamentin istuntosalin ulkopuolella näinä päivinä.

Vanhoillisia kansanedustajia yhdistävän Sojuzin äänekäs edusmies Petrushenko on kävelevä esimerkki siitä uudesta itsevarmuudesta, joka on iskenyt kuukausia alamaissa olleeseen konservatiivisiipeen ja myös koko kommunistipuolueeseen.

Ryhtiliikkeen kärjessä on itse presidentti-puoluejohtaja Mihail Gorbatshov. "Kommunistit ovat täynnä päättäväisyyttä päästä lopullisesti yli shokista ja asemasotavaiheesta, johon Nkp on joutunut", hän sanoi Moskovan puolueväelle.

Gorbatshovin viime viikon kaksi puhetta löivät muutenkin ällikällä. Muutaman kuukauden kestänyt markkinaylistys vaihtui niissä puolueen, turvakoneiston ja työväenluokan aseman korostamiseen kovin vanhanaikaiseen tyyliin.

Tämän hetken suurin kysymys on, onko Gorbatshov kaartamassa keskilinjaltaan pysyvästi oikealle ja tekeekö hän sen omasta halustaan vai vanhoillisvoimien paineesta. "Järjestyspuolueen" kannattajat antavat mielellään ymmärtää, että mielenmuutos on heidän työtään.

Vai onko kysymyksessä sittenkin uusi gorbatshovilainen manööveri? Gorbatshovin poliittisen taituruuden salaisuus on ollut toistuvasti siinä, että kun hän on näyttänyt liikkuvan oikealle, hän on mennyt itse asiassa vasemmalle ja päin vastoin. Näin hän on selviytynyt jokaikisestä poliittisesta pälkähästä.

Manööverien aika on kuitenkin ohi. Kaaos ja vallan kokovartalokipsi ovat vieneet Gorbatshovin rajalle, jonka ylitys tietäisi sataprosenttista anarkiaa ja imperiumin todellista hajoamisuhkaa. Pelipanos on Neuvostoliitto, ei enempää eikä vähempää.

Gorbatshov teki pelin selväksi tiistaina parlamentissa: "Liittosopimusesitys on itse asiassa viimeinen 'hyppy'. Siitä eteenpäin alkaa hajoaminen. Se ei voi tapahtua maassamme, siitä tulisi murhenäytelmä." Gorbatshovin ryhtilinja nähdään täällä merkkinä vähintäänkin siitä, että hän ottaisi oppia puoluejohtaja Juri Andropovin lyhyeksi jääneestä kaudesta. Tuolloin kiristettiin kuria kaikin puolin. Pääministeri Nikolai Ryzhkov käytti Andropov-rinnastusta televisiohaastattelussa.

Sillä välin entisen sisäministeri Vadim Bakatinin uusi työ pysyy arvoituksena. Veikkailut vaihtelevat varapresidentistä suurlähettilääseen. Joka tapauksessa näyttää siltä, että Kreml katsoi hänen menneen liian pitkälle sovinnonhalussaan mm. Baltian maiden ja Moldovan kanssa.

Bakatinin eroa vaati avoimesti paitsi Sojuz myös Nkp:n keskuskomitean lehti Glasnost. Komsomolskaja Pravda sanoi hänen lähettäneen vastaukseksi arvosteluun parlamentin puhemiehelle Anatoli Lukjanoville viime kuussa kirjeen, jossa hän sanoi, ettei sisäministeriö voi sekaantua suvereenien tasavaltojen asioihin.

Uusi sisäministeri Boris Pugo vahvisti epäsuorasti Izvestijassa, että juuri Bakatinin höllempi linja tasavaltoihin nähden oli vaihdon pääsyy. Pugo sanoi Gorbatshovin olevan huolissaan ministeriössä ilmenneistä keskipakoisvoimista.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  7. 7

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  8. 8

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  9. 9

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää